utorak, 26. lipnja 2018.

Pravo osveženje u ove ljetne dane sa puno vitamina :Hladna supa sa rotkvicama i krastavcima !



U sezoni krastavica i rotkvica napravite pravo osvjženje  sa puno vitamina jako ukusna i zdrava hladna supa .
Potrebno:

500 ml kefira
300 g pilećeg filea
1 svježi krastavac
5 rotkvica
4 mlada luka
po želji nasjeckanoga svježega kopra
1 kašikica  šećera
prstohvat soli
2 kašike senfa
2 jaja
1 kašika kiseloga vrhnja


Priprema :

Tvrdo skuhajte jaja. Ogulite ih, prepolovite, izvadite žumanjke, a bjelanjke narežite na kockice. Pileći file skuhajte i narežite na kockice. Krastavac ogulite i narežite na kockice. Isto tako narežite i dobro oprane rotkvice, a mladi luk na kolutiće. Žumanjke stavite u dublju posudu. Dodajte senf, šećer i sol izniječite vilicom  dok ne dobijete glatku smjesu. Postepeno  dodajte kefir dok smjesa ne postane ujednačena. Dodajte kašiku  vrhnja i promiješajte. Dodajte ostale sastojke i kopar (malo sačuvajte za ukrašavanje).Supu  stavite u frižider da se ohladi .  Poslužuje se  dobro ohlađena.
Prijatno !

Brzinski ručak :Tjestenina sa tikvicama !



Brzo i ukusno napravite ručak za tren  .Tikvice su jako zdrave i na sve moguće načine trebamo ih konzumirat u toku sezone .Evo jednog brzinskog recepta sa tjesteninom .
Potrebno :
500 g tjestenine  po želji
2 male  tikvice
2 čehna bijelog luka
1 šoljica vrhnja za kuhanje
2 kašike  sjeckanog peršunova lista
1 kašika  sjeckanog svježeg bosiljka
malo timijana
1  mala kašikica  kurkume
maslinovo ulje
maslac
sol i biber

Priprema :
Tikvice izrežite na sitne kockice  pa ih popržite kratko na maslinovu ulju. Dodajte sitno sjeckani bijeli luk , peršunov list i timijan, a nakon minutu, dvije ulijte vrhnje. Promiješajte ostavite još kratko na vatri pa posolite, pobiberite , dodajte kurkumu i na kraju bosiljak. Tjesteninu skuhajte u kipućoj posoljenoj vodi pa ih potom kratko popržite na otprilike kašiki  maslaca. Prelijte tjesteninu  pripremljenim umakom od tikvica promiješajte i to je to .Poslužite toplo .

Za bolji okus možete dodati tikvicama sitno sjeckanu slaninu i nju propržit sa tikvicama .
Prijatno!

ponedjeljak, 25. lipnja 2018.

Recept kako da napravite :Domaći bešamel sos /umak !


Ako do sada niste znali mi vam donosimo pravi recept za domaći bešamel umak ili sos  nebitno kako ko ga zove .Kombinacijom maslaca , mlijeka, brašna i začina dobija se kremasti bešamel sos. Koristi se u pripremi lazanja, raznih pasta ili povrća. Bešamel služi i kao osnova za pripremu drugih sosova. Ovaj osnovni recept možete obogatiti začinima po želji, a veoma je ukusan ako se doda i sir.

Potrebno :
70 g maslaca
30 g brašna
800 ml mleka
2 kašičice soli
1/2 kašičice muskatnog oraščića

Priprema:

Zagrejte maslac na srednjoj temperaturi dok se ne otopi. Dodajte brašno i mutite dok ne dobijete glatku masu. Kuhajte sos na srednjoj temperaturi oko 6-7 minuta, dok ne poprimi svetlu boju zlata. U međuvremenu, u posebnoj posudi zagrejte mlijeko do tačke ključanja (ali ne dozvolite da počne da kuha). Smjesi sa maslacem dodajte postepeno, šolju po šolju, vrućeg mlijeka uz neprekidno mešanje.






Neka sos počne da ključa, kuhajte 10 minuta konstantno mešajući. Dodajte so i oraščić i ostale začine po želji.Možete dodati peršun ili sitno sjeckani peršun zavisno šta volite .


Domaći kašasti sok od kruške za vas i vaše mališane !


Na najbolji mogući način iskoristite sezonu krušaka i napravite pravi domaći kašasti  sok za vas i vaše namlađe .
Kruška u sebi sadrži vitamine B grupe, koji su poznati borci protiv stresa. Uz to, kruške su odličan izvor drugih minerala i vitamina: bakra, kalcijum, kalijuma, te vitamina C i željeza.
Ako ste do sada i bili u nedoumici koji je najbolji način za ostavljanje krušaka za zimnicu, kako biste zajedno sa vašim mališanima uživali u njenom divnom ukusu tokom cele godine, pronašli smo najbolje rešenje. Domaći gusti kašasti sok od krušaka je odličan za konzumiranje tokom hladnih zimskih meseci. A uz to, mališani ga obožavaju.

Potrebno:
5kg krušaka (zrelih, ali ne prezrelih)
500 – 600gr šećera
1 ceo limun

Priprema:

Prvo operite voće, a zatim oljuštite. Isecite kruške na kockice i stavite ih u dublju šerpu.
Dodajte 1,5 litara vode i stavite na tišu vatru da se kuvaju.
Kuvajte kruške dok ne omekšaju, a zatim ih izmiksajte u blenderu. Ukoliko nemate blender, možete ih izgnječiti i kao za pire.
Dobijenu masu pomešajte sa šećerom, čija količina zavisi od toga koliko su same kruške slatke. U principu je najbolje da dodate pola kilograma šećera odmah, pa kasnije i preostalih 100 grama ukoliko ima potrebe.
Malo promešajte smesu, pa u nju nacedite limun.
Vratite na tihu vatru i ostavite da se kuva još par minuta ( oko 5 minuta je sasvim dovoljno ).Ovako pripremljen domaći gusti kašasti sok od krušaka sipajte u pripremljene flaše koje ste zagrijali u rerni na 90 stepeni odmah, a zatim ih povežite prvo celofanom, pa zatvorite poklopcem. Prekrijte ih ćebetom i ostavite da se same postepeno hlade. Tek kada se flaše potpuno ohlade odložite ih na tamno i hladno mesto.
















Napomena :Sok kad otvorite isti dan ga popite ili ga držite u frižideru  najj bolje bi bilo ako možete nabaviti one male flašice sa širokim čepom .Pošto sok nesadrži nikakve konzervanse došlo bi do kvarenja .

Uživajte cijele godine u prekrasnom soku  bez dodatka konzervansa ili umjetnih boja i adetiva .



nedjelja, 10. lipnja 2018.

Perfektna torta sa beze korama !


Perfektna torta sa beze korama savršenstvo ukusa koji se stapaju .Jeste malo zahtjevnija zbog sušenja kora ali vjerujte vrijdi se potrudit torta je savršena .
Potrebno
Za kore x3:


 3 belanca,

 3  kašike šećera,
1 kašika brašna ,
1 kašičica sirćeta

Za kremu:
10 žumanaca, 
200gr šećera, 
250gr putera,
200gr  mljevenih oraha , 
500ml slatke pavlake

Priprema :
 Bjelanca  umutiti pjenasto, pa postepeno dodavati ostale sastojek uz mešanje. 
Kore sušiti  na temperaturi od 100 do 120 stepeni  zavisno od vaše pećnice kore treba da ostanu bijele oko 60 minuta.
Za kremu :
Izmešati na pari žumanca sa šećerompa prohladiti , Uohlađenu smjesu dodati  umućen puter i dobro umutiti da se masa sjedini , te na kraju dodati mljevene orahe.
Posebno umutiti slatku pavlaku .

Slagati koru, krem, šlag, koru, krem, šlag, koru, krem i završiti sa šlagom dekorisati po želji .Tortu ohladiti u fržideru bilo bi dobro preko noći da se korice otpuste i ukusi sjedine .
Savjet :U ove ljetne dane možete kombinovati i sa voćem po želji .
Prijatno!


subota, 9. lipnja 2018.

Prava ljetna poslastica nabrzinu -bez pečenja!


Uljetnim danima svi izbjegajemo pečenje kolača bar je kod mene tako samo nešto na brzinu e ovaj je kolač vrhunska poslastica sa plazma keksom kojih ima u raznim varijatama .Kolač je kremast i osvježavajući poput sladoleda .

Potrebno 
Za podlogu :
200 gr mljevenog plazma keksa
125 gr maslac
125 gr mljevenih oraha
100 gr šećera u prahu
100 ml mlijeka.

Za fil:
litar mlijeka
2 pudinga od vanilije
3 kašike brašna
10 kašika šećera
1 vanilin šećer
250 gr maslaca .

I još
8 čokoladnih bananica
14 piškota
250 ml slatkog vrhnja za dekoraciju.


Priprema
Za podlogu  :

Maslac  sobne temperature izmiješati sa svim ostalim sastojcima i rasporediti na tacnu tako da podloga od  keksa bude dimenzija 20×25 cm. Ostaviti u frižider da se stegne prije nanošenja fila.

Za fil:
 Izmiješati puding, brašno, šećer i vanilin šećer sa malo mlijeka i skuvati u ostatku mlijeka. Preko vrelog fila staviti najlon foliju da se ne uhvati korica. Ostaviti da se ohladi do sobne temperature.
Maslac  pjenasto umutiti pa mu dodavati kašiku po kašiku fila, stalno lagano muteći mikserom. Na kraju sve još kratko dobro izmiksati da se dobije fina glatka krema.
Pola fila nanijeti na podlogu od keksa, preko toga rasporediti piškote kratko umočene u mlijeko. U ostatak fila isjeckati čokoladne bananice i nanijeti preko piškota.
Kolač prekriti folijom i ostaviti  u frižider da se fil stegne i da se sjedine ukusi. Ohlađen kolač dekorisati umućenom slatkim vrhnjem  .
Prijatno!

Pravi domaći najbolji recept za sladoled od vanilije !



Pravi domaći i najbolji recept za sladoled od vanilije .

Za sladoled  je potrebno :
3 jaja
5 kasika secera
3 dcl vrhnja za šlag
vanilin secer
aroma vanilije


Priprema :


Odvojiti žumanca od bjelanaca.
žumanca umutiti sa vanilin secerom, a zatim ih kuhati na pari dok se malo ne stegnu.
Potom ih ohladiti.Umutiti  na pari bjelanca sa secerom u cvrst snijeg i ohladiti .
Dodati ohladjenau smjesu od žumanca.Umutiti posebno vrhnje pa ga dodati smjesi od jaja, dodati aromu i sve sjediniti  staviti u zamrzrzivač na hlađenje do posluživanja .

Pošto dode dosta sladoleda po želji možete podijelit smjesu pa dodati aromu po želji ili samo dodajte sitne komadiće vaše omiljene čokolade .Još jedan savjet umjesto vrhnja  za šlag možete uzeti slag kreme od vanilije i još po želji pa u raspolovljenu smjesu od jaja dodati ščlag kremu vanilije i drugi dio šlag po vašoj želji .

Prijatno!

petak, 8. lipnja 2018.

Ukusno i zdravo osvježenje pravo :Chia puding sa malinama !


Znamo kolko su Chia sjemenke zdrave zato vam donosimo ovaj recept sa malinama koji nije zahtjevan a jako je zdrav.
Chia puding sa malinama je idealan izbor za zdrav početak dana. Dugo će vas držati sitim, a jednostavno i brzo se priprema i možete ga čuvati čak tri dana u frižideru.

Potrebno :

240 ml kokosovog  mlijeka(ako nema može i obično mlijeko )
120 ml vode
150 g malina
75 g chia semenki
2-3 kašičice ekstrakta vanile
limun za dekoraciju
Priprema:

U blender ubacite kokosovo ili obično  mlijeko, vodu i maline(ostavite par komada za dekoraciju ) i mešajte dok ne dobijete jednoličnu smesu.Smjesi možete dodati i sok pola limuna .
Dodajte zatim chia semenke i ekstrakt vanile i dobro izmiješajte .

Izlijte  puding u čaše ili zdjelice za posluživanje .
Puding ostavite u firižideru da se slegne bar pola sata, a najbolje preko noći.

Zatim dekorišite kriškama limuna i malinama .
Ohlađen pudind tako osvježava u ovim ljetnim danima a ujedno je i  zdrav obrok .

Prijatno!

Domaći sok od malina bez konzervansa !


Ako imate viška malina napravite sebi domaći sok .

Potrebno:
1,700 g malina
1,300 g šećera
1 vanil šećer
malo vanil ekstrakta
malo cimeta
1,5 l vode

Priprema:
Maline i vodu staviti da provri. Kada provri skloniti sa vatre i ostaviti da se malo prohladi.
Kada se prohladi pročijediti kroz gustu cjediljku. Kutlačom pritiskati da se iscijedi sav sok.
Vratiti na vatru. Dodati šećer, vanil šećer, aromu vanilije, cimet i nakon što baci ključ skinuti s vatre. Flaše prethodno staviti u rernu na 100 stepeni da se sterilišu. Sipati vruć sok. Ostaviti na tamno mjesto pokriti ćebetom da se dobro ohladi.

Tri najčešće greške kod čuvanja voća i povrća!



Ljeto je nezvanično počelo, a to je doba godine kada mnogi od nas prelaze na lakšu ishranu koja podrazumeva dosta voća i povrća. Uostalom, ko ne voli lubenice, breskve, dinje i razne salate? Pored toga, voćni šejkovi su nezaobilazni tokom ljeta, što uopšte nije tako loše.

Međutim, ukoliko nemate svoju baštu u kojoj uzgajate voće i povrće, ono može biti veoma skupo, ali i da se brzo pokvari.

Pogledajte najčešće greške čijim ćete izbegavanjem učiniti da vaši proizvodi traju duže, a novčanik ostane deblji:
Pereteli odmah sve ?
Ukoliko kupljeno voće i povrće odmah stavite u frižider ili ostavu, bez da ste ga prethodno oprali, radite pravu stvar. Vlažnost podstiče rast bakterija, tako da sa pranjem pričekajte dok ne budete spramni da voće (povrće) pojedete ili skuvate. Mnogi ljudi su zabrinuti zbog mogućeg trovanja hranom, ali sve dok voće i povrće operete pre konzumiranja, bićete dobro.
Stavljatel li zajedno voće i povrće?
Voće i povrće bi trebalo da čuvate daleko jedne od drugih, bilo da su u frižideru, ostavi ili polici. Iako mnogi ljudi žele da im jedno mesto bude rezervisano za voće i povrće. Uvek je dobro sve lepo organizovati, ali mali broj ljudi zna da voće proizvodi etilen gas. To je isti gas koji komercijalni proizvođači koriste da bi im voće i povrće (poput banana, paradajza, krušaka...) brže sazrelo nakon što ih prerano uberu. Dakle, kada vaši plodovi emituju etilen gas, to može da ubrza kvarenje drugog voća ili povrća.
Ukoliko ne verujete, pomislite samo na banane koje, ukoliko ih kupite više od tri, vrlo brzo postanu crne, baš zato što su jedna pored druge. Zato je pametno da, čak i banane, razdvojite jednu od druge.
Držite li namjernice u kesama?
Držati voće i povrće u “sterilnom” prsotoru nikako nije pametno rešenje, jer njima je potrebno prostora i vazduha. Dakle, mnogi rade sve suprotno od onoga što zaista treba da rade. Hermetički zatvorene kese su najgora stvar koju svom voću i povrću možete priuštiti. Rešenje može da bude jednostavno - izbušite rupice na plastičnim kesama ili, još bolje, čuvajte namirnice u mrežastim kesama.

četvrtak, 7. lipnja 2018.

Preukusna ljetna poslastica :Sendviči sa sladoledom od vanilije !


Pravo ljetno oduševljenje posebno za vaše najmlađe . Napravite preukusne sendviče sa sladoledom od vanilije .

Potrebno :

170 g brašna
35 g čokolade u prahu ili kakaoa
100 g šećera
140 g rastopljenog maslaca
1 jaje
1 vanilin šećer
malo soli


Za sladoled :
3 jaja
5 kasika secera
3 dcl vrhnja za šlag
vanilin secer
aroma vanilije

Priprema:

 Izmešajte brašno, čokoladu u prahu, šećer i vanilin šećer, dodajte rastopljeni maslac i jaje.
Zamesite tijesto, zamotajte u providnu foliju i ostavite 30 minuta u frižideru. Tijesto rastanjite između dva lista papira za pečenje, pa zajedno sa papirom prenesite na pleh.
 Izbockajte na par mesta i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 12-15 minuta.  dok pečete kekse pripremite sladoled .Pečene kekse ohladite .
Između dvije kore dobijenog keksa stavite sladoled od vanile u koji po želji možete dodati sitne komadiće čokolade.

Za sladoled:

Odvojiti žumanca od bjelanaca.
žumanca umutiti sa vanilin secerom, a zatim ih kuhati na pari dok se malo ne stegnu.
Potom ih ohladiti.Umutiti bjelanca sa secerom u cvrst snijeg.
Dodati ohladjena žumanca.Umutiti posebno vrhnje pa ga dodati smjesi od jaja, dodati aromu i sve sjediniti dodati komadiće čokolade  staviti u zamrzrzivač na hlađenje zatim puniti kekse .

Prijatno!

Dali znate kada trebate dodati so u hranu ? Mali savjeti za pomoć !



Kuhanje može da predstavlja pravu nauku, posebno onima koji ne znaju da barataju začinima, a so je jedan od najvažnijih začina u svakoj kuhinji. Svaka namirnica razlikuje se sama po sebi i zato je važan individualan pristup tokom začinjavanja. Saznajte koje namirnice treba soliti prije jela, a koje tek kada je namirnica kuhana:
Pasulj/grah(poslije ) :
Postoje nesuglasice oko toga kada se so dodaje u lonac prilikom kuhanja pasulja. Ako pitate nekog kuvara, reći će vam da su učeni da se so dodaje tek pri kraju kuhanja, kada pasulj već omekša. Navodno, ako se doda na početku kuvanja, pasulj može da ostane tvrd i treba će mu više vremena da bude gotov.
Tjestenina( prije):
Kada je u pitanju tjestenina, so je uvek potrebno dodati na početku, odnosno u lonac s vodom u kojem ćete kasnije kuhati tjesteninu. Tjestenina je teški skrob koji za vreme kuhanja upija određeni procentat vode kako bi omekšala. Za vreme kuhanja u slanoj vodi, tjestenina upija so s vodom, a rezultat je bolji ukus. Ako testeninu naknadno posolite, neće imati tako dobar ukus.
Riža /pirinač(prije):
Slično tjestenini, rižu  takođe solimo na početku kuhanja kako bi apsorbovali slanu vodu tokom termičke obrade. Razlika je u tome to što nam je za rižu  potrebna manja količina soli. Takođe, nakon kuhanja riža  postaje smjesa, i ako bismo so dodali tada, kristali soli će se neravnomerno zalijepiti za nju zbog čega će svaki zalogaj imati drugačiji ukus.
Dinstani luk (prije i poslije):
So izvlači vodu iz hrane. Kada je dodate povrću, omekša ga, pa je to potrebno uzeti u obzir pre kuhanja. Ako želite da luk bude zlatan i krckav, onda dodajete so na kraju prženja. Ako želite da bude gnjecav i mekan, onda na počektu, čim ga stavite u ulje. Tako neće potamneti i ostaće mekan.
Šampinjoni (poslije):
Tajna ukusnih šampinjona  u kuhanju je u dovoljno visokoj temperaturi, s tačno određenom količinom ulja koja je potrebna i malo soli na kraju kuhanja. Šampinjoni  su bogati vodom, pa ako ih posolite na početku, prerano će otpustiti sve svoje ukusne sokove, pa će se smežurati i postati gumene. Zato ih uvek solite na kraju termičke obrade.
Meso (prije ):
Meso uvek solite pre početka pečenja. Za vreme pečenja na šporetu, roštilju ili u rerni, sirovo meso se skuplja i tek kasnije upija sve ukuse. Posolimo li sirovo meso pre pečenja (i dodamo uobičajene začine), ono će puno bolje upiti začine i biće ukusnije.
Krompir (prije i poslije ):
Sirovi krompir upija so više nego bilo koja druga namirnica, zato se često preporučuje da ga ubacite u jelo koje smo presolili kako bi izvukao višak. Prilikom kuhanja krompira, pola količine soli koja piše u receptu dodajte odmah u lonac s vodom kako bi kuhanjem upio slanu vodu. Preostali deo soli dodajte nakon što je krompir kuhan.

Nadam se da smo vam bar malo pomogli sa ovim savjetima .

Pravi domaći dzem od marelice i mrkve!


Potrebno:
500g  marelice
600g mrkve
1,2kg šećera
sok i kora jednog limuna

Priprema:
Marelice i mrkvu oprati i ocistiti.
Marelice isecite na komade, pomešajte sa 600g očišćene i narendane mrkve, 1,2kg šećera, korom i sokom od jednog limuna. Ostavite da odstoji 20 minuta.
Stavite da se kuha. Kad provri smanjite vatru i lagano mešajte. Kuhajte na laganoj vatri  dok ne dobijete željenu gustinu uz povremeno miješanje da ne zagori , oko sat vremena.
Sipajte u tegle i redajte ih u zagrejanu rernu na 80 stepeni. Kad se na površini džema uhvati korica, rernu isključite, tegle zatvorite i vratite ih u rernu do sledećeg dana, da se postepeno hlade.Tegle spremite na tamno i hladno mjesto.