Ljeto je nezvanično počelo, a to je doba godine kada mnogi od nas prelaze na lakšu ishranu koja podrazumeva dosta voća i povrća. Uostalom, ko ne voli lubenice, breskve, dinje i razne salate? Pored toga, voćni šejkovi su nezaobilazni tokom ljeta, što uopšte nije tako loše.
Međutim, ukoliko nemate svoju baštu u kojoj uzgajate voće i povrće, ono može biti veoma skupo, ali i da se brzo pokvari.
Pogledajte najčešće greške čijim ćete izbegavanjem učiniti da vaši proizvodi traju duže, a novčanik ostane deblji:
Pereteli odmah sve ?
Ukoliko kupljeno voće i povrće odmah stavite u frižider ili ostavu, bez da ste ga prethodno oprali, radite pravu stvar. Vlažnost podstiče rast bakterija, tako da sa pranjem pričekajte dok ne budete spramni da voće (povrće) pojedete ili skuvate. Mnogi ljudi su zabrinuti zbog mogućeg trovanja hranom, ali sve dok voće i povrće operete pre konzumiranja, bićete dobro.
Stavljatel li zajedno voće i povrće?
Voće i povrće bi trebalo da čuvate daleko jedne od drugih, bilo da su u frižideru, ostavi ili polici. Iako mnogi ljudi žele da im jedno mesto bude rezervisano za voće i povrće. Uvek je dobro sve lepo organizovati, ali mali broj ljudi zna da voće proizvodi etilen gas. To je isti gas koji komercijalni proizvođači koriste da bi im voće i povrće (poput banana, paradajza, krušaka...) brže sazrelo nakon što ih prerano uberu. Dakle, kada vaši plodovi emituju etilen gas, to može da ubrza kvarenje drugog voća ili povrća.
Ukoliko ne verujete, pomislite samo na banane koje, ukoliko ih kupite više od tri, vrlo brzo postanu crne, baš zato što su jedna pored druge. Zato je pametno da, čak i banane, razdvojite jednu od druge.
Držite li namjernice u kesama?
Držati voće i povrće u “sterilnom” prsotoru nikako nije pametno rešenje, jer njima je potrebno prostora i vazduha. Dakle, mnogi rade sve suprotno od onoga što zaista treba da rade. Hermetički zatvorene kese su najgora stvar koju svom voću i povrću možete priuštiti. Rešenje može da bude jednostavno - izbušite rupice na plastičnim kesama ili, još bolje, čuvajte namirnice u mrežastim kesama.
Pogledajte najčešće greške čijim ćete izbegavanjem učiniti da vaši proizvodi traju duže, a novčanik ostane deblji:
Pereteli odmah sve ?
Ukoliko kupljeno voće i povrće odmah stavite u frižider ili ostavu, bez da ste ga prethodno oprali, radite pravu stvar. Vlažnost podstiče rast bakterija, tako da sa pranjem pričekajte dok ne budete spramni da voće (povrće) pojedete ili skuvate. Mnogi ljudi su zabrinuti zbog mogućeg trovanja hranom, ali sve dok voće i povrće operete pre konzumiranja, bićete dobro.
Stavljatel li zajedno voće i povrće?
Voće i povrće bi trebalo da čuvate daleko jedne od drugih, bilo da su u frižideru, ostavi ili polici. Iako mnogi ljudi žele da im jedno mesto bude rezervisano za voće i povrće. Uvek je dobro sve lepo organizovati, ali mali broj ljudi zna da voće proizvodi etilen gas. To je isti gas koji komercijalni proizvođači koriste da bi im voće i povrće (poput banana, paradajza, krušaka...) brže sazrelo nakon što ih prerano uberu. Dakle, kada vaši plodovi emituju etilen gas, to može da ubrza kvarenje drugog voća ili povrća.
Ukoliko ne verujete, pomislite samo na banane koje, ukoliko ih kupite više od tri, vrlo brzo postanu crne, baš zato što su jedna pored druge. Zato je pametno da, čak i banane, razdvojite jednu od druge.
Držite li namjernice u kesama?
Držati voće i povrće u “sterilnom” prsotoru nikako nije pametno rešenje, jer njima je potrebno prostora i vazduha. Dakle, mnogi rade sve suprotno od onoga što zaista treba da rade. Hermetički zatvorene kese su najgora stvar koju svom voću i povrću možete priuštiti. Rešenje može da bude jednostavno - izbušite rupice na plastičnim kesama ili, još bolje, čuvajte namirnice u mrežastim kesama.
Nema komentara:
Objavi komentar