subota, 27. siječnja 2018.

Fantastična poslastica bez pečenja gotova za 10 min !



Potrebno:

250 g margarina
250 g šećera
5  kašika meda
100 g čokolade
150 g seckanih oraha
250 g kornfleks

Priprema:

Margarin ,šećer,med i čokoladu otopiti na srednje jakoj vatri.
Skloniti sa vatre, pa umešati orahe i korn fleks.
Dobro promešati pa izliti u nauljen pleh .Ravnomerno rasporediti i pritisnuti do željene visine .
Kada se ohladi i stegne ,rezati  na kocke ili druge oblike po želji .

Prijatno!

Savršeno mekana ,ukusna ,hrskava ma super peciva jogurtice probajte!



Aromatična peciva koja osvajaju svojim ukusom idealna  za doručak.
Potrebno:

300ml čvrstog jogurta
80ml ulja
1 jaje
1,5 žlica šećera
1/2 žličice soli/manje više po ukusu
1/2 kesice kvasca instant
oko 500g glatkog brašna
Ostalo:
50g maslaca+ mlaz ulja
2 češanja češnjaka
1 žličica nasjeckanog peršuna
Priprema:
U šerpi stavite svukoličinu jogurta, dodati, sol,šećer i ulje pa sve skupa staviti na vatru lagano zagrijati da postane mlako.Maknuti sa vatre, dodati jaje i polovicu količine brašna a potomom
kvasac, izmiješati.Uz miješanje dodavati ostatak brašna, dok ne tijesto ne postane
glatko i ne lijepi, možete ga dodatno istresti na radnu plohu , miješati da se tijesto
izradi i postane glatko i podatno.Staviti u zdjelu, pokriti prozirnom folijom ili običnom
kuhinjskom kesom.Staviti na toplo mjesto/ja sam stavila u zagrijanu pećnicu na 50C/
na nakih 30-45 min dok ne naraste.
 Nadošlo tijesto podijelite na 16 dijelova.Svaki dio lagano raširite, zarolati pa dodatno
izraditi na radnom stolu da se formiraju šiljci na vrhovima.Prebaciti na lim za
pečenje.Ponavljate postupak dok ne izradite sva peciva.Pokrite kuhinjskom krpom
ostavite još pola sata na toplom mjestu.Otopite maslac sa mlazom ulja dodati sitno
nasjeckanog peršuna i češnjaka, izmiješati.
Nadošla peciva zarežite uzdužno.Lagano žlicom stavite pripremljen mješavinu
češnjaka i peršina, možete lagano dok stavljate žlicom proširiti otvor.Peciva premažete
žumanjkom.
 Pecite u zagrijanoj pećnici na 200C/20-tak min.(dok fino ne porumene )

Poslužite tople .
Uživajte i prijatno !

petak, 26. siječnja 2018.

Savršeno hrskave i ukusne kiflice :Babini Kiferi!



Potrebno

Za kvasac:

1/2 kocke svježeg kvasca
1 žlica šećera
1 dcl mlijeka
malo brašna


Za tijesto:
2 jaja
250 g margarina za tijesta
1/2 kg brašna
prst soli
korica od jednog limuna

Za nadjev:
marmelada, pekmez, nutella..

Za posipanje:
šećer u prahu

Priprema:

Ugrijati malo 1 dcl mlijeka, dodati žličicu šećera i pola kocke sv. kvasca sa malo brašna. Pustite da se diže.

Za to vrijeme u zdjeli umutiti  250g margarina i dva jaja. U to prosijati 1/2 kg brašna, dodati prst soli , limunovu koricu i uzdigli kvasac. Batiti spiralnim nastavcima dok ne dobijete kuglu.

Nema čekanja da se tijesto ponovo diže

Tijesto podijeliti na 8 kuglica, razvaljati ih na krugove (oko 10-ak cm).


Krugove rezati na 8 trokutića.
Na svaki staviti po malo marmelade, pekmeza, nutelle Zarolati…

Staviti na pleh sa masnim papirom i peći na 160 oko 1/2 sata dok porumene.

Gotove kiflice uvaljati u šećer u prahu .Ohladiti pa poslužiti .

Prijatno !


Bakin recept za :Slatka salama !


Potrebno:
4 lista  oblatne
800 g keksa
5-6 dl mlijeka
200 g čokolade ili čokolade u prahu
250 g margarina
6 kašika šećera
Dodatak osnovnom receptu
čaša  mljevenih oraha ili po želji
čaša  krupnije narezanih oraha

Priprema:
Kekse izlomiti na male dijelove pa umiješati mljevene i narezane orahe (originalni recept je bez oraha). Prokuhati mlijeko i šećer, odmaknuti sa vatre, dodati čokoladu i margarin narezan na kriške.

Kada se margarin i čokolada otope, preliti time kekse pa sve dobro promiješati da se keksi jednakomjerno natope. Paziti da masa ne bude suviše suha ali niti previše mokra.

Između dvije vlažne krpe navlažiti oblatne, da omekšaju. Oblatnu premazati smjesom od keksa i zarolati, pa tako nastaviti sa ostalim oblatnama, dok se masa za premazivanje ne potroši.
Ostaviti slatke salame pokrivene sa prozirnom folijom i suhom krpom  da odstoje do sljedećeg dana ali ih nakon nekoliko sati okrenuti.

Rezati na kriške i poslužiti. Zbog sprečavanja brzog sušenja držati ih u zatvorenoj posudi a ove slatke salame pogodne su i za spremanje u zamrzivač .Zamotati u aluminisku foliju i zalediti po potrebi izvaditi kad vam se gosti najave ,a zahvalne su sto ih ima puno kada imamo neku slavu ili veću feštu .
Da napomenem možete smjesu za punjenje i podijeliti pa dodati u jednu suhe  grožđice natopljene u rum  ili brunice u drugu žele bombone  u treću limunovu koricu i kandiranu narandzu ili po vašoj želji puste mašti na volju .
Prijatno !

Najbolji kolač od sira!


Potrebno:
10 jaja sobne temperature
1 kg svježeg kravljeg sira
2 vrećice pudinga od vanilije (prašak)
100 g grožđica
300 g maslaca sobne temperature
40 g vanilin šećera
250 g šećera

Priprema :
Vrlo je bitno da su svi sastojci sobne temperature, izvadite sve sastojke iz frižidera barem dva-tri sata prije same izrade.
Odvojiti žumanjke od bjelanjaka.
Žumanjke pjenasto izmiksati sa šećerom (oko 8-10min), nakon toga dodati maslac narezan na listiće i još jednom sve dobro izmiksati. Bjelanjke izmiksati u čvrsti snijeg
Smjesi od žumanjaka dodati kravlji sir, vanilin šećer, prašak pudinga od vanilije i sve dobro izmiksati.
Kašikom lagano umiješati bjelanjke, dodati grožđice i sve dobro promiješati. Po želji možete dodati naribanu koricu limuna.
Pleh namazati maslacem te izliti smjesu i poravnati. Peći na 180 stupnjeva, sat vremena!
Nakon što se peklo sat vremena, isključite pećnicu i bez otvaranja pećnice pustite da odmara još sat vremena te onda djelomično otvorite vrata pećnice da se kolač potpuno ohladi.

Zatim ga ohladite na sobnoj temperaturi po želji dodatno možete posuti šećerom u prahu .Isijecite ga na kocke i poslužite .
Prijatno!

Odlična zamjena za hljeb ili kao odlično pecivo za doručak :Bavarsko pecivo!


Potrebno:
1 kg brašna
5 dl. vode
1 dl. ulja
1 sveži kvasac
1 kaš. soli
1 l. ključale vode
4 kašike sode bikarbone
mak, susam lan, kim, seme suncokreta i dr. za posipanje

Priprema:

Kvasac umešati u brasno, dodati so i vodu i dobro mesiti tijesto dok ne počne da se odvaja od posude. zatim dodati ulje da bi tijesto bilo glatko.

Po potrebi dodati jos brasna. Tijesto treba da je glatko i da se ne lepi.

Pokriti tijesto i ostaviti na toplom da naraste.Kad udvostruči volumen, otkidati parcice, praviti dugačke valjke i foformiti kiflice, pogačice, perece…
U pliću posudu sipati vodu, so i sodu bikarbonu i pustiti da lagano kljuca. Oformljene oblike tijesta uz pomoć dve kasike – lopatice spustati u vodu, kratko kuvati (odmah ce da isplivaju) i stavljati u pleh, koji ste prethodno obložili pek papirom (premažite ga uljem jer hoće da se zalepi papir za pecivo). Meni se to desilo u prvoj turi, pa sam sa mukom skidala papiriće.

Peci pecivo u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porastu i ne dobiju zlatno  braon boju.Poslužiti možete kao zamjenu za hljeb  ili odlično pecivo uz neki namaz za doručak .

Prijatno !

Jednostavan ručak na kašiku -Svima potreban u ovim hladnim danima!



Potrebno:
 500 gr junetine bez kosti  isječeno  na malo veće kocke
350 gr šampinjona
1 glavica luka
5 krompira
2 mrkve
po ukusu so,biber,vegeta
i još:
malo ulja
1 kašika brašna
1 kašika mljevene crvene paprike

Priprema:

Na malo ulja propržiti sitno sjeckan luk, pa kad postane staklast dodati junetinu isječenu na kockice. Začiniti, po ukusu, pa preliti vodom i kuhati oko 45 minuta.
Zatim dodati narezane krompir i mrkve. Začiniti vegetom i kuhati oko 20 minuta. Po potrebi doliti vode.
Na malo ulja propržiti šampinjone narezane na listiće, pa dodati mesu.
Na malo ulja propržiti kašiku brašna i kašiku mljevene crvene paprike(papriku dodati tek kad je brašno uprženo jer će izgoriti ako stavite prije ), pa dodati u meso sa povrćem. Pobiberiti. Ostaviti da se krčka na laganoj vatri još 5 minuta, pa poslužiti.

Prijatno!

Super recept:Jednostavno i lako brza zeljanica!



Potrebno:

4 jaja
1 časa kiselog mlijeka ili jogurta
1 dl ulja
300 gr zgnječenog domaćeg kravijeg sira
3 šolje za bijelu kafu brašna
1 kašičica soli
1  prašak za pecivo
500 gr krupno sečenog špinata ili blitve/bareno/

Priprema:

Umutiti sve sastojke redom dodati nasječeni špinat ili blitvu sve sjediniti može i kašikom ,sipati u podmazan pleh i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta.
Možete jednu količinu brašna zameniti kukuruznim ili palentom
i pita će biti rastresitija.

Posluziti toplu uz jogurt ili kiselo vrhnje kao večeru ili doručak.

Prijatno!

Prijedlog za savršen ručak :Ćufte sa krompirom u fantastičnom umaku !



Potrebno :
Za ćufte:

1 jaje
500 gr mlevenog mesa
100 gr ovsenih pahuljica
2-3 čena belog luka
1 veza mladog luka
1 kašika seckanog peršuna
so
mljeveni biber
1/2 kašičice kurkume u prahu
1,5 dcl bijelog vina


Za preliv:
2 kašike kisele pavlake
1 kašika paradajz pirea
1 dcl pavlake za kuvanje
1 dcl vode
so
mljeveni biber
seckani peršun
2 prstohvata tucane paprike

I još:

800 gr  krompira

Priprema:
U posudu staviti mleveno meso, mljevene ovsene pahuljice, seckani zeleni i beli luk, 1 jaje, seckani peršun, kurkumu, so, mleveni biber i 1,5 dcl belog vina. Sve dobro izmešati rukom i ostaviti da stane 30 minuta, pa napraviti 28- 30 komada ćuftica.
Uzeti mladi krompir manje veličina, oguliti i kuvati u vodi od kad provri 3 minuta. Ocediti krompir od vode, dodati 1 kašiku ulja, so, mleveni biber i izmešati.
U pouljenu posudu za pečenje redjati u krug red ćuftica , red krompira, sečena strana da je dole.
Peći na 200 stepeni 30 minuta.
Napraviti preliv.. Izmešati 2 kašike kisele pavlake, 1 kašiku paradajz pirea, 1 dcl pavlake za kuvanje, 1 dcl vode, so, mljeveni biber, seckanog peršuna i 2 prstohvata tucane paprike.
Posle pečenja od 30 minuta preliti ćuftice i krompir sosom i peći još 15 minuta. Pečene posuti seckanim peršunom.
Uživajte u zaista ukusnom zalogaju .
Prijatno!

Obradujte svoje mališane sa :Medo pecivo koje će sa oduševljenjem da jedu !


Svi ponekad imamo problem sa našim mališanima da odbijaju da jedu zato im prpremamo ono što vole i šo će ih privući da bi jeli tako su nastala i ova peciva .

Potrebno
Za tijesto:

2 jaja
600-700gr brasna
1 instant suvi kvasac
200ml mlijeka
200ml vode
60gr maslaca
15gr soli
25gr secera


Za dekoraciju:
suvo grozdze za nosic
biber u zrnu za okice

Priprema:
Najprije mlijeko, vodu i secer zagrejte da bude toplo i dodajte maslac da se rastopi u mleku.
U drugoj posudi promesajte prosijano brasno, kvasac i sol, pa u ovoj smesi dodajte toplo mlijeko(sa drugim sastojcima) i jaja(koja ste malo umutili).
Umijesite meko tijesto i ostavite ga na toplom da udvostruci masu.
Onda ga samo prebacite na nauljen sto i oklagijom razvucite na 1, 5cm debljine.
Okruglom modlom (8cm-precnik) vadite glave medvedica i poredajte ih u maslacem namazan pleh.
Od ostatka testa napravite manje kuglice za njusku(zasecite je nozem po sredini) i usi.
Postavite nosice od zrna suvog grozdza i premazite kiflice jogurtom(mozete i zumancetom).
Pecite ih na 180C oko 15-20min.zavisno od rerne t.e dok ne dobiju zlatnu boju odozgo
Na kraju im postavite okice od zrna bibera.
Poslužite tople uz razne namaze koje vole vaši mališani .
Prijatno!

četvrtak, 25. siječnja 2018.

Torta Neodoljivi spoj čokolade i kokosa !



Potrebno
Za kokos biskvit:

3 bjelanjka
50g šećera
50g glatkog brašna
30g kokosovog brašna

Za čokoladni biskvit:

2 kom. jajeta
50g šećera
50g glatko brašno
20g gorki kakao praha

Za čokoladnu kremu:
1,5dc sladko vrhnje
125g čokolada za kuhanje
3 žumanjka
o,5dc mlijeka
2 lista želatine

Za kosovu kremu:
5dc slatko vrhnje
50g šećera
60g kokosova brašna
4 lista želatine

Priprema:
 Za kokosov biskvit:

 Umutimo bjelanca sa prstohvatom soli u čvrst snijeg. U par navrata
dodamo šečer i dalje mješajuči. Dodamo brašno sa kokosovim brašnom i ručno
promješamo. Masu prebacimo u dresitnu vrečicu i damo na stranu.
 Za čokoladni biskvit: 
Umutimo bjelanca sa prstohvatom soli u čvrst snijeg. U par navrata
dodamo šečer i dalje mješajuči. Dodamo žumanjke, dobro promješamo. Na kraju
dodamo brašno sa kakao prahom, promješamo da nema grudvica i masu prebacimo u
dresirnu vrečicu.
Uklopimo pećicu na 200 stepeni. Tortni model 24 cm. obložimo papirom za pečenje.
Unutranjost modela napunimo sa polovicom mase za biskvit izmjenično, krug bijelog pa
krug tamnog biskvita. Pečemo oko 10 minuta. Kada je prvi biskvit pečen, ponovimo sa
preostankom mase i ispečemo i drugi biskvit.
 Za čokoladnu kremu: 
Umutimo žumenjake, mlijeko i kuhamo na pari da se malo
zgusne. Dodamo želatinu, koju smo predhodno namočili u vodu. Mješamo da se želatina
istopi. Dodamo istopljenu čokoladu, promješamo da se masa ujednači i ostavimo da se
ohladi. U ohlađeno dodamo sladko vrhnje koje smo umutili u snijeg i sve promješamo.
 Za kokosovu kremu: 
Na niskoj temperaturi kuhamo 2dc sladkog vrhnja, kokosovo brašno
i šećer. da se masa počne zgušnjavat. Umaknemo sa šredilnika i dodamo želatinu, koju
smo predhodno namočili u hladnu vodu. Mješamo da se želatina otopi i damo masu na
hlađenje. U ohlađenu masu dodamo preostalo sladko vrhnje, koje smo umutili u čvrst
snijeg.
 Na tasnu  za tortu damo obruč od tortnog modela obloženog papirom za pečenje i
unutra položimo prvi biskvit. Na njega istresemo čokoladnu kremu, preko kreme
položimo drugi biskvit, kojeg okrenemo naopako, da nam ravna strana dođe na vrh.
Preko izlijemo još kokosovu kremu i damo tortu u frižider na hlađenje. Ohlađenu tortu ukrasute po želji. Ja sam istopila 100g bijele čokolade sa 4 žlice sladkog
vrhnja i prelila preko torte.
 Tortu sam posula još sa tostiranim kokosom.
Prijatno !

Brza Torta ukusom podsjeća na havanu !



Potrebno

Za koru:

3 jaja
3 žlice šećera
3 žlice brašna
malo praška za pecivo
Za kremu:
1/2 l mlijeka
1/2 l slatkog vrhnja (vrhnja za šlag)
15 dkg šećera
1 kesica želatine u prahu od 10gr
15 dkg poprženih lješnjaka
15 dkg napolitanki sa lješnjacima 

Za dekoraciju :
po želji šlag ,rendana čokolada ,kandirane višnje
Priprema:
ugrijat peć na 160°stepeni
Umutit jaja sa šećerom, dodat brašno i prašak za pecivo., stavit u kalup 26 cm i peć oko 15-ak min.

Umutiti slatko vrhnje u čvrsti šlag.

Ugrijat mlijeko sa šećerom dok se šećer ne rastopi, ohladit i dodat u to samljeveni keks i samljevene lješnjake (lješnjake obavezno popržit na tavi ili stavit malo u pećnicu), 
ulupano slatko vrhnje.Kad smo to sve dobro izmješali, želatinu rastopi prema uputama na pakiranju i dodamo u kremu, dobro promiješat mikserom.
Na pečeni hladni biskvit namazat cijelu kremu i ohladit u kalupu.

Ukrasite po želji,… ova na slici je ukrašena šlagom iz kesice trebala su mi 3 šlaga, jedno 2 reda naribane čokolade i kandirane višnje .

Prijatno !

Dekorativan i ukusan :Šah rolat!


Potrebno:

mjera  solja = 1.5 dcl

Za biskvit:
5 jaja
3 solje secera
1 vrecica vanili secera
1 solja ulja
1 solja mleka
5 solja brasna
1 vrecica praska za pecivo
potreban je jos jedan isti ovakav biskvit uz dodatak 2 kasike kakaa
Za fil:
1/2 kg secera
10 kasika brasna
1 l mleka
2 vrecice vanili secera
250 g margarina
Jos potrebno:
5 listova oblatni(paket )

Priprema
Za biskvit:

Dobro umutiti jaja i secer, dodati vanili secer. Kad je smesa cvrsta lagano uliti ulje i mleko. Mutiti mikserom nekoliko sekundi toliko da se sve izjednaci. Postepeno dodavati brasno sa praskom za pecivo i sjediniti sa zicom.
Peci u predhodno zagrijanoj rerni na 180C, 25-30 minuta u najvecem plehu (koji smo oblozili papirom za pecenje) od rerne.
Potreban je jos jedan ovakav biskvit uz dodatak kakaa.
Kad su peceni i ohladjeni iseci ih po duzini na 10 jednakih traka.


E sad pre nego pocnete sa filom … uzmite dve ciste kuhinjske krpe namocite ih vodom i ocedite. Na radnu povrsinu rasirite jednu na nju stavite list oblatne pa prekrijte drugom mokrom krpom.

Za fil :
U vecu serpu staviti secer da se topi na laganoj vatri. Od potrebne litre mleka odvojiti 4dcl i razmutiti brasno. Kad se secer istopi i dobije svetlo-zutu boju “OPREZNO” uliti preostalo mleko(6dcl). Kuvati na laganoj vatri da se sav karamel istopi. A kada se to dogodi ukuvati brasno uz stalno, energicno mesanje na lagano-laganoj vatri…nakon samo nekoliko minuta fil pocinje da se zgusnjava. Dodati vanili secer. E sad mu je potreban margarin, samo ga ubacite u vrruc fil i mesajte, brzo ce da nestane da se sjedini sa filom…
Oblatna treba da je omeksala, probajte je sa krpom u kojoj je lagano motati u rolat ako ne sapuce tj. ne puca spremna je za filovanje…a ako se cuje pucketanje jos je malo navlazite …
Staviti list oblatne na radnu povrsinu, premazati ga vrucim filom, na jedan kraj (po duzini) staviti
jednu tamnu i do nje jednu svetlu biskvitnu traku, premazati filom, sada na tamnu staviti svetlu traku i tako redom da se dobija sah, opet premazati filom, umotati u rolat. 
Ponoviti postupak sa preostale 4 oblatne (koje su takodjer bile u mokrim krpama).
Rolati kad se ohlade i oblatna ce da omeksa… i spremni su kao ste ste i Vi za kaficu…

Sah rolat moze da ostane svez do nedelju dana a i odlican je za zamrzavanje. Iseci ga na zeljene snite i staviti u vrecice za zamrzavanje.
Pre filovanja na radnu povrsinu stavim jedan list papira za pecenje pa na njega oblatnu jer ako mi je oblatna malkice vise mokra lepice se, bice je tesko uviti u rolat a ovako na papiru je mnogo efikasnije i urednije.
Prijatno!