Potrebno:
4 lista oblatne
800 g keksa
5-6 dl mlijeka
200 g čokolade ili čokolade u prahu
250 g margarina
6 kašika šećera
Dodatak osnovnom receptu
čaša mljevenih oraha ili po želji
čaša krupnije narezanih oraha
Priprema:
Kekse izlomiti na male dijelove pa umiješati mljevene i narezane orahe (originalni recept je bez oraha). Prokuhati mlijeko i šećer, odmaknuti sa vatre, dodati čokoladu i margarin narezan na kriške.
Kada se margarin i čokolada otope, preliti time kekse pa sve dobro promiješati da se keksi jednakomjerno natope. Paziti da masa ne bude suviše suha ali niti previše mokra.
Između dvije vlažne krpe navlažiti oblatne, da omekšaju. Oblatnu premazati smjesom od keksa i zarolati, pa tako nastaviti sa ostalim oblatnama, dok se masa za premazivanje ne potroši.
4 lista oblatne
800 g keksa
5-6 dl mlijeka
200 g čokolade ili čokolade u prahu
250 g margarina
6 kašika šećera
Dodatak osnovnom receptu
čaša mljevenih oraha ili po želji
čaša krupnije narezanih oraha
Priprema:
Kekse izlomiti na male dijelove pa umiješati mljevene i narezane orahe (originalni recept je bez oraha). Prokuhati mlijeko i šećer, odmaknuti sa vatre, dodati čokoladu i margarin narezan na kriške.
Kada se margarin i čokolada otope, preliti time kekse pa sve dobro promiješati da se keksi jednakomjerno natope. Paziti da masa ne bude suviše suha ali niti previše mokra.
Između dvije vlažne krpe navlažiti oblatne, da omekšaju. Oblatnu premazati smjesom od keksa i zarolati, pa tako nastaviti sa ostalim oblatnama, dok se masa za premazivanje ne potroši.
Ostaviti slatke salame pokrivene sa prozirnom folijom i suhom krpom da odstoje do sljedećeg dana ali ih nakon nekoliko sati okrenuti.
Rezati na kriške i poslužiti. Zbog sprečavanja brzog sušenja držati ih u zatvorenoj posudi a ove slatke salame pogodne su i za spremanje u zamrzivač .Zamotati u aluminisku foliju i zalediti po potrebi izvaditi kad vam se gosti najave ,a zahvalne su sto ih ima puno kada imamo neku slavu ili veću feštu .
Rezati na kriške i poslužiti. Zbog sprečavanja brzog sušenja držati ih u zatvorenoj posudi a ove slatke salame pogodne su i za spremanje u zamrzivač .Zamotati u aluminisku foliju i zalediti po potrebi izvaditi kad vam se gosti najave ,a zahvalne su sto ih ima puno kada imamo neku slavu ili veću feštu .
Da napomenem možete smjesu za punjenje i podijeliti pa dodati u jednu suhe grožđice natopljene u rum ili brunice u drugu žele bombone u treću limunovu koricu i kandiranu narandzu ili po vašoj želji puste mašti na volju .
Prijatno !
Nema komentara:
Objavi komentar