Potrebno:
1 kg brašna
5 dl. vode
1 dl. ulja
1 sveži kvasac
1 kaš. soli
1 l. ključale vode
4 kašike sode bikarbone
mak, susam lan, kim, seme suncokreta i dr. za posipanje
Priprema:
Kvasac umešati u brasno, dodati so i vodu i dobro mesiti tijesto dok ne počne da se odvaja od posude. zatim dodati ulje da bi tijesto bilo glatko.
Po potrebi dodati jos brasna. Tijesto treba da je glatko i da se ne lepi.
Pokriti tijesto i ostaviti na toplom da naraste.Kad udvostruči volumen, otkidati parcice, praviti dugačke valjke i foformiti kiflice, pogačice, perece…
U pliću posudu sipati vodu, so i sodu bikarbonu i pustiti da lagano kljuca. Oformljene oblike tijesta uz pomoć dve kasike – lopatice spustati u vodu, kratko kuvati (odmah ce da isplivaju) i stavljati u pleh, koji ste prethodno obložili pek papirom (premažite ga uljem jer hoće da se zalepi papir za pecivo). Meni se to desilo u prvoj turi, pa sam sa mukom skidala papiriće.
Peci pecivo u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porastu i ne dobiju zlatno braon boju.Poslužiti možete kao zamjenu za hljeb ili odlično pecivo uz neki namaz za doručak .
Prijatno !
Nema komentara:
Objavi komentar