srijeda, 29. studenoga 2017.

Fine Kocke sa lješnjakom !


Potrebno 
Za koru:
6 bjelananjka
6 kašika šećera
50 g kokosa
100 g mljevenih lješnjaka
1 prašak za pecivo

Za fil:
6 žumanaca
6 kašika šećera
100 g mlečne čokolade
200 g putera sobne temperature 
2 dl slatke pavlake

Za dekoraciju:
3 šlaga
3 dl mleka

Priprema
Za Koru:
Umutiti bjelanjake u čvrst sneg, a zatim postepeno dodavati šećer uz neprestano mućenje dok se ne dobije čvrst šam. U šam od belanaca dodati mlevene lešnike, kokos i prašak za pecivo pa polako promešati varjačom.
Tepsiju obložiti papirom za pečenje i u nju sipati pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180 ºC oko 20 min. da porumeni.Pečenu koru sasvim malo poprskati mlijekom .
Za Fil:
 Žumanca sjediniti sa šećerom i kuvati na pari uz neprestano mešanje.
 Kada se šećer otopi, dodati izlomljenu čokoladu i nastaviti sa mešanjem dok se i ona ne rastopi. Zatim skloniti sa pare i ostaviti da se ohladi.
 Slatku pavlaku umutiti u šlag, a puter penasto umutiti.
 U ohlađenu smesu od čokolade dodati  umućeni puter i šlag od slatke pavlake pa polako promešati varjačom.
Slaganje :
 Koru premazati filom od čokolade.
 Šlag umutiti sa mlekom i premazati preko fila.Ukrasiti možete po želji .
 Ohladite kolač u frižideru bar 2 sata režite na željene kocke  pa poslužite .
 Prijatno!

Prijedlog za Nedeljni ručak :Rolovana Teletina!


Potrebno :
1,2 kg teletine od plećke
4-5 češnjeva belog luka
1 vezica peršuna
5 kašika maslinovog ulja
naribana korica pola limuna
1 crvena paprika babura
1 zelena paprika babura(ili kiseli krastavci )
2 lista lovora
biber u zrnu, so

Priprema:
 Meso razmotati, istanjiti čekićem za meso i očistiti od suvišnih žilica.
 Beli luk iseckati zajedno s peršunom, dodati ulje, so i naribanu limunovu koru.
 Ovom mešavinom premazati meso po celoj površini.
 Crvene paprike iseći na duže tračice i poredati na jedan kraj mesa.
 Na drugi deo plećke poredati zelene paprike isečene na tračice.
 Ivice ostaviti prazne kako biste lakše uvili roladu.
 Rolovano meso uvezati kuhinjskim koncem da fil ne iscuri.
 Roladu staviti u podmazan pleh, preliti uljem, začiniti i ispeći u rerni zagrijanoj 220 stepeni nekih pola sata zavisno od rerne ,
Napomena ako volite sočnije meso onada roladu zamotajte u aluminisku foliju i pecite pola sata zatim otvorite foliju da bi zarudila rolada pecite još 15 min da fino urumeni .
Pečenu roladu očistiti od konca i rezati na kriške i poslužiti .A na mjesto paprika možete staviti razno punjenje po želji meni je isto super u kombinaciji suhog mesa ,sira i šampinjona .
Prijatno!

Prijedlog za ukusan ručak :Ćuretina sa umakom !


Potrebno
1,2 kg ćurećeg belog mesa
1 konzerva tunjevine
2 sardine iz konzerve
200 g majoneza
1/2 kašičice majčine dušice
100 g pelata paradajza
5 zrna kapra
3 kašike soka od limuna
40 g putera
3 dl supe od povrća iz kocke
mešavina začina, biber

Priprema:
Ćureće belo meso natrljati začinima po ukusu i uvezati kuhinjskim koncem kako bi zadržalo željeni oblik.
 U teflonskom tavi ugrejati puter, spustiti u njega pripremljenu ćuretinu i propržiti je sa svih strana. Zatim postepeno dolivati supu od povrća i dinstati dok meso ne omekša.
 Dinstanu ćuretinu ocediti od suvišne tečnosti, uviti u foliju i ostaviti da se prohladi.
Za umak:
 Tunjevinu i sardinu izvaditi iz konzerve i ocediti od suvišne masnoće.
 U blender staviti tunjevinu, sardinu, majonez, pelat paradajza, kapar, sok od limuna, majčinu dušicu i   začine po ukusu, te izmiksati.
 Prohlađenu ćuretinu iseći na tanke listove i preliti pripremljenim umakom.
Uživajte u ukusnom zalogaju prijatno!

Torta za sve prilike :Svečana torta!


Potrebno :
Za koru:
18 belanaca
450 g šećera
3 kašike sirćeta
Za preliv:
300 g čokolade za kuvanje
125 g margarina
2 jajeta
Za fil I:
18 žumanaca
5 kašika brašna
2 dl mleka
15 kašika šećera
3 vanil-šećera
375 g margarina
Za fil II:
4 dl slatke pavlake

Priprema:
Za Kore:

Umutiti 6 belanaca u čvrst sneg, a zatim postepeno dodavati 150 g šećera
uz neprestano mućenje. Zatim dodati kašiku sirćeta i mutiti još nekoliko minuta. U kalup za tortu obložen papirom za pečenje sipati pripremljenu smesu i peći u zagrejanoj rerni na 140 °C dok se ne osuši. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dve kore.

Za Preliv:
 Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg.
 Čokoladu sjediniti sa margarinom i otopiti na pari.
 Postepeno dodavati umućena žumanca,(ja i njih umutim na pari ) a na kraju dodati sneg od belanaca(i njega na pari umutim) i polako promešati   varjačom.
 Pripremljen preliv ravnomerno razliti preko osušenih kora.

Za Fil I:
 U odgovarajućoj posudi umutiti žumanca, mleko, šećer, vanil-šećer i brašno.
Kuvati na pari uz neprestano mešanje dok se ne zgusne.
 U ohlađen fil dodati omekšao margarin i umutiti mikserom.
Za Fil II:
1. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag.
Finalni postupak:
 Na prvu prelivenu koru naneti jednu trećinu fila I i ravnomerno ga rasporediti. Preko njega premazati jednu trećinu šlaga od slatke pavlake.


Isti postupak ponoviti još jednom i završiti trećom korom. Preostalim filom premazati celu tortu i odozgo naneti šlag od slatke pavlake i dekorisati po želji.
Ohladiti  dobro u frižderu pa poslužiti .
Prijatno !

Torta Snikers bez pečenja !


Potrebno:
5 žumanjaka
5 bjelanjaka
5 žlica šećera
500 ml vrhnja za šlag
300 g kikirikija u ljusci
150 g čokolade za kuhanje
malo maslaca i malo mlijeka

Priprema :
 Žumanjke miksati dok ne dobijete glatku kremu te je staviti u posudi na paru na najmanje 4 minute uz neprestano miješanje, skinuti s pare i ostaviti da se malo ohladi.
 U međuvremenu vrhnje za šlag istucite u snijeg, bjelanjke također istucite u čvrsti snijeg pa u njih naizmjenično dodajte žlicu vrhnja, žlicu šećera i žlicu žumanjaka te miksajte na najmanjem stupnju okretaja miješalica. Nastavite s dodavanjem sastojaka dok sve ne potošite i miješajte dok se svi sastojci ne sjedine. Kremu stavite u hladnjak na desetak minuta. U međuvremenu očistite kikiriki od ljuske i jednu trećinu lagano istucite na sitne komadiće, a ostatak sameljite. Čokoladu natrgajte na kockice i stavite na paru da se rastopi, kada se omekša dodajte malo maslaca i 2 žlice mlijeka kako bi dobili čokoladnu glazuru.
 Krenite sa slaganjem slojeva torte, na dno kalupa za tortu stavite trećinu mljevenog i usitnjenog kikirikija,preko tog sloja namažite trećinu pripremljene kreme, ponovno stavite sloj kikirikija i preko njega žlicom stavite trećinu rastopljene čokolade. Ponovno namažite kremu, preko nje stavite tanki sloj čokolade, najbolje je šarati pomoću žlice, nastavite sa slojem kreme potom posipajte preostalim kikirikijem i na kraju prošarajte s čokoladnom glazurom.
Tortu stavite najmanje na šest sati u zamrzivač, izvadite netom prije posluživanja i uživajte!
Prijatno!

Brza Puding Torta !


Potrebno
1 gotova biskvitna podloga ona deblja 
Za kremu
1 vrećica Pudinga čokolada
1 vrećica Pudinga vanilin
600 ml mlijeka
 6kašika  šećera
200 g maslaca
1 vrećicaVanilin šećera
2 vrećice Šlag pjene

Priprema:
Pudinge skuhajte svaki posebno u po 300 ml mlijeka sa po 3 kasike  šećera i ohladite. Posebno pjenasto izmiješajte maslac, i vanilin šećer, pa pola umiješajte u jedan, a pola u drugi puding.(ako volite slade dodajte secera u prahu u maslac)
Biskvit prerežite na dva dijela pa donji biskvit stavite u okrugli kalup za torte. Čokoladni puding rasporedite preko biskvita, poklopite ga drugim dijelom biskvita te po njemu namažite puding od vanilije.
Poravnajte površinu, nanesite tučenu šlag pjenu i ukrasite po želji.
Tortu dobro ohladite u u frižideru pa poslužite .
Prijatno!
Napomena :
Umjesto biskvita  možete staviti i plazma ili petit keks namočen malo u mlijeko .

Na jednostavan način :Žerbo Torta!


Potrebno :
15 jaja,
770 g šećera,
550 g oraha,
3 kašike brašna,
400 g maslac,
200 g čokolade,
500 g šećera u prahu,
1 limun.
Priprema :
U velikom pravougaonom plehu posebno ispeći 3 kore od po 5 belanaca, 150 g šećera, 150 g mlevenih oraha i kašiku brašna.Bjelanca umutiti sa šećerom u čvrsti šaum dodati orahe i umutiti lagano kuhačom ipeć kore u rerni zagrijanoj na 180 nekih 20 min .
Ohlađene kore staviti na sto jednu pored druge pa ih premazivati sa sledeća tri nadjeva:

Prvi nadjev:  Upržiti 320 g šećera, dodati 75 g maslaca i premazati sve tri kore.
Drugi nadjev: Rastopiti 200 g čokolade sa 75 g maslaca, pa premazati sve tri kore preko prvog nadjeva.
Treći nadjev: Mutiti na pari 15 žumanaca sa 250 g šećera u prahu. Dodati sok od jednog limuna i kuvati dok se masa ne zgusne. Posebno umutiti 250 g maslaca sa 250 g šećera u prahu, pa pomešati sa ohlađenim kremom od žumanaca. Dobro izmiješati, pa premazati sve tri kore preko drugog nadjeva.
 Dio ovog nadeva ostaviti za premazivanje torte sa spoljne strane.
Nadevene kore stavljati jednu preko druge, premazati tortu spolja i posuti je orasima ili čokoladnom glazurom po želji .
Ohladiti tortu bar 4-5 sati u frižideru da se kore odpuste i ukusi spoje .
Rezati na željena parčad pa poslužiti .
Prijatno !

utorak, 28. studenoga 2017.

Fantastične Turske pogačice !


Potrebno

 Za tijesto:
600 g brašna za tanka tijesta
3 dl vode
3 žlice kondenziranog mlijeka (može i obično mlijeko)
1 jaje
1 žličica soli
4 žlice ulja
Za nadjev:
900 g mljevenog junećeg mesa
5 žlica ulja
2 glavice luka
3 režnja češnjaka
2 žličice naribanog svježeg đumbira
1 žličica kurkume
1 žličica garam masala
chilli paprika po okusu
½ žličice korijandera u prahu
3 rajčice
3 mlada luka
5 jaja
Priprema
Za Tijesto:
Brašno i vodu umiješati i ostaviti stajati 20 minuta. Dodati jaje, sol, ulje i kondenzirano mlijeko i mutiti mikserom nekoliko minuta. Ako je tijesto premeko, dodati još brašna.
Ukoliko se tijesto radi ručno, mijesiti oko 10 minuta.
Tijesto podijeliti na 10 jednakih loptica, slagati ih u naljen pekač (ili u nauljene kalupe za muffine), premazati uljem i pokriti prozirnom folijom. Pripremljene kuglice ostaviti minimalno 2 sata na sobnoj temperaturi.

Za Nadjev:
Sitno narezani luk popržiti na ulju, dodati meso i pržiti nekoliko minuta. Začiniti i kuhati uz dodavanje vode po potrebi.
Kuhati nekoliko minuta, dodati narezanu rajčicu i češnjak te nastaviti kuhati. Smjesa ne smije biti prerijetka.
Kuhani nadjev skloniti s vatre, malo ohladiti i dodati umućena jaja i narezani mladi luk. Umiješati i ohladiti.

 Slaganje palačinke
Površinu na kojoj se razvijaju palačinke nauljiti.
 Svaki dio tijesta tanko oblikovati masnim rukama u krug, sredinu ne tanjiti previše, posuti nadjevom i preklapati .
 Svaku palačinku malo rastanjiti i peći na tavi premazanoj masnoćom na srednjoj temperaturi. Povremeno ih okrenuti.
Poslužiti tople !
Prijatno!

Lagani kolač sa višnjama !


Potrebno
Za koru :
6 jaja
250 g šećera
160 g  glatkog brašna
160 g  oštrog brašna
250 g maslaca
1 prašak za pecivo
100 ml mlijeka
2-3 kašike kakaa 
malo Cimeta mljevenog
500 g ocijeđenih višanja iz kompota 500 g svježih višanja bez košpica

Za kremu:
750 ml mlijeka
2 vrećice Pudinga vanilin
2 Vanilin šećera
200 g maslaca
2 kašike  šećera u prahu
Za glazuru :
1 čokolada 
2-3  kašike ulja 
1 kašika mlijeka 

Priprema:
Za koru :
Maslac i šećer pjenasto izmiješajte, dodajte žumanca i mlijeko, a nakon toga brašno izmiješano s praškom za pecivo. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka
Polovicu mase ulijte u namašćeni pleh (vel. 35×22 cm), a u preostalu masu umiješajte kakao i cimet, pa je prelijte preko žute mase u plehu.
Po tome rasporedite ocijeđene višnje. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 35 minuta na 180°C.
Dok se kora  peče, pripremite kremu
Za kremu :. Prašak za puding izmiješajte sa šećerom, vanilin šećerom i s malo hladnog mlijeka, a ostalo mlijeko stavite da zakipi.
Dodajte mu razmućeni puding i kratko kuhajte, maknite ga s vatre, malo ga ohladite i umiješajte maslac, koji ste pjenasto izmiješali s 2 žlice šećera u prahu.
Ohlađenu kremu rasporedite po ohlađenoj pečenoj kori  i prelijte čokoladnom glazurom.
Za glazuru :Na pari istopite izlomljenu čokoladu ulje i mlijeko .Ostaviti u frižider samo toliko da se glazura ohladi .
Tako pripremljeni kolač narežite na kocke i  poslužite.
Prijatno!

Fantazija kocke za svačiji ukus !


Potrebno :
Za kore:
14 bjelanjaka
30 dg šećera
1 vanilin šećer
10 dg mljevenih oraha
2 vrhom pune žlice krušnih mrvica

Za kremu:
1 l mlijeka
14 žumanjaka
30 dag šećera
1 burbon vanilin šećer
2 pudinga od vanilije
5 žlica grisa
1 margarin (25 dag)

I još: 250 ml slatkog vrhnja za šlag

Priprema:
Za koru :
Istući bjelanjke u čvrsti snijeg.
Dodati šećer, i malo pomalo orahe i mrvice.
Izliti smjesu na veliki lim na papir za pečenje, poravnati pa peći u pećnici na 160℃ oko 50 min. Bitno je peći koru polako, jer će inače biti premekana i neće se dobro ispeći.
Sa pečene kore  odlijepiti papir za pečenje ( polako i pažljivo jer je kora dosta ljepljiva a tanka, pa morate biti oprezni da se ne strga) pa ga prerezati na dva jednaka dijela.
Za Kremu:
U većem loncu na pari zakuhati 7 dl mlijeka.
U posebnoj zdjeli miksati pjenasto žumanjke, šećer i vanilin šećer, razrijediti sa 3 dl mlijeka, polako usipati i pudinge i gris.
Uz miješanje uliti tu smjesu u zakuhalo mlijeko, pa kuhati dok se krema ne zgusne (oko 15 min).Dobro bi bilo miješati mikserom dok se krema kuha, da se ne bi stvorile grudice.
U ohlađenu kremu umiješati izrađeni margarin.

Izmiksati i slatko vrhnje .

Slaganje :
kora
krema
kora
krema
slatko vrhnje za šlag
Kolač dobro ohladiti pa poslužiti .
Prijatno!

Jako ukusni trokuti sa sirom savršeni doručak !


Potrebno:
6-7 listova kora za pitu
400 gr svježeg sira
1 jaje
1 kašika kiselog vrhnja
po ukusu soli
za premazivanje:
1 jaje
3 kašike ulja
3 kašike jogurta
Prijedlog 
Za umak  ako želite 
1 mali krastavac
1 čen bijelog luka
1/2 l jogurta
po ukusu so,biber
Priprema :
 Sjediniti sir,jaje,kiselo vrhnje i so.Posebno umutiti jaje,ulje i jogurt,za premazivanje kora.Sve kore isjeći na 4 trake.Na radnu plohu staviti isječene trake,pa premazati sa malo smjese za premazivanje.
 Prekriti drugom trakom.Na jedan kraj staviti 1 kašiku fila sa sirom.
 Preklopiti,pa nastaviti preklapanje, oblikujući trokutiće.
 Redati u pouljen pleh.Na isti način pripremiti i ostale trokutiće,dok se sastojci ne utroše. Pouljiti,pa staviti u pećnicu zagrijanu na 200 C.Peći dok ne porumene.
 Pečene ostaviti par minuta!
 Poslužiti sa umakom (sitno naribati krastavac i češnjak,preliti jogurtom,posoliti i pobiberiti,po ukusu.Sve sjediniti,pa ostaviti u frižider bar pola sata,da se okusi prožmu)!



Poslužiti toplo!

Prelijep kolač :Crnac u bijelom !


Potrebno
Za Kremu:
500 ml slatkog vrhnja
200 g bijele čokolade
2 vrečice praška za cappuccino vanilija
1  fix za šlag 

Za kore :
6 bjelanjaka
70 g šećera
prstohvat soli
125 g omekšalog maslaca
100 g šećera
1 Vanilin šećer
6 žumanjaka
3 pune kašike  Lino lada nougat
140 g mljevenih oraha
30 g brašna
na vrh noža Prašak za pecivo

Priprema :
Za kremu :
Zagrijati slatko vrhnje do vrenja. Maknuti s vatre pa ubaciti natrganu bijelu čokoladu i prašak za cappuccino. Miješati dok se potpuno ne otopi pa ostaviti da se ohladi. Nakon što je na pola ohlađeno staviti u hladnjak da se ohladi do kraja.
Za koru :
Pripremiti tepsiju od pećnice veličine cca 33×30 cm, obložiti ju papirom za pečenje. Uključiti pećnicu na 180 st.C.
Za koru  odvojiti bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke miksati sa 70 g šećera i par zrna soli.
U drugoj posudi miksati omekšali maslac sa šećerom i vanilin šećerom. Kad je postane pjenasto dodati jedan po jedna žumanjak, a nakon svakog miksati dok se dobro umiješa u ostatak smjese. Zatim dodati 3 punekašike  nutelle pa miksati da nastane gusta smjesa jednolične boje. Sad dodati dvije kašike  snijega od bjelanjaka kako bi se lakše dodali suhi sastojci. Dodati mješavinu oraha, brašna i praška za pecivo, a na kraju dodati preostali snijeg od bjelanjaka.
Smjesu  uliti na papir za pečenje pa ravnomjerno raširiti po cijeloj širini tepsije. Staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 st.C.
Pečenu koru  ostaviti da se ohladi pa prerezati 2-3 trake jednake širine .(kako vi volite krema je ista samo zbog izleda kolača ako slažete sa tri izledaće vam kao torta kad je režete  ).

Ohlađenu kremu izvaditi iz hladnjaka pa razraditi mikserom. Dodati fix za šlag  pa miksati do željene čvrstoće.
Slagati  prvu traku kore , premazati trećinom kreme, drugu traku kore , premazati drugom trećinom kreme, treću traku kore  pa premazati ostatkom kreme i ukrasiti po želji ili jednostavno naribati po vrhu čokolade 
Napomena: Kod slaganja traka kore  treba biti pažljiv, prebacivati ga raširenih prstiju i dlanova jer je kora sočana i osjetljiva na savijanje.
Ohladen kolač rezati po želji i poslužiti .
Prijatno!

Stračatela Kocke !


Potrebno:
Za koru:
8 bjelanjaka
8 kašika  šećera
8 kašika brašna
1dcl. mlijeka

Za kremu :
8 žumanjaka
10dag. šećera
2 želatine u prahu
0,5l mlijeka
0,5l vrhnja za šlag
10-20 dag. mliječne čokolade

Za dekoraciju :gotovi šlag i malo čokolade 

Priprema 
Za koru :
Bjelanjke dobro umutiti mikserom… kad postanu čvrsti postupno dodavati šećer… lagano umiješati brašno… staviti smjesu  na pleh i peći na 180*c oko 20 min. … staviti mlijeko da zakipi, njime preliti pečenu vruću koru i vratiti  u ugašenu pećnicu da se ohladi.

Za kremu :
Želatinu promješati sa 8 kašika  hladne vode i ostaviti 10 minda nabubri . .. žumanjke dobro izmiješati sa šećerom, pa ih preliti sa kipućim mlijekom i dobro promješati ( ne kuhati )… dodati rastopljenu želatinu još jednom promješati i ostaviti da se ohladi… dugo treba da se dobro ohladi, a znat će te da je dosta ohlađeno kad uzmete zdjelu sa kremom i dobro ju protresete, ako se krema poćne tresti recimo onako kao žele dobra je … jer zna se ona ohladiti i prije, ali dobra je tek kad postane recimo želatinasta
u dobro ohlađenu kremu dodati izrađeno vrhnje za šlag.. izmiješati mikserom i dodati mliječnu čokoladu u sitnim kockicama ( ja je onako dobro izlupam s čekićem  za meso)… kremu  izliti nakoru  i ohladiti.Možete ukrasiti ako želite gotovim šlagom i malo posuti čokoladom  uživajte .
Prijatno !