četvrtak, 31. kolovoza 2017.

SVALER TORTA









Sastojci za kore:

ovo su sastojci za 1 koru a treba peći 4
6 belanaca
180 gr šećera
100 gr seckanih oraha
2 kašike prezle
1 kašika brašna
1/2 praška za pecivo
1 kašika sirćeta
Sastojci za fil:
24 žumanaca
14+14 kašika šećera
1.5 litar mleka
3 pudinga od vanile
6 kaš  kuvanjeika brašna
3 vanilin šećera
2 margarina (500 gr)
200 gr čokolade za kuvanje
Priprema kore:
Umutiti belanca sa šećerom u čvrstu penu. Dodati kašiku sirćeta i još malo mutiti. Dodati pomešane orahe, prezlu, brašno, prašak za pecivo i varjačom sjediniti u kompaktnu masu. Sipati u papirom obložen pleh veličine 35×25 i peći na 175 stepeni oko 35 minuta.
Fil 1:
Umutiti 14 žumanaca sa 14 kašika šećera i skuvati na pari.
Fil 2:
Od mleka oduzeti oko 2 dl, a ostatak staviti da provri sa vanilin šećerom. Umutiti 10 žumanaca sa 14 kašika šećera. Pomešati puding i brašno pa razrediti sa onim mlekom koje smo odvojili. Sjediniti sa umućenim žumancima. Zakuvati u vrelo mleko. Kuvati oko 10 minuta. Ohladiti.
Kada su oba fila ohlađena, umutiti margarin i sjediniti sa filom 1 i filom 2 pa podeliti u 2 dela. Jedan fil ostaje žut, a u drugi dodati omekšalu čokoladu.
Filovanje:
kora-1/3 žutog fila- 1/3 čokoladnog fila-kora. Nastaviti tako do kraja.
Dekorisati po želji.

Paganini torta



Potrebno 
 Za Koru:
1o bjelanjaka
28o grama przenih pa mljevenih ljesnjaka
28o grama secera
2 kasike kakao praha


Za Tamnu kremu od cokolade:
5 zumanjaka
1 cijelo jaje
15o grama secera
5o grama cokolade za kuhanje
25o grama maslaca ili margarina za kreme



Za Zutu  kremu :

4 zumanjka
5 kasika secera
2 pudinga od vanilije
1 vanilija secer
7oo ml mlijeka
5oo ml vrhnja za slag

Priprema :

Kora 
Umutite bjelanjke, dodajite secer i mutite i na kraju rucno dodajte ljesnjake i kakao prah. Kalup za torte (ja sam koristila br.26) oblozite pek papirom dodajte smjesu za koru  i pecite ga na 18o stepeni 35 minuta. 
Kad se biskvit ohladi preko njega dodajte tamnu pa zutu kremu.
Tamna krema :
Jaja i secer umutite na pari dodajte cokoladu i mijesajte da se cokolada otopi i sjedini sa jajima u jednu finu kremu. Kremu ohladite i sastavite sa umucenim maslacem ili margarinom i premazite je na ohladjenu  koru .
Zuta krema 
Mlijeko stavite da kuha, umutite zumanjke sa secerom i vanilija secerom, dodajte im puding u prahu i malo mlijeka, sad sve to saspite u mlijeko koje kuha i skuhajte kao puding. Kad se zuta krema ohladi dobro je umutite mikserom i sastavite sa umucenim vrhnjem za slag. Žutu kremu nanesite na smedju. Tortu ukrasite po zelji. (slag krmom  topljenom čokolado ili šta vam se nađe ).
Ohladite pa poslužite .
Prijatno!

.

Milka Torta !



Potrebno
Za kore:

15 belanaca
15 kašika šećera
15 kašika pečenih mlevenih lešnika
15 kašika mlevene plazme

Za Fil:
15 žumanaca
15 kašika šećera
2 pudinga od vanile
4 kašika gustina
1 litar mleka
250 gr margarina
125 gr maslaca
2 kesice šlaga
100 gr milka crne čokolade sa lešnikom
100 gr bele milka čokolade

Za ukrašavanje:
200 gr šlaga
3 dcl gazirane vode

Priprema Kora:

Umutiti 5 belanaca sa 5 kašika šećera, dodati mlevene lešnike i mlevenu plazmu. Masu staviti u pleh veličine 25×35, prethodno obložen papirom. Koru peći na 170 stepeni. 
Ispeći još 2 ovakve kore.
Fil:
U mutiti 15 žumanaca sa 15 kašika šećera, dodati 2 pudinga od vanile, 4 kašike gustina i malo mleka od 1 litra. Preostalo mleko od 1 litra staviti da se kuva, dodati smesu od žumanaca i kuvati. Kad se skuva i ohladi dodati prethodno umućen margarin i maslac. Masu podeliti na 2 dela, u jedan deo staviti seckanu crnu čokoladu milku, a u drugi deo seckanu belu milka čokoladu. Umutiti 1 kesicu šlaga i dodati u fil sa crnom čokoladom. Drugu kesicu umućena šlaga staviti u fil sa belom milka čokoladom. Filovati kore: Kora, crni fil, beli fil, kora, crni fil, beli fil, kora, crni fil, beli fil. Tortu ukrasiti sa umućenim šlagom sa gaziranom vodom ili jednostavno preliti topljenom  čokoladom 
Ohladiti tortu pa poslužiti .
Prijatno !

Čokoladna snježna pahulja!



Potrebno
Za koru:

5 jaja
5 kasika secera
5 kasika ulja
5 kasika brasna
2 kasike kakaa
pola praska za pecivo

 Za fil:

5 bjelanjaka
1 kasika soka od limuna (iscjedjenog)
250 gr secera
aroma za kolace po zelji: (banana, rum ili vanilija)
1 kesica zelatine 10 gr

50 gr grubo narezane čokolade 
Za preliv :
150 gr čokolade 
2 kašike ulja

Priprema:
Za koru:

Umutiti pjenasto 5 žumanaca sa 5 kašika šećera, dodati zatim 5 kašika ulja, 5 kašika brašna, 2 kašike kakaa, pola praška za pecivo.
Rernu zagrijati na 175 C i peci koru u nauljenom i brasnom posutom plehu 15 do 20 minuta.
Ukoliko zelite socniju koru poprskajte je sa mlijekom ili skuvanim secernim sirupom (agdom).

Za fil:

Skuvati secerni sirup od 250 gr secera, oko 200 ml vode, arome po zelji (banana, rum ili vanilija) i 1 kesice zelatine (10 gr).
Lagano kuvati na tihoj vatri da se serbet zgusne.
5 bjelanaca i 1 kašiku soka od limuna (cjeđenog) dobro izmiksati u to dodati agdu koju smo napravili i  grubo narendanu čokoladu.
Sve dobro izmiksati da se dobije jako jako gust snijeg.
Staviti fil na koru i oblikovati kolac.

Za  preliv: 150 gr. čokolade i 2 kašike ulja istopiti pa preliti preko kolača po želji  posuti bogato mljevenim orasima.
Prijatno!

"Ferrero Roocher Torta "




Potrebno 

Za koru :
6 jaja
100 gr cokolade
12 kasika secera
7 kasika brasna
1 prasak za pecivo
1 vanilin secer
4 kasike prezli ( mrvica)
4 kasike mljevenih ljesnjaka
70 gr margarina

Za Fil:
400 gr sira (mascarpone ili nekog drugog za kolace)
400 ml slatke pavlake ( slatko vrhnje )
400 gr nutele
100 gr mljevenih ljesnjaka na krupnije
100 gr ljesnjak napolitanke nasjeckane

 jos:

100 gr cokolade
2 kasike ulja
1 dcl toplog mlijeka
4 kasike nesquik-a

Priprema 

kora:

Otopiti maslac i cokoladu da se malo ohladi.
Umutiti jaja i secer, tome dodati ostale sastojke navedene za koru i na kraju topljenu cokoladu.
Smjesu podjeliti u tri posude da su jednake i peci u okruglom kalupu ( 28 cm) jednu po jednu koru, na 200 C oko 20 min.
Moze se peci samo jedna kora i presjeci na 3 djela.
U 1 dcl mlijeka staviti 4 kas. nesquik-a i promjesati pa time preliti kore.
Fil:
Sir i Nutellu promjesati zajedno i tome dodati umucen slag od slatke pavlake ( slatko vrhnje)
Otopiti preostalih 100 gr cokolade sa 2 kasike ulja.
Sloziti:
Kora + fil + tanki mlaz topljene cokolade + ljesnjaci i napolitanka + tanki sloj fila + kora i tako sloziti ostale kore i na kraju premazati cijelu tortu.
Malo fila ostaviti i dodati nekoliko kasika mljevene plazme, peostalu napolitanku i napraviti kuglice ( za ukrasavanje) i uvaljati u krupno samljevene ljesnjake.
Ukrasiti po zelji.Ohladiti pa poslužiti .

Prijatno !

Banana Rolada !





Potrebno

Za koru :

4 jaja
4 kasike secera
4 kasike brasna
2 kasike cokolade u prahu ili kakaoa
1 kasicica praska za pecivo
1 vanil secer
Za krem:
1 puding od vanilije
2 vanil secera
4 kasike secera
200 gr maslaca
Jos potrebno: banane, malo limunovog soka, šlag krem od čokolade(mlijeko za šlag ) .

Priprema:



Umutiti bjelanca u cvrst snijeg…Umutiti zumanca sa secerom i vanil secerom..Pomijesati brasno, prasak za pecivo i cokoladu ili kakao pa u zumanca dodavati malo te praskaste smjese, malo bjelanaca i mijesati kasikom polako dok se nesjedine sastojci..Peci koru  u manjem plehu na 180 C..Kada je gotova zarolati je  u vlaznu krpu i ostaviti da se ohladi..

Skuhati puding u pola litre mlijeka u koje se doda secer i vanil secer..Ohladiti ga..Izmiksati maslac pa mu dodati puding i sjediniti krem..Polovinom krema premazati koru , poredati banane premazane sa sokom od limuna.Umutiti šlag od čokolade po uputama na vrećici ,pola dodati u preostali krem   i premazati  po kolaču ..Zarolati u rolat i premazati ostatkom šlaga vilicom uzduzno preći preko rolata da ukrasite ..
Ohladiti u frižideru pa poslužiti .
Prijatno!

GRIZ







Sastojci

1 l. mlijeka
4 kasike secera
5-6 kasika griza
2 vanilin secera
cokolada za ukrasavanje (moze voce, kako ili kokos umjesto cokolade)

Priprema:

Mlijeko i secer stavit na pec da prokuhaju.
Griz i vanilin secer dodat prokuhanom mlijeku i neprestano mutit da se nestvore grudvice.
(ako vam je lakse griz izmutite u hladnom mlijeku pa dodajte u prokuhalo mlijeko)
Kad je griz prokuhao i malo se zgusno, istresite ga u male posudice.
Ohladite pa ukrasite sa cim zelite, ja sam rendanom cokoladom.

"Bosanska Baklava"






Potrebno
Za Tijesto :

400 g glatkog brašna
200 ml vode
1 žlica ulja
1 jaje
Na vrh noža soli

Za nadjev:
800 g mljevenih oraha
250 g maslaca
200 ml ulja

Agda:
1 kg šećera
1 l vode
2 vanilin šećera
2 vanilin limuna
5 -6 kriški limuna

Priprema:


Zamijesiti glatko tijesto i pustiti da odstoji 20 min. Razviti tijesto i pustiti da ostoji dok ne odmekne, dovoljno da ga lagano razvučete, počevši iz sredine. Ostaviti da se suši.

 Vodu, šećer i ostale sastojke kuhati
na laganoj vatri, kuhati sve dok se ne ukuha na pola.

Zatim maslac otopiti, paziti da ne prokuha. Tek onda uliti ulje u otopljeni maslac.

Kada su kore skoro suhe početi slagati  sjeci na komade otprilike kolika vam je tepsija u tepsiju po želji, ova količina je dovoljna za tepsiju br. 36. Složiti 2-3 reda kora, izmedju ih politi (pomastiti), pa posuti orasima, na orase ne polijevati masnocu. Zatim opet ide 1 red kora politi, pa orasi i tako dok se ne potroši sva količina. Na kraju ostaviti 4-5 kora bez oraha, ali svaku premazati maslacem . Prilikom slaganja kore će se drobiti to neka vas ne zabrinjava. Kad utrošite zadnji lis kore baklavu lagano stisnuti rukama. Izrezati po želji, premazati ostatkom masnoće i staviti peći u već zagrijanoj reni na 200 C. Kada je poprimila zlatno žutu boju smanjiti na 100 C pa još pazeći 1 h da se peče, zatim smanjiti na 50 C i tako ostaviti da se suši. Ukupno pečenje baklave bi trajalo do 3 h odnosno samo sušenje je bitno jer tad je prava. 
Kad je prošlo vrijeme pečenja renu pojačati na 5 minuta da se baklava zagrije, tako da hladnom agdom zalijete baklavu. 
Ništa ne stavljati da je stisnete osim 2 čiste krpe ili stoljnjek koji je smotan na par puta, ako je stisnete ili s nečim poklopite došlo bi do kondezacije ili poparavanja i vaša baklava bi bila žilava. Sve ukupno ove količine dobijete 80 kom baklave. lsplati se 
Uživajte i prijatno !

Gurabije sa pekmezom od jabuka!




Potrebno

Za tijesto:

500 ml pekmeza od jabuke
200 ml ulja
200 ml vrhnja, ili kajmaka
200 ml jogurta ( tekući )
1 čaša šećera od jogurta
2 žličice sode bikarbone
prstohvat soli
1 kg brašna (pola oštro, pola glatko )

Priprema:

Sve tekuće sastojke i šećer promiješamo ručno, zatim dodavati brašno, sodu i sol i mijesiti lagano u zdjeli da bude glatko tijesto. Zatim prebaciti na podlogu ili papir i još ga valjati pod rukama. Tijesto ne smije biti tvrdo, ako je premekano dodati još brašna. Gurabije oblikovati u loptice količine pune šake tijesta, malo ih među dlanovima stisnuti i redati u tepsiju da između svake bude razmak 4 cm da se ne spoje. Peći na 200 C 20 min i smanjiti na 120 C pa još otprilike 10 min. Kad su gotove spremiti ih u vrećicu da dobiju malo vlage dok su tople. Tako mogu i do 30 dana biti u frižideru, a mogu se spremiti u led jer ih dosta bude.
Prijatno!

Punč Sladoled!




Potrebno:


100 gr suvog grozdja
0,50 dcl ruma
250 ml mleka
200 gr secera
2 jaja

1 kesica vanilin secera
250 gr slatke pavlake

Priprema:

100 gr suvog grozdja staviti u ciniju i preliti sa 50 dcl ruma te ostaviti da grozdjice nabubre. 250 ml mleka staviti u serpu da vri pa dodati 200 gr secera. 2 jaja umutiti sa 1 kesicom vanilin secera pa skuvati u mleku. Stalno lagano mesati pa kad krene da se zgusnjava skloniti sa ringle i dobro ohladiti. Suvo grozdje zajedno sa rumom umutiti stapnim mikserom da se dobije fin, gust pire. 250 ml slatke pavlake umutiti pa u to dodati pire od suvog grozdja i ruma te lagano kasikom dodati ohladjena zumanca. Staviti u posudu i zamrznuti. U toku zamrzavanja sladoled promesati.
Prijatno!

Vesela Torta



Potrebno 

Za koru 
7 jaja
8 kasika secera
3 rebra cokolade(bijele)
6 kasika brasna
1 prasak za pecivo
 Za Fil:
250 ml mlijeka
250 g secera
2 vanil secera
250 g oraha mlevenih
1 margarin (250 gr)
Za saranje slag krema u bojama ( 200 g ili fondan masa)

Priprema

 kore:


7 belanaca umutiti sa 8 kasika secera, dodati zumanca, sve dobro sjediniti pa dodati 6 kasika brasna, 3 rebra rendane cokolade i prasak za pecivo. Ispeci 3 ovakve kore. Peci na pek papiru 35 min 180 C.
Fil:
Mlijeko sa secerom malo prokuhati i zatim preliti orahe, u hladno dodati izradjen margarin. Filovati kore, lepo oblikovati tortu pa ostaviti na hladjenje par sati do posluzenja.
Napomene: Za saranje moze fondan kao na slici, slag .
Prijatno !

Chesecake sa višnjama!



Potrebno:
Za fil:
200 grama mljevenog keksa
125 grama maslaca

2 kašike kakaa
2 kašike soka od višanja

Za fil:
350 grama nekog od krem namaza,
500 ml vrhnja za šlag
15 grama želatina
10 kašika hladne vode
2-3 kašike soka od limuna
ribana korica od limuna
200 grama šećera u prahu

Za fil od višanja:
500 grama oočišćenih višanja
5-6 kašika šećera
15 grama želatina
10 kašika hladne vode

Priprema:

Za podlogu:

U zdjelu stavite mljeveni keks, maslac ,kakao i sok od višnje. Rukom sastavite sastojke i ako vam je masa suha za formiranje kore slobodno još dodate soka. U kalup br.26 stavite papir za pečenje i formirajte koru.

Za bijeli fil:
Umutite sirni namaz sa šečerom, sokom od limuna i koricom, posebno umutite vrhnje za šlag i sastavite ga sa umučenim namazom. U pripremi želatin otopite u hladnoj vodi i kad nabubri lagano ga zagrijete da se otopi i nakon toga dodajte u kremu stalno muteći. Kremu nanesite na koru.

Za fil  od višanja:
Želatin stavite u hladnu vodu da nabubri. Višnje sa šećerom malo kuhajte, dodajte im želatin i još kratko kuhajte, skinite sa tople ringle i nakon par minuta polako vadite višnje i redajte po filu, kad to završite onda redom polako sipajte sok koji su višnje pustile redom preko višanja. Kolač ohladite par sati i naravno uživajte u njegovom ukusu.

Prijatno!
Napomena: Višnje možete zamijeniti bilo kojim voćem kao npr (miješano šumsko voće.jagode ,borovnice itd )

"Rigo Janci Torta "






Potrebno 

Za Koru:
200 grama putera
250 grama šećera
4 jaja
1 kašičica ekstrakta vanile
400 grama brašna
40 grama kakao praha
1 kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice soli
300 ml kiselo mleko (jogurt)

Za Sirup:
200 ml vode
250 g šećera
Vanila
rum

Za Čokoladni fil:
150 grama tamne čokolade
50 grama putera
3 velika jaja
6 kašika šećera
1 kašičica ekstrakta vanile
1 kašika ruma
150 ml slatke pavlake

Čokolada odgore:
200 g tamne čokolade, iseckane
50 grama putera
150 ml slatka pavlaka
1 kašičica ekstrakta vanile

Priprema:

Kora:
U velikoj činiji, miksirati maslac sa šećerom dok ne pobeli. Dodajte jaja jedano po jedano. Dodajte vanilu. U drugu činiju pomešajte brašno, kakao, prašak za pecivo i so. Dodajte suve sastojke preko maslaca u 3 puta, naizmenično dodavajući i jogurt.
Sipajte testo u kalup od 26 cm u prečniku. Pečite pa vrh koji je narastao odstranite.

Čokoladni fil:
Otopite maslac sa čokoladom na laganoj vatri. Prohladite. Odvojite žumanca pa dodajte 1 kašiku ruma i ekstrat vanile. Spojite sve zajedno, dok je maslac mlak. U drugoj posudi miksirajte belanca sa prstohvatom soli. Na kraju spojite belanca sa kremom.
Upšinujte vodu i šećer sa rumom. presecite koru na dva dela, vratite prvi deo u kalup pa uspite pola sirupa, nanesite fil pa drugu koru i opet sirup.  treba da odstoji 3h u frižideru pa zatim prelite čokoladom od gore 
Čokolada odgore:
Odgore možete samo da stavite glazuru od čokolade i putera ili da napravite od slatke pavlake, čokolade za kuvanje, puter a i vanile. Sve sastojke pomešati i staviti da provri, kad se zgusne malo prohladiti pa time premažati celu tortu.
Prijatno !

Ova torta je nastala i postala poznata zbog ljubavne priče, priče skandaloznom za to vreme. Ona je bila princeza, a on Mađarski ciganski violinista, Rigo Janči. Sve se odigralo u jednom restoranu u Parizu. Klara princeza, ćerka milionera iz Detroita i violinista. Ova ljubav bila je zabranjena. Ovu tortu je Rigo poklonio Klari tako je i dobila ime. Od njihove ljubavi ostala je ova prelepa čokoladna torta.
Bilo je mnogo verzija ove torte. Prvobitno je bogat čokoladni fil u sredini, sa rumom i vanilom i drugim slojem čokolade .