četvrtak, 31. kolovoza 2017.

"Rigo Janci Torta "






Potrebno 

Za Koru:
200 grama putera
250 grama šećera
4 jaja
1 kašičica ekstrakta vanile
400 grama brašna
40 grama kakao praha
1 kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice soli
300 ml kiselo mleko (jogurt)

Za Sirup:
200 ml vode
250 g šećera
Vanila
rum

Za Čokoladni fil:
150 grama tamne čokolade
50 grama putera
3 velika jaja
6 kašika šećera
1 kašičica ekstrakta vanile
1 kašika ruma
150 ml slatke pavlake

Čokolada odgore:
200 g tamne čokolade, iseckane
50 grama putera
150 ml slatka pavlaka
1 kašičica ekstrakta vanile

Priprema:

Kora:
U velikoj činiji, miksirati maslac sa šećerom dok ne pobeli. Dodajte jaja jedano po jedano. Dodajte vanilu. U drugu činiju pomešajte brašno, kakao, prašak za pecivo i so. Dodajte suve sastojke preko maslaca u 3 puta, naizmenično dodavajući i jogurt.
Sipajte testo u kalup od 26 cm u prečniku. Pečite pa vrh koji je narastao odstranite.

Čokoladni fil:
Otopite maslac sa čokoladom na laganoj vatri. Prohladite. Odvojite žumanca pa dodajte 1 kašiku ruma i ekstrat vanile. Spojite sve zajedno, dok je maslac mlak. U drugoj posudi miksirajte belanca sa prstohvatom soli. Na kraju spojite belanca sa kremom.
Upšinujte vodu i šećer sa rumom. presecite koru na dva dela, vratite prvi deo u kalup pa uspite pola sirupa, nanesite fil pa drugu koru i opet sirup.  treba da odstoji 3h u frižideru pa zatim prelite čokoladom od gore 
Čokolada odgore:
Odgore možete samo da stavite glazuru od čokolade i putera ili da napravite od slatke pavlake, čokolade za kuvanje, puter a i vanile. Sve sastojke pomešati i staviti da provri, kad se zgusne malo prohladiti pa time premažati celu tortu.
Prijatno !

Ova torta je nastala i postala poznata zbog ljubavne priče, priče skandaloznom za to vreme. Ona je bila princeza, a on Mađarski ciganski violinista, Rigo Janči. Sve se odigralo u jednom restoranu u Parizu. Klara princeza, ćerka milionera iz Detroita i violinista. Ova ljubav bila je zabranjena. Ovu tortu je Rigo poklonio Klari tako je i dobila ime. Od njihove ljubavi ostala je ova prelepa čokoladna torta.
Bilo je mnogo verzija ove torte. Prvobitno je bogat čokoladni fil u sredini, sa rumom i vanilom i drugim slojem čokolade .

Nema komentara:

Objavi komentar