četvrtak, 31. kolovoza 2017.

"Bosanska Baklava"






Potrebno
Za Tijesto :

400 g glatkog brašna
200 ml vode
1 žlica ulja
1 jaje
Na vrh noža soli

Za nadjev:
800 g mljevenih oraha
250 g maslaca
200 ml ulja

Agda:
1 kg šećera
1 l vode
2 vanilin šećera
2 vanilin limuna
5 -6 kriški limuna

Priprema:


Zamijesiti glatko tijesto i pustiti da odstoji 20 min. Razviti tijesto i pustiti da ostoji dok ne odmekne, dovoljno da ga lagano razvučete, počevši iz sredine. Ostaviti da se suši.

 Vodu, šećer i ostale sastojke kuhati
na laganoj vatri, kuhati sve dok se ne ukuha na pola.

Zatim maslac otopiti, paziti da ne prokuha. Tek onda uliti ulje u otopljeni maslac.

Kada su kore skoro suhe početi slagati  sjeci na komade otprilike kolika vam je tepsija u tepsiju po želji, ova količina je dovoljna za tepsiju br. 36. Složiti 2-3 reda kora, izmedju ih politi (pomastiti), pa posuti orasima, na orase ne polijevati masnocu. Zatim opet ide 1 red kora politi, pa orasi i tako dok se ne potroši sva količina. Na kraju ostaviti 4-5 kora bez oraha, ali svaku premazati maslacem . Prilikom slaganja kore će se drobiti to neka vas ne zabrinjava. Kad utrošite zadnji lis kore baklavu lagano stisnuti rukama. Izrezati po želji, premazati ostatkom masnoće i staviti peći u već zagrijanoj reni na 200 C. Kada je poprimila zlatno žutu boju smanjiti na 100 C pa još pazeći 1 h da se peče, zatim smanjiti na 50 C i tako ostaviti da se suši. Ukupno pečenje baklave bi trajalo do 3 h odnosno samo sušenje je bitno jer tad je prava. 
Kad je prošlo vrijeme pečenja renu pojačati na 5 minuta da se baklava zagrije, tako da hladnom agdom zalijete baklavu. 
Ništa ne stavljati da je stisnete osim 2 čiste krpe ili stoljnjek koji je smotan na par puta, ako je stisnete ili s nečim poklopite došlo bi do kondezacije ili poparavanja i vaša baklava bi bila žilava. Sve ukupno ove količine dobijete 80 kom baklave. lsplati se 
Uživajte i prijatno !

Nema komentara:

Objavi komentar