petak, 16. ožujka 2018.

Prijedlog za ručak :Riža sa piletinom na brzinu !


Za ovo jelo netreba vam ni pola sata brzo je gotovo a jako ukusno pošto se piletina brzo ispeče i dok se riža skuha ručak je gotov ako volite više kašasto onda dodajte više pilećeg temeljca .
Potrebno :
pileći bataci- 4 komada, oko 500 gr(mogu i fileti ako imate pileći temeljac  )
morska so
sveže mleveni crni biber
origano- 2 kašičice
maslinovo ulje- 2 kašike
crveni luk, sitno iseckan- 1 glavica
bijeli luk sitno iseckan- 2 čehna
riža- 300 gr
pileća temeljac (supa )- 500 gr
rendana kora od pola limuna
mrkva  isečena na kolutove-1 komad
peršun koren isečen na kolutove- 1 komad
peršun list sitno sjeckan po želji 

po želji curry začina (ovisno kolko ko voli )
malo graška
Priprema :

Piletinu stavite u lonac, dodajte šargarepu i peršun koren, posolite i ostavite 15 minuta da ključa. Procedite i izdvojte piletinu i mrkvu  i peršun. Supu ostavite sa strane. Piletinu odvojte od kosti i icijecite po želji na kocke ili trakice pospite  solju, mljevenim crnim biberom i polovinom količine origana. U dubokom tavi  zagrejte maslinovo ulje na srednju temperaturu i dodajte piletinu. Dinstajte sa svake strane par minuta, dok ne porumeni. Nakon toga, izvadite piletinu. U tavi dodajte seckani crveni luk i prstohvat soli, i dinstajte oko 3 minuta. Dodajte origano i beli luk, i dinstajte oko 30 sekundi. Dodajte rižu i grašak , uz mešanje i dinstajte oko 1 minut. Dodajte piletinu, mrkvu  i peršun koren i curryu začin . Nalijte sa pilećom supom, u kojoj se piletina kuhala, tako da svi sastojci budu dobro pokriveni supom.Tavu pokrijte poklopcem i dinstajte 15-20 minuta, dok supa ne ispari. Kad  je riža  gotova,  pospite korom od limuna i sitno sjeckanim peršunom samo promiješajte .Poslužiti toplo uz salatu po želji i domaći hljeb .
Prijatno!

četvrtak, 15. ožujka 2018.

Brzinska večera ili ručak:Tjestenina sa piletinom i šampinjonima !


Brzinska večera koja je jako ukusna  a neoduzima puno vremena za pripremu .
Potrebno:
300-400 gr  pileceg filea
malo ulja
1 glavica luka
200 gr šampinjona
3-4 čehna bijelog luka
200 gr. krem sira
200 ml. pilece supe ili vode
sitno sjeckani  peršun
so,biber i malo vegete

tijestenine 400 gr    po želji


Priprema:

Tjesteninu skuhajte u slanoj vodi a za to vrijeme pripremite meso i šampinjone
Piletinu isecite na kockice,dodajte joj malo zacina i izmesajte.
Oba luka sitno iseckajte.Šampinjone isecite na listice.Na malo ulja proprzite meso.Kad je meso dobilo boju sipajte ga na tanjir.Na istu masnocu na kojoj ste przili meso dodajte sitno seckan luk i proprzite.Dodjte šampinjone ,malo zacina i dinstajte poklopljeno i na laganoj temperaturi ,dodajte meso,krem sir i supu.
Promesajte,prokuvajte i pospite sa malo persuna.

Skuhanu ocijeđenu tjesteninu  dodajte pripremljenom mesu i šampinjonima .
Poslužite toplo .
Prijatno!

Brza verzija šampite sa čokoladom !


Još jedna verzija šampite koju moji u kući svi  jako vole po bilo kojem receptu koih stvarno ima dosta  al sve su to nijanse iako ja nisam baš ljubitelj šampite rado je pravim da usrećim svoje nadraže .
Potrebno
Za koru: 

6 žumanaca, 
6 kašika šećera, 
6 kašika brašna, 
1 prašak za pecivo, 
6 kašika mlake vode.

Za fil :
 6 bjelanaca,
 500 g šećera, 
1 dl vode, 
sok od 1/2 limuna, 
, 1 vanilin-šećer, 
Za glazuru:
100 g čokolade, 3 kašike ulja.

Priprema
Za koru :

Žumanca odvojite od belanaca i umutite ih dobro sa šećerom. Zatim dodajte mlaku vodu i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Izmiksajte masu i sipajte u podmazan i brašnom posut pleh. Koru pecite u zagrejanoj rerni na 250 stepeni oko 15 minuta.
Za fil:
 U šerpu stavite šećer i vodu i ostavite da provri. Kada provri, dodajte sok od limuna i ostavite na tihoj vatri da vri oko deset minuta. U međuvremenu umutite šne od belanaca, dodajte vanilin-šećer i lagano u takom mlazu  sipajte vreo sirup u bjelanjke  , neprestano muteći sve dok se potpuno ne ohladi . . Nanesite šne na koru i ravnomerno razmažite. Stavite u zagrejanu rernu na 200 stepeni jedan minut. Za to vreme otopite čokoladu sa uljem. Nanesite glazuru na vruća bjelanca i ostavite da se dobro ohladi.Ako imate i bijele čokolade možete po tamnoj prošarati malo al nije obavezno .
Prijatno !

Brzi kolač sa lješnjakom !


Jedan brzi kolač sa lješnjakom veoma ukusan u nedostatku vremena začas ga napravite umutite koru i dok se kora peče pripremite fil  i glazuru i to je to .

Potrebno
Za koru :

 6 belanjka,
 2 žumanjka 
 200 g kristal šećer,
 200 g mlevenih lješnjaka, 
 2 kašike brašna.

Za fil :
4 žumanjka 
 250 g margarina ili maslaca , 
130 g prah šećera,
2-3 kašičice nes kafe,
 50 g krupno seckanih lješnjaka, 
100 g mljevenih lješnjaka.

Za glazuru :
 100 g  čokolade (bijele ili tamne po želji ),
 3 kašike ulja.

Za dekoraciju :
proprženi listići badema 

Priprema 
Za koru :

Ulupajte belanjke sa šećerom pa dodajte umućene žumanjke . Na kraju dodajte brašno i mljevene lješnike i sve sjedinite varjačom nikako mikserom . U pleh veličine 30x20 cm stavite papir za pečenje, istresite smjesu i stavite da se peče kora na 175 stepeni nekih 20 min zavisno od pećnice .
Za fil :
Žumanjke  umutite sa šećerom u prahu na pari pa dodajte omekšali margarin ili maslac  . zatim dodajte nes kafu, pa opet umutite. Na kraju dodajte seckane i mljevene lješnike i sjedinite sve zajedno. 
Slaganje :
Stavite koru, isprskajte je sa malo mlijeka, pa nanesite fil i na kraju otopite čokoladu na pari sa uljem, pa prelijte odozgo a sastrane dekorišite listićima proprženog badema .
Ostavite da se ohladi u fržideru do služenja .
Prijatno!

Dekorativna i jako ukusna :Čokoladna jaja !


Jednostavno za napravit  bez puno truda a vaši najmlađi  biće oduševljeni  i sigurna sam da ćete im često praviti
Potrebno :
200 g mlevenog keksa

200 g maslaca
2o0 g oraha(badema ,lješnjaka kako volite mljevene ili sjeckane )
100 g čokolade,
150 g šećera
150 ml vode




Glazura :
200 g čokolade (možete i pola bijele pola tamne čokolade da imate i bijela jaja )
5-6  kašika ulja.
I još:
 Istopljena čokolada ,fondan,jestive boje za dekoraciju ,perlice po vašoj mašti na volju .

Priprema :

Šećer prokuhajte sa vodom  (2-3 min), pa izmaknite i dodajte maslac iseckan na kockice.Pa dodajte istopljenu čokoladu  na pari , pa dodajte zajedno sa sirupom i maslacem u keks,Zatim dodajte  orahe ili ša već ako želite možete dodati i suho voće po želji (smokve ,brusnice ,grožđice itd )Izmešajte, pa kad se smjesa malo ohladi pravite oblik jaja. Možete ih oblikovati rukom ili stavljati u kalupe za jaja. Ostavite ih u frižider da se dobro stegnu (2-3 sata) .
Za glazuru :
 Istopite čokoladu na pari i dodajte polako nekoliko kašika ulja da bude glatka. Umačite jaja u čokoladu i stavite ih na rešetku da se čokolada stegne .
Ostaje još samo da budete kreativne i ukrasite ih po želji fondanom jestivom bojom ili raznim jestivim perlicama za dekoraciju kolača .

srijeda, 14. ožujka 2018.

Savršena torta od čokolade ili Čokolina!


Savršena torta od čokolade  malo zahtjevnija zato što se kore peku ali nije to ništa teško   krema je od vrhnja i čokolade kao i preliv znači nema pudinga 
Meni je torta odlična nadam se da će se i vama dopast .
Potrebno

Za koru 3x:
3 jaja 
3 kašike brašna
3 kašike šećera
30 g maslaca
1-2  kakaka
1/3 prašak za pecivo


Za preliv
200 g bijele čokolade
200 ml slatkog vrhnja
50 g maslaca 

Za čokoladnu kremu:
300 g tamne čokolade za kuhanje
200 ml slatko vrhnje
50 g maslaca
400 ml slatkog vrhnja
2 šlag fixa (ukoliko je potrebno)
20 g kaka
Za dekoraciju
krokant oraha

Priprema :
Kalup 23 cm  pobrašnite, pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
Brašno prosijte s praškom za pecivo i kakaom.Žumanjke istucite sa šećerom, dodajte maslac i dobro izmiksajte.
Dodajte brašno i opet promiješajte.Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg i lagano ga kuhačom umiješajte u smjesu sa brašnom i jajima.Iskrenite u pleh, poravnajte i pecite cca 10 minuta.
Ispecite 3 takva biskvita, izvadite iz kalupa i ohladite.

Za preliv:
200 ml vrhnja stavite da se ugrije do kuhanja ali nesme da prokuha
Čokoladu izlomite u multipraktiku, i prelijte ju vrućim vrhnjem, miješajte pjenjačom dok se sva čokolada ne otopi i dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Dodajte maslac narezan na kockice i miješajte dok se sav maslac ne otopi.
Stavite preljev u frižider  na 2 do 3 sata, preljev ne smije biti pretvrd, ali niti pretečan.

Za kremu :

Vrhnje za slag kuhajte do točke vrenja pa ga prelijte preko čokolade koju ste izlomili u multipraktiku.
Miješajte pjenjačom dok ne dobijete jednoličnu smjesu, zatim dodajte maslac i miješajte dok se sav ne otopi.
Kremu stavite u hladnjak na sat dva dok se ne stisne, odnosno stvrdne.

Preljev od bijele čokolade nanesite na sva tri biskvita i ostavite da se stisne, bitno je da vam se preljev ne preljeva preko rubova, kako ne bi probijao preko crne kreme s kojom cete na kraju obloziti tortu. Moj je preljev bio tecniji, ali opet dovoljno čvrst da se ne preljeva preko rubova, pa ukoliko je potrebno ostavite ga u hladnjaku jos neko vrijeme, jer ce ovisiti i o kvaliteti bijele čokolade.
400 ml vrhnja za šlag istucite u čvrsti šlag sa šlag fixom, ukoliko je potreban, i na kraju lagano umiksajte gorki kakao u prahu. Nemojte dugo miksati kako se ne bi stvorile grudice od kakaa, odnosno da ne dobijete maslac smjesu.
Šlag lagano umiješajte u kremu od čokolade, podijelite kremu na dva dijela i ostavite malo kreme za namazati oko torte. Pola kreme nanesite na prvi biskvit preko preljeva od bijele čokolade.

Na kremu stavite drugi biskvit, i preko njega, odnosno preko preljeva od bijele čokolade nanesite kremu od čokolade.
Treći biskvit stavite na kremu, na njemu će biti samo preljev od bijele čokolade.
Ostatkom kreme premažite tortu, ali ne po površini, nego samo okolo.
Po želji dekorirajte mljevenim orašastim plodovima.
Kratko ohladite pa poslužite isječene na željene komade .Ako je nećete ubrzo služiti dobro je da prije posluženja bude izvadena iz frižidera bar pola sata .
Prijatno!

Prelijepe za oko a fenomenalnog ukusa :Fantastične bronhi kocke !


Veoma odlične i neobične kocke sa bronhi bombonama .Ovj kolač nije baš jednostavan ali nemojte da va vas sad demotivišem vrijedi se potruditi malo za ovaj  prelijepi kolač nije to tako strašno sve se to polako rijši samo pratite recept zato na poso .

Potrebno 
Za kore 3 x:
4 bjelanjka veća
prstohvat soli
100 gr šećera
45 gr oštrog brašna
30 gr gustina
1 žličica praška za pecivo
1 žličica octa
1 žlica ruma
80 ml ulja
za treću kakao koru oduzeti 10 gr gustina i dodati 30 gr kakaa i 2 žlice ruma

Za bronhi kremu :
1 l mlijeka
100 gr bijele čokolade
200 gr bronhi bombona
2 vanilin šećera
100 gr oštrog brašna
100 gr gustina
150 gr omekšalog maslaca
300 ml slatkog vrhnja
4 listića želatine
70 gr čokolade za kuhanje

Za glazuru za bijele kore :
170 gr čokolade za kuhanje
70 gr maslaca
3 žlice ulja

Za završnu glazuru :
230 gr čokolade za kuhanje
9 žlica ulja
2 žlice meda

Priprema:
Prvo pripremite  bronhi kremu da bi se hladila dok pripremate ostalo.
Za kremu :
 Od mlijeka odvojite sa strane 200 ml, a ostatak mlijeka stavite ugrijati sa bronhi bombonima, bijelom čokoladom i vanilin šećerom.
Miješajte dok se sastojci ne istope.
 Ukuhajte ostatak mlijeka kojeg ste prethodno razmutili pjenjačom sa brašnom i gustinom.
Nakon što ste dobili gustu kremu, prebacite u drugu posudu i prekrijte površinu prozirnom folijom koju lagano pritisnete.
 Ostavite da se dobro ohladi.
Nakon hlađenja izmiksajte kremu.
Dodajte izrađeni maslac, sjedinite.
Dodajte izmućeno slatko vrhnje u čvrsti snijeg, sjedinite. Želatinu pripremite kako piše na vrećici i otopite u lončiću, preporučujem da vatru smanjite na minimum i lončić još podignete iznad držeći u zraku i mješajući, kada se istopi odmah ulijte u kremu i izmiksajte.
 Kremu podijelite u tri jednake zdjelice.
 U jednu zdjelicu umiksajte istopljenu čokoladu.


Za kore :

 Tepsiju obložite sa masnim papirom, možete koristiti onu od rerne, moja je promjera 33X33 cm.
 Bjelanjke izradite u čvrsti snijeg, dodajte prstohvat soli.
 Postepeno dodajte šećer i miksajte dok ne postane još čvršći.
 Brašno, gustin i prašak za pecivo zajedno prosijte dva puta.
 Dodajte u bjelanjke i izmješajte sa pjenjačom dok se ne sjedini.
 Na kraju laganim mlazom ulijte ulje, ocat i rum i kuhačom lagano izmješajte.
 Odmah razmažite po masnom papiru.
 Staviti peći na 150 stupnjeva 20-25 minuta, paziti da ostanu svijetle.
Ponovite postupak sa još jednom bijelom korom.
 U treću koru dodajte kakao prosijan sa ostalim praškastim sastojcima (obratite pažnju na količinu sastojaka navedenih u sastojcima)
 Postupak pripreme tamne je isti kao ko kod bijele kore.
Slaganje:
Sa obije bijele kore skinite masni papir i jednu stavite na tacnu za slaganje, a drugu možete na drugi masni papir na okrenutu tepsiju.
 Zatim istopite čokoladnu glazuru za premaz na pari.
Prelijte preko obije bijele kore.
 Ostavite da se ohladi i očvrsne (možete kratko staviti u zamrzivač).
Mažite bijelu kremu na bijeli biskvit.
 Lagano na to stavite i pritisnite tamni biskvit.
 Premažite tamnom kremom.
S obje ruke zahvatite bijelu koru s čokoladnom glazurom, stavite je na kolač i lagano pritisnite dlanovima.
Premažite ostatkom bijele kreme.
 Stavite u hladnjak preko noći da se ohladi.
 Slijedeći dan premažite završnom čoko glazurom.
 Čokoladu, ulje i med istopite na pari.
Prelijte preko kolača.
Brzo razmažite i protresite tacnu, možete par puta lupiti tacnom od stol da se glazura fino raširi.
Vratite bronhi kocke u frižider da se glazura stisne
.Zatim sijecite na kocke i poslužite .
Prijatno!

Jednostavno ,brzo i lako od malo sastojaka napravite :Domaće krem bananko kocke !


Neznam za vas ali ja kao i djeca obožavam ovu čokoladicu pa vam donosim recepept za domaću koja je mnogo bolja od kupovne brzo se napravi netreba vam ni puno sastojaka niti je zahtjevna brzo je gotova  a vjerujte brzo se i pojede ali tu smo da usrećimo svoju porodicu zato im i pravimo ono što vole .

Potrebno :
600g šećera,
30g (3 kesice) želatina,
300ml vode,
1 ekstrat od banane,


Za preliv:
150g mlečne čokolade,
malo putera,
malo ulja.


Priprema:

 Šećer 4­5min kuvati sa 200ml vode dok se ne rastopi. U ostatak vode istresti 3 kesice želatina. Kada sešećer istopi dobijeni sirup nasuti u plastičnu posudu i dodati istopljeni želatin.
Dobijenu smjesu mutiti najmanje 15 minuta, dok ne postane gusta, pa dodati ekstrat od banane i jošmalo promutiti. Ako želite jači ukus banane, dodajte više ekstrakta.
Smesu izliti u uljem podmazan pleh.

 Za preliv :
Sve sastojke istopiti na pari ili tihoj vatri  
Žuti fil u plehu, kada se ohladi, iseći na kocke i preliti istopljenom čokoladom. Ukoliko ne želite da vam čokolada bude svuda oko žutog fila,pre prelivanja ne morate seći na kocke. Stavite u frižider da se  ohladi i stisne iposle toga je spremno za posluživanje.
Prijatno!

Osvjžavajuće Slavonske kocke sa višnjama i kremom od sira !


Osvježavajući kolač sa trešnjama ili višnjama i kremom od sira .Kolač je ukusan i jako dekorativan  tako da ga možete ponudi svakom .
Potrebno
Za biskvit :

170 g brašna
170 g maslaca
140 g šećera
50 mil mlijeka
3 kašike  kakaa u prahu
3 jaja
1prašak za pecivo
1 vanilin šećer
600 g trešanja
ili
350 g višanja iz kompota

Za kremu od sira :
750 g nemasnog svježeg sira
140 g šećera
70 g maslaca
60 g gustina
4 jaja
1 vanilin šećer
1 puding sa okusom vrhnja ili vanilije

Za preliv :

3 dcl  soka od višanja
1 preljev za  torte

Priprema 
Za biskvit:

Svježe trešnje se operu, prepolove i očiste od koštica. Ako se umjesto trešanja koriste višnje iz kompota, stave se u cjedilo da se dobro ocijede.
Pećnica se zagrije na 180 °C. Lim za pečenje dimenzija 33 x 25 cm, namaže se uljem, a dno se prekrije papirom za pečenje. Maslac, šećer i vanilin šećer kremasto se izrade.U dobivenu smjesu dodaje se jedno po jedno jaje uz neprekidno miješanje.Brašno, kakao i prašak za pecivo izmiješaju se i postupno dodaje masi dobivenoj od jaja. Na kraju se cijela masa umiješa u mlijeko.Tijesto se istrese na lim, te se izravna. Očišćene trešnje ili ocijeđene višnje raspodijele se po tijestu. Trešnje ili višnje prekriju se kremom od sira, izravnaju se i stave u zagrijanu pećnicu na pečenje oko 60 minuta.Prekrije se papirom za pečenje ili aluminijskom folijom kako ne bi kolač jako potamnio. Nakon pečenja stavi se na hlađenje, a poslije se prelije pripremljenim preljevom.

 Za kremu od sira:

Maslac, šećer i vanilin šećer kremasto se izrade. Žumanjci se odvoje od bjelanjaka.U odvojene bjelanjke doda se malo soli i čvrsto se izrade. Kremasto izrađenoj smjesi dodaju se žumanjci jedan po jedan uz neprekidno miješanje.U škrobno brašno, puding i sir, stave se maslac i žumanjci,
te se sve dobro izmiješa. Na kraju se dodaje čvrsti snijeg dobiven od bjelanjaka i metlicom za snijeg lagano se umiješa - napomena: mikserom se nikako ne treba miješati masa mora ostati vazdušasta .Dobivena krema stavi se na trešnje i pripremljeno tijesto, te se peče u zagrijanoj pećnici oko  40 minuta.

 Za preliv:

Preliv za tortu izmiješa se sa tri decilitra soka od višanja i skuha prema uputama sa vrećice preljeva. Kolač se prelije preljevom i preko noći ostavi u frižider. Pola sata prije serviranja izvadi se iz frižidera, nareže i ukrasi po želji šlagom i trešnjama.
Prijatno !

Torta od piškota gotova za tren !


Još jedana brza i jednostavna torta sa piškotama kada nemate puno vremena za pripremu .Na brzinu skuhati puding i dodati maslac umutiti i to je to složiti u tortu ostavit da se ohladi dekorisati .Za ovu tortu netreba vam ni pola sata da je pripremite  samo morate čekat da se u potpunosti ohladi zato je treba praviti naveče ili ujutro pa da ostoji u frižideru .


Potrebno:
 300 g piškota  keksa 


Za fil:
 3 pudinga od  čokolade(može i po želji nemora bit čokoladni )

 1 l mlijeka 
 8 kašika šećera
 100 gr maslaca ili margarina 

Za šećerni sirup :
2 šolje vode 
4-5 kašika šećera  samo prokuhati 

  Za dekoraciju :
 možete po želji :šlag ,čokolada ,lisići badema  šta imate 

Priprema 
Za fil:
Puding umutimo sa 3 kašike šećera i malo mlijeka .Ostalo mlijeko stavimo da zakuha sa ostalim šećerom  kad prokuha istresemo smjesu pudinga uz stalno miješanje dok nedobijemo gustu kremu .Malo samo prohladimo i u topal puding stavimo maslac ili margarin i miješamo dok se ne istopi .(može i bez maslaca ali meni je ljepši fil kad ima vi kako hoćete  )
Slaganje :
Stavimo u tankom sloju puding na dno kalupa za tortu sa pokretnim obručom i prozirnu  foliju(ako se bojite da će curit samo pažljivo izvucite foliju kad se ohladi torta ) . Izlomimo deo piškota na pola i naredamo i uspravno po stranicama kalupa.
Nakon toga poredamo na dno, gusto jednu do druge, red piškota, blago potopljenih u   ohlađen šećerni sirup  .
Sipamo polovinu pudinga na piškote, naredamo drugi red piškota, na njih - drugu polovinu pudinga.
Možete da koristite dekoraciju koju želite.
Treba da odstoji u frižideru da se stegne, najbolje ciele noći.

Napomena : Piškote na stranama kalupa ne prelivam sirupom, da ostanu cijele i da se ne raspadnu one upijaju krem i omekšaju ako čekate da puding skroz ohladi onda možete u čokoladno mlijeko natopiti ali sasvim kratko.
Prijatno!

utorak, 13. ožujka 2018.

Lako, jednostavno i ukusno :Kolač od piškota bez kuhanja i pečenja !


Brzinski kolač koiji je veoma lako i brzo pripremiti  umutite kremu i piškote natopiti u mlijeko i to je to vema brzo i lako samo piškote moraju biti natopljene da se daju savijat i da nepucaju .
Potrebno:
2 pakovanja piškota
250 ml čokoladnog mlijeka
200 gr krem sira
50 gr šećera u prahu
200 ml slatke pavlake
100 gr mlevenog plazma keksa
50 gr mliječne čokolade

Priprema:

Otovoriti oba pakovanja piškota, a na sto raširiti alu foliju.

Umakati piškote u 200 ml toplog čokoladnog mlijeka i slagati uspravno u dva reda jednu do druge. Malo rukom nabiti da budu bolje slepljene.
Mlijeko koje vam preostane preliti preko piškota i ostaviti da upiju.
Za to vreme pripremiti fil.
Umutiti slatku pavlaku pa dodati krem sir, šećer u prahu, keks i rendanu čokoladu i sve umutiti. Biće malo gušće pa dodati preostalih 50 ml čokoladnog mleka i izmešati.
Naneti ceo fil na celu površinu piškota.
Podvući ruke sa obe strane piškota, ispod alu folije i dlanovima uviti krajeve ka unutra.
Preklopiti folijom, uviti i staviti u frižider   2-3 sata .
Izvadit, staviti na tacnu i odviti foliju.
Dekorisati po želji.

Prijatno.

Savršena kremasta torta od oraha i eurokrema !


Savršena kremasta torta pogodna za svaku priliku odličnog ukusa .
Potrebno
Za kako koru:

4 jaja
100 gr šećera
2 kašike kakaoa
2 kašike brašna
1 prašak za pecivo

Za kore od oraha 2x:

5 belanaca
100 gr šećera
12 kašike mlevenih oraha
2 kašike brašna
1 prašak za pecivo

Za fil:
10 žumanaca
300 gr šećera
8 kašika brašna
1 l mleka
250 gr margarina
200 gr šećera u prahu
2 šlag krema od vanile ( 2 kesice po 40 gr )
300 gr eurokrema
250 ml slatke pavlake
10 kašika mlevenih oraha

Priprema
Za kakao koru:

Ulupati penasto belanca sa šećerom pa dodati žumanca, opet umutiti. Na kraju umešati brašno, kakao i prašak za pecivo.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta u plehu otprilike 35 x 20 cm.
Za kore od oraha :
Zatim ulupati penasto belanca sa šećerom pa dodati orahe, brašno i prašak za pecivo i peći na 180 stepeni oko 15 minuta u istom plehu 2 ovakve kore.

Za fil :

Pomešati žumanca, šećer, brašno i malo hladnog mlijeka a ostatak staviti da provri.
Zakuvati smesu u kipuće mlijeko i mešati dok se ne zgusne.
Skloniti sa vatre pa dodati mlevene orahe i miješati dok se ne sjedine, prekriti folijom ili kesom i ostaviti da se ohladi.
Ulupati penasto margarin sa šećerom u prahu pa im dodati ohladjen fil sa orasima i umutiti sve zajedno.
Posebno ulupati slatku pavlaku pa i nju dodati u fil.
Na kraju dodati eurokrem i šlag krem od vanile ( neumućen, tako u prahu ) i sve dobro izmutiti.
Trebaće vam veća plastična posuda.
Slaganje :
U pleh u kojem su se kore pekle staviti kesu pa prvu kakao koru.
Isprskati mlijekom pa premazati sa četvrtinom fila. Staviti drugu koru, četvrtinu fila, treću koru i opet četvrtinu fila.

Preko opet staviti kesu ili foliju, ne stiskati je jako pa sve staviti u frižider preko noći pa sutradan prebaciti zajedno sa kesom celu tortu na tacnu pa podignete jedan deo i podvučete kesu, pa drugi deo i izvučete kesu.

Lakši metod je stavite u zamrzivač na 3h i onda duplim okretanjem na tacnu skinete kesu. Okrenete na tacnu, skinete kesu i onda okrenete na drugu tacnu. Po želji.

Ostatak fila, sačuvate pa premažete tortu okolo i dekorišete po želji.

Prijatno.

Veoma ukusna tortica sa jafa keksom i narandžom!


Veoma  ukusna tortica nije puno zahtjevna za napravit jako je kremasta a jafa keks i narandža daju posebnu aromu .
Potrebno:
Za koru

4 bjelanca
7 kašika šećera
50 gr kokosovog brašna

Za kremu:
1 litar mlijeka

4 žumanca
10 kašika šećera
1 puding od vanile
4 kašike gustina
naribana korica 3 velike narandže
200 gr putera
oko 250 gr jaffa keksa
sok od 1 narandže za umakanje keksa

Za čokoladni preliv:
100 gr čokolade
3 kašike vrhnja za kuhanje

Priprema
Za koru :
Rernu zagrijte na 180 °C. Kalup za torte prečnika 26 cm obložite papirom za pečenje.
Bjelanca umutite mikserom dodajući jednu po jednu od 7 kašika šećera. Kada ste dobili čvrst šaum dodajte im kokosovo brašno i sjedinite. Istresite u kalup, poravnajte i pecite oko 20 minuta, ako počne brzo da tamni smanjite temperaturu. Korica će na dodir biti čvrsta kada je pečena. Ostavite je u isključenoj rerni još 10 minuta a onda je izvadite i ohladite.
Za kremu :
Od 1 litre mlijeka odvojite otprilike 200 ml, u ostatak mlijeka dodajte šećer i naribanu koricu narandže, pazite kada je budete rendali da ne naribate bijeli dio jer će biti gorko. Stavite na vatru i dovedite do ključanja. U međuvremenu u 200 ml mlijeka koje ste odvojili umiješajte puding, žumanca i gustin. Kada mlijeko proključa sklonite sa vatre i dodajte smjesu od pudinga, miješajte žicom za mućenje dok se sve ne sjedini. Ja kod ovog koraka uzmem mikser i miksam kremu jer mi bude teško da je ručno miješam a da se ne stvore grudviceKremu je dovoljno kuhati samo 2 do 3 minuta i postat će jako gusta. Sklonite je sa vatre, pokrijte ili prozirnom folijom ili poklopcem i ostavite da se potpuno ohladi.
U ohlađenu kremu, muteći mikserom dodajite malo po malo putera omekšanog na sobnoj temperaturi, kada ste dobili finu glatku kremu vrijeme je da slažemo kolač.
Slaganje :
Na tacnu za serviranje stavite koru, preko nje stavite obruč od kalupa. Ja uvijek obruč obložim celofanom jer mi se tako kolač fino odvoji od kalupa bez ikakvog oštećenja i muke Na koru stavite polovicu fila. zatim jaffa keks umočen u sok od narandže, ako budete sjeckali keks, onda ga rasporedite po filu i onda poprskajte sokom od narandže, preko jaffa keksa rasporedite ostatak kreme i poravnajte.
Čokoladu i vrhnje za kuhanje stavite u zdjelicu ili dublji tanjir i otopite iznad ključale vode. Ohladite potpuno pa prelijte preko kolača dekorišite po želji .Tortu ohladite bar 3-4 sata do služenja da se keks opusti da bi se lakše rezao .Uživajte u prelijepoj torti .
Prijatno!