srijeda, 14. ožujka 2018.

Torta od piškota gotova za tren !


Još jedana brza i jednostavna torta sa piškotama kada nemate puno vremena za pripremu .Na brzinu skuhati puding i dodati maslac umutiti i to je to složiti u tortu ostavit da se ohladi dekorisati .Za ovu tortu netreba vam ni pola sata da je pripremite  samo morate čekat da se u potpunosti ohladi zato je treba praviti naveče ili ujutro pa da ostoji u frižideru .


Potrebno:
 300 g piškota  keksa 


Za fil:
 3 pudinga od  čokolade(može i po želji nemora bit čokoladni )

 1 l mlijeka 
 8 kašika šećera
 100 gr maslaca ili margarina 

Za šećerni sirup :
2 šolje vode 
4-5 kašika šećera  samo prokuhati 

  Za dekoraciju :
 možete po želji :šlag ,čokolada ,lisići badema  šta imate 

Priprema 
Za fil:
Puding umutimo sa 3 kašike šećera i malo mlijeka .Ostalo mlijeko stavimo da zakuha sa ostalim šećerom  kad prokuha istresemo smjesu pudinga uz stalno miješanje dok nedobijemo gustu kremu .Malo samo prohladimo i u topal puding stavimo maslac ili margarin i miješamo dok se ne istopi .(može i bez maslaca ali meni je ljepši fil kad ima vi kako hoćete  )
Slaganje :
Stavimo u tankom sloju puding na dno kalupa za tortu sa pokretnim obručom i prozirnu  foliju(ako se bojite da će curit samo pažljivo izvucite foliju kad se ohladi torta ) . Izlomimo deo piškota na pola i naredamo i uspravno po stranicama kalupa.
Nakon toga poredamo na dno, gusto jednu do druge, red piškota, blago potopljenih u   ohlađen šećerni sirup  .
Sipamo polovinu pudinga na piškote, naredamo drugi red piškota, na njih - drugu polovinu pudinga.
Možete da koristite dekoraciju koju želite.
Treba da odstoji u frižideru da se stegne, najbolje ciele noći.

Napomena : Piškote na stranama kalupa ne prelivam sirupom, da ostanu cijele i da se ne raspadnu one upijaju krem i omekšaju ako čekate da puding skroz ohladi onda možete u čokoladno mlijeko natopiti ali sasvim kratko.
Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar