četvrtak, 7. lipnja 2018.

Dali znate kada trebate dodati so u hranu ? Mali savjeti za pomoć !



Kuhanje može da predstavlja pravu nauku, posebno onima koji ne znaju da barataju začinima, a so je jedan od najvažnijih začina u svakoj kuhinji. Svaka namirnica razlikuje se sama po sebi i zato je važan individualan pristup tokom začinjavanja. Saznajte koje namirnice treba soliti prije jela, a koje tek kada je namirnica kuhana:
Pasulj/grah(poslije ) :
Postoje nesuglasice oko toga kada se so dodaje u lonac prilikom kuhanja pasulja. Ako pitate nekog kuvara, reći će vam da su učeni da se so dodaje tek pri kraju kuhanja, kada pasulj već omekša. Navodno, ako se doda na početku kuvanja, pasulj može da ostane tvrd i treba će mu više vremena da bude gotov.
Tjestenina( prije):
Kada je u pitanju tjestenina, so je uvek potrebno dodati na početku, odnosno u lonac s vodom u kojem ćete kasnije kuhati tjesteninu. Tjestenina je teški skrob koji za vreme kuhanja upija određeni procentat vode kako bi omekšala. Za vreme kuhanja u slanoj vodi, tjestenina upija so s vodom, a rezultat je bolji ukus. Ako testeninu naknadno posolite, neće imati tako dobar ukus.
Riža /pirinač(prije):
Slično tjestenini, rižu  takođe solimo na početku kuhanja kako bi apsorbovali slanu vodu tokom termičke obrade. Razlika je u tome to što nam je za rižu  potrebna manja količina soli. Takođe, nakon kuhanja riža  postaje smjesa, i ako bismo so dodali tada, kristali soli će se neravnomerno zalijepiti za nju zbog čega će svaki zalogaj imati drugačiji ukus.
Dinstani luk (prije i poslije):
So izvlači vodu iz hrane. Kada je dodate povrću, omekša ga, pa je to potrebno uzeti u obzir pre kuhanja. Ako želite da luk bude zlatan i krckav, onda dodajete so na kraju prženja. Ako želite da bude gnjecav i mekan, onda na počektu, čim ga stavite u ulje. Tako neće potamneti i ostaće mekan.
Šampinjoni (poslije):
Tajna ukusnih šampinjona  u kuhanju je u dovoljno visokoj temperaturi, s tačno određenom količinom ulja koja je potrebna i malo soli na kraju kuhanja. Šampinjoni  su bogati vodom, pa ako ih posolite na početku, prerano će otpustiti sve svoje ukusne sokove, pa će se smežurati i postati gumene. Zato ih uvek solite na kraju termičke obrade.
Meso (prije ):
Meso uvek solite pre početka pečenja. Za vreme pečenja na šporetu, roštilju ili u rerni, sirovo meso se skuplja i tek kasnije upija sve ukuse. Posolimo li sirovo meso pre pečenja (i dodamo uobičajene začine), ono će puno bolje upiti začine i biće ukusnije.
Krompir (prije i poslije ):
Sirovi krompir upija so više nego bilo koja druga namirnica, zato se često preporučuje da ga ubacite u jelo koje smo presolili kako bi izvukao višak. Prilikom kuhanja krompira, pola količine soli koja piše u receptu dodajte odmah u lonac s vodom kako bi kuhanjem upio slanu vodu. Preostali deo soli dodajte nakon što je krompir kuhan.

Nadam se da smo vam bar malo pomogli sa ovim savjetima .

Pravi domaći dzem od marelice i mrkve!


Potrebno:
500g  marelice
600g mrkve
1,2kg šećera
sok i kora jednog limuna

Priprema:
Marelice i mrkvu oprati i ocistiti.
Marelice isecite na komade, pomešajte sa 600g očišćene i narendane mrkve, 1,2kg šećera, korom i sokom od jednog limuna. Ostavite da odstoji 20 minuta.
Stavite da se kuha. Kad provri smanjite vatru i lagano mešajte. Kuhajte na laganoj vatri  dok ne dobijete željenu gustinu uz povremeno miješanje da ne zagori , oko sat vremena.
Sipajte u tegle i redajte ih u zagrejanu rernu na 80 stepeni. Kad se na površini džema uhvati korica, rernu isključite, tegle zatvorite i vratite ih u rernu do sledećeg dana, da se postepeno hlade.Tegle spremite na tamno i hladno mjesto.

utorak, 5. lipnja 2018.

Domaće je najbolje :Slatko i pekmez od malina !


Ukus i miris koji očarava donosimo vam  dva načina da pripremite slatko i pekmez od malina .Iskoristite sezonu malina i napravite domaći pekmez i slatko koje je zasigurno zdravije i ukusnije od onih što kupujemo u trgovinama .

1 Način 
Slatko od malina 
Potrebno:
1 kg očišćenih malina
1,5 kg šećera
2 čaše vode (za sirup)
100 grama kreča
2 litra vode (za krečnu vodu)


Priprema:
Ako kuvate slatko od malina na ovaj način, možete biti sigurni da će plodovi u njemu biti celi. Najpre pripremite krečnu vodu. Komad kreča rastvorite u dva litra vode i ostavite da se kreč dobro slegne, a voda sasvim izbistri. Odlijte vodu, spustite očišćene maline u nju i ostavite ih da stoje najmanje jedan sat.
Šećer sipajte u šerpu za kuvanje slatka, dodajte dve čaše vode i skuvajte gust sirup. Maline ocedite od krečne vode, dobro operite i pažljivo pomoću đevđira ocedite, pa spustite u sirup. Kuvajte dalje sve dok sok od slatka ne bude tako gust da pada sa kašike u teškim kapima.
Tada skinite slatko sa šporeta, pažljivo otklonite penu sa površine i pokrijte mokrim čistim platnom. Ostavite da stoji 12 časova, a onda sipajte u suve čiste teglice. Povežite teglice celofanom i ostavite na prohladno mesto.




2 Način 
Pekmez od malina
1 kg malina
500 g šećera
1 vrećica želina 
Priprema :
Maline operite i pomiješajte sa šećerom, ostavite sat-dva na sobnoj temperaturi da puste sok i da se šećer otopi.
 Pripremite tegle : dobro ih operite i ugrijte u pećnici (poklopce također, ali ih skinite sa staklenki) dok pripremate pekmez.
 Smjesu malina, soka kojeg su pustile i šećera prebacite u lonac i stavite na srednje jaku vatru, kuhajte 10-15 min, da se malo zgusne i voda ispari. Maline ako želite sameljite štapnim mikserom ili izgniječite kašikom za pire  , ali nije potrebno, kuhanjem će se potpuno raskašiti. Pri kraju umiješajte pjenjačom želin i kuhajte još 3 minute, stalno miješajući, pa uklonite s vatre. Vruće odmah izlijte u vruće tegle , dobro zatvorite i okrenite naopačke te ostavite u stolnjak ili ćebence  da se tako ohladi da naprave vakum  .Ohlađene tegle spremiti na tamno i hladno mjesto .

Preukusna bijela čorba od pilećeg filea !


Prelijepa čorba sa pilećim fileom oduševće sve one koji je budu probali .
Potrebno:
500 g pilećeg filea
1 glavica luka
1 veća mrkva
1 paprika
2  veća krompira
peršuna po želji
1 dl pavlake za kuhanje
3 kašike ulja
začini po ukusu vegeta, so, biber
1,5 l vode

Priprema :
Piletinu isjeći na sitnije kockice, luk isjeći sitno a mrkvu i papriku na što sitnije kockice.
Na zagrijanom ulju propržiti luk, dodati mrkvu i papriku dinstati malo, paziti da ne prigori. Dodati piletinu i dinstati oko 5 minuta uz često miješanje dok piletina ne pusti sok. Ne smije prigoriti, sve mora ostati svijetle boje.
Dodati začine pa naliti sa 1,5 l vruće vode.Kuhati dok svi sastoj ne omekšaju.
Krompir posebno skuhati u slanoj vodi. Kad je skuhan ocijediti ga od vode i ispasirati.
Pred kraj kuhanja u čorbu dodati pasiran krompir i sitno sjeckani peršun kuhati još 10-ak minuta
Gotovu čorbu skloniti sa ringle i umiješati pavlaku.

Prijatno!

ponedjeljak, 4. lipnja 2018.

Prijedlog za ručak ili večeru :Tikvice punjene bijelim mesom-Odličan ručak očas posla !



Počela je sezona tikvica donosimo vam jedan vrlo jednostavan recept za veoma ukusan ručak od svega par potrebnih namjernica .

Potrebno:

500gr pilećih fileta
1 veća glavica luka
2-3 čeha belog luka
4-5 tikvica
curyy
so, biber
kečap
2 dl kisele pavlake
sitno sjeckani peršun
Priprema :

Na ulju propržite crni luk, dodajte beli luk, a tikvice operite, isecite ih po dužini i izdubite da se dobije oblik čamaca, pa izdubljeni deo tikvica iseckajte na kockice i dodajte u luk. Pileće meso iseckajte na što sitnije kockice(možete i samljeti ako imate mašinu za meso) i dodajte prethodnoj smesi. Sve zajedno dinstajte dok ne ispari sva voda, dodajte curry, posolite i pobiberite. Punite tikvice ovom smjesom, poredajte ih u vatrostalnu zdjelu   pre pečenja malo  ih prelijte kečapom. Stavite peći u zagrijanu rernu na 200c nekih pola sata .Kad tikvice budu skoro pečene, izvadite ih iz rerne, prelijte kiselom pavlakom  i pospite sitno sjeckanim peršunom i vratiti u rernu da se još malo zapeku.

Poslužiti toplo .
Prijatno !

Fantazija okusa čokolada i jagode :Najbolja čokoladna torta sa jagodama !


Čisto oduševljenje jagode i čokolada fantazija okusa iskoristite sezonu jagoda i oduševite svoje najmilije .Kolko je dobra nije puno zahtjevna za napravit.

Potrebno
Za koru:

4 jaja ,
10 kašika šećera,
2 kašike šećera,
1 prašak za pecivo,
150g čokolade,
100g putera .

Za preliv:
100ml mleka,
1 čašica likera od čokolade ili kašika ruma,
ili 1 šaša čokoladog mleka.

Za fil:
600ml slatke pavlake,
300g krem sira,
250g šećera u prahu,
300g čokolade,
jagode po potrebi.

Za glazuru:
3 kašike vode ,
100g putera,
150g čokolade,
3 kašike šećera u prahu.

Priprema
Za koru :
Odvojiti belanca od žumanaca.Umutiti žumanca sa šećerom i puterom koji je odstojao na sobnoj temperaturi.
Umutiti belanca panasto i dodati ih u posudu sa žumancima.
Dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i rastopljenu čokoladu i sve lepo sjediniti kuhačom .
U okrugao kalup veličine 28cm staviti pek papir i izliti smesu za koru.
Koru peći u zagrejanoj rerni na 180C oko 20 minuta (čačkalicom proveriti da li je gotova).
Izvaditi koru iz kalupa, skloniti papir i vratiti je u kalup, čačkalicom je izbušiti na nekoliko mesta.
Preliti je sa toplim mlekom pomešanim sa čoko likerom ili čokoladnim mlekom.
Za fil:
Krem sir umutiti sa šećerom u prahu.
Slatku pavlaku dobro umutiti i sjediniti je sa umućenim krem sirom.Rastopiti čokoladu i dodatui je filu.
Rasporediti fil preko kore.Pre fila na zidove kalupa možete staviti isečene jagode.
U fil rasporediti jagode jednu do druge uspravno.
Za glazuru :
Rastopiti šećer u prahu sa vodom, dodati čokoladu i puter.
Kada se sve rastopi premazati preko torte i ostaviti je da odstoji.Dekorisati je seckanom čokoladom i jagodama.
Uživajte u ovoj čokoladnoj fantaziji .
Prijatno !

nedjelja, 3. lipnja 2018.

Domaći Sok od zove !


Ovaj sok još zovu zdravlje u čaši pošto znamo  da je zova jako zdrava  da liječi mnoge bolesti a uz to je predivnog mirisa koji nas osvaja .
Potrebno :
30 cvjetova zove
3 l vode
40 g limuntosa
3 limuna
3 kg  smeđeg šećera(može i obični al je zdravije sa smeđim )

Priprema:

Zovu uberite na čistom mjestu koje nije pored puta i zagađeno .Zovu je potrebno brati kad je 100 %iscvala tad je naj zdravija i najbolja   .Zovu očistte tj moraju biti sami čisti cvjetovi  bez lišća pazite da nema koja bubica .
Potopite cvjetove zove u vodu sa limunskom kiselinom i na kriške izrezanim limunovima s korom. Dobro izmiješajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mjestu 24 sata.
Drugi dan tekućinu procijedite pa dodajte šećer i dobro promiješajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno miješanje.
Nakon 48 sati sirup je spreman za pretakanje  u staklene flaše .(Potrebne su flaše sa orginalnim čepom po mogućnost one širokog grla  .Flaše staviti u veći lonac  sa vodom i prokuhati od početka kuhanja kuhati samo par minuta i spremiti flaše u ćebe ili veći stolnnjak  .Na ovaj ga način sok  možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mjestu. Mnogi rade sok bez kuhanja a za moju sigurnost od kvarenja ja vrlo malo prokuham samo da se vakumom zatvore flaše .




Pravi domaći sok od višanja bez konzervansa za zimu !


Vrijeme je višanja i za sve one koji imaju svoje višnje  ili koji vole domaće i zdravo donosimo vam recept za pravi domaći sok od višanja koji je zasigurno bolji i zdraviji od kupovnih koji su puni konzervansa .Nedozvolite da vam višnje propadnu napevite sebi pravi domaći sok od višanja .

Potrebno:
4 kg  višanja
3,5 l vode
3  limuntosa(30 gr )
1kg  smeđeg šećera (na 1l procijeđenog soka)
2 vanilin šećera


Priprema :


Višnje očistiti od peteljki i dobro oprati  rukama izniječiti očistiti od košpica uz dodavanje pomalo vode da vam nebi ostale košpice .Uočišćene višne sa vodom dodati limuntos .
Posudu sa višnjama pokriti poklopcem i ostaviti na hladno mjesto da odstoje 24 sata.
Nakon što su odstajale, višnje procijedite još jednom kroz cjedaljku ili gazu . Kada smo procijedili višnje i ustanovili koliko smo dobili soka, usuti ga u posudu u kojoj će se kuhati te dodati šećer i vanilin šećer. Miješati malo duže da se da se šećer otopi. Dobro ga je ostaviti par sati da odstoji sa šećerom.
Sok staviti na šporet i kuhati. Kako se pojavi pjena, ukloniti je i ujedno paziti da sok ne iskipi. Nakon što se pjena ukloni ostaviti sok da vrije još 5 min. Sok je gotov.
Prethodno smo pripremili flaše (oprali, posušili i stavili u rernu da se ugriju na 150 stepeni). Vruć sok sipati u vruće flaše i ostaviti da se u potpunosti ohladi zamotane u ćebe ili veći stoljnjak  Sok čuvati na hladnom i tamnom mjestu.


Napomena :Ovako pripremljen sok može dugo da stoji na tamnom i hladnom mjestu .Najbolje je ako možete nabaviti flaše one sa širokim čepom od 7dcl i kad otvorite sok popiti ga odmah ili držati u frižideru  popiti što prije .

petak, 25. svibnja 2018.

Prijedlog za večeru :Hadziski ćevap!


Potrebno:
500 gr  telećeg  mesa bez kosti 

300 gr pilećeg filea
ulje   za prženje
3-4  glavice crvenog  luka
4 čehna bijelog luka 
1 -2 veća krompira
1 veća mrkva
 3 paradajza
2 žute paprike babure
2 zelene paprike babure 
2 crvene paprike 
250 šampinjona
soli po ukusu
kašikica mala  bibera
kašikica mala currya
pola kašikice  cimeta
kašikicu malu crvene paprike
1 vezica peršuna
kašikica vegete ili začina koji koristite


Priprema :

Meso i jedno i drugo dobro operite prosušite pa izrežite na  trake ili kockice . Zagrijte deo masla u tavi I propržite meso dok ne požuti, a u drugu posudu stavite drugi deo masla I njoj popržite iskosani luk. Kada je napola pržen, spojite luk sa mesom i nastavite dinstati. U međuvremenu očistite mrkvu ,krompir ,paprike i šampinjone.Mrkvu isijecite tanko na trakice ,krompir na kocke ,paprike isecite na trakice , a šampinjone na ploške, te dodajte mesu i luku . Kada je jelo upola  gotovo dodajte izrezani paradajz sitno iseckani bijeli luk i peršunov list, biber, cimet ,cury, so,crvenu papriku  pa sve dobro izmiješajte  i dinstajte još oko 10 min po potrebi dolijte malo vode ako treba mada paradajz otpusti  svoj sok .


 Pek papir isijecite na porcija koliko želite pazite da nebude mali  pošo svaki morate zatvoriti poredjajte na pleh pa smjesu  ravnomjerno rasporedite na svaki papir. Ćoškove papira skupite nagore i vežite špagom ulijte  vode do pola  i stavite u pećnicu da se peče na temperaturi 200 c  oko 20-30  minutaZavisno od vaše pećnice . Servirajte u zemljene posude ili velike duboke tanjire  zajedno sa pek papirom .(ako imate male zemljene zdjelice možete i peći u njima još bolje )
Uz ovo jelo super ide kombinacija ramazanske lepine ako se pravi u toku ramazana .
Prijatno !

ponedjeljak, 14. svibnja 2018.

Najlakši ,najzdraviji i najbolji recept za pripremanje kompota od višanja za zimu !


Ubrzo nam dolaze višnje i treba se pripremiti da ih što bolje iskoristimo pa vam donosimo naj jednostavniji recept za kompot od višanja da pripremite za zimu .Recept je vrlo  jednostavan a jako zdrav i ukusan .

Potrebno :
višnje 
smeđi šećer 
voda 

Priprema :
Nisam pisala mjeru zato ću vam sad objasnit .
Višnje operete očistite od peteljki i punite čiste oprane tegle .Znači kolko god da imate višanja samo 6 kašike šećera ide na teglu ako volite slađe stavite više meni je dovoljno slatko sa 6 kašika .Kad ste stavili višnje i šećer naspete vodu .I zatvorite orginalne poklopčiće da nemaju zraka znači nove .Stavite u šerpu naspete ponovo vodu sve do poklopčića i stavite  se kuha i kuhate tako dok ne prohuha .Kad je prohuhalo kuhate samo još 10 min  i skinete sa vatre .Povadite tegle na deku i okrenete tegle naopako zamotate deku i ostavite da se u potpunosti ohladi .Kad se ohladi spremte tegle na tamno i hladno mjesto .Ovako pripremljen kompot može da vam stoji i više od godinu dana neće se pokvarit .Jako je zdrav zato što nesadrži konzervanse .
Napomena :Tegle koje sam koristila su obične tegle koje nose 950 gr .Na ovaj način možete da radite kompot od bilo kojeg voća kad radim od šljiva,krušaka ,breskvi samo stavljam 4 kašike šećera umjesto 6 .
Prijatno !

Jednostavan recept za najbolji domaći sladoled od jagoda !


Iskoristite sezonu jagoda za super poslasticu napravite sami domaći sladoled od jagoda .

Potrebno:

Mjera šolja za bijelu kafu od 2dcl

1 1/2 šolja jagoda sitno nasjeckanih
2 kašike meda
1/2 šoljice šećera
1 kašičica limunovog soka
1 1/2 šoljice slatke pavlake
1 kašičica ekstrakta jagode

Priprema:

U velikoj posudi pomešajte komadiće jagoda, med, šećer i limunov sok.Ostavite da stoji 15 do 20 minuta ili dok jagode ne puste svoj sok. Zatim usitnite viljuškom tako da nema prevelikih komadića jagoda, a ako ne želite komadiće voća u sladoledu, usitnite ga u blenderu.Ja osobno volim kad se malo osjete jagode a vi kako volite .Umešajte umućenu slatku pavlaku i ekstrakt . Istresite sladoled u zdjelu sa poklopcem i ostavite u zamrzivač da se stegne .Poslužite sa komdima svježih jagoda .

Prijatno!

Domaći gusti sok od Jagoda !


Jagode ,jagode ako ih imate u većim količinama ili imate svog proizvođača  od kojeg kupujete sigurno zdrave jagode predlažemo vam da napravite domaći gusti sok od jagoda koji je zasigurno bolji od onog što kupujemo .
Potrebno:

1kg očišćenih jagoda 
250 gr šećera 
2l vode
Priprema :
Flaše dobro oprati, staviti u rernu i uključiti rernu na 100°C da se flaše dobro zagreju i sterilišu. Jagode očistiti, oprati i iseći, ako su krupnije na 4 dela, ako su sitnije, na pola. Staviti jagode u veću šerpu ili lonac, naliti sa 2 litre vode i staviti da se kuha, kad prokuha , smanjiti temperaturu  na osrednju i kuhati oko 20 minuta da se jagode skuhaju. Štapnim mikserom,  samljeti u kašu, dodati šećer  i kuhati još desetak minuta da se šećer otopi i sjedini sa sokom. Vruć sok sipati u vruće flaše, zatvoriti čepom  okrenute flaše naopako da se napravi vakum  i zamotati flaše u veći stolnjak i ostaviti ih da se tako  u potpunosti ohlade.
Čuvati na hladnom i tamnom mestu, a jednom, kad otvorite flašu, držati je u frižideru. Ako ne pijete puno sok, možda bi bilo bolje da koristite manje flašice,koje možete da popijete.Pošto ne sadrži konzervans brzo se pokvari ako stoji otvoren ali je zasigurno zdraviji od onog što kupite u trgovinama .
Ako pravite samo za djecu nabavte si one male flašice sa poklopčićima .
Uživajte u domaćem soku od jagode .
Prijatno!

Vrijeme je trešanja napravite sami :Domaći đem (pekmez )od Trešanja !


Vrijeme je trešanja i za one koji imaju u većim količinama donosimo vam Recept za domaći đem od trešanja  koji je zasigurno bolji i zdraviji od kupovnog najmanja mjera vi sebi možete povećati po potrebi .
Potrebno:

1 kg trešanja (očišćenih )
600-700 g smeđeg šećera(može i obični)
sok od ½ limuna


 Priprema:

Trešnje dobro operite i očistite ih od koštica. Potom ih stavite u šerpu u kojoj ćete kuvati džem i pospite ih šećerom. Najbolje je da prvo sipate 300-400 grama šećera. Pokrijte šerpu ostavite da odstoji preko noći. Sutradan prelijte trešnje  sokom od pola limuna i stavite na tihu vatru da se kuha. . Dok smesa vri na tihoj vatri, skidajte  kutlačom pjenu koja se stvara.Pomalo dodajte i preostali šećer .Kad dodate sav šećer nemojte još dugo kuhati bitno je samo da se šećer istopi .Morate stalno miješati kad dodate šećer da nezagori .Đem je gotov kada povučete kašiku a ostaje bijelo na šerpi tj. vidi se dno .Đem netreba da bude pregust prilikom hlađenja još se stisne u teglama .
U međuvremenu sterilišite tegle u rerni. Kada je džem gotov, sipajte ga u vrele tegle. Tegle dobro zatvorite stim da poklopčići moraju biti novi da nemaju zraka . Zatim ih poredajte u veću šerpu, na čije ste dno prvo stavili kuhinjsku krpu. Nalijte vodom tegle do grlića i ostavite ih da provru na tihoj vatri. Nakon što provri, ostavite da vri još 10-15 minuta. Povadite  i okrenite naopako da se vakumiraju na neki veći stolnjak pa ih zamotajte i neka se u potpunosti tako ohlade   .Ohlađene tegle čuvajte na tamnom i hladnom mjestu .

Savjet :Pakujte u manje tegle da se brzo pojede kad se otvori .
U slast da vam bude .
Prijatno!