ponedjeljak, 14. svibnja 2018.

Vrijeme je trešanja napravite sami :Domaći đem (pekmez )od Trešanja !


Vrijeme je trešanja i za one koji imaju u većim količinama donosimo vam Recept za domaći đem od trešanja  koji je zasigurno bolji i zdraviji od kupovnog najmanja mjera vi sebi možete povećati po potrebi .
Potrebno:

1 kg trešanja (očišćenih )
600-700 g smeđeg šećera(može i obični)
sok od ½ limuna


 Priprema:

Trešnje dobro operite i očistite ih od koštica. Potom ih stavite u šerpu u kojoj ćete kuvati džem i pospite ih šećerom. Najbolje je da prvo sipate 300-400 grama šećera. Pokrijte šerpu ostavite da odstoji preko noći. Sutradan prelijte trešnje  sokom od pola limuna i stavite na tihu vatru da se kuha. . Dok smesa vri na tihoj vatri, skidajte  kutlačom pjenu koja se stvara.Pomalo dodajte i preostali šećer .Kad dodate sav šećer nemojte još dugo kuhati bitno je samo da se šećer istopi .Morate stalno miješati kad dodate šećer da nezagori .Đem je gotov kada povučete kašiku a ostaje bijelo na šerpi tj. vidi se dno .Đem netreba da bude pregust prilikom hlađenja još se stisne u teglama .
U međuvremenu sterilišite tegle u rerni. Kada je džem gotov, sipajte ga u vrele tegle. Tegle dobro zatvorite stim da poklopčići moraju biti novi da nemaju zraka . Zatim ih poredajte u veću šerpu, na čije ste dno prvo stavili kuhinjsku krpu. Nalijte vodom tegle do grlića i ostavite ih da provru na tihoj vatri. Nakon što provri, ostavite da vri još 10-15 minuta. Povadite  i okrenite naopako da se vakumiraju na neki veći stolnjak pa ih zamotajte i neka se u potpunosti tako ohlade   .Ohlađene tegle čuvajte na tamnom i hladnom mjestu .

Savjet :Pakujte u manje tegle da se brzo pojede kad se otvori .
U slast da vam bude .
Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar