Potrebno:
1kg očišćenih jagoda
250 gr šećera
2l vode
Priprema :
Flaše dobro oprati, staviti u rernu i uključiti rernu na 100°C da se flaše dobro zagreju i sterilišu. Jagode očistiti, oprati i iseći, ako su krupnije na 4 dela, ako su sitnije, na pola. Staviti jagode u veću šerpu ili lonac, naliti sa 2 litre vode i staviti da se kuha, kad prokuha , smanjiti temperaturu na osrednju i kuhati oko 20 minuta da se jagode skuhaju. Štapnim mikserom, samljeti u kašu, dodati šećer i kuhati još desetak minuta da se šećer otopi i sjedini sa sokom. Vruć sok sipati u vruće flaše, zatvoriti čepom okrenute flaše naopako da se napravi vakum i zamotati flaše u veći stolnjak i ostaviti ih da se tako u potpunosti ohlade.
Čuvati na hladnom i tamnom mestu, a jednom, kad otvorite flašu, držati je u frižideru. Ako ne pijete puno sok, možda bi bilo bolje da koristite manje flašice,koje možete da popijete.Pošto ne sadrži konzervans brzo se pokvari ako stoji otvoren ali je zasigurno zdraviji od onog što kupite u trgovinama .
Priprema :
Flaše dobro oprati, staviti u rernu i uključiti rernu na 100°C da se flaše dobro zagreju i sterilišu. Jagode očistiti, oprati i iseći, ako su krupnije na 4 dela, ako su sitnije, na pola. Staviti jagode u veću šerpu ili lonac, naliti sa 2 litre vode i staviti da se kuha, kad prokuha , smanjiti temperaturu na osrednju i kuhati oko 20 minuta da se jagode skuhaju. Štapnim mikserom, samljeti u kašu, dodati šećer i kuhati još desetak minuta da se šećer otopi i sjedini sa sokom. Vruć sok sipati u vruće flaše, zatvoriti čepom okrenute flaše naopako da se napravi vakum i zamotati flaše u veći stolnjak i ostaviti ih da se tako u potpunosti ohlade.
Čuvati na hladnom i tamnom mestu, a jednom, kad otvorite flašu, držati je u frižideru. Ako ne pijete puno sok, možda bi bilo bolje da koristite manje flašice,koje možete da popijete.Pošto ne sadrži konzervans brzo se pokvari ako stoji otvoren ali je zasigurno zdraviji od onog što kupite u trgovinama .
Ako pravite samo za djecu nabavte si one male flašice sa poklopčićima .
Uživajte u domaćem soku od jagode .
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar