Vrijeme je višanja i za sve one koji imaju svoje višnje ili koji vole domaće i zdravo donosimo vam recept za pravi domaći sok od višanja koji je zasigurno bolji i zdraviji od kupovnih koji su puni konzervansa .Nedozvolite da vam višnje propadnu napevite sebi pravi domaći sok od višanja .
Potrebno:
4 kg višanja3,5 l vode
3 limuntosa(30 gr )
1kg smeđeg šećera (na 1l procijeđenog soka)
2 vanilin šećera
Priprema :
Višnje očistiti od peteljki i dobro oprati rukama izniječiti očistiti od košpica uz dodavanje pomalo vode da vam nebi ostale košpice .Uočišćene višne sa vodom dodati limuntos .
Posudu sa višnjama pokriti poklopcem i ostaviti na hladno mjesto da odstoje 24 sata.
Nakon što su odstajale, višnje procijedite još jednom kroz cjedaljku ili gazu . Kada smo procijedili višnje i ustanovili koliko smo dobili soka, usuti ga u posudu u kojoj će se kuhati te dodati šećer i vanilin šećer. Miješati malo duže da se da se šećer otopi. Dobro ga je ostaviti par sati da odstoji sa šećerom.
Sok staviti na šporet i kuhati. Kako se pojavi pjena, ukloniti je i ujedno paziti da sok ne iskipi. Nakon što se pjena ukloni ostaviti sok da vrije još 5 min. Sok je gotov.
Prethodno smo pripremili flaše (oprali, posušili i stavili u rernu da se ugriju na 150 stepeni). Vruć sok sipati u vruće flaše i ostaviti da se u potpunosti ohladi zamotane u ćebe ili veći stoljnjak Sok čuvati na hladnom i tamnom mjestu.
Napomena :Ovako pripremljen sok može dugo da stoji na tamnom i hladnom mjestu .Najbolje je ako možete nabaviti flaše one sa širokim čepom od 7dcl i kad otvorite sok popiti ga odmah ili držati u frižideru popiti što prije .
Nema komentara:
Objavi komentar