petak, 25. svibnja 2018.

Prijedlog za večeru :Hadziski ćevap!


Potrebno:
500 gr  telećeg  mesa bez kosti 

300 gr pilećeg filea
ulje   za prženje
3-4  glavice crvenog  luka
4 čehna bijelog luka 
1 -2 veća krompira
1 veća mrkva
 3 paradajza
2 žute paprike babure
2 zelene paprike babure 
2 crvene paprike 
250 šampinjona
soli po ukusu
kašikica mala  bibera
kašikica mala currya
pola kašikice  cimeta
kašikicu malu crvene paprike
1 vezica peršuna
kašikica vegete ili začina koji koristite


Priprema :

Meso i jedno i drugo dobro operite prosušite pa izrežite na  trake ili kockice . Zagrijte deo masla u tavi I propržite meso dok ne požuti, a u drugu posudu stavite drugi deo masla I njoj popržite iskosani luk. Kada je napola pržen, spojite luk sa mesom i nastavite dinstati. U međuvremenu očistite mrkvu ,krompir ,paprike i šampinjone.Mrkvu isijecite tanko na trakice ,krompir na kocke ,paprike isecite na trakice , a šampinjone na ploške, te dodajte mesu i luku . Kada je jelo upola  gotovo dodajte izrezani paradajz sitno iseckani bijeli luk i peršunov list, biber, cimet ,cury, so,crvenu papriku  pa sve dobro izmiješajte  i dinstajte još oko 10 min po potrebi dolijte malo vode ako treba mada paradajz otpusti  svoj sok .


 Pek papir isijecite na porcija koliko želite pazite da nebude mali  pošo svaki morate zatvoriti poredjajte na pleh pa smjesu  ravnomjerno rasporedite na svaki papir. Ćoškove papira skupite nagore i vežite špagom ulijte  vode do pola  i stavite u pećnicu da se peče na temperaturi 200 c  oko 20-30  minutaZavisno od vaše pećnice . Servirajte u zemljene posude ili velike duboke tanjire  zajedno sa pek papirom .(ako imate male zemljene zdjelice možete i peći u njima još bolje )
Uz ovo jelo super ide kombinacija ramazanske lepine ako se pravi u toku ramazana .
Prijatno !

Nema komentara:

Objavi komentar