utorak, 5. lipnja 2018.

Domaće je najbolje :Slatko i pekmez od malina !


Ukus i miris koji očarava donosimo vam  dva načina da pripremite slatko i pekmez od malina .Iskoristite sezonu malina i napravite domaći pekmez i slatko koje je zasigurno zdravije i ukusnije od onih što kupujemo u trgovinama .

1 Način 
Slatko od malina 
Potrebno:
1 kg očišćenih malina
1,5 kg šećera
2 čaše vode (za sirup)
100 grama kreča
2 litra vode (za krečnu vodu)


Priprema:
Ako kuvate slatko od malina na ovaj način, možete biti sigurni da će plodovi u njemu biti celi. Najpre pripremite krečnu vodu. Komad kreča rastvorite u dva litra vode i ostavite da se kreč dobro slegne, a voda sasvim izbistri. Odlijte vodu, spustite očišćene maline u nju i ostavite ih da stoje najmanje jedan sat.
Šećer sipajte u šerpu za kuvanje slatka, dodajte dve čaše vode i skuvajte gust sirup. Maline ocedite od krečne vode, dobro operite i pažljivo pomoću đevđira ocedite, pa spustite u sirup. Kuvajte dalje sve dok sok od slatka ne bude tako gust da pada sa kašike u teškim kapima.
Tada skinite slatko sa šporeta, pažljivo otklonite penu sa površine i pokrijte mokrim čistim platnom. Ostavite da stoji 12 časova, a onda sipajte u suve čiste teglice. Povežite teglice celofanom i ostavite na prohladno mesto.




2 Način 
Pekmez od malina
1 kg malina
500 g šećera
1 vrećica želina 
Priprema :
Maline operite i pomiješajte sa šećerom, ostavite sat-dva na sobnoj temperaturi da puste sok i da se šećer otopi.
 Pripremite tegle : dobro ih operite i ugrijte u pećnici (poklopce također, ali ih skinite sa staklenki) dok pripremate pekmez.
 Smjesu malina, soka kojeg su pustile i šećera prebacite u lonac i stavite na srednje jaku vatru, kuhajte 10-15 min, da se malo zgusne i voda ispari. Maline ako želite sameljite štapnim mikserom ili izgniječite kašikom za pire  , ali nije potrebno, kuhanjem će se potpuno raskašiti. Pri kraju umiješajte pjenjačom želin i kuhajte još 3 minute, stalno miješajući, pa uklonite s vatre. Vruće odmah izlijte u vruće tegle , dobro zatvorite i okrenite naopačke te ostavite u stolnjak ili ćebence  da se tako ohladi da naprave vakum  .Ohlađene tegle spremiti na tamno i hladno mjesto .

Nema komentara:

Objavi komentar