Veoma odlične i neobične kocke sa bronhi bombonama .Ovj kolač nije baš jednostavan ali nemojte da va vas sad demotivišem vrijedi se potruditi malo za ovaj prelijepi kolač nije to tako strašno sve se to polako rijši samo pratite recept zato na poso .
Potrebno
Za kore 3 x:
4 bjelanjka veća
prstohvat soli
100 gr šećera
45 gr oštrog brašna
30 gr gustina
1 žličica praška za pecivo
1 žličica octa
1 žlica ruma
80 ml ulja
za treću kakao koru oduzeti 10 gr gustina i dodati 30 gr kakaa i 2 žlice ruma
Za bronhi kremu :
1 l mlijeka
100 gr bijele čokolade
200 gr bronhi bombona
2 vanilin šećera
100 gr oštrog brašna
100 gr gustina
150 gr omekšalog maslaca
300 ml slatkog vrhnja
4 listića želatine
70 gr čokolade za kuhanje
Za glazuru za bijele kore :
170 gr čokolade za kuhanje
70 gr maslaca
3 žlice ulja
Za završnu glazuru :
230 gr čokolade za kuhanje
9 žlica ulja
2 žlice meda
Priprema:
Prvo pripremite bronhi kremu da bi se hladila dok pripremate ostalo.
Za kremu :
Od mlijeka odvojite sa strane 200 ml, a ostatak mlijeka stavite ugrijati sa bronhi bombonima, bijelom čokoladom i vanilin šećerom.
Miješajte dok se sastojci ne istope.
Ukuhajte ostatak mlijeka kojeg ste prethodno razmutili pjenjačom sa brašnom i gustinom.
Nakon što ste dobili gustu kremu, prebacite u drugu posudu i prekrijte površinu prozirnom folijom koju lagano pritisnete.
Ostavite da se dobro ohladi.
Nakon hlađenja izmiksajte kremu.
Dodajte izrađeni maslac, sjedinite.
Dodajte izmućeno slatko vrhnje u čvrsti snijeg, sjedinite. Želatinu pripremite kako piše na vrećici i otopite u lončiću, preporučujem da vatru smanjite na minimum i lončić još podignete iznad držeći u zraku i mješajući, kada se istopi odmah ulijte u kremu i izmiksajte.
Kremu podijelite u tri jednake zdjelice.
U jednu zdjelicu umiksajte istopljenu čokoladu.
Za kore :
Tepsiju obložite sa masnim papirom, možete koristiti onu od rerne, moja je promjera 33X33 cm.
Bjelanjke izradite u čvrsti snijeg, dodajte prstohvat soli.
Postepeno dodajte šećer i miksajte dok ne postane još čvršći.
Brašno, gustin i prašak za pecivo zajedno prosijte dva puta.
Dodajte u bjelanjke i izmješajte sa pjenjačom dok se ne sjedini.
Na kraju laganim mlazom ulijte ulje, ocat i rum i kuhačom lagano izmješajte.
Odmah razmažite po masnom papiru.
Staviti peći na 150 stupnjeva 20-25 minuta, paziti da ostanu svijetle.
Ponovite postupak sa još jednom bijelom korom.
U treću koru dodajte kakao prosijan sa ostalim praškastim sastojcima (obratite pažnju na količinu sastojaka navedenih u sastojcima)
Postupak pripreme tamne je isti kao ko kod bijele kore.
Slaganje:
Sa obije bijele kore skinite masni papir i jednu stavite na tacnu za slaganje, a drugu možete na drugi masni papir na okrenutu tepsiju.
Zatim istopite čokoladnu glazuru za premaz na pari.
Prelijte preko obije bijele kore.
Ostavite da se ohladi i očvrsne (možete kratko staviti u zamrzivač).
Mažite bijelu kremu na bijeli biskvit.
Lagano na to stavite i pritisnite tamni biskvit.
Premažite tamnom kremom.
S obje ruke zahvatite bijelu koru s čokoladnom glazurom, stavite je na kolač i lagano pritisnite dlanovima.
Premažite ostatkom bijele kreme.
Stavite u hladnjak preko noći da se ohladi.
Slijedeći dan premažite završnom čoko glazurom.
Čokoladu, ulje i med istopite na pari.
Prelijte preko kolača.
Brzo razmažite i protresite tacnu, možete par puta lupiti tacnom od stol da se glazura fino raširi.
Vratite bronhi kocke u frižider da se glazura stisne.Zatim sijecite na kocke i poslužite .
Prijatno!