Za kore:
5 jaja
130gr šećera
5 kašika ulja
2 kašike kakaoa
6-7 kašike brašna
prstohvat soli
Za krem:
5 jaja
170gr šećera
200gr margarina ili maslaca (ako nekoristite margarin ili maslac potpuno hladnoj kremi možete dodati umućeno slatko vrhnje 250 ml )
2 kašike kakaa
Za sloj od višnje :
500g smrznutih višanja
3-4 kašike šećera
30ml likera od višnje
kašika gustina ili kesica želatina
Za sirup :
400ml vode
200g šećera
ekstrat ruma ili 30 ml ruma
Priprema
Za koru :
Zagrejte rernu na 170-180 stepeni.
Odvojte belanca sa žumancima, pa ulupajte belanca sa prstohvatom soli.
Žumanca ulupajte sa šećerom dok se šećer ne otopi.
Pomešajte lagano obe smese pa im dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo pa sve sjedinite.
Istresite u podmazan ili pleh sa papirom i pecite 25 – 30 minuta.
Pečen i ohladjne biskvit presecite vodoravno na tri jednake trake da se dobijutri kore.
Za kremu:
Ulupajte jaja sa šećerom pa stavite na paru da se kuvhju uz stalano mešanje.
Kad se krema sjedini dodajte kašiku kakaa.
Ulupajte margarin, najbolje da je sobne temperature, pa kad se lijepo ulupa i njemu dodajte kašiku kakaoa.
Prvi krem kad se porpuno ohladi sipajte u smesu margarina i miksirajte, nikako obrnuto.
Za sirup:
Huhajte 3 minute pa sklonite sa vatre da se ohladi.
Za sloj od višanja:
U šerpu stavite višnje i šećer, pa ispasirajte ( ako dodajete i liker onda i njega ).
Kuvajte dok sve voda ne ispari.
Ako koristite želatin od smese koja se kuva uzmite nekoliko kašika tog sosa, soka ( 4 kašike) i u tome dok je toplo razmutite želatin, mešajte da nema grudvica. Razmućenu smesu dodajte u vruće višnje i izmešajte.
Ako koristite gustin dodajte mu isto malo soka, razmutite ga da nema grudvica i ukuvajte u višnje.
Slaganje:
Stavite prvu koru pa je isprskajte sirupm, stavite pola krema, drugu koru koju ste isprskali sirupom, pa celu smesu višanja koje su mlake. Tada će poceti da se stvrdnjavaju ili stavite sve u kalup, kore i krem pa samo istresite visnje, kad se ohlade bice čvrste i stajaće. Preko stavite treću koru i celu tortu namažite ostatkom fila.
Zagrejte rernu na 170-180 stepeni.
Odvojte belanca sa žumancima, pa ulupajte belanca sa prstohvatom soli.
Žumanca ulupajte sa šećerom dok se šećer ne otopi.
Pomešajte lagano obe smese pa im dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo pa sve sjedinite.
Istresite u podmazan ili pleh sa papirom i pecite 25 – 30 minuta.
Pečen i ohladjne biskvit presecite vodoravno na tri jednake trake da se dobijutri kore.
Za kremu:
Ulupajte jaja sa šećerom pa stavite na paru da se kuvhju uz stalano mešanje.
Kad se krema sjedini dodajte kašiku kakaa.
Ulupajte margarin, najbolje da je sobne temperature, pa kad se lijepo ulupa i njemu dodajte kašiku kakaoa.
Prvi krem kad se porpuno ohladi sipajte u smesu margarina i miksirajte, nikako obrnuto.
Za sirup:
Huhajte 3 minute pa sklonite sa vatre da se ohladi.
Za sloj od višanja:
U šerpu stavite višnje i šećer, pa ispasirajte ( ako dodajete i liker onda i njega ).
Kuvajte dok sve voda ne ispari.
Ako koristite želatin od smese koja se kuva uzmite nekoliko kašika tog sosa, soka ( 4 kašike) i u tome dok je toplo razmutite želatin, mešajte da nema grudvica. Razmućenu smesu dodajte u vruće višnje i izmešajte.
Ako koristite gustin dodajte mu isto malo soka, razmutite ga da nema grudvica i ukuvajte u višnje.
Slaganje:
Stavite prvu koru pa je isprskajte sirupm, stavite pola krema, drugu koru koju ste isprskali sirupom, pa celu smesu višanja koje su mlake. Tada će poceti da se stvrdnjavaju ili stavite sve u kalup, kore i krem pa samo istresite visnje, kad se ohlade bice čvrste i stajaće. Preko stavite treću koru i celu tortu namažite ostatkom fila.
Tortu ohladite u frižideru bar 3 sata do služenja ,zatim sijecite na parčad i poslužite .Dodatno možete ukrasiti sa rendanom čokoladom ili po želji .
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar