srijeda, 14. ožujka 2018.

Osvjžavajuće Slavonske kocke sa višnjama i kremom od sira !


Osvježavajući kolač sa trešnjama ili višnjama i kremom od sira .Kolač je ukusan i jako dekorativan  tako da ga možete ponudi svakom .
Potrebno
Za biskvit :

170 g brašna
170 g maslaca
140 g šećera
50 mil mlijeka
3 kašike  kakaa u prahu
3 jaja
1prašak za pecivo
1 vanilin šećer
600 g trešanja
ili
350 g višanja iz kompota

Za kremu od sira :
750 g nemasnog svježeg sira
140 g šećera
70 g maslaca
60 g gustina
4 jaja
1 vanilin šećer
1 puding sa okusom vrhnja ili vanilije

Za preliv :

3 dcl  soka od višanja
1 preljev za  torte

Priprema 
Za biskvit:

Svježe trešnje se operu, prepolove i očiste od koštica. Ako se umjesto trešanja koriste višnje iz kompota, stave se u cjedilo da se dobro ocijede.
Pećnica se zagrije na 180 °C. Lim za pečenje dimenzija 33 x 25 cm, namaže se uljem, a dno se prekrije papirom za pečenje. Maslac, šećer i vanilin šećer kremasto se izrade.U dobivenu smjesu dodaje se jedno po jedno jaje uz neprekidno miješanje.Brašno, kakao i prašak za pecivo izmiješaju se i postupno dodaje masi dobivenoj od jaja. Na kraju se cijela masa umiješa u mlijeko.Tijesto se istrese na lim, te se izravna. Očišćene trešnje ili ocijeđene višnje raspodijele se po tijestu. Trešnje ili višnje prekriju se kremom od sira, izravnaju se i stave u zagrijanu pećnicu na pečenje oko 60 minuta.Prekrije se papirom za pečenje ili aluminijskom folijom kako ne bi kolač jako potamnio. Nakon pečenja stavi se na hlađenje, a poslije se prelije pripremljenim preljevom.

 Za kremu od sira:

Maslac, šećer i vanilin šećer kremasto se izrade. Žumanjci se odvoje od bjelanjaka.U odvojene bjelanjke doda se malo soli i čvrsto se izrade. Kremasto izrađenoj smjesi dodaju se žumanjci jedan po jedan uz neprekidno miješanje.U škrobno brašno, puding i sir, stave se maslac i žumanjci,
te se sve dobro izmiješa. Na kraju se dodaje čvrsti snijeg dobiven od bjelanjaka i metlicom za snijeg lagano se umiješa - napomena: mikserom se nikako ne treba miješati masa mora ostati vazdušasta .Dobivena krema stavi se na trešnje i pripremljeno tijesto, te se peče u zagrijanoj pećnici oko  40 minuta.

 Za preliv:

Preliv za tortu izmiješa se sa tri decilitra soka od višanja i skuha prema uputama sa vrećice preljeva. Kolač se prelije preljevom i preko noći ostavi u frižider. Pola sata prije serviranja izvadi se iz frižidera, nareže i ukrasi po želji šlagom i trešnjama.
Prijatno !

Torta od piškota gotova za tren !


Još jedana brza i jednostavna torta sa piškotama kada nemate puno vremena za pripremu .Na brzinu skuhati puding i dodati maslac umutiti i to je to složiti u tortu ostavit da se ohladi dekorisati .Za ovu tortu netreba vam ni pola sata da je pripremite  samo morate čekat da se u potpunosti ohladi zato je treba praviti naveče ili ujutro pa da ostoji u frižideru .


Potrebno:
 300 g piškota  keksa 


Za fil:
 3 pudinga od  čokolade(može i po želji nemora bit čokoladni )

 1 l mlijeka 
 8 kašika šećera
 100 gr maslaca ili margarina 

Za šećerni sirup :
2 šolje vode 
4-5 kašika šećera  samo prokuhati 

  Za dekoraciju :
 možete po želji :šlag ,čokolada ,lisići badema  šta imate 

Priprema 
Za fil:
Puding umutimo sa 3 kašike šećera i malo mlijeka .Ostalo mlijeko stavimo da zakuha sa ostalim šećerom  kad prokuha istresemo smjesu pudinga uz stalno miješanje dok nedobijemo gustu kremu .Malo samo prohladimo i u topal puding stavimo maslac ili margarin i miješamo dok se ne istopi .(može i bez maslaca ali meni je ljepši fil kad ima vi kako hoćete  )
Slaganje :
Stavimo u tankom sloju puding na dno kalupa za tortu sa pokretnim obručom i prozirnu  foliju(ako se bojite da će curit samo pažljivo izvucite foliju kad se ohladi torta ) . Izlomimo deo piškota na pola i naredamo i uspravno po stranicama kalupa.
Nakon toga poredamo na dno, gusto jednu do druge, red piškota, blago potopljenih u   ohlađen šećerni sirup  .
Sipamo polovinu pudinga na piškote, naredamo drugi red piškota, na njih - drugu polovinu pudinga.
Možete da koristite dekoraciju koju želite.
Treba da odstoji u frižideru da se stegne, najbolje ciele noći.

Napomena : Piškote na stranama kalupa ne prelivam sirupom, da ostanu cijele i da se ne raspadnu one upijaju krem i omekšaju ako čekate da puding skroz ohladi onda možete u čokoladno mlijeko natopiti ali sasvim kratko.
Prijatno!

utorak, 13. ožujka 2018.

Lako, jednostavno i ukusno :Kolač od piškota bez kuhanja i pečenja !


Brzinski kolač koiji je veoma lako i brzo pripremiti  umutite kremu i piškote natopiti u mlijeko i to je to vema brzo i lako samo piškote moraju biti natopljene da se daju savijat i da nepucaju .
Potrebno:
2 pakovanja piškota
250 ml čokoladnog mlijeka
200 gr krem sira
50 gr šećera u prahu
200 ml slatke pavlake
100 gr mlevenog plazma keksa
50 gr mliječne čokolade

Priprema:

Otovoriti oba pakovanja piškota, a na sto raširiti alu foliju.

Umakati piškote u 200 ml toplog čokoladnog mlijeka i slagati uspravno u dva reda jednu do druge. Malo rukom nabiti da budu bolje slepljene.
Mlijeko koje vam preostane preliti preko piškota i ostaviti da upiju.
Za to vreme pripremiti fil.
Umutiti slatku pavlaku pa dodati krem sir, šećer u prahu, keks i rendanu čokoladu i sve umutiti. Biće malo gušće pa dodati preostalih 50 ml čokoladnog mleka i izmešati.
Naneti ceo fil na celu površinu piškota.
Podvući ruke sa obe strane piškota, ispod alu folije i dlanovima uviti krajeve ka unutra.
Preklopiti folijom, uviti i staviti u frižider   2-3 sata .
Izvadit, staviti na tacnu i odviti foliju.
Dekorisati po želji.

Prijatno.

Savršena kremasta torta od oraha i eurokrema !


Savršena kremasta torta pogodna za svaku priliku odličnog ukusa .
Potrebno
Za kako koru:

4 jaja
100 gr šećera
2 kašike kakaoa
2 kašike brašna
1 prašak za pecivo

Za kore od oraha 2x:

5 belanaca
100 gr šećera
12 kašike mlevenih oraha
2 kašike brašna
1 prašak za pecivo

Za fil:
10 žumanaca
300 gr šećera
8 kašika brašna
1 l mleka
250 gr margarina
200 gr šećera u prahu
2 šlag krema od vanile ( 2 kesice po 40 gr )
300 gr eurokrema
250 ml slatke pavlake
10 kašika mlevenih oraha

Priprema
Za kakao koru:

Ulupati penasto belanca sa šećerom pa dodati žumanca, opet umutiti. Na kraju umešati brašno, kakao i prašak za pecivo.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta u plehu otprilike 35 x 20 cm.
Za kore od oraha :
Zatim ulupati penasto belanca sa šećerom pa dodati orahe, brašno i prašak za pecivo i peći na 180 stepeni oko 15 minuta u istom plehu 2 ovakve kore.

Za fil :

Pomešati žumanca, šećer, brašno i malo hladnog mlijeka a ostatak staviti da provri.
Zakuvati smesu u kipuće mlijeko i mešati dok se ne zgusne.
Skloniti sa vatre pa dodati mlevene orahe i miješati dok se ne sjedine, prekriti folijom ili kesom i ostaviti da se ohladi.
Ulupati penasto margarin sa šećerom u prahu pa im dodati ohladjen fil sa orasima i umutiti sve zajedno.
Posebno ulupati slatku pavlaku pa i nju dodati u fil.
Na kraju dodati eurokrem i šlag krem od vanile ( neumućen, tako u prahu ) i sve dobro izmutiti.
Trebaće vam veća plastična posuda.
Slaganje :
U pleh u kojem su se kore pekle staviti kesu pa prvu kakao koru.
Isprskati mlijekom pa premazati sa četvrtinom fila. Staviti drugu koru, četvrtinu fila, treću koru i opet četvrtinu fila.

Preko opet staviti kesu ili foliju, ne stiskati je jako pa sve staviti u frižider preko noći pa sutradan prebaciti zajedno sa kesom celu tortu na tacnu pa podignete jedan deo i podvučete kesu, pa drugi deo i izvučete kesu.

Lakši metod je stavite u zamrzivač na 3h i onda duplim okretanjem na tacnu skinete kesu. Okrenete na tacnu, skinete kesu i onda okrenete na drugu tacnu. Po želji.

Ostatak fila, sačuvate pa premažete tortu okolo i dekorišete po želji.

Prijatno.

Veoma ukusna tortica sa jafa keksom i narandžom!


Veoma  ukusna tortica nije puno zahtjevna za napravit jako je kremasta a jafa keks i narandža daju posebnu aromu .
Potrebno:
Za koru

4 bjelanca
7 kašika šećera
50 gr kokosovog brašna

Za kremu:
1 litar mlijeka

4 žumanca
10 kašika šećera
1 puding od vanile
4 kašike gustina
naribana korica 3 velike narandže
200 gr putera
oko 250 gr jaffa keksa
sok od 1 narandže za umakanje keksa

Za čokoladni preliv:
100 gr čokolade
3 kašike vrhnja za kuhanje

Priprema
Za koru :
Rernu zagrijte na 180 °C. Kalup za torte prečnika 26 cm obložite papirom za pečenje.
Bjelanca umutite mikserom dodajući jednu po jednu od 7 kašika šećera. Kada ste dobili čvrst šaum dodajte im kokosovo brašno i sjedinite. Istresite u kalup, poravnajte i pecite oko 20 minuta, ako počne brzo da tamni smanjite temperaturu. Korica će na dodir biti čvrsta kada je pečena. Ostavite je u isključenoj rerni još 10 minuta a onda je izvadite i ohladite.
Za kremu :
Od 1 litre mlijeka odvojite otprilike 200 ml, u ostatak mlijeka dodajte šećer i naribanu koricu narandže, pazite kada je budete rendali da ne naribate bijeli dio jer će biti gorko. Stavite na vatru i dovedite do ključanja. U međuvremenu u 200 ml mlijeka koje ste odvojili umiješajte puding, žumanca i gustin. Kada mlijeko proključa sklonite sa vatre i dodajte smjesu od pudinga, miješajte žicom za mućenje dok se sve ne sjedini. Ja kod ovog koraka uzmem mikser i miksam kremu jer mi bude teško da je ručno miješam a da se ne stvore grudviceKremu je dovoljno kuhati samo 2 do 3 minuta i postat će jako gusta. Sklonite je sa vatre, pokrijte ili prozirnom folijom ili poklopcem i ostavite da se potpuno ohladi.
U ohlađenu kremu, muteći mikserom dodajite malo po malo putera omekšanog na sobnoj temperaturi, kada ste dobili finu glatku kremu vrijeme je da slažemo kolač.
Slaganje :
Na tacnu za serviranje stavite koru, preko nje stavite obruč od kalupa. Ja uvijek obruč obložim celofanom jer mi se tako kolač fino odvoji od kalupa bez ikakvog oštećenja i muke Na koru stavite polovicu fila. zatim jaffa keks umočen u sok od narandže, ako budete sjeckali keks, onda ga rasporedite po filu i onda poprskajte sokom od narandže, preko jaffa keksa rasporedite ostatak kreme i poravnajte.
Čokoladu i vrhnje za kuhanje stavite u zdjelicu ili dublji tanjir i otopite iznad ključale vode. Ohladite potpuno pa prelijte preko kolača dekorišite po želji .Tortu ohladite bar 3-4 sata do služenja da se keks opusti da bi se lakše rezao .Uživajte u prelijepoj torti .
Prijatno!

ponedjeljak, 12. ožujka 2018.

Kremasta torta sa višnjama !


Višnje ,višnje opet i opet šta ću kad ih volim .Torta je kremasta i sočna višnje daju svoj kiselkasti šmek koji obožavam krema je odlična koju god da radite sa margarinom ili slatkim vrhnjem

Za kore:
5 jaja
130gr šećera
5 kašika ulja
2 kašike kakaoa
6-7 kašike brašna
prstohvat soli

Za krem:
5 jaja
170gr šećera
200gr margarina ili maslaca (ako nekoristite margarin ili maslac potpuno hladnoj kremi možete dodati umućeno slatko vrhnje 250 ml )
2 kašike kakaa

Za sloj od višnje :
500g smrznutih višanja
3-4 kašike šećera
30ml likera od višnje
kašika gustina ili kesica želatina

Za sirup :
400ml vode
200g šećera
ekstrat ruma ili 30 ml ruma

Priprema

Za koru :
Zagrejte rernu na 170-180 stepeni.
Odvojte belanca sa žumancima, pa ulupajte belanca sa prstohvatom soli.
Žumanca ulupajte sa šećerom dok se šećer ne otopi.
Pomešajte lagano obe smese pa im dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo pa sve sjedinite.
Istresite u podmazan ili pleh sa papirom i pecite 25 – 30 minuta.
Pečen i ohladjne biskvit presecite vodoravno na tri jednake trake da se dobijutri kore.
Za kremu:
Ulupajte jaja sa šećerom pa stavite na paru da se kuvhju uz stalano mešanje.
Kad se krema sjedini dodajte kašiku kakaa.
Ulupajte margarin, najbolje da je sobne temperature, pa kad se lijepo  ulupa i njemu dodajte kašiku kakaoa.
Prvi krem kad se porpuno ohladi sipajte u smesu margarina i miksirajte, nikako obrnuto.
Za sirup:
Huhajte 3 minute pa sklonite sa vatre da se ohladi.
Za sloj od višanja:
U šerpu stavite višnje i šećer, pa ispasirajte ( ako dodajete i liker onda i njega ).
Kuvajte dok sve voda ne ispari.

Ako koristite želatin od smese koja se kuva uzmite nekoliko kašika tog sosa, soka ( 4 kašike) i u tome dok je toplo razmutite želatin, mešajte da nema grudvica. Razmućenu smesu dodajte u vruće višnje i izmešajte.
Ako koristite gustin dodajte mu isto malo soka, razmutite ga da nema grudvica i ukuvajte u višnje.
Slaganje:
Stavite prvu koru pa je isprskajte sirupm, stavite pola krema, drugu koru koju ste isprskali sirupom, pa celu smesu višanja koje su mlake. Tada će poceti da se stvrdnjavaju ili stavite sve u kalup, kore i krem pa samo istresite visnje, kad se ohlade bice čvrste i stajaće. Preko stavite treću koru i celu tortu namažite ostatkom fila.
Tortu ohladite u frižideru bar 3 sata do služenja ,zatim sijecite na parčad i poslužite .Dodatno možete ukrasiti sa rendanom čokoladom ili po želji .
Prijatno!

Brzo i lako napravite osvježavajuću tortu :Voćna salata !


Kada imate viška voća ili volite voćne torte onda je ova torta za vas .Osvježavajuća sočna voćna torta koju je brzo napravit samo moramo čekati da se želatina stegne Ako budete radili ujutro nemorate čekati cijelu noć ka će biti opisano u receptu stisnuće se želatina do naveče i možete je konzumirati i uživati
Potrebno:
8 želatina male vrećice
8dl soka od ananasa iz kompota , mlijeka ili slatko vrhnje
2dl vode za potopit žlatinu
voća po želji ananas banane, kivi ,grožđe, breskve, kruške(šta imate )
Plazma ili petit keks za podlogu

Priprema :

Želatine potopiti u vodu, pa ih ostaviti da nabubre.Sok od ananasa (ili ša ste već odlučili ) soku dodati vode po potrebi da bude 8dl. zagrejati ali paziti da ne provri.Zatim dodati želatin i mešati dok se ne otopi.
Nakon toga posudu sa sokom i želatinom staviti u drugu sa toplom vodom, kako se želatin nebi stegao.U odgovarajućoj posudi(ili kalup za torte obložen prozirnom folijom  da viri slobodno van kalupa da poslje mozete prekriti tortu) rasporediti red voća po dnu i sa strane, pa ga zaliti želatinom da ogrezne.Ponavljati postupak dok se ne potroši sav materijal.
Staviti tortu u frižider da prenoći, kako bi se dobro ohladila i stegla.Kad vidimo da se želatin stegao po kolaču poredati kekse namočene u sok ili mlijeko zavisno šta ste koristili prekriti celofanom . Sutradan posudu sa tortom staviti u šerpu sa toplom vodom. (ako niste koristili kalup i celofan )Kada torta počne da se odvaja od zidova, prevrnuti je na tacnu.Ako ste koristili kalup ovo nije potrebno da radite samo tortu izvrnite na tasnu tako da keksi dodu dole , Iseći i poslužiti.
Prijatno !

Brzo i jednostavno kolač sa kakaom i orasima bez jaja !Može bit i posni .


Brzo i jednostavno umutite sve sastojke i ispecite i evo jako ukusnog kolača odličnog za popodnevna druženja uz kafu .
Potrebno:
500 ml vode
330 g šećera
1 vanilin šećer
5 kašika kakaa u prahu
250 g margarina posnog
400 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
1/2 kašike  soli
200 g mljevenih oraha
5 kašika  džema od šljiva


Priprema :

Vodu prokuhajte sa šećerom dok se šećer ne otopi. Maknite s vatre pa dodajte margarin i miješajte ga dok se ne otopi. Na kraju umiješajte kakao u prahu.
Orahe sameljite. Ako volite komadiće oraha u kolaču onda ih usitnite u sjeckalici.
U većoj zdjeli pomiješajte brašno, sol i prašak za pecivo pa dodajte smjesu od šećera, margarina i kakaa. Pjenjačom sve dobro izmiješajte pa dodajte orahe i džem od šljiva.
Biskvitnu smjesu izlijte u veći kalup za pečenje (25×35 cm) kojeg ste prethodno namastili i pobrašnili.
Kolač pecite 20-25 minuta na temperaturi od 180°C. Čačkalicom provjerite je li pečen.

Kolač ohladite na sobnoj temperaturi, a prije posluživanja možete ga posipati s malo šećera u prahu.

Prijatno!

Fina kremasta Grčka pita !


Fina kremasta pita  sa odličnom kremom od vanilije  koja svojim ukusom nikog ne ostavlja raavnodušnim .


Potrebno:
7-10 kom kora za pite/ ružice
2 pune žlice maslaca + mlaz ulja
1/4 žličice mljevenog cimeta

Za kremu:
400ml mlijeka
90 g/6 žlica šećera/manje više po želji
2 vanilin šećer
1štapić cimeta
4 jaja
1/2 naranče /kora

Ijoš :
2 žlice meda cvjetnog
2žlice listića badema ili kokosa ,nasjeckanih lješnjaci

Priprema:

Otopite maslac sa mlazom ulja .Uzmite kore za pite jednu po jednu pa premažete maslacem.Savijete prvo u malu roladu a potom rolat zavijete  u ružicu .Slažete u keramičku zdjelu u koju ste prije toga stavili papir za pečenje.Ponavljajte postupak do ne potrošite kore.Gotove ružice premažete sa ostatkom maslaca pa pospete sa cimetom.

Zagrijete pećnicu na 180 C Stavite zdjelu na najnižu vodilicu pećnice i pečete nekih 20min ,dok se fino ne hrskavi . Za to vrijeme napravite kremu .Stavite u zdjelu jaja i šećer pa ih izradite mikserom dok postanu kremasta i šećer se ne otopi .Stavite u lonac mlijeko sa štapićem cimeta pa pustite da zakuha izvadite stapic.Maknete sa vatre i miješajući postepeno dodate u jaja ,sve zajedno promiješate da se poveže.

Ulijete cijelu količinu kreme na ružice,pospete naribanom korom naranče, pa vratite nazad u pećnicu na još 30 min ili dok se krema ne stisne.Izvadite vani dok je toplo prelijete sa medom i pospete listićima badema.ohladite pa poslužite  sa vanilija preljevom ili sladoledom.
Servirana sa sladoledom i šlagom kao ljetna verzija.

Prijatno!

nedjelja, 11. ožujka 2018.

Torta poput sladoleda sa šumskim voćem!


Probajte jednu prelijepu tortu sa šumskim voćem i maskarpone kremom .Kad je dobro ohladite posjeća na sladoled meni je savršena probajte i vi nećete se pokajati .
Potrebno

Za biskvit: 

3 jaja,
 100 g šećera,
 vanilin šećer,
 2 žlice vruće vode,
 80 g oštrog brašna, 
40 g gustina, prašak za pecivo,
 20 g kakaa

Za kremu: 
350 g šumskog voća,
 70 g šećera, 
12 g želatine, 
4 žlice hladne vode, 
3 dl slatkog vrhnja,
 250 g mascarponea

Za dekoraciju: 
20 dag šumskog voća, 
preljev za torte, 
3 dl slatkog vrhnja,
 listići badema

Priprema
Za biskvit :
Jaja, šećer, vanilin šećer i vodu miksajte dok ne dobijete gustu kremu. Dodajte brašno pomiješano s gustinom, praškom za pecivo i kakaom. Smjesu izlijte u namašćen i pobrašnjen kalup za torte (ø 24 cm) te pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 30 minuta. Pečeni biskvit ohladite i vodoravno prerežite na dva dijela.

Za kremu :
Šumsko voće pomiješajte sa šećerom u prahu. Želatinu prelijte s četiri žlice hladne vode i ostavite stajati 10 minuta da nabubri. Lagano zagrijte želatinu da se otopi (ne smije zakuhati) uz miješanje. Dodajte šumsko voće i sve zajedno lagano zagrijte, a zatim ostavite da se ohladi.
Slatko vrhnje miješajte električnom miješalicom dok ne dobijete čvrsti šlag, umiješajte sir, a zatim umiješajte ohlađeno voće. Pola biskvita položite na tanjur, stavite obruč od kalupa za tortu i nanesite pola kreme. Prekrijte drugim biskvitom i zatim premažite preostalom kremom. Tortu ostavite u frižideru nekoliko sati. Pospite je šumskim voćem i prelijte preljevom za torte. Dekorirajte tučenim slatkim vrhnjem i prženim listićima
badema.Ponovo vratite u frižider 2 sata .Zatim sijecite na parčad i poslužite .
Prijatno!

Jednostavan kolač sa jabukama gotov za tren -Nezna se jel bolji topao ili hladan !


Još jedan od onih jednostavnih kolača a koji su odlični ukusni mirisni i neodoljivi .
Potrebno

Za biskvit:

200 g šećera
2 vanilin šećera
250 g maslaca sobne temperature
5 jaja
220 g glatkog brašna
100 g gustina

Za nadjev od jabuka:
6 većih jabuka (cca 1,2 kg)
sok od 1/2 limuna
2 žlice smeđeg šećera
50 g bademovih listića
Priprema :

Jabuke ogulite, očistite pa izrežite na četvrtine. Svaku četvrtinu jabuke narežite na tanke ploške. Ploške jabuka stavljajte u zdjelu pa svako malo dodajte malo limunovog soka i promiješajte ih kako nebi pocrnile.
Šećer i vanilin šećer pjenasto izmiksajte s maslacem sobne temperature. Zatim dodajte jedno po jedno jaje i svaki put dobro izmiksajte smjesu.
Na kraju dodajte brašno, gustin i prašak za pecivo pa kuhačom sjedinite sve sastojke.
Veći kalup za pečenje (25×35 cm) lagano namastite i pobrašnite. Izlijte pripremljnu smjesu pa ju žlicom rasporedite po kalupu i poravnajte.
Preko tijesto ravnomjerno rasporedite ploške jabuke. Ploške slažite okomito u odnosu na tijesto, odnosno svaku plošku lagano “uronite” tako da stoji u tijestu.
Kada rasporedite sve jabuke, kolač ravnomjerno posipajte smeđim šećerom i listićima badema.
Kolač pecite 25-30 minuta na temperaturi od 180°C. Čačkalicom provjeravajte je li pečen.
Kolač malo ohladite, a zatim ga posipajte šećerom u prahu.

Ovaj kolač od jabuka jednako je ukusan hladan kao i topao . Ukoliko ga poslužujete toplog svakako ga servirajte uz kuglicu sladoleda od vanilije!

Brzo i ukusno -odlični keksi :Domači Knoppers!


Svi znamo kolko su dobri ovi keksi zato vam donosimo recept .Nije zahtjevan brzo se napravi .Obavezno maslac mora da bude sobne temperature da se bolje umuti .
Potrebno

Za bijelu kremu:
175 g maslaca sobne temperature ,
1/4 šoljice šećera u prahu ,
1/4 šoljice mlijeka,
1 šoljica mlijeka u prahu (150 g).

Za čokoladnu kremu:
100g maslaca sobne temperature
3 kašike krema Nutella (160g),
1 kašika kakaa,
2 vrhom pune kašike sitno sjeckanih oraha,
100 grama  sitno sjeckanog kikirikija,
2 smrvljena petit keksa.

još :
3lista oblatne 
1 istopljena  mliječna čokolada  za glazuru 

Priprema
Za  bijelu kremu:
 Pjenasto umutiti maslac, a zatim dodajte šećer i mlijeko  dobro umutite pa dodajte mlijeko u prahu .Polako dodati da se nediže prah dobro sjediniti smjesu  i ostaviti .

Za čokoladnu kremu :
Nutelu i maslac također pjenasto umutiti, dodati preostale sastojke i ponovo promiješati.
Na prvi list oblatne staviti čokoladnu  kremu, pa opet list oblatne pa bijelu  kremu pa list oblatne okrenute  tako da krupnije kockice idu unutra .Poklopite nečim teškim neka tako ostoji bar dva sata .
Zatim istopite čokoladu na pari  pa premažite cijelu oblatnu .Kad se čokolada ohladi i stisne sijecite na željene kocke i poslužite .
Prijatno !

subota, 10. ožujka 2018.

Predivan ledeni kolač sa malinama !


Kolač je odličnan bilo da ga konzumirate zaleđen kao sladoled ili pak kao kolač  koji je jako kremast po vašoj volji kako želite .Po kozna koji put ponavljam kako obožavam ove voćne kolače na sve načine  pa sam možda i dosadna snjima ali znam da ima i onih koji ih obožavaju kao i ja pa eto zato još jedan odličan kolač.Samo da napomenm u mjesto malina možete koristiti i drugo voće  koje imate kao šumsku mješavinu ,višnje ,borovnice itd .
Potrebno
Za koru:
5 kom bjelanaca
10 kašika šećera
1 kašika gustina
Za kremu :
5 kom žumanaca
4 kašike šećera
500 ml mlijeka
50 ml vrhnja za kuhanje
50 gr putera
200 ml vrhnja za šlag
4 kašike gustina
1 kom vanilija štapić 
300 gr malina
Priprema 
Za koru :
Rernu zagrijte na 170 °C. Tepsiju prečnika 23×33 cm obložite papirom za pečenje.
Bjelanca umutite sa šećerom u čvrst šaum. Dodajte 1 kašiku gustina i polako izmiješajte varjačom ili špatulom. Istresite u tepsiju i poravnajte. pecite na 170 °C oko 45 minuta, ako mislite i prije da je gotovo izvadite koru.
Kora nije hrskava na dodir kao kada je pečete za neke druge kolače, mekana je i na dodir gumenasta, takva treba da bude. Toplu je presijecite po dužini na dva jednaka dijela i ostavite da se hladi.
Za kremu :
 U šerpu sipajte mlijeko, dodajte šećer, vanilin šećer i stavite da se grije, ne treba da proključa.U zdjelici pomiješajte žumanca, gustin i vrhnje za kuhanje, ne morate se striktno držati onih 50 ml iz recepta, sipajte i manje ako treba, dovoljno je da se žumanca i gustin razmute. Možete vi staviti i mlijeko ali mu vrhnje da malo ljepši ukus.
U vrelo mlijeko dodajte razmućena žumanca i miješajte svo vrijeme dok se ne zgusne. Čim dođe do tačke ključanja postat će gusto, tada isključite vatru i kuhajte još oko 1 minut neprekidno miješajući. Krema neće biti gusta kao kada je pravite za kolač, više liči na malo gušći puding.
U vrelu kremu dodajte puter, nasječen na komade i miješajte dok se ne otopi. Kada se puter otopio zdjelu sa kremom pokrijte  prozirnom folijom i ostavite da se potpuno ohladi.
Slatko vrhnje umutite u čvrst šlag. U zdjelu stavite ohlađen krem i mutite mikserom dok ne postane potpuno gladak, oko 2 minuta. Dodajte i umućeni šlag, ovo uradite u dva navrata, prvo stavite pola, sjedinite pa opet pola i završite mućenje.

U tepsiju ili kalup u kojem ćete slagati kolač stavite komad celofana, neka visi sa dvije strane. To će vam poslije pomoći da lakše izvadite kolač. Izrezanu koru, jednu lentu, pažljivo prstima odvojite od papira i stavite u tepsiju, preko nje stavite 1/3 fila, prstima izmrvite smrznute maline i dodajte u debelom sloju preko kreme. Ostavite oko 100 gr za završni dio. Preko malina sipajte drugu trećinu kreme, stavite koru, premažite je ostatkom kreme ( od kreme sačuvajte par kašika za dekoraciju) i pospite ostatkom malina ( onih 100 gr).
Stavite u zamrzivač najmanje na 4 sata a najbolje preko noći. Kada ga izvadite neka stoji 10 minuta tako, pa onda polako povucite one krajeve celofana prema sebi, tako ćete izvući i kolač ili prevrnite na tacnu pa sačekajte da sam ispadne Neka strana sa malinama dođe dole, kora je mnogo ljepljiva i ako nju stavite na tacnu poslije je nećete moći odvojiti od tanjira. Skinite celofan i premažite ga ostatkom od 5 kašika kreme. Kolač dekorisati po želji sa voćem koje ste koristili za kolač ,rendanom bijelom čokoladom .
Uživajte u ledeno malinastom kolaču .
Prijatno !