subota, 10. ožujka 2018.

Kremasto savršenstvo :Čokoladna kraljica sa malinama !


Savršeno kremasta čokoladno malinasta tota savršenog ukusa koja će vas oduševiti i koju ćete rado ponovo praviti
Potrebno :

Za koru:
8 bjelanaca
10 kašika šećera
10 velikih kašika mljevenih oraha ( oko 100 gr)
1 kašika brašna
100 gr narendane čokolade

Za fil od vanilije:
600 ml mlijeka
8 žumanaca
100 gr šećera
3 kašike gustina
2 kašike brašna
250 gr putera
štapić vanilije

Za fil od malina:
500 gr malina
2 pudinga od malina
150 gr šećera
200 ml vode ili soka od malina

Za čokoladni preliv  :
150 gr čokolade
50 ml vrhnja za kuhanje

Priprema:
Rernu zagrijte na 200 ° C.
Pleh veliki od rerne obložite papirom za pečenje
Za koru :
U zdjeli umutite bjelanca dok ne pobijele i ne napušu se. Dodajite jednu po jednu kašiku šećera dok ne dobijete čvrst šaum. U šaum lagano umiješajte, ručno, mljevene orahe, narendanu čokoladu i 1 kašiku brašna.
Smjesu istresite u pleh i poravnajte.
Pecite 15 minuta, dok kora na dodir ne postane čvrsta, možda će vam trebati i manje vremena ako vam je rerna jaka.
Pečenu koru ostavite još 5 minuta u isključenoj rerni.

Za fil od malina :
Maline, svježe ili zaleđene, stavite u šerpu zajedno sa šećerom i vodom i dovedite do ključanja.
Neka kuhaju oko 5 minuta.
Sa malo vode razmutite 2 pudinga i dodajte ih u ključale maline.
Isključite ringlu i miješajte tek toliko dok se ne fil ne ugusti, to će se desiti vrlo brzo, najviše 3 minuta treba.
Skinite sa vatre i pokrijte poklopcem ili plastičnom folijom i ostavite da se potpuno ohladi.

Za fil od vanilije :
U zdjeli sjedinite žumanca, gustin i brašno sa malo mlijeka, oko 100 ml.
Ostatak mlijeka sa šećerom i vanilom stavite na šporet da proključa.
U ključalo mlijeko istresite smjesu sa žumancima i miješajte dok ne dobijete jako gustu kremu.
Skinite sa šporeta i potpuno ohladite.
U ohlađenu kremu dodajte prethodno umućeni puter i sjediite u glatku kremu.

Za čokoladni preliv :
Čokoladu i vrhnje stavite u šerpicu i otopite. Ohladite.

Slaganje kolača:

Koru isijecite po dužini na 3 jednake trake .

Ide korica, malina fil, vanila fil i sve poprskajte čokoladnim prelivom , druga kora, malina fil- vanila fil- čokoladni preliv. Završite sa vanila  filom .Dekorišite po želji sa glazurom od čokolade ,šlag kremom ,rendanom čokoladom i td .
Tortu dobro ohladite prije posluživanja .
Prijatno!

Savršeno ukusan hrskavi krompir odličan kao sam ili kao prilog !



Jako hrskav i ukusan krompir odličan sam ili kao prilog bilo kojem mesu .

Potrebno:
3-4 velika krompira
50 ml maslinovog ulja
1 kašika češnjaka u prahu
1 kašika talijanske mješavine začina
50 g naribanog parmezana
biber
So

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Operite krompir dobro ne gulite , narežite ga kriške i rasporedite na papir za pečenje. Prelijte ga maslinovim uljem, češnjakom i mješavinom začina, posolite i pobiberite . Pospite parmezanom i pecite dok ne pozlate i ne postanu hrskavi. Uživajte.

Prijatno!

Prijedlog za ručak : Preukusne Janjeće kofte !


Nemoramo čekati ljeto i lijepe dane da napravimo ukusan ručak kao sa roštilja .Evo sjajnog recepta da to napravite i u stanu -kući .
Potrebno :
500 g mljevene masnije janjetine
1 kašika  kima
1 kašika  korijandra
maslinovo ulje
1 glavica ljubičastog luka
2 češnja češnjaka
1 tikvica
prstohvat dimljene mljevene paprike
sok pola limuna
kašika sjeckanih listića svježe metvice


Priprema:

Na tavici bez ulja tostirajte sjemenke pa ih izmrvite u mužaru. Nasjeckajte luk i češnjak pa ih stavite u tavicu u kojoj su se pržile sjemenke. Dodajte naribanu tikvicu i kuhajte još 5 - 10 minuta dok voda ne ispari, a tikvica postane mekana. Stavite sa strane da se hladi. Dobivenu smjesu umiješajte u janjetinu, dodajte papriku i sjemenke iz mužara i dobro promiješajte. Dodajte limunov sok i sjeckanu metvicu. Oko štapića oblikujte kofte i stavite ih na jedan sat u hladnjak. Pecite ih na srednje jakoj vatri na  električnoj tepsiji ili roštilju otprilike deset minuta.
Poslužiti toplo uz prilog po želji .Prijaju uz jogurt u koji ste umiješali malo sjeckane metvice ili ajvar .
Prijatno!

Brza i jednostavna kremasta puding čokoladna torta !

Jednostavna za pripremit kremasta i jako ,jako ukusna torta a prelijepa za oko nećete se postidjeti kome god da ponudite .
Potrebno:
    1 l mlijeka
    10 kašika šećera
    3 pudinga od vanilije
    300 g mliječne milka čokolade
    100 g bijele milka čokolade
    500 ml slatkog vrhnja
    Plazma keksa koliko je dno kalupa za torte
Priprema:
U 200 ml mlijeka razmutite pudinge i šećer. Ostatak uspite u šerpu srednje veličine te na srednjoj temperaturi sačekajte da prokuha.
Dodajte razmućene pudinge i šećer te miješajte dok ne dobijete puding smjesu.
Sačekajte da se puding ohladi, a zatim ga podijelite na dva jednaka dijela te u jedan stavite otopljenu mliječnu, a u drugi otopljenu bijelu čokoladu. Miješajte dok se smjesa ne ujednači.
Izmiksajte slatko vrhnje te po četvrtinu dobijene smjese ubacite u svaku od dvije smjese s čokoladama, a polovinu ostavite sa strane.
Plazma keks namočite u mlijeko i redajte po dnu kalupa za torte.
Preko keksa rasporedite kremu s bijelom čokoladom, zatim kremu s mliječnom čokoladom, a na kraju izmiksano slatko vrhnje (šlag).Po želji odozgo možete dekorisati istopljenom čokoladom .Tortu dobro ohladiti pa poslužiti .
Prijatno!


utorak, 6. ožujka 2018.

Još jedan prekrasan starinski kolač :Damen kapric!


Ovo je još jedan od onih starinskih recepata .Jeftino i ukusno i od sastojaka od kojih sigurno sve već imate u kući zato krenite u izradu ovog kolača .
Potrebno
Za koru:

4 žumanceta
4 kašike šećera
80 gr (pola šolje) masti
1 dl (pola šolje) mleka
200 gr brašna
1 puna kašičica praška za pecivo
1 puna kašičica rendane limunove korice

Za šam:

4 belanceta
1 kašika limunovog soka
8 kašika šećera

I još:

400 gr džema od kajsija
80 gr mlevenih oraha

Priprema:

Brašno prosejati i pomešati sa praškom za pecivo. Odvojiti belanca od žumanaca i staviti ih u dublju činiju. U drugu dublju činiju staviti žumanca, mast, šećer, mleko, rendanu limunovu koricu i par kašika brašna i izmiksirati. Dodati ostatak brašna i izmiksirati. Dobićete gusto, pomalo lepljivo testo i nikako ne treba da se dodaje više brašna da kora posle ne bi bila tvrda.

Kalup za pečenje obložiti pek papirom. Moj kalup je veličine 26 cm, može i veći, nikako manji da kora ne bi bila debela jer će prilikom pečenja još malo da naraste. Usuti testo u kalup, na pek papir, pa ga vlažnom kašikom rasporediti i lepo utapkati. Staviti u rernu na gornju rešetku da se peče 10 minuta na 180 stepeni, samo da uhvati koricu.

Za to vreme, pekmez od kajsija ugrejati ukoliko je gust, kako bi se lakše rasporedio po kori. Belanca umutiti u čvrst sneg, dodajući sok od limuna i šećer. Mutiti oko 5 minuta na najjačoj brzini.

Izvaditi polupečenu koru, preko nje naneti pekmez, posuti ga sa sa više od polovine mlevenih oraha i onda preko toga naneti šne tako što se stavlja u gomilicama a ne sve odjednom jer bi u protivnom prilikom razmazivanja “podigao” mlevene orahe sa pekmeza. Dakle, ravnomerno naneti šne a onda ga kašikom tapkati da se dobije razbarušen izgled. Pa posuti ostatkom mlevenih oraha.

Temperaturu pečenja smanjiti na 120 stepeni (moja rerna je prilično jaka, sa ventilatorom) i vratiti kolač da se dopeče, odnosno da se šam polako osuši, još 20-30 minuta. Gotov je kada šne i orasi dobiju rumenu boju.

Kolač ostaviti da se ohladi u otvorenoj rerni. Može se servirati i topao, čak je tako i ukusniji ili sačekajte da se ohladi, lepše se seče .

Prijatno!

Čudan naziv za odličan slatki hljeb :Monkey bread -Majmunski hljeb !


Neznam zašto majmunski hljeb ali eto i ja sam recept dobila pod tim nazivom pa ga prenosim i vama uglavnom hljeb je odličan a zašto je dobio naziv majmunski prepustićemo drugima da odlučuju .Ja bi rekla da je zbog toga što je predviđeno da se jede rukama tj čupka pomalo .Ima dosta nagađanja u vezi tog naziva ali nebitno je to .
Potrebno
Za tijesto
1 jaje
400-450 g brašna
1 kašičica soli
10 g svežeg kvasca (1/4 kocke)
200 ml mlijeka
80 ml vode
50 g šećera
50 ml ulja

Za umakanje:

150 g maslaca
200 g žutog šećera
2 kašičice cimeta
1 kašika vanila ekstrakta
3-4 kašike mlijeka
Ijoš :
oko 30 g seckanih oraha
suho grožde po želji 


Priprema :

Umesite meko testo od navedenih sastojaka. Ostavite na toplom dok se ne udvostruči, na jedan sat.
Od naraslog testa otkinete komade večine oraha, oblikujte u loptice. Potopite svaku lopticu, prvo u  rastopljen maslac  pomešan sa  šećerom  i cimet.(za ljepšu aromu ako imate domaći med jednu kašiku stavite u maslac)nije obavezno .
U kalup za kuglof, namazan maslacem, poredajte polovinu loptica i pospite orasima i suhim grožđem i malo polite maslac smjesom al vodite računa da i ostale loptice morate potopit) završite preostalim lopticama.i smjesom od maslaca ako vam je ostalo .
Stavite kalup u hladnu rernu i uključite na 170 stepeni, pecite oko 40 minuta.

Gotov hljeb, odmah nakon vađenja izvrnite  na odgovarajuću tasnu i polako skinite kalup .Služiti toplo mada je i hladan odličan .Po želji dodatno ga možete preliti sa istopljenom čokoladom .

Prijatno!

Brzi sočni zaliveni kolač!


Brzo i jednostavno napravite ovaj sočni  i ukusni  kolač koji će vas oraspoložiti kad god ga probate .

Potrebno:
4 jaja,
10 žlica šećera,
10 žlica ulja,
10 žlica mlijeka,
1 prašak za pecivo,
10 žlica mljevenih lješnjaka,
10 žlica brašna

Za preliv:
400 g šećera,
300 ml vode

Priprema:
Žumanjke i šećer pjenasto umutiti mikserom, zatim dodati ulje i mlijeko.
Pomiješati brašno, prašak za pecivo i mljevene lješnjake pa dodati u smjesu.
Bjelanjke s prstohvatom soli umutiti u čvrst snijeg, a potom ih lagano žlicom stavljati u prethodno pripremljenu smjesu od žumanjaka, šećera i ostalih sastojaka.
Na kraju smjesu prebaciti u lim za pečenje srednje veličine i peći u zagrijanoj pećnici na 220 °C otprilike 20 minuta.

Preliv:
400 gr šećera i 300 ml vode staviti da prokuha. Kad prokuha smanjiti vatru i pustiti da kuha još 10 minuta.
Kolač preliti ohlađenim sirupom, a na kraju još posuti sjeckanim lješnjacima.

Kolač ohladiti moze i na sobnoj temperaturi pa poslužiti .
Prijatno!

Posna oblatna sa makom i orasima!


Jednostavno i brzo za napravit oblatnu sa makom i orasima za posne dane uvijek dobro dođe .
Potrebno:
1 list velike oblatne
200 g mljevenog maka
150 g mljevenih oraha
1 vanilin-šećer
200 ml meda
30 ml orahovače

Priprema:
List oblatne preseći na dva jednaka dela i staviti između dve mokre krpe da omekšaju.
Odgovarajuću posudu premazati uljem (da lakše i potpuno sklizne) i izmeriti med. Zatim, med staviti u šerpicu i rastopiti ga na tihoj vatri. Dodati mak i orahe, pa dobro promešati sastojke. Skloniti sa vatre, dodati vanilin-šećer i orahovaču, pa dobro sjediniti i ostaviti sa strane.
Na omekšale polovine oblatne (krupnija šara gore) naneti po polovinu fila. Gornji deo (početak motanja) premazati s malo više fila, a sam kraj (spoj rolata) premazati samo malo. Pažljivo uviti rolate i posebno umotati u prianjajuću foliju. Odložiti na hladno mesto da odstoji najmanje 24 časa. Seći na kolutove željene veličine i poslužiti.

Prijatno!

ponedjeljak, 5. ožujka 2018.

Šareni kolač ili Dalmatiner kocke !


Šren mekan kremast i izdašan kolač koji privlači svoim izgledom i ukusom .
Potrebno
Za svijetli biskvit:


7 bjelanjaka
7  kasika šećera
7  kašika brašna
7 kašika ulja
pola praška za pecivo


Za tamni biskvit:
7 žumanjaka
3 kašike šećera
3 kašike  brašna
3 kašike kakaa
pola praška za pecivo

Za kremu :
1 l mlijeka
7 kašika šećera
3 kašike brašna
2 pudinga od čokolade ili vanilije
25 dag margarin ili maslac sobne temperature 

Završni dio :
0,5 l vrhnja za šlag

Za preliv :

1 dcl mlijeka
2 kašike šećera
1 vanilin šećer

Priprema
Za biskvite:
Umutiti obje biskvitne smjese, posebno jednu, posebno drugu pa stavljati u lim kašikombtamnu pa bijelu smjesu naizmjence i pažljivo.
Ne miješati. Peći oko pola sata na 200 C. Biskvit ohladiti.
Hladan biskvit preliti toplim preljevom od 2 žlice šećera i vanilin šećera prokuhanih u 1 dcl mlijeka.

Za kremu:


Prašak za puding, brašno i šećer pomiješati sa malo mlijeka. Zatim to ukuhati u preostalo mlijeko.Kad se krema ohladi, dodati izrađen margarin.

Na kraju premazati  umućemim šlagom i ukrasiti po želji  topljenom čokoladom.
Kolač ohladiti u frižideru do posluženja .
Prijatno!

Sočna torta sa orasima i kremom od sira !

Mekana i sočna torta sa orasima  i sirom  .Idealna za popodnevna druženja uz kafu .
Potrebno
Za koru:
4 jaja
225 g ulja
100 g oraha, nasjeckanih
225 g smeđeg šećera
1 žličica praška za pecivo
prstohvat soli
225 g glatkog brašna
2 žlice instant espressa rastopljenog u 2 žličice vruće vode

Za kremu :
2 jaja
220 g šećera u prahu
250 g maslaca
70 g krem sira
3 žličica ekstrakta kave
2 žličica instant espressa rastopljenog u 1 žličici vruće vode

Priprema
Za koru :
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Namastite lim za tortu. Za koru , prvo pomiješajte prašak za pecivo, sol i brašno. Dodajte ulje jaja, orahe, šećer i espresso. Sve dobro izmiksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Smjesu stavite u protvan za torte i pecite oko 60 minuta na 180 stupnjeva. Nakon što je bikvit pečen, ohladite ga. Dok se biskvit hladi, napravite kremu . Jaja i šećer rastopite na parnoj kupelji. Miješajte cijelo vrijeme kako vam se jaja ne bi zgrušala, oko 5 minuta. Maknite s kupelji i ubacite maslac, krem sir, ekstrakt kave i espresso. Kremu ohladite oko 2 sata, da očvrsne. Nakon što se biskvit ohladio, prepolovite ga po širini. Trećinu kreme  rasporedite po donjem biskvitu. Na nju stavite drugi dio biskvita. Ostatak kreme  rasporedite po cijeloj torti. Dekorirajte sa listićima badema ili sjeckanim orasima .
Tortu ohladiti u frižideru do posluženja .
Prijatno!

Dekorativne i ukusne ružice sa lisnatim tijestom i jabukama !


Dekorativne ružice sa lisnatim tijestom i jabukama hrskave mirisne oduševit će svakog ko ih proba .
Potrebno:

 3 crvene jabuke
 2 kašike  meda il šećera
 pola kašike  cimeta
 šoljica vode
 lisnato tijesto
 3 kašike pekmeza od jagoda (ili drugog pekmeza po želji, od breskve, marelice)
 2 kašike vode

Priprema :

 Jabuke presijecite po pola, izvadite koštice i narežite na jako tanke šnitice.
 U posudu ulijte šoljicu vode, med i cimet, dodajte šnite jabuka te stavite na vatru. Prokuhajte 2 minute da jabuke omekšaju. Pazite da se ne kuhaju predugo jer će se raspasti i neće se moći rolati u tijestu, ali ni prekratko jer ako su pretvrde šnitice pucaju. Nakon što su omekšale, pustite jabuke da se ohlade.
 Lisnato tijesto razvaljajte i narežite na trakice širine 5 cm i dužine 15 do 20 cm.
U šoljici razmutite pekmez s vodom i tanko premažite trakice lisnatog tijesta. Na to nizajte šnite jabuka tako da vire 2 cm izvan tijesta. Donji dio tijesta preklopite preko jabuka i polako rolajte.
Ružice stavite u kalup za muffine te pecite 10 do 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva Celzijevih. Pazite da rubovi ružica ne pocrne.
Kada su ružice pečene posipajte ih šećerom u prahu.

Savjet: Koristite crvene jabuke kako bi se postigao efekt ruže jer žute i zelene nakon kuhanja izgube boju i stope se s bojom lisnatog tijesta.

Prijatno!

Starinska pita od bundeve !


Pita od bundeve koju su pravile naše bake jako sočna mirsna i ukusna .

Potrebno
Za tijesto:


1/2 kg brašna
1 jaje
kašikica mala soli

Za nadjev :
½ kg izrendane bundeve,
250 g šećera,
2-3 kašike maslaca ,
malo cimeta,
malo vanile,
malo mlijeka

Ijoš :
Šećer u prahu za posipanje 

Priprema

Za tijesto  :
Zamesiti glatko  tijesto sa malo mlake vode po potrebi. Podeliti tijesto na 2 jufke i
ostaviti malo da se odmori. Ponovo premesiti tijesto razviti sa oklagijom i razvlačiti rukama  na stolu  sto tanje  kore, .pisali smo detaljno kako se razvlači tijesto (od sredine ka krajevima jufke )

Za nadjev :izrendanu bundevu pomiješati sa ostalom sastojcima i stim posuti po  jufki zatim jufku zavrnuti ko štrudlu redati u pleh  pouljiti i peći na 200 c oko 25 -30 min zavisno od rerne  dok ne porumeni .Pečenu pitu malo prohladiti pa posuti šećerom u prahu .Ohladiti do kraja pa sjeći na željene komade i poslužiti .
Prijatno!

Idealno za večeru :Lisnate pogačice nešto poput pice i mnogo bolje !

   

Lisnate pogačice nešto poput pice i mnogo bolje vjerujem da ćete uživati u svakom zalogaju .


Potrebno:
1 pakovanje lisnatog tijesta, 
200g mlevenog mesa,
maslinovo ulje,
2 glavice crvenog luka,
so i biber,
3 kašike bijelog vina,
3 lista majčine dušice,
4 kašike parmezana,
4 čehna bijelog luka,
sir po želji ,
2 velika paradajza narezana na kriške,
bosiljak.

Priprema;
Nakon što se lisnato tijesto odmrzne, podijeli ga u 12 pogačica. Razvaljaj svaku pogačicu kao palačinku. Da bi dobio/la pravilan krug koristi prikladni tanjir i višak testa odstrani. Po rubovima pospi parmezan, pa prevrni rubove da parmezan ostane unutra. Luk iseci na kolutove. Poprži ga sa listićima majčine dušice uz dodatak bijelog luka, soli, bibera i malo vina. Prženi luk rasporedi po pogačicama. Na preostalom ulju kratko poprži mljeveno meso sa malo soli i opet rasporedi po pogačicama. Paradajz naseci na kolutove i rasporedi na pogačice. Pospi sirom, maslinovim uljem, biberom i soli. Stavi peći u rernu na 15-ak minuta i na samom kraju pospi svježim bosiljkom.

Poslužiti tople može uz jogurt ili salatu po želji .
Prijatno!