subota, 10. ožujka 2018.

Kremasto savršenstvo :Čokoladna kraljica sa malinama !


Savršeno kremasta čokoladno malinasta tota savršenog ukusa koja će vas oduševiti i koju ćete rado ponovo praviti
Potrebno :

Za koru:
8 bjelanaca
10 kašika šećera
10 velikih kašika mljevenih oraha ( oko 100 gr)
1 kašika brašna
100 gr narendane čokolade

Za fil od vanilije:
600 ml mlijeka
8 žumanaca
100 gr šećera
3 kašike gustina
2 kašike brašna
250 gr putera
štapić vanilije

Za fil od malina:
500 gr malina
2 pudinga od malina
150 gr šećera
200 ml vode ili soka od malina

Za čokoladni preliv  :
150 gr čokolade
50 ml vrhnja za kuhanje

Priprema:
Rernu zagrijte na 200 ° C.
Pleh veliki od rerne obložite papirom za pečenje
Za koru :
U zdjeli umutite bjelanca dok ne pobijele i ne napušu se. Dodajite jednu po jednu kašiku šećera dok ne dobijete čvrst šaum. U šaum lagano umiješajte, ručno, mljevene orahe, narendanu čokoladu i 1 kašiku brašna.
Smjesu istresite u pleh i poravnajte.
Pecite 15 minuta, dok kora na dodir ne postane čvrsta, možda će vam trebati i manje vremena ako vam je rerna jaka.
Pečenu koru ostavite još 5 minuta u isključenoj rerni.

Za fil od malina :
Maline, svježe ili zaleđene, stavite u šerpu zajedno sa šećerom i vodom i dovedite do ključanja.
Neka kuhaju oko 5 minuta.
Sa malo vode razmutite 2 pudinga i dodajte ih u ključale maline.
Isključite ringlu i miješajte tek toliko dok se ne fil ne ugusti, to će se desiti vrlo brzo, najviše 3 minuta treba.
Skinite sa vatre i pokrijte poklopcem ili plastičnom folijom i ostavite da se potpuno ohladi.

Za fil od vanilije :
U zdjeli sjedinite žumanca, gustin i brašno sa malo mlijeka, oko 100 ml.
Ostatak mlijeka sa šećerom i vanilom stavite na šporet da proključa.
U ključalo mlijeko istresite smjesu sa žumancima i miješajte dok ne dobijete jako gustu kremu.
Skinite sa šporeta i potpuno ohladite.
U ohlađenu kremu dodajte prethodno umućeni puter i sjediite u glatku kremu.

Za čokoladni preliv :
Čokoladu i vrhnje stavite u šerpicu i otopite. Ohladite.

Slaganje kolača:

Koru isijecite po dužini na 3 jednake trake .

Ide korica, malina fil, vanila fil i sve poprskajte čokoladnim prelivom , druga kora, malina fil- vanila fil- čokoladni preliv. Završite sa vanila  filom .Dekorišite po želji sa glazurom od čokolade ,šlag kremom ,rendanom čokoladom i td .
Tortu dobro ohladite prije posluživanja .
Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar