Potrebno
Za fil:
1 Rozen kore
750 ml mlijeka
200 gr šećera
1 vanilin šećer
2 kašike ruma
125 gr čokolade za kuhanje
40 gr kakaa
45 gr gustina
125 gr margarina
Za glazuru:
200 gr čokolade za kuhanje
6 žlica ulja
čokoladne mrvice po želji
1 Rozen kore
750 ml mlijeka
200 gr šećera
1 vanilin šećer
2 kašike ruma
125 gr čokolade za kuhanje
40 gr kakaa
45 gr gustina
125 gr margarina
Za glazuru:
200 gr čokolade za kuhanje
6 žlica ulja
čokoladne mrvice po želji
I još:
1 rozen kore
Priprema
Za fil :
Kakao, gustin, šećer, vanilin šećer i rum pomiješajte sa 200 ml mlijeka, a ostalo mlijeko stavite kuhati.
Kada mlijeko zakuha sklonite sa vatre i dodajte pripremljene sastojke, nastavite kuhati na srednjoj vatri stalno miješajući.
Kada bude dovoljno gusto, sklonite sa vatre i dodajte iskidanu čokoladu i izrezan margarin na listiće, pa miješajte dok se ne istopi.
Nije potrebno čekati, tako da možete odmah krenuti sa mazanjem kora.
Sve kore jednako premažite, osim zadnje.
Ostavite sve da prenoći u frižideru, možete gore staviti nešto da ravna kolač ( ja sam stavila dasku za rezanje, koja nije ni preteška niti lagana).
Slijedeći dan prelijte sa glazurom, ali prije toga ostavite kolač barem 15-tak minuta na sobnoj temperaturi da se glazura od hladnoće ne stvrdne prije nego ju razmažete.
Za glazuru :
Čokoladu i ulje istopite na pari. Malo prohladite, tek toliko da nije previše tekuće pa prelijte kolač .
Kada se glazura počne stezati, možete po želji dodati čokoladne mrvice kao dekoraciju. Ne treba odmah nakon premazivanja glazure dodati mrvice, jer će propasti.
Kakao, gustin, šećer, vanilin šećer i rum pomiješajte sa 200 ml mlijeka, a ostalo mlijeko stavite kuhati.
Kada mlijeko zakuha sklonite sa vatre i dodajte pripremljene sastojke, nastavite kuhati na srednjoj vatri stalno miješajući.
Kada bude dovoljno gusto, sklonite sa vatre i dodajte iskidanu čokoladu i izrezan margarin na listiće, pa miješajte dok se ne istopi.
Nije potrebno čekati, tako da možete odmah krenuti sa mazanjem kora.
Sve kore jednako premažite, osim zadnje.
Ostavite sve da prenoći u frižideru, možete gore staviti nešto da ravna kolač ( ja sam stavila dasku za rezanje, koja nije ni preteška niti lagana).
Slijedeći dan prelijte sa glazurom, ali prije toga ostavite kolač barem 15-tak minuta na sobnoj temperaturi da se glazura od hladnoće ne stvrdne prije nego ju razmažete.
Za glazuru :
Čokoladu i ulje istopite na pari. Malo prohladite, tek toliko da nije previše tekuće pa prelijte kolač .
Kada se glazura počne stezati, možete po želji dodati čokoladne mrvice kao dekoraciju. Ne treba odmah nakon premazivanja glazure dodati mrvice, jer će propasti.
Ostaviti malo u fržider da se glazura stegne ,zatim sjeći na šnitice ili kocke po želji i poslužiti .
Prijatno !