nedjelja, 4. ožujka 2018.

Nevjerojatno mekan ,sočan ,kremast ma topi se u ustima :Čokoladni rozen kolač!


Nije vam potrebno puno vremena za pripremu ovog kolača pošto su gotove kore a kolač je izvrstan .(mekan ,sočan kremast ma topi se u ustima probajte ako već niste )

Potrebno

Za fil:
1  Rozen kore
750 ml mlijeka
200 gr šećera
1 vanilin šećer
2 kašike  ruma
125 gr čokolade za kuhanje
40 gr kakaa
45 gr gustina
125 gr margarina


Za glazuru:
200 gr čokolade za kuhanje
6 žlica ulja
čokoladne mrvice po želji

I još:
1  rozen kore

Priprema
Za fil :

 Kakao, gustin, šećer, vanilin šećer i rum pomiješajte sa 200 ml mlijeka, a ostalo mlijeko stavite kuhati.
Kada mlijeko zakuha sklonite sa vatre i dodajte pripremljene sastojke, nastavite kuhati na srednjoj vatri stalno miješajući.
 Kada bude dovoljno gusto, sklonite sa vatre i dodajte iskidanu čokoladu i izrezan margarin na listiće, pa miješajte dok se ne istopi.
Nije potrebno čekati, tako da možete odmah krenuti sa mazanjem kora.
 Sve kore jednako premažite, osim zadnje.
Ostavite sve da prenoći u frižideru, možete gore staviti nešto da ravna kolač ( ja sam stavila dasku za rezanje, koja nije ni preteška niti lagana).
Slijedeći dan prelijte sa glazurom, ali prije toga ostavite kolač barem 15-tak minuta na sobnoj temperaturi da se glazura od hladnoće ne stvrdne prije nego ju razmažete.
Za glazuru :
 Čokoladu i ulje istopite na pari. Malo prohladite, tek toliko da nije previše tekuće pa prelijte kolač .
 Kada se glazura počne stezati, možete po želji dodati čokoladne mrvice kao dekoraciju. Ne treba odmah nakon premazivanja glazure dodati mrvice, jer će propasti.
Ostaviti malo u fržider da se glazura stegne ,zatim sjeći na šnitice ili kocke po želji i poslužiti .
Prijatno !

Dekorativan i jako ukusan rolat :Željeznički kolač!


Rolat koji je jako dekorativan i jako ukusan ima ga dosta .Sa ovim rolatom oduševite svoje goste i izgledom i ukusom .

Potrebno 

Za biskvit :
6 jaja
120g šećera
120 g brašna
1 prašak za pecivo
limunova korica
2 kašike kakaa


Za kremu :
200 g margarina
200 g šećera u prahu
2 žumanjka
2 kašike ruma
60 g čokolade za kuhanje

Za glazuru :
100 g čokolade za kuhanje
3 kašike vode
3 kašike šećera
80g margarina

Priprema :
Za biskvit 
 Pjenasto umutiti žumanjke sa šećerom, postepeno dodavati brašno pomiješano s praškom za pecivo i limunovom koricom i na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka.
Smjesu podijeliti na dva dijela i u jedan staviti 2 kašike  kakaa.
 Biskvite  ispeći odvojeno na  velikom limu, na masnom papiruna temperaturi 200 c nekih 10 -15 min zavisno od rerne .
Pečeno zarolati (duzu stranu )zajedno s papirom u roladu.

Za kremu :

Žumanjke umutiti na pari a posebno umutiti margarin sa šećerom u prahu pa dodati umućene žumanjke  Podjeliti kremu u dva dijela i u jedan dodati otopljenu čokoladu.

Za glazuru :

 Vodu, šećer i čokoladu rastopiti na pari i u vruće dodati margarin.
Slaganje
Svijetlu  koru biskvita premazati tamnom kremom, na nju položiti tamni  biskvit i njega premazati svijetlom kremom pa sve zajedno urolati u veliku roladu.
Roladu premazati glazurom i ostaviti u frižider da se dobro ohladi .Ohlađen rolat sjeći na fete i poslužiti .
Prijatno!

subota, 3. ožujka 2018.

Veoma dekorativna i ukusna :Kremasta eksplozija Torta!


Veoma dekorativna torta a uz to i jako ukusna koja će vas oduševiti na prvom zalogaju .
Potrebno
Za koru :

5 bjelanaca
5 kašika šećera
180 g mljevenih oraha
2 kašike brašna
½ praška za pecivo

Za čoko-višnja fil:
5 žumanaca
350 g višanja
1 puding od čokolade
250 ml soka i vode
200 g šećera

Za plazma fil:
400 g kisele pavlake 20 % mm
200 g šećera u prahu
230 g mljevene plazme
1 šlag krem (75 g)
150 ml mlijeka

I još treba:
1 šlag krem (75 g)
150 ml mlijeka
150 ml slatke pavlake
roze prehrambena boja
kokos u listićima


Priprema
Za koru:
Izmiksajte bjelanca sa postepenim dodavanjem šećera. Posebno sjedinite mljevene orahe, brašno i prašak za pecivo. Dodajte u umućena bjelanca i varjačom lagano promešajte. Sipajte u kalup veličine 26 cm. Pecite na 200 °C oko 15 minuta ili zavisno od vaše rerne.
Pečenu koru  izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi, a onda ga prebacite na tacnu i stavite ponovo kalup/obruč i ako imate acetatnu foliju ili papir za pečenje da biste kasnije lakše izvadili iz kalupa.

Za čoko-višnja fil: 
Višnje otopite, ako koristite zamrznute, i izmerite tečnost koju su pustile. Dodajte vodu onoliko koliko je potrebno da dobijete ukupno 250 ml. Žumanca, puding od čokolade i 100 ml tečnosti sjedinite. Ostatak tečnosti i šećer stavite sa višnjama da se kuva oko 5 minuta. Nakon tog vremena dodajte žumanca i puding i na umerenoj temperaturi skuvajte fil.
Odmah izručite preko kore u kalupu i izravnajte. Ostavite da se ohladi.
Za plazma fil :
Sjedinite kiselu pavlaku i šećer u prahu, pa dodajte mlevenu plazmu. Posebno umutite šlag krem i hladno mlijeko, pa dodajte u fil sa plazmom. Sipajte preko čoko-višnja fila.
Ostavite u frižider da se ohladi i stegne, najbolje preko noći.

Izmiksajte šlag krem i hladno mlijeko. Dodajte boju i slatku pavlaku i sve miksajte do željene gustine.Premažite tortu i ukrasite po želji sa listićima kokosa .Ostavite da se ohladi.
Ohlađenu tortu sijecite na parčad i poslužite.
Prijatno!

Jako zdrava :Krem juha od kelja !


Jako zdrava krem juha od kelja isreno preporučam bar jednom sedmično .

Potrebno :

 300 g kelja 

 1 narendana jabuka
 4 šoljice toplog pilećeg temeljca
 1/4 šoljice sitno naseckane mesnate slanine
 1/4 šoljice kisele pavlake za kuhanje
  1/2 iseckane glavice crnog luka 
 l -2 kašičice maslinovog ulja
po ukusu  soli i mleveni biber.

Priprema :

Kelj dobro operite i iseckajte na šire tračice. U većem tiganju propržite slaninu na sopstvenoj masnoći pa dodajte kelj. Po potrebi dodajte maslinovo ulje da se kelj ne zalepi. Dinstajte sve dok kelj ne omekša pa dodajte pileći temeljac  i mešajte na najnižoj temperaturi 10 minuta. Potom sve sipajte u blender i miksajte dok se sadržaj ne ujednači. U isti tiganj gde se dinstao kelj sipajte maslinovo ulje, pa propržite luk da omekša, dodajte izrendanu jabuku i povremeno mešajte 5 minuta, vodeći računa i da jabuka omekša. Potom u ispražnjeni blender sipajte jabuku i luk i izmiksajte dok se ne pretvore u pire. Pire od kelja i pire od jabuke pomešajte i malo vratite na vatru da se masa sjedini  i služite uz kiselu pavlaku.
Prijatno!

Super za doručak : Iskoristite stari hljeb i napravite ukusan doručak !


Iskoristite stari hljeb i napravite  još jedan ukusan omlet pitu iz rerne.
Potrebno:
8 jaja
450 g hljeba isečenog na kockice
1 i 1/2 šolja mlijeka
prstohvat soli
550 g kačkavalja
200 g šunke isečene na kockice
2 kašike mladog luka
kašika parmezana


Priprema:
 Rernu uključite na 180 C i pouljite kalup za pečenje.
U kalup stavite polovinu kockica hljeba. Nanesite polovinu šunke i sira, pa ponovite postupak.
 U posudi pomešajte jaja, mlijeko, so i iseckan luk. Ovom smesom prelijte hleb, sir i šunku u plehu.
Veći pleh stavite u rernu a u njega kalup  sa pitom -omletom. U veći pleh zatim sipajte vodu i pecite sve to oko 60 minuta, odnosno dok se jaja ne ispeku. Pečenu pitu  pospite parmezanom.

Poslužite toplo uz jogurt  i paradajz salatu  isječeno na parčad .
Prijatno !

Jednostavna za napravit :Torta sa puslicama kikirikijem i čokoladom !


Još jedna jako kremasta torta jednostavna za napravit .

Potrebno
Za koru :

2 jaja
3 kašike šećera
2 kašike brašna
1 kašika kakaa
3 kašike ulja
3 kašike mlijeka
5 kašika skuhane kafe
3 kašike mljevenog kikirikija
2 kašike ruma

1/2 praška za pecivo

Za fil:

1/2 l slatke pavlake
100 g mlevenog kikirikija
100 g gotovih puslica (po mogučnosti smeđe imaju najljepšu aromu )
100 g crne čokolade
50 g bele čokolade
5 kašika šećera u prahu
1 kašika ruma

I još:
piškote

Priprema
Za koru:
 Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca umutiti u čvrsti šam, uz postepeno dodavanje šećera. Dodati žumanca i umutiti, da masa postane penasta. Dodati tečne sastojke: ulje, mleko, kafu i rum. Izmešati. Na kraju dodati brašno sa pecivom i kakaom, kao i mleveni kikiriki. Sve izmešati mikserom i staviti da se peče u kalup, br. 26, preko pek papira.

Za fil: 
Umutiti čvrsto slatku pavlaku, uz dodavanje šećera u prahu. U umućenu pavlaku dodati krupno izrendanu crnu i belu čokoladu, mleveni kikiriki, izdrobljene puslice i rum. Kašikom sve izmešati, da se sastojci sjedine.

Koru izvaditi iz kalupa, skloniti pek papir i staviti je u kalup, br. 28. Oko kore staviti piškote, provučene kroz mlijeko,pomešano sa rumom. Preko kore izručiti fil. Poravnati. Ukrasiti po želji. Ja sam izrendala crnu i belu čokoladu i poprskala sa rastopljenom crnom čokoladom.
Ostaviti u frižideru, da prenoći. Sutradan, izvaditi tortu, skinuti obruč od kalupa i uživajte uz zaista prelijepoj kremastoj torti  
Prijatno!

Brza verzija bez pečenja :Čokoladna kiki-riki torta !


Za sve ljubitelje čokolade i kikirikija jedna brža verzija torte bez pečenja kora .

 Potrebno

 Za podlogu za kalup promjera 24 cm:

 200 g kakao čajnih kolutića
 100 g maslaca ili margarina

Za kiriki  kremu:


300 ml vrhnja za šlag
 300 g maslaca od kikirikija
 100 g usitnjenog kikirikija

Za čokoladnu kremu:

 200 g čokolade sa većim udjelom kakaa

 400 ml slatkog vrhnja

I još :

 200 g čokolade za glazuru
 100 g krupno sjeckanog kikirikija


Priprema:
Za podlogu :
Kekse samljeti i pomiješati s maslacem sobne temperature te utisnuti u dno kalupa i poravnati.
Za čokoladnu kremu :
Čokoladu i slatko vrhnje otopiti na pari i ostaviti da se ohladi. Po potrebi staviti u hladnjak. Kada bude skroz hladna, kremu izmiksati do čvrstoće šlaga.
Za kikiriki kremu :
U međuvremenu maslac od kikirikija, slatko vrhnje i vrhnje za kuhanje otopiti na pari i miješati dok se ne sjedini. Voditi računa da se masnoća ne počne odvajati od smjese. Nakon što su se vrhnje i kikiriki sjedinili, dodati usitnjeni kikiriki. Pustiti kremu da se malo prohladi.

Na podlogu od keksa prvo staviti kikiriki kremu, lijepo  je zagladiti, zaliti s par žlica čokoladne glazure i razliti po cijeloj torti tako da se napravi tanka korica. Na još mekanu čokoladu posuti 50 g sjeckanog kikirikija. Staviti u frižider na 10 minuta da se glazura stisne.
Na glazuru i komadiće kikirikija staviti čokoladnu kremu (jedan dio odvojiti za dekoraciju). Ako je krema malo mekša , bez brige, stisnut će se kad se ohladi. Ohlađenu tortu zaliti preostalom glazurom i brzo posuti preostalim kikirikijem jer će se čokolada jako brzo ohladiti i stisnuti. Pažljivo odvojiti od ruba i izvaditi iz kalupa.Dekorisati po želji.

Sjeći na parčad i poslužiti .
Prijatno!

Jednostavan i ukusan slatki hljeb sa bananom !


Hljeb je jako ukusan i sočan idealan uz čaj ili kafu.
Potrebno:

250 g brašna
150 g smeđeg  šećera
kašičica sode bikarbone
2 jaja
malo soli
3 banane
100 g  maslaca 

po želji suhog voća i orašastih plodova 

Priprema :

Rernu zagrijte na 200 C.

U velikoj posudi pomešajte brašno, sodu bikarbonu i so. U posebnoj posudi umutite puter i šećer, a zatim dodajte umućena jaja i ispasirane banane i sve dobro promešajte. Smesu sa bananma dodajte brašnu i sve promešajte dok se dobro ne sjedini. Smesu sipajte u pouljen kalup .
Kad stavite peći rernu smanjite na 180C .
 Pecite u zagrejanoj rerni oko sat vremena. Kada je pečen, pokrijte  ga krpom da se ohladi   pa ga tek tad izvadite iz pleha.
Poslužite uz čaj ili vaš omiljeni topli napitak .
Prijatno !

Brz i ukusan obrok :Tjestenina sa špinatom i piletinom!


Jednostavno i brzo napravite ukusan obrok za ručak ili večeru
Potrebno:

1 pakiranje tjestenine  (možete kupite one od špinata ili koristiti obične)
1 kašika maslinovog ulja
250 g otkoštanih bataka i zabataka(može i fileti )
sol i papar
2 čehna bijelog luka
250 g špinata
2 dcl vrhnja za kuhanje
1 šaka ribanog parmezana
svježi bosiljak


Priprema :

Tjesteninu skuhajte al dente. Na malo maslinova ulja u posebnoj tavi prepržite piletinu izrezanu na manje komadiće. Posolite ju i pobiberite ,dodajte sitno isjeckani bijeli luk i vrhnje za kuhanje.Špinat jednostavno natrgajte u tavu, povenuti će dovoljno u vrhnju. Kad se malo zgusne, dodajte tjesteninu i sve promiješajte. Poslužite sa svježim bosiljkom i naribanim parmezanom.Poslužiti toplo .
Prijatno!

petak, 2. ožujka 2018.

Kremasta i jako ukusna ;Posna torta sa rumom!


Kremasta i ukusna posna torta sa rumom .
Potrebno:
Za kore

250 g meda
100 g čokolade posne
400 ml kisele vode
200 ml ulja
250 g šećera
300 g mljevenih oraha
25 kašika brašna
1 kašičica sode bikarbone


Za fil:

6 pudinga od čokolade
500 ml vode
300 g čokolade posne
250 g margarina posnog
200 g šećera u prahu
300 ml ruma

Za drugi  fil :
300 g posnog šlaga
600 ml kisele vode
Za dekoraciju:
po želji
Priprema:
Za kore

 U sudu na pari otopiti čokoladu i med i ostaviti da se ohladi.
Dodati kiselu vodu, ulje, šećer, mljevene orahe bršno i sodu bikarbonu, pa dobro izmešati. Dobijenu smesu podeliti na tri  dijla. Rernu zagrejati na 180°C. Od svakog dela ispeći jednu koru u podmazanom i brašnom posutom okruglom kalupu za torte.Ili ispecite jednu u velikom plehu pa presijecite na tri jednake trake ,
Za fil

 U šerpu sipati 400 ml vode i staviti da kuha. Posebno rastvoriti puding u 100 ml vode. Kad voda proključa, skuvati puding, umešati rum i čokoladu da se rastopi. Povremeno promiješati dok se hladi.
 Margarin penasto umutiti sa šećerom u prahu i sjediniti sa ohlađenom kremom.
Za drugi fil:
Posni šlag umutiti sa kiselom vodom.
Slaganje :
Na tacnu za serviranje staviti jednu koru, premazati je  prvo filom, potom sa šlagom . Postupak filovanja ponovljati do kraja .Dekorisati po želji .
Tortu ostaviti u frižider bar 4 sata do služenja .
Ohlađenu tortu sjeći na parćad pa poslužiti .
Prijatno !

Po starom bosanskom receptu :Tahrana (tarana ,tarhana)zavisno kako je ko zove !


Još jedan stari dobri recept za najbolju čorbu

Reč tarhana (persijski tarkhaneh, što znači drobljenac) u naš jezik je došla iz turskog jezika. Način pravljenja čorbe tarhane takođe ima začetke u turskoj kulinarskoj kulturi, ali se u Bosni i Hercegovini, a i širom Balkana, razvilo na desetine varijanti ove čorbe.
Najčešće se tako naziva posebna vrsta čorbe s mrvicama sušenog testa. Tijesto najčešće sadrži pasirani paradajz ili samo sok od paradajza, koji mu daje posebnu kiselost i boju, a čorbi prepoznatljiv ukus.



Potrebno
 :
 najmanje 4 jaja
0,5 l soka od paradajza od svjžeg paradajza bez sjemenki,ili paradajz umak 
   brašno po potrebi

Potrebno za čorbu:
 100 g tahrane, 
300 g paradajza,
 1,5 l mesne supe,
1 kašika maslaca,
 1 kašika brašna, 
mlevena paprika, 
biber po ukusu
so i suhi začin po ukusu

Priprema tahrane: 
Ovo nije baš jednostavan recept ali je sto put zdraviji i bolji od tjestenine koju svi kupujemo u trgovinama 
Od jaja i brašna  i paradajz soka   zamesiti tijesto. Najbolje je kada odstoji dva-tri dana da malo nakisne . Nakon toga, tijesto  ponovo sa bršnom izmijesiti pa na krupno sito ili sitno rende  izrendati tako se dobiju veće mrvice.i to se sve radi s bršnom tijesto nesmije lijepit .tako izrendane mrvice istresti na stolnjak i ostaviti u prostoriji  gdje se baš ne hoda pošto mora da se suši ,povremeno promiješati .Tahrana je gotova i suha kad vam te mrvice šušte ,zveckaju pod rukom .Ovu tjesteninu najbolje je raditi ljeti u sezoni kad imamo paradajza i kad će nam se prije osušit .Znači pogriješit nikako nemožete što više jaja(najbolje ako imate domaća) sok od paradajza(paradajz obavezno očistiti od sjemenki ) i brašno .Samo nesmije ostati mekano da se tijesto lijepi .

Priprema čorbe: Paradajz izrendati da bi se dobio sok (može da posluži i paradajz sos). Na rastopljenom maslacu propržiti brašno. U zapršku od brašna dodati sok od paradajza pa sve dodati u supu. Staviti da prokuha, pa dodati tarhanu i kuvati još 30 minuta dodati so  i začine . Servirati posuto biberom .
Ja isto i na ovaj način samo na povegećenoj vodi skuham čorbu i u skuhanu dodam kiselu pavlaku uh baš mi je dobra i ovako .
Prijatno!

Recept u borbi protiv prehlade i gripe :Zlatno mlijeko !


U ovim hladnim danima svi moramo paziti na prehladu i gripu .Evo jednog recepta koji će vam pomoć u borbi stim .Znamo da kurkuma ,đumbr i med djeluju antimikrobno .protiv upalno i da potiću čiščenju  organizam od bakterija .virusa i toksina .Zato sam uverena da ce vam ovaj recept biti od koristi .
Potrebno:
2 šoljice mlijeka
1 kašičica kurkume
1 kašičica đumbira
prstohvat crnog bibera
med po želji

klinčići 
Priprema:

Mlijeko, kurkumu, đumbir,klinčiće  i biber zagrijte u širem loncu. Miješajte dok se svi sastojci ne stope. Pustite da smjesa prokuha i da se počnu pojavljivati mjehurići na rubovima lonca. Promiješajte i pustite da ključa još minutu-dvije, ali pripazite da mlijeko ne zagori. Dobro promiješajte, ugasite vatru i pustite da napitak odstoji još 10 minuta. Dodajte med i konzumirajte toplo.
Prijatno!

Jednostavno i brzo slana torta od karfiola sira i brokule!


Ukusno i zdravo povrće pripremite za čas posla predivan ručak .

Za 6 osoba potrebno :

Za koru: 
130 g običnog brašna
80 g integralnog pšeničnog brašna,
1 kašičica praška za pecivo, pola kašičice soli
0,8 dl grčkog jogurta, 
0,8 dl maslinovog ulja.
 Za fil: 
četvrtina brokolija isečenog na komadiće,
 četvrtina karfiola isečenog na cvetove, 
1 tikvica iseckana na kocke, 
250 g rendanog kačkavalja, 
200 gr skuhane tjestenine po želji 
Za preliv :
2,5 dl mlijeka,
 4 jaja,
 2 kašike senfa, 
3 kašike seckanog bosiljka,
 20 g putera i so.

Priprema
Za koru :U činiji pomešajte obično i integralno brašno i prašak za pecivo, posolite, pa dodajte jogurt i ulje i dobro umesite. Puterom podmažite
četvrtastu  tepsiju ili vatrostalnu zdjelu  dužine 20 cm. Umešeno testo razvucite u koru i njome obložite podmazanu tepsiju  i ostavite da odstoji 10 minuta. Zagrejte rernu na 210 stepeni.
Za fil:
Skuhajte tjesteninu zatim  U šerpi zagrejte vodu do ključanja, posolite i kratko obarite brokoli, karfiol i tikvice 3 minuta. Ocedite, isperite hladnom vodom i ostavite da se iscedi na upijajućem papiru. Rasporedite povrće,tjesteninu  i rendani kačkavalj preko kore. 
Za preliv:
U činiji umutite jaja, mlijeko, senf i bosiljak i prelijte preko sira i povrća. Pecite 12 minuta, pa smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite još 40 minuta.
Poslužite toplo .
Ako nemožete bez mesa u fil možete dodati i pileće bijelo meso po želji .
Jednostavan a jako ukusan i zdrav ručak .
Prijatno !