petak, 2. ožujka 2018.

Po starom bosanskom receptu :Tahrana (tarana ,tarhana)zavisno kako je ko zove !


Još jedan stari dobri recept za najbolju čorbu

Reč tarhana (persijski tarkhaneh, što znači drobljenac) u naš jezik je došla iz turskog jezika. Način pravljenja čorbe tarhane takođe ima začetke u turskoj kulinarskoj kulturi, ali se u Bosni i Hercegovini, a i širom Balkana, razvilo na desetine varijanti ove čorbe.
Najčešće se tako naziva posebna vrsta čorbe s mrvicama sušenog testa. Tijesto najčešće sadrži pasirani paradajz ili samo sok od paradajza, koji mu daje posebnu kiselost i boju, a čorbi prepoznatljiv ukus.



Potrebno
 :
 najmanje 4 jaja
0,5 l soka od paradajza od svjžeg paradajza bez sjemenki,ili paradajz umak 
   brašno po potrebi

Potrebno za čorbu:
 100 g tahrane, 
300 g paradajza,
 1,5 l mesne supe,
1 kašika maslaca,
 1 kašika brašna, 
mlevena paprika, 
biber po ukusu
so i suhi začin po ukusu

Priprema tahrane: 
Ovo nije baš jednostavan recept ali je sto put zdraviji i bolji od tjestenine koju svi kupujemo u trgovinama 
Od jaja i brašna  i paradajz soka   zamesiti tijesto. Najbolje je kada odstoji dva-tri dana da malo nakisne . Nakon toga, tijesto  ponovo sa bršnom izmijesiti pa na krupno sito ili sitno rende  izrendati tako se dobiju veće mrvice.i to se sve radi s bršnom tijesto nesmije lijepit .tako izrendane mrvice istresti na stolnjak i ostaviti u prostoriji  gdje se baš ne hoda pošto mora da se suši ,povremeno promiješati .Tahrana je gotova i suha kad vam te mrvice šušte ,zveckaju pod rukom .Ovu tjesteninu najbolje je raditi ljeti u sezoni kad imamo paradajza i kad će nam se prije osušit .Znači pogriješit nikako nemožete što više jaja(najbolje ako imate domaća) sok od paradajza(paradajz obavezno očistiti od sjemenki ) i brašno .Samo nesmije ostati mekano da se tijesto lijepi .

Priprema čorbe: Paradajz izrendati da bi se dobio sok (može da posluži i paradajz sos). Na rastopljenom maslacu propržiti brašno. U zapršku od brašna dodati sok od paradajza pa sve dodati u supu. Staviti da prokuha, pa dodati tarhanu i kuvati još 30 minuta dodati so  i začine . Servirati posuto biberom .
Ja isto i na ovaj način samo na povegećenoj vodi skuham čorbu i u skuhanu dodam kiselu pavlaku uh baš mi je dobra i ovako .
Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar