Potrebno
Za kore:
1veće -2manja jaja
500 g glatkog brašna
1.5 dl mlijeka
60 g šećera
500 g glatkog brašna
1.5 dl mlijeka
60 g šećera
1kašika sode bikarbone
150 g margarina
Za kremu :
1l mlijeka
5 kašika brašna
150 g margarina
Za kremu :
1l mlijeka
5 kašika brašna
5 kašika gustina
280 g šećera
250 g margarina sobne temperature
1 vanil šećer ili aromu vanilije
2 kašike kakaa ili istopljene čokolade po želji
Za glazuru :
280 g šećera
250 g margarina sobne temperature
1 vanil šećer ili aromu vanilije
2 kašike kakaa ili istopljene čokolade po želji
Za glazuru :
200 gr čokolade
3 kašike šećera
3 kašike vode
80 gr margarina
Priprema :
Za kore
Od svih sastojaka umijesiti tijesto, podijeliti ga na 3 dijela ostaviti u frižider bar pola sata .Zatim razvaljati kore veličine 35×30 cm. Peći na 180 stupnjeva oko 15min .Zavisno od vaše pećnice korice su tanke i nije potrebno dugo ih peći kad malo urumene gotove su .
Za kremu :
Odvojit malo hladnog mlijeka i pomiješati ga s brašnom i gustinom tako da nema grudice. Ostatku mlijeka dodati 200 g šećera i staviti na vatru.Vatru smanjiti, a u kipuće mlijeko dodati prethodno razmućeno brašno i uz stalno miješanje skuhati gustu kremu. Ostaviti da se ohladi.
Margarin pjenasto istući sa 80 g šećera. U dobro ohlađenu kremu dodati izmiksan margarin . Podijeliti na 2 dijela(stim da ostane svijetlog dijela malo više ). U jedan dio dodati kakao ili istopljenu čokoladu , a u drugi vanil šećer ili aromu vanilije .
Za kore
Od svih sastojaka umijesiti tijesto, podijeliti ga na 3 dijela ostaviti u frižider bar pola sata .Zatim razvaljati kore veličine 35×30 cm. Peći na 180 stupnjeva oko 15min .Zavisno od vaše pećnice korice su tanke i nije potrebno dugo ih peći kad malo urumene gotove su .
Za kremu :
Odvojit malo hladnog mlijeka i pomiješati ga s brašnom i gustinom tako da nema grudice. Ostatku mlijeka dodati 200 g šećera i staviti na vatru.Vatru smanjiti, a u kipuće mlijeko dodati prethodno razmućeno brašno i uz stalno miješanje skuhati gustu kremu. Ostaviti da se ohladi.
Margarin pjenasto istući sa 80 g šećera. U dobro ohlađenu kremu dodati izmiksan margarin . Podijeliti na 2 dijela(stim da ostane svijetlog dijela malo više ). U jedan dio dodati kakao ili istopljenu čokoladu , a u drugi vanil šećer ili aromu vanilije .
Za glazuru: Na laganoj vatri otopim čokoladu ,šećer.vodu i margarin .Svaku koru prije kreme potrebno je premazati ovom glazurom izbockat čačkalicom da upije .Vote računa kolko stavljate da imate dovoljno i za završnu glazuru .
Slagati:
Kora koja mora biti premazana glazurom pa svijetla kreme pola ,pa ponovo kora premazana pa sva smeda krema pa kora premazana i ostatak svijetle kreme i glazura. Ohladiti dobro u frižideru pa sjeći na šnite i poslužiti .
Slagati:
Kora koja mora biti premazana glazurom pa svijetla kreme pola ,pa ponovo kora premazana pa sva smeda krema pa kora premazana i ostatak svijetle kreme i glazura. Ohladiti dobro u frižideru pa sjeći na šnite i poslužiti .
Prijatno!