Za tijesto:
2 jaja
250 gr margarina
200 gr šećera
2 kašike meda
450 gr brašna
1/2 praška za pecivo
2 kašike kakaa
malo mlijeka
Za nadjev:
5 kašika šećera u prahu
2 kašike ribane čokolade
0,5 dl ruma
4 kašike jake crne kafe
2 kašike đema
sjeckane grožđice po želji
sjeckani orasi po želji
sok od naranče
Za glazuru:
100gr čokolade
0,5 dl vode
20 gr šećera
50 gr maslaca
nekoliko kapi limunova soka
Priprema
250 gr margarina
200 gr šećera
2 kašike meda
450 gr brašna
1/2 praška za pecivo
2 kašike kakaa
malo mlijeka
Za nadjev:
5 kašika šećera u prahu
2 kašike ribane čokolade
0,5 dl ruma
4 kašike jake crne kafe
2 kašike đema
sjeckane grožđice po želji
sjeckani orasi po želji
sok od naranče
Za glazuru:
100gr čokolade
0,5 dl vode
20 gr šećera
50 gr maslaca
nekoliko kapi limunova soka
Priprema
Za tijesto:
U brašnu prosijanom s praškom za pecivo i kakaom razmrviti margarin i umijesiti dodajući malo mlijeka sa šećerom, otopljenim medom i jajima. Ispeći 4 kore na obrnutoj strani lima. Dvije pečene kore ostaviti cijele, a dvije razmrviti.
Za nadjev:
Razmrvljenim korama dodati šećer u prahu, ribanu čokoladu, rum, jaku crnu kavu, džem, malo sjeckanih grožđica, sjeckanih oraha i malo soka. Nadjev mora biti dosta mekan.
Za glazuru :
Za glazuru :
Čokoladu, vodu i šećer skuhati na laganoj vatri, te na kraju dodati maslac i sok od limuna. Postupak: Položiti na tasnu za posluzivane jednu pečenu koru i na nju razmazati pripremljeni nadjev. Prekriti drugom korom, malo pritisnuti koru rukama ili staviti nešto odozgo ne preteško da se kora spoji sa nadjevom . Kolač ostaviti do idućeg dana, te ga preliti čokoladnom glazurom.
Zatim ga isjći na šnite i poslužiti .
Prijatno!