nedjelja, 18. veljače 2018.

Fine čokoladne šnite !



Za tijesto:
 2 jaja
 250 gr margarina
 200 gr šećera
 2 kašike  meda
 450 gr brašna
 1/2 praška za pecivo
 2 kašike  kakaa
 malo mlijeka

Za nadjev:
 5 kašika šećera u prahu
 2 kašike  ribane čokolade
 0,5 dl ruma
 4 kašike  jake crne kafe
 2 kašike  đema
 sjeckane grožđice po želji
 sjeckani orasi po želji
 sok od naranče

Za glazuru:

 100gr čokolade
 0,5 dl vode
 20 gr šećera
 50 gr maslaca
 nekoliko kapi limunova soka

Priprema
Za tijesto: 
U brašnu prosijanom s praškom za pecivo i kakaom razmrviti margarin i umijesiti dodajući malo mlijeka sa šećerom, otopljenim medom i jajima. Ispeći 4 kore na obrnutoj strani lima. Dvije pečene kore ostaviti cijele, a dvije razmrviti.

Za  nadjev:
 Razmrvljenim korama dodati šećer u prahu, ribanu čokoladu, rum, jaku crnu kavu, džem, malo sjeckanih grožđica, sjeckanih oraha i malo soka. Nadjev mora biti dosta mekan.

Za glazuru :
 Čokoladu, vodu i šećer skuhati na laganoj vatri, te na kraju dodati maslac i sok od limuna. Postupak: Položiti na tasnu za posluzivane jednu pečenu koru i na nju razmazati pripremljeni nadjev. Prekriti drugom korom, malo pritisnuti koru rukama ili staviti nešto odozgo ne preteško da se kora spoji sa nadjevom . Kolač ostaviti do idućeg dana, te ga preliti čokoladnom glazurom.
Zatim ga isjći na šnite i poslužiti .
Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar