utorak, 6. veljače 2018.

Čokoladna halva -Brza jeftina i ukusna !



Potrebno:

6 šolj brašna(za kafu)
1 šolja  vode
2 šolje ulja
6 šolja šećera
1 šolja čokolade u prahu ili kakao
po želji grožđice, orasi, lješnjaci, bademi, itd…

Priprema:
U dublju šerpu staviti ulje, vodu i šećer i staviti da se kuha…
Brašno pomiješati sa čokoladom ili kakaom. Kada se šećer istopi i smjesa zavre, polako dodavati brašno sa kakaom i miješati. Miješati još nekoliko minuta dok se smjesa ne izjednaći i brašno ne skuha
Po želji dodati grožđice, orahe. Izliti smjesu u manju tepsiju i poravnati. Kad se malo ohladi, izrezati na kockice.Pa sačekati da se ohlade skroz i poslužiti .
Prijatno!

Nježni i ukusni Turski keksići!



Potrebno
Za tijesto:
250 grama margarina
350 grama glatkog brašna
6 žlica gustina
1 vanili šećer
7 žlica šećera u prahu

Priprema :

Za ove keksiće piprema je jednostavna i brza .
Margarin odmekšajte na sobnoj temperaturi Pa mu dodajte gustin i brašno šećer u prahu i vanilin šećer .Umjesite tijesto od svih sastojaka i ostavite u frižideru oko pola sata. Tijesto podilite na manje komadiće .Od manjeg komadića tijesta oblikujte valjak, pa režite na oko 3-4 cm dužine. 

Sa nožem nareckajte svaki keksić(ili ako imate viljušku da su joj vrhovi oštri ) redajte na pleh obložen pek papirom pa pecite na 170 stupnjeva oko 40 min. Treba  da budu pečeni i lagano da dobiju boju više da ostanu bijeli .Pečene keksiće prohladite pa uvaljajte u šećer u prahu .Ostavite  ih u neku veću posudu sa poklopcem da malo omekšaju .Najboli su sutra dan ako šta ostane pošto su stvarno ukusni nježni i nemožete se zasititi .Uživajte uz kafu ili čaj ovi keksići su idealni .
Prijatno!

Brzo i lako osvježavajući kolač sa ananasom !



Potrebno

Za fil :
150 gr plazma keksa ili petit (šta imate )
1l mlijeka
5 kašika šećera
3 pudinga od vanile
125 gr maslaca ili margarina
200 ml slatke pavlake
50 gr šećera u prahu
mala konzerva ananasa

I još :
150 gr plazma keksa ili bilo kojeg suvog
šlag za dekoraciju

Priprema:

Razmutiti puding sa šećerom i malo hladnog mleka, a ostatak mleka ostaviti da provri.

Kada provri zakuvati razmućeni puding i mešati dok se ne zgusne, skloniti sa vatre, prekriti kesom ili folijom pa ostaviti da se ohladi.

Umutiti  omekšali maslac ili margarin  sa šećerom u prahu.

Maslacu dodati ohladjen i izmiksan puding pa sjediniti smjesu .

Ulupati slatku pavlaku pa i nju dodati kremu i sve umutiti.

Na dno posude 30 x 20 cm poslagati red keksa namočenog u sok od ananasa.

Preko staviti malo više od pola krema pa naseckati sav ananas.

Preko opet staviti ostatak fila, polako kašikom po malo vaditi i raspoderiti preko ananasa, pa polako kašikom razvući.

Preko sve premazati sa umućenom slatkom pavlakom ili šlag kremom po želji .

Ostaviti da se dobro ohladi u frižider pa sjeći na kocke i poslužiti.

Prijatno.

Veoma ukusan i zdrav :Hljeb sa hokaido bundevom !



Potrebno:
1 hokaido bundeva (oko 500 g)
500 g brašna
2 kašičice kvasca
so

Priprema :
Bundevu  oprati, rasjeći i izvaditi sjemenke, a onda je isjeći na komade.
 Isječenu  bundevu staviti u šerpu, preliti vodom i obariti.
Tako kuhanu  ostaviti da se ohladi zajedno sa vodom u kojoj se kuhala, a zatim je ispasirati.
U odgovarajuću posudu staviti brašno, so, kvasac i ispasiranu bundevu  te zamijesiti tijesto.
Pokriti posudu i ostaviti da se digne .
Kad naraste ponovo prekuhati tijesto i  staviti u podmazanu i pobrašnjenu tepsiju i ponovo ostaviti da naraste.
Peći kao i hljeb u zagrijanoj rerni na 220 stepeni sad zavisi od rerne oko pola sata  ako vam je jaka rerna kad zarudi smanjite temperaturu na 200 .Pečen hljebi izvaditi iz rerne prekriti prozirnom folijom pa krpom .Ostavit da se ohladi pa služiti .

Prijatno!
Ako želite u tijesto možete dodati sjemenke bundeve biće još ukusniji .

Predivne štanglice :Oblatna sa čokoladom i biskvitom !



Potrebno :

1 list  oblatne

Za fil:
150 gr šećera
100 ml vode
50 gr čokolade
2 kašike šećera u prahu
150 gr mlevenih oraha
100 gr margarina


Za biskvit:
2 jaja
2 kašike šećera
2 kašike brašna
1 kašika kakaa
na vrh kašičice praška za pecivo

Priprema

Za bisvkit :
Umutiti  bjelanca sa šećerom pa dodati žumanca i opet mutiti .
Dodati brašno, kakao i prašak za pecivo pa izmešati kuhačom .
Zagrejati rernu na 200 stepeni pa peći biskvit u plehu veličine pola oblatne.
Pečen biskvit ohladiti. Dok se  biskvit  peče napraviti  fil.

Za fil :
Ušpinovati nekoliko minuta šećer sa vodom, pa dodati čokoladu i mešati dok se ne otopi.
Kada se otopila dodati mlevene orahe i ostaviti da se ohladi.
Ulupati margarin sa šećerom u prahu pa mu dodavati ohladjen fil i mutiti.
Na oblatnu staviti pola fila, biskvit, pa ostatak fila.
Odgore poklopiti sa preostale pola oblatne, malo pritisnuti odzo da se fino zalepi .Preko oblatne staviti prozirnu foliju da malo otpuste korice  (najbolje ako imate neku tepsiju odozgo staviti samo da nebude preteska)pa ostaviti  na hladno da malo odstoji  pa sjeći na štanglice i poslužiti .

Prijatno.

ponedjeljak, 5. veljače 2018.

Predivna bijela pita s makom !



Potrebno

Za kore:

800 g brašna
250 g maslaca
200 g šećera
1 sok i kora limuna
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
3 jaja
3 velike žlice kiselog vrhnja

Za nadjev:
750g mljevenog maka
450 g šećera
7.5 dl mlijeka
150 g preprženih mljevenih lješnjaka
2 vanilin šećera
3 kašike  marmelade od malina
250 g otopljenog maslaca

Za glazuru:
200 g bijele čokolade
2 kašike ulja
Priprema:
Zamijesite od svih sastojaka za kore tijesto.Podijelite na 8 jednakih dijelova.
Razvaljajte skroz tanko između papira za pečenje.Dimenzije mojeg pleha su 30×40.
Pecite vrlo kratko na slaboj vatri. Ne smiju pocrvenjeti!Za kremu zakuhajte mlijeko, dodajte mu mak, promiješajte i dodajte ostale sastojke. Ohladite .Slažite red tijesta i red nadjeva, pazite da imate dovoljno za cijeli kolač.
Završite tijestom, opteretite i ostavite preko noći da se poveže.
Drugi dan rastopite bijelu čokoladu i ulje na laganoj vatri  i njome premažite cijelu površinu kolača.
Režite na istu veličinu kao i mađaricu.

Kad se glazura ohladi možete poslužiti .
Prijatno!

Heljdopita!



Potrebno
Za tijesto:

3 jaja
500 ml mlijeka
100 ml vode
100 g heljdinog brašna
200 g bijelog brašna
so
Za fil:
500 g svježeg sitnog sira
3 jaja
1 dl ulja
1 dl mlijeka
2 dl pavlake
1/3 praška za pecivo

Priprema:

 Od navedenih sastojaka umutiti tijesto za palačinke i ispeći ih. Pomiješati sastojke za fil.

Nauljiti tepsiju pa slagati red palačinki pa red fila i slaganje završiti sa filom.

 Peći 20-25  minuta na 220 stepeni.(tj dok ne zarude).Poslužiti toplu uz jogurt  i svježu salatu od kastavica i paradajza .

Prijatno!

Francuski keksi prekrasne arome :Palmiers!



Potrebno:

250 g lisnatog tijesta
100 g šećera
¼ kašičice cimeta
30 g čokolade za kuhanje
šećer u prahu

Priprema:

Pomiješati šećer sa cimetom i dodati u istopljenu čokoladu na pari .
Lisnato tijesto što bolje rastanjiti pa premazati sa čokoladom
urolati sa obje strane, dužom stranom.
Pripremljenju rolnu isjeći na komade debljine oko 0,5 cm.Tijesto složiti na pleh obložen pek papirom i peći u ugrijanoj rerni na 220ºC, desetak minuta.
Izvaditi iz pećnice pa ostaviti da se prohladi.
Prije služenja posuti šećerom u prahu i poslužiti uz omiljeni topli napitak .

Prijatno !

Ovo je nešto preukusno :Čarobna Torta Vanilija !



Potrebno:
Za koru

5 jaja
5 kašika šećera
4 kašike brašna
100 ml mlijeka
rendana kora od jednog limuna
2 vanilin-šećera
1 prašak za pecivo
Za fil:
800 ml mlijeka
4 pudinga od vanilije
rendana kora od jednog limuna
300 ml slatkog vrhnja
3 vanilin-šećera

Dekoracija
150 g bijele čokolade za kuhanje
50 g crne čokolade

Priprema
Za koru :

 Bjelanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst snijeg.
U odgovarajućoj posudi umutiti žumanca, šećer, rendanu koru limuna i mlijeko pa uz neprestano miješanje postepeno dodavati mješavinu brašna i praška za pecivo. U umućenu masu dodati snijeg od bjelanaca i polako promješati kuhačom. Sipati u okrugli kalup obložen papirom za pečenje i peći u zagrijanoj rerni na 200°C  10-15  min zavisno od pećnice dok ne porumeniili se kora ne osvoji od kalupa .
Za fil :
U odgovarajuću posudu sipati 600 ml mlijeka pa ostaviti da proključa. Posebno umutiti ostatak mlijeka sa pudingom od vanilije, sipati u ključalo mlijeko i kuhati na umjerenoj temperaturi uz neprestano miješanje da se masa zgusne.
 U zgusnutu masu dodati rendanu koru limuna i vanilij-šećer, izmiješati i ostaviti da se ohladi.
 U ohlađen fil dodatišlag od slatkog vrhnja dobro promiješati kuhačom da se masa sjedini ili polako mikserom na najmanjoj brzini .

 Pečenu koru vratiti u kalup za tortu pa sipati pripremljen fil, poravnati i staviti da se stegne u frižideru.
 Zatim, tortu izvaditi iz kalupa i preliti otopljenom bijelom čokoladom. Odozgo išarati otopljenu tamnu čokoladu i dekorisati po želji.(Ako želite ovakve šare uzmite čačkalicu i sve izmijesate sranice torte obložte narendanom bijelom čokoladom ).

Prijatno!

Ručak na brzaka :Zapečeni krompir sa slaninom ili suhim mesom !



Potrebno :
 krompira po želji otprilike 1 kg može i više
1 glavica  luka
150 g slanine(može i suho meso ili šunka)
1 češanj bijelog luka
100 ml mlijeka
50 ml ulja
vegeta ili začin koji koristite
crvena  paprika
 biber

 naribani topivi sir po želji 
Priprema
 Ogulimo  krompir i isečemo na 4-5 kom zavisno koliki je krompir , . Crveni  i bijeli luk  iseći na što sitnije  i slaninu ili suho meso  iseći sitno po želji . Sve to dobro pomešati i dodati sve začine koje smo naveli, po ukusu. Meso ili slanina je takođe malo slana, pa treba voditi računa samo da ne presolimo.

Pleh za pečenje prethodno fino nauljimo i sve to pripremljeno prespemo na pleh. Mlijeko sipamo preko svega, dodamo još vrlo malo vode i sve opet dobro izmešamo, kako bi se sve sjedinilo. Rernu zagrejemo na 220 stepeni i pečemo  oko 30 minuta pod folijom .Nakon pola sata skinemo foliju ako je se mlijeko i voda ukuhalo (ako nije vratimo par minuta otkriveno bez folije u pećnicu) zatim pospemo narendanim sirom i pečemo jos 15 min a pećnicu pojačamo na 250 .Kad fino zarudi kromir i sir se istopi to je gotovo .
Poslužiti toplo uz salatu po želji .
Napomena :
Ako vam se više žuri krompir prvo malo prohuhajte pa dodajte zažine i slaninu ili suho meso i stavite da se peče bez folije kad krompir zarudi dodate ribani sir i jos malo zapecite .
Prijatno!

nedjelja, 4. veljače 2018.

Savršena delikatesna poslastica :Semiferdo sa malinama !


Potrebno :

6 žumanjaka
1 šolja šećera
1 štapić vanile ili kašikica arome burbon vanilije
250 ml slatke pavlake
250 ml kisele pavlake
150 g karamelizovanog badema
300 g malina ne odmrznutih potpuno

pistacija po želji sitno sjeckani
Priprema:
U uski kalup od 2 litre stavite papir za pečenje.
Iseckajte bademe ili ih stavite u kesicu i izgniječite  oklagijom. Maline izgnječite viljuškom. Oštrim nožem isecite štapić vanile po dužini, otvorite je i ostružite semenke.
Uzmite dublju vatrostalnu zdjelu  i u n stavite  žumanjke i šećer i vanilu. Zdjelu  stavite iznad ključajuće posude sa vodom ali pazite da činija ne dotiče vodu. Zatim mutite sastojke mikserom sve dok masa ne postane gusta  zatim umutite slatku pavlaku pa dodajte umućenoj smjesi kao i kiselu pavlaku masu dobro sjedinite  .E sad bademe ,pistacije  i maline možete staviti u smjesu pa sve zajedno izmiješat ili istresite u kalup polovinu smjese pa bademe i maline pa drugi dio smjese na vama je .(ako volite slađi kolač malinama prije sipanja dodajte 2-3 kašike šećera u prahu
Dobro umotajte smesu sa preostalim papirom za pečenje (koji viri iz kalupa) i stavite u zamrzivač najbolje preko noći ili najmanje 6 sati prije služenja.
Prebacite na tasnu  dekorišite sa malinama po želji  i uživajte. 
Prijatno!

Provjeren porodični recept :Pasulj !



Potrebno: 
2 glavice crnog luka,
 3 čena belog luka, 2 mrkve , 
pola kilograma pasulja,
so, 
biber
po želji stavljate meso (slaninu ,suha rebra ,suho meso junetina ko šta voli i ima )
 ulje za dinstanje .
lovorov list 
peršun 
voda 
Za zapršku :
3 kašike ulja i 2-3 kašike brašna upržiti da urumeni brašno dodati crvenu papriku(papriku dodajete kad je brašno urumenilo da vam ne izgori i odmah nalijete vodu  iz pasulja ) kad je uprženo dodati malo vode iz pasulja promiješati pa vratiti sve u pasulj.
Priprema:
Na ulju izdinstajte crni i beli luk, ali i mrkvu  . Zatim dodajte meso  isečenu na kockice (količina po želji) i suva rebara (operite ih ispod mlaza tople vode kako biste sprali garež, a onda ih stavite u lonac). Sve donstajte 10 minuta, pa dodajte pasulj koji je preko noći bio potopljen u vodu. Dodajte začine, pa sve dinstajte još par minuta. U lonac nalijte vodu i ostavite da se lagano krčka oko sat i po. Dodajte sitno sjeckani peršun i lovorov list .Zatim kuhajte još pola sata .Esad ako nevolite zapšku nemojte je stavljat  možete i tako jesti .Ako pak koristite zapršku ondaje napravite i istresite u pasulj i kuhajte još nekoliko minuta  probajte dali je slano pa dodajte soli ili vegete i to je to .Pasulj je gotov.Poslužiti toplo uz salatu po želji .
Prijatno!

Voćna čarolija :Torta sa savršenom kremom i šumskim voćem!


Potrebno
Za biskvit:


8 bjelanjaka
prstohvat soli
10 kašika šećera
10 kašika oštrog brašna
5 kašika gorkog kakaa
1 vanilija šećer
1 prašak za pecivo
200 ml tekućeg jogurta
200 ml ulja

 Za kremu od čokolade:
8žumanjaka 

8 kašika šečera
200 g bijele čokolade
250 ml slatkog vrhnja

Za fil od šumskog voća:

450 g smrznutog šumskog voća
40 g šećera
1 vanilija šećer
1 kašika  limunovog soka
2 žlice gustina (s malo tople vode)
Za dekoraciju :
slatko vrhnje

Priprema:
Za biskvit
Pećnicu zagrijte na 160°C, a kalup promjera 19 centimetara premažite maslacem. Bjelanjke zajedno s prstohvatom soli miksajte dok ne dobijete čvrsti snijeg od bjelanjaka. Postepeno dodajite šećer i vanilija šećer. Nakon što smjesa bjelanjaka i šećera postane glatka pod prstima, dodajte joj ulje i tekući jogurt.
Na kraju kuhačom umiješajte prosijano oštro brašno, prašak za pecivo i  kakao. Ja sam pekla svaki biskvit posebno. Smjesu sam podijelila na tri dijela i svaki dio pekla 20-ak minuta.
Biskvite pustite da se ohlade, a za to vrijeme napravite kreme. 

Za kremu od čokolade :
Žumanjke umutite sa šećerom pa ukuhajte na pari uz stalno miješanje da bude gusta smjesa zatim dodaje čokoladu dok je još vruće i miješajte da se istopi te  ostavite da se ohladi .Za to vrijeme slatko vrhnje izmiksajte u čvrsti šlag te da dodajte u ohladenu kremu od jaja 
Za fil sa šumskim voćem : Šumsko voće zajedno sa šećerom i kašikom limunovog soka lagano kuhajte dok ne omekša. Potom ga sa štapnim mikserom usitnite, dodajte mu gustin koji ste prethodno razmutili s malo tople vode i kuhajte na laganoj vatri dok se na zgusne.
Kremu ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.
 Nakon što su se biskviti ohladili, slijedi slaganje. Kreme podijelite na tri dijela. Ja sam na biskvit prvo mazala kremu od šumskog voća pa kremu od čokolade. Postupak ponovite tri puta. Ukrasite šlagom i pustite da se ohladi preko noći ako baš nemožete čekat bar neka bude 4 sata u frižideru prije služenja .
Zatim uživajte u voćnoj čaroliji .
Prijatno!