subota, 3. veljače 2018.

Pileća prsa sa umakom od feta sira !


Potrebno:

4 komada pilećih prsa očišćenih od kožice i kostiju
maslinovo ulje
so
biber
1 kašika putera
4 kašičice višenamenskog brašna
1 konzerva kondenzovanog mleka (350ml)
2-3 kašike svežeg vlasca
1 šolja feta sira

sitno sjeckani peršun
Priprema :

Zagrijte tavu na umerenoj temperaturi . Nauljite malo pileća prsa maslinovim uljem. Posolite i pobiberite. Spustite piletinu u tavu kad bude vruća. Pecite 4-5 minuta sa svake strane, dok ne bude dobro ispečeno. Sklonite sa vatre i održavajte meso toplim. 3. Rastopite puter u šerpi na umerenoj vatri. Dodajte brašno i mešajte neprestano 1 minut. Postepeno dodajte mleko mešajući stalno. 3. Umešajte vlasac i smanjite vatru. Krčkajte 5-7 minuta dok se ne zgusne, mešajte povremeno. 4. Dodajte sir i mešajte dok se ne rastopi. 5. Kašikom prelijte sos preko piletine te pospite sito sjecanim peršunom i polopite par minuta .Poslužiti toplu uz prilog po želji .

Prijatno!

Neodoljive Mocart kuglice !


Potrebno
Za biskvit:

80 grama tamne čokolade
80 grama putera
50 grama šećera
2 jaja
50 grama brašna
50 grama mlevenih badema
pola kesice praška za pecivo


Za fil:

100 grama tamne čokolade
100 ml slatke pavlake
100 grama putera
50 ml  ruma

Za premazivanje:
400 grama marcipana
4 kašike šećera u prahu
150 grama tamne čokolade
2 kašike mlevenih pistacia.

Priprema
Za biskvit :

Izdrobljenu čokoladu otopite na pari. Mikserom umutite puter i šećer, umešajte jedno po jedno jaje, dodajte otopljenu čokoladu i, postepeno, brašno pomešano s praškom za pecivo i mlevenim bademima. Smjesu  sipajte u pleh i pecite u rerni na 180 stepeni oko 30 minuta.

Za kremu:
 Zagrejte slatku pavlaku do ključanja, sklonite s ringle, dodajte sitno seckanu čokoladu, promešajte, ohladite, stavite puter i mutite mikserom pet minuta. Čokoladni kolač izmrvite rukama, dodajte rum i čokoladnu kremu, posudu poklopite i stavite u frižider da se hladi oko 40 minuta.
Kašikom za sladoled napravite 18 kuglica i ohladite 30 minuta.

 Marcipan izmesite rukama, radnu površinu pospite prah šećerom, napravite rolat debljine 3 mm, isecite 18 krugova, u svaki umotajte kuglice, a zatim ih umačite u čokoladu otopljenu na pari. Kugle pospite pistaćima, ohladite u frižideru i servirajte.
Prijatno!

Tako osvježavajući i sočan :Kolač sa jabukama!


Potrebno
Za tijesto:


250 g brašna
kašičica praška za pecivo
100 g šećera
vanilin šećer
kašičica rendane kore limuna
125 g maslaca
jaje


Za fil:
1kg jabuka
sok limuna
145 g šećera
2 pudinga od vanile
vanilin šećer
750 ml soka od jabuke
50 g suvog grožđa
po želji cimeta 
Za dekoraciju :
tečni šlag i kakao

Priprema:

 Pomešati brašno sa praškom za pecivo, šećerom, vanilin šećerom, korom limuna. Dodati maslac i jaje i sve pomešati. Testo u foliji hladiti 30 minuta.
 Kalup (prečnika 26 cm) podmazati i sa 2/3 testa obložiti dno. Od ostatka testa formirati 4 cm visoku ivicu i čvrsto je priljubiti uz ivice kalupa.
 Jabuke oljuštiti i sitno ih iseći. Pomešati ih sa sokom limuna i 3 kašike šećera. Odmah rasporediti po testu.
 Rernu zagrejati na 170 stepeni. Od vanilin praška za puding, 100 g šećera, vanilin šećera i jabukovog soka (umesto mleka) skuvati puding kao i obično. Još vruću masu odmah sipati preko jabuka i posuti suvim grožđem i cimetom (ako nevolite cimet nemorate stavljat). Kolač peći 50-60 minuta, izvaditi i ostaviti da se hladi u kalupu.
Zatim staviti da se dobro ohladi u frižideru .Po želji kolač dodatno možete dekorisati sa umućenim šlagom i  pospite kakaom ili samo pospite šećerom u prahu .
Prijatno!

Banana čizkejk!


Potrebno:


180 gr keksa od graham brašna
110 gr putera i još dve kašike
1,5 kesica želatina u granulama
1 šolja umućene banane
1/3 šolje soka od pomorandže
300 gr krem-sira
½ šolje šećera
3 žumanca
1 šolja slatke pavlake


Priprema :


Sameljite keks od graham brašna i pomešajte ga sa istopljenim puterom. Pleh postavite papirom za pečenje i na to izlijte smesu, oblikujte je tako da ima stranice i stavite je u frižider da se hladi.

Stavite 1/3 šolje vode u malu posudu i u nju stavite želatin na 5 minuta. Šerpicu stavite da se greje na srednju temperaturu i u nju stavite banane i sok od pomorandže. Kuvajte dok se banane ne skuvaju, a to je oko 5-8 minuta, a zatim sklonite sa strane da se hladi.
Krem-sir, žumanca i šećer stavite u posudu i mutite mikserom dok smesa ne bude glatka. U drugoj posudi umutite slatku pavlaku dok ne postane čvrsta. Sve to stavite sa strane.

Želatin sipajte u toplu, ali ne vrelu bananu i mešajte dok se ne sjedin. U tu polako, kašiku po kašiku, uz stalno mešanje dodajte smesu sa krem-sirom, a potom dodajte umućenu slatku pavlaku i mešajte dok se potpuno ne sjedine.

Pripremljenu smesu sipajte u kalup i stavite da se ohladi i to najmanje dva sata, a najbolje preko noći.
Ohlađenu tortu isijecite na željene komade pa poslužite .
Prijatno!

Brz i jednostavan kolač sa Kivijem !



Potrebno
Za koru:

12 jaja
12 kašika šećera
2 dcl ulja
12 kašika brašna
4 kašike  kakaa
1 prašak za pecivo

1,5 -2  dcl mlijeka


Za fil:
8 dcl mlijeka
8 kašika brašna
200 g secera
250 g margarina
oko 1 kg kivija
2 bezbojna preljeva za tortu

Priprema
Za koru:

Umutiti jaja sa secerom, dodati ulje, a zatim brasno pomijesano s praskom za pecivo i kakao. Peći na 200 stepeni nekih 10 min.Pecen biskvit poprskati sa 2 dcl prokuhanog mlijeka.

Za fil:

Odvojiti malo mlijeka i razmutiti brašno, a potom ukuhati u preostalo mlijeko sa šećerom. U ohladjeno dodati izmiksan margarin.(ako imate gustina možete  staviti pola bršna  pola gustina krema bude još bolja )

Na koru namazati fil, narezati kivi na kolutove i poslagati na fil, a zatim preliti preljevom za torte. (preljev napraviti prema uputi sa vrećice) Mjera je za onu najveću tepsiju od pećnice . Ako smatrate da je previše raspolovite mjeru.Kod mene je veća ekipa pa brzo nestanu .
Ohladite dobro u frižideru pa sijecite na kocke i poslužite .
Prijatno!

Nježan ukusan i sočan a još i jeftin kolač:Koh od griza!



Potrebno:
10kom jaja
10 kasika secera
6 kasika sitnog psenicnog griza
4 kasike mekog brasna tip 40
za prelivanje
2 l mleka
10 kasika secera
1 kesica vanil secera

Priprema:


Odvojiti belanca od zumanaca(trebaju biti sobne temperature ili ih potopite u vrću vodu nekoliko min ). Penasto umutiti belanca pa postepeno dodavati secer dok se skroz dobro ne umuti. Mikser smanjiti na najmanju brzinu i dodati zumanca. Lagano mutiti jos kratko koliko da se sve lepo sjedini. Iskljuciti mikser. Ostaviti ga po strani. Brasno pomesati sa grizom. Veoma je bitno da griz bude sto sitniji. Sto je griz sitnoji to je koh kremastije strukture. Dodati u umucenu smesu i varjacom lagano sjediniti.

Okruglu duboki kalup bez obruča precnika 30 cm(može i vatostalna zdjela samo da je dublja ) nauljiti i pobrasniti. Sipati smesu i staviti u zagrejanu rernu na 200C. Peci 10 min na 200C pa jos 20ak min na 175 C. Posl 15ak minuta pecenja ukljuciti ringlu na sporetu i mleko koje ste pomesali sa deset kasika secera i vanilom ugrejati do tacke kljucanja. Taman dok se mleko na laganoj temperaturi ugreje, bice gotov i koh.
Da koh bude savrsen je da se vreo koh preliva vrelim mlekom. Mleko nalivajte lagano vecom kutlacom dok biskvit upija.
Ostaviti da se ohladi.Poslužiti hladno .

Prijatno!

Očaravajuća voćna torta !



Potrebno:200 g malina
200 g kupina
100 g istopljenog putera
2-3 kašike mlijeka
500 g sira maskarpone
500 g slatke pavlake (mlečne)
100 g šećera u prahu
od 1/2 limuna sok
2 kašičice ekstrakta vanilije (ili vanilin šećer)
1 kom mljevene želatine
2 kom šlag pjena
300 g piškota

Priprema:

Maline i kupine izblendirati – pojedinačno pa ih propasirati kroz sito da se odvoje sjemenke i ostaviti sa strane.Kalup za tortu je 24 cm. Uzeti 28 piškota, odrezati sa jedne strane oko 1 cm pa ih poredati uspravno u kalupu.10-ak piškota i odrezane vrhove samljeti pa ih pomiješati sa puterom i mlijekom, dobro umijesiti i staviti na tacnu kao podloga za tortu. Dobro pritisnuti rukom ili kašikom, ostaviti u frižideru.
Želatin preliti hladnom vodom pa ostaviti da nabubri, istopiti ga na tihoj vatri da ne proključa.
Umutiti slatku pavlaku, dodati šećer u prahu u sir, sok od limuna i vaniliju pa dobro izmiješati.
Odvojiti 1/3 smjese i istaviti sa strane. U 2/3 smjese umiješati želatin. Podijeliti na 2 dijela. U jedan umiješati pire od kupina a u drugi pire od malina.
Preko podloge od piškota premazati dio sa kupinama, pa dio sa malinama i na kraju bijeli dio.Tortu ukrasiti šlagom i ostaviti da se ohladi preko noći.

Ohlađenu tortu sjeći na željene komade i poslužiti .
Prijatno!

Savršena delikatesna poslastica :Crem Brulee !


Potrebno:
500ml slatke pavlake 
4 žumanjka 
80 g šećera
1štapić vanilije 
6kašikica  smeđeg šećera 

Priprema :


U slatku pavlaku umešajte srž vanile i grejte oko 10 minuta . Važno je da ne proključa. Skinite s vatre i prohladite. Umutite žumance i šećer, pa postepeno, sve vreme muteći, ulivajte pavlaku u tankim mlazevima.
Sipajte u 6 vatrostalnih ili keramičkih posudica, pa ih stavite u pleh u kojiste nalili vrelu vodu do polovine posudice. Pecite oko pola sata na 180-200 stepeni.
Prohladite da dostigne sobnu temperaturu i odložite u frižider da se potpuno rashladi. Pred služenje ih pospite sa po kašičicom žutog šećerai flambirajte, s ako vam se to čini previše komplikovano, stavite ih u rernu s uključenom samo gornjom grijačem da napravi koricu.

Ohladite i poslužite .
Prijatno!

Sicilijanski cannoli !


Potrebno
Za cannoli:
 2 šoljice brašna
 1 kašikica mlevenog cimeta
 2 kašike kokosovog ulja
 1 kašika  šećera
 pola male kašike soli
 pola šoljice desertnog suvog vina
1 belance



Za prženje :
 maslinovo ulje


Za punjenje :
 450 g ricotta sira
 225 g mascarpone sira
 pola šoljice šećera u prahu
 1 kašikica estrakta vanile
kandirana pomorandža


Priprema:

U blender stavite brašno, cimet, kokosovo ulje, šećer i so, pa izmiksajte. Dok blender radi, dodajte pola šolje vina. Testo je gotovo kad se oblikuje u kuglu. Izvadite je, pokrijte plastičnom folijom i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi sat-dva.
Podijelite testo na pola pa ga na pobrašnjenoj površini tanko razvucite. Čašom izrežite što više krugova, pa ih obmotajte oko metalnih kalupa za cannole (izgledaju kao metalni fišeci i mogu da se kupe o dobro opremljenim radnjama). Premažite belancima da se učvrste. Ispržite cannole umaslinovom ulju, ohladite i izvadite kalupe.

Za fil pomešajte ricottu, mascarpone, šećer u prahu i vanilu. Stavite kremu u kesu za punjenje ili ukrašavanje torti i napunite cannole.
Ukrasite krajeve kandiranom pomorandžom, a zatim pospite cannole šećerom u prahu.

Ostavite da se ohlade i ostoje u zatvorenoj posudi pa poslužite .
Prijatno!

petak, 2. veljače 2018.

Brza snikers torta !


Potrebno:

 5 žumanaca
 5 bjelanaca
 5 kašika šećera
 pola l slatke pavlake
 300 g kikirikija
 150 g čokolade za kuvanje
 maslac, mlijeko

Priprema:

 Žumance miksajte sve dok ne dobijete smjesu, pa posudu sa žumancima stavite iznad pare na najmanje četiri minuta, uz neprestano miješanje. Skinuti sa pare, ostaviti da se ohladi malo.
 U međuvremenu umutite slatku pavlaku u snijeg. Bjelanca takođe istucite u čvrst snijeg, pa u njih neizmjenično dosipajte kašiku pavlake, kašiku šećera i kašiku žumanaca. Svo vrijeme blago miješajte mikserom. Nastavite sa dodavanjem sve dok potrošite sve sastojke i dok se svi ne sjedine. Dobijenu smjesu ostavite u frižideru desetak minuta, da se ohladi.
 U međuvremenu očistite kikiriki od ljuske i jednu trećinu lagano istucite na sitne komadiće, a ostatak sameljite. Čokoladu izlomite na kockice i stavite na paru da se rastopi, a kada omekša dodajte malo maslaca i 2 kašike mlijeka kako bi dobili čokoladnu glazuru. Krenite sa slaganjem slojeva torte – na dno kalupa za tortu stavite trećinu mljevenog i usitnjenog kikirikija, preko tog sloja namažite trećinu pripremljene krema, ponovo stavite sloj kikirikija i preko njega kašikom stavite trećinu rastopljene čokolade. Ponovno namažite krem, preko njega stavite tanki sloj čokolade, najbolje je šarati pomoću kašike, nastavite sa slojem krema, i potom posipajte preostalim kikirikijem. Na kraju prošarajte s čokoladnom glazurom i po želji ukrasite sa par kikirija.
 Tortu stavite najmanje na šest sati u zamrzivač pa poslužite .


Prijatno!

Jedan od najdražih kolača :Ledeni vjetar!


Potrebno
Za kora puslica :


6 bjelanjaka
sok od ¼ limuna
250 g kristal šećera
1kašika šećera u prahu


Za kremau od vanilije:
6 žumanjaka
4 dl mlijeka
6  kašika glatkog brašna
150 g kristal šećera
1 puna kašikica  bourbon vaniliji šećera
1 prstohvat soli
125 g maslaca

I još  :
5 dl slatkog vrhnja
1kašikica škrobnog brašna
250 – 300 g šumskog voća/malina/jagoda/ribizla/višanja (kiselkastog bobičastog voća po vlastitom izboru, može i zamrznuto)

Priprema :
Bjelanjke miksajte ručnim mikserom uz dodatak soka od limuna u čvrsti snijeg.
Dodajte kristal šećer u tri navrata i miksajte dok ne dobijete čvrsti svilenkasto-sjajni snijeg.
Prekrijte veliki pleh komadom back papira, koji je utoliko veći od samog prleha da pokrije i rubove.
Rasporedite snijeg od bjelanjaka ravnomjerno po plehu.
Od back papira izrežite dug komad širine ca. 10 cm. Presavijte ga na pola i izrežite na dužinu kraće stranice pleha.

Umetnite taj komad back papira po sredini pleha, tako da dijeli puslicu na dva dijela iste veličine. Morati će te ga pri umetanju lagano povlačiti napred nazad, kao da režete snijeg od bjelanjaka, koji je vrlo gust.
Jedna strana naka ostane glatka i ravna, a drugu stranu koja čini pokrov kolača, špatulom namreškajte, kako bi sličila na valovitu površinu vode.
Posipajte tu stranu sa šećerom u prahu.
Ovisno o tome kakvu puslicu volite, možete peći na dva načina:1.Ako volite da vam je puslica izvana hrskava i nešto tamnija, dok je iznutra pjenasta i mekana.Pecite 1 sat na 150°C do 160°C ovisno o tipu pećnice (ventilacijska peć 130°C do 140°C).
Pregradu od back papira pažljivo odstranite dok je još puslica topla, najlakše uz pomoć tankog noža.
Ako volite suhu svijetlu i hrskavu puslicu kao baiser/beze.
Pecite prvo 15 min na 150 °C (ventilacijska peć 130 °C), onda smanjite temperaturu na 120°C (ventilacijska peć 100 °C) i pecite još 1 sat i 45 min.
Nakon jednog sata pečenja, izvadite pleh iz pećnice i pažljivo odstranite pregradu od back papira, vratite pleh u pećnicu i pecite do kraj
Čim stavite puslicu u pećnicu krenite sa pripremom kreme.

Za kremu od vanilije:
Stavite mlijeko kuhati.
Na drugoj ploči u zasebnom loncu zagrijavajte nešto vode za vodenu kupelj.
Pomješajte brašno, šećer, vaniliji šećer i sol u zasebnoj vatrostalnoj posudi. Dodajte ca. 1 dl toplog mlijeka (izdvojenog od mlijeka koje se zagrijava) i žumanjke, te sve zamutite pjenjačom u glatku smjesu. Postavite na lonac s vodom uz stalno mješanje pjenjačom.
Kada ostatak mlijeka zakuha, ulijte ga u smjesu na vodenoj kupelji uz konstantno mješanje.
Zagrijavajte kremu na vodenoj kupelji, dok se potpuno ne zgusne (mora biti vruća i vrlo gusta), uz miksanje ručnim mikserom na najmanjoj brzini.
U vruću kremu umiksajte pola količine maslaca, a ostatak maslaca ostavite izvan hladnjaka, da postane mekan za daljnje korištenje.
Zaklopite posudu i ostavite ju da stoji, dok se krema ne ohladi.
Ako pečete u kraćoj verziji od jednog sata, uronite posudu u hladnu vodu ili ju možete iznjeti van pri hladnom vremenu, kako bi se krema pravovremeno ohladila.
Pet minuta prije završetka pečenja puslice, zamutite slatko vrhnje u šlag. Prije nego što šlag postane skroz čvrst, prosijte škrobno brašno u njega i miksajte dalje dok ne očvrsne.
U ohlađenu kremu dodajte ostatak maslaca i kratko ga umiksajte u kremu. Ne smeta ako vam na nastavcima ima šlaga.
U kremu špatulom umješajte ca. 1/3 šlaga.
Pečenu još vruću puslicu izvadite sa pleha zajedno sa back papirom na radnu površinu.
Primite prstima rub back papira sa strane djela puslice koji će poslužiti kao dno i lagano ga nadignite.
Premažite donju stranu papira sa kistom namočenim u vodu. To će vam pomoći da se puslica lakše odlijepi sa papira.
Spustite papir natrag na radnu površinu, rukama pažljivo odvojite ovu polovicu puslice i umetnite ju u pripremljenu tacnu ili pekać odgovarajuće veličine.
Peklopite praznu stranu back papira preko djela puslice koji će poslužiti kao pokrov i dekoracija, uhvatite rukom oba lista papira na središtu puslice, nadignite ju, te premažite i to dno sa vodom.
Položite ju natrag na radnu površinu i ostavite stajati dok filujete kremu.
Slaganje :
Prvo premažite puslicu kremom od vanilije
Preko kreme ravnomjerno i obilato rasporedite šumsko voće (ako koristite zamrznuto, nemojte odmrzavati).
Premažite voće sa ostatkom šlaga i zagladite površinu.
Sada pažljivo odvojite puslicu sa back papira (trebala bi se jednostavno odvajati) i položite ju na šlag.
Pohranite gotov kolač u frižider na par sati, najbolje preko noći, prekriven prozirnom folijom, kako krema nebi upila miris friždera .Ohladenu tortu sijecite po želji i poslužite .
Prijatno!

Italijanski slasni specijalitet:Lazanje sa povrćem!


Potrebno:

450 g testenine za lazanje
700 g paradajz sosa
450 g šampinjona
kašičica bosiljka
3/4 šolje iseckane zelene paprike
420 g rikota sira (ili nekog drugog mekanog sira)
glavica crnog luka
450 g mocarele
3 čehna bijelog luka
2 jajeta
2 kašike ulja
1/2 šolje parmezana


Priprema:

Testeninu za lazanje kuvajte u ključaloj vodi oko 10 minuta. Isperite hladnom vodom i procedite.U velikoj šerpi dinstajte na ulju šampinjone, papriku, luk. Umešajte paradajz sos i bosiljak i kuvajte dok ne počne da vri. Smanjite temperaturu i ostavite da struji još 15 minuta.Pomešajte rikotu, pola količine mocarele i jaja. Rernu zagrejte na 175 stepeni. Šolju sosa sa paradajzom prelijte po pouljenom plehu i preko stavite polovinu testenine, zatim polovinu mešavine sa rikotom, kao i polovinu preostalog sosa i parmezana. Ponovite filovanje i preko stavite preostalu količinu mocarele.Pecite u zagrejanoj reni oko 40 minuta. Kada je lazanja pečena, sačekajte 15 minuta pre služenja.

Prijatno!

Okruglice od mesa u paradajz umaku !


Potrebno
Za okruglice:


450 g mljevene junetine(može i svinjetina ,puretina ,piletina šta imate )
1 jaje
1/2 sitno sjeckanog luka
1 čehno sitno sjeckanog bijelog luka
2 kašike prezle
2 kašike parmezana
2-3 kašike mlijeka
1 kašika sjeckanog svježeg peršuna
1/2 kašičice soli
prstohvat bibera


Za umak:

1-2 kašike ulja
1 glavica luka
1 čehno bijelog luka
1 srednje velika mrkva
1 konzerva sjeckanog paradajza
1 čaša vode
1 kašičica šećera
so, biber
svježi ili sušeni bosiljak i origano

Priprema
Za okruglice :
Pomiješajte sve sastojke pa rukama mijesite dok ne dobijete glatku, jednoličnu smjesu. Oblikujte čvste kuglice veličine oraha i slažite na tanjir do korištenja. Važno je da su okruglice čvrste kako se ne bi raspale za vrijeme kuhanja pod pritiskom.

Za umak:
U ekspres lonac stavite 1-2 kašike ulja pa kad se zagrije dodajte luk i dinstajte 2-3 minute. Zatim dodajte sitno naribanu mrkvu i sitno sjeckani bijeli luk te dinstajte još 2-3 minute. Zalijte sjeckanim paradajzom i s oko 200 ml vode, ubacite okruglice i zatvorite ekspres lonac.Kuhajte na jakoj vatri dok ne počne šištati ili dok para ne počne izlaziti kroz ventil, zatim smanjite vatru i kuhajte još 15 min.Lonac stavite pod mlaz hladne vode kako bi se potpuno ohladio i zatim ga oprezno otvorite – znate već kako to ide. Ako ne znate, svakako pročitajte upute za korištenje svog ekspres lonca prije nego krenete kuhati.U jelo dodajte još začine, sve dobro promiješajte .
Poslužiti možete uz kuhanu tjesteninu ,rižu ,pire krompir,njoke...
Prijatno!