Potrebno
Za okruglice:
450 g mljevene junetine(može i svinjetina ,puretina ,piletina šta imate )
1 jaje
1/2 sitno sjeckanog luka
1 čehno sitno sjeckanog bijelog luka
2 kašike prezle
2 kašike parmezana
2-3 kašike mlijeka
1 kašika sjeckanog svježeg peršuna
1/2 kašičice soli
prstohvat bibera
Za umak:
1-2 kašike ulja
1 glavica luka
1 čehno bijelog luka
1 srednje velika mrkva
1 konzerva sjeckanog paradajza
1 čaša vode
1 kašičica šećera
so, biber
svježi ili sušeni bosiljak i origano
Priprema
Za okruglice :
Pomiješajte sve sastojke pa rukama mijesite dok ne dobijete glatku, jednoličnu smjesu. Oblikujte čvste kuglice veličine oraha i slažite na tanjir do korištenja. Važno je da su okruglice čvrste kako se ne bi raspale za vrijeme kuhanja pod pritiskom.
Pomiješajte sve sastojke pa rukama mijesite dok ne dobijete glatku, jednoličnu smjesu. Oblikujte čvste kuglice veličine oraha i slažite na tanjir do korištenja. Važno je da su okruglice čvrste kako se ne bi raspale za vrijeme kuhanja pod pritiskom.
Za umak:
U ekspres lonac stavite 1-2 kašike ulja pa kad se zagrije dodajte luk i dinstajte 2-3 minute. Zatim dodajte sitno naribanu mrkvu i sitno sjeckani bijeli luk te dinstajte još 2-3 minute. Zalijte sjeckanim paradajzom i s oko 200 ml vode, ubacite okruglice i zatvorite ekspres lonac.Kuhajte na jakoj vatri dok ne počne šištati ili dok para ne počne izlaziti kroz ventil, zatim smanjite vatru i kuhajte još 15 min.Lonac stavite pod mlaz hladne vode kako bi se potpuno ohladio i zatim ga oprezno otvorite – znate već kako to ide. Ako ne znate, svakako pročitajte upute za korištenje svog ekspres lonca prije nego krenete kuhati.U jelo dodajte još začine, sve dobro promiješajte .
Poslužiti možete uz kuhanu tjesteninu ,rižu ,pire krompir,njoke...
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar