srijeda, 31. siječnja 2018.

Predivan mus kolač od borovnice !



Za koru:
175 gr poluslatke čokolade
110-120 gr nezaslađene čokolade za kuvanje, naseckane
170 gr putera
1 ½ šolja (od 250 ml) šećera
4 veća jajeta
3/4 šolje višenamenskog brašna

Za mus :
70 gr šećera
1-2 kašike limunovog soka (sveže ceđenog)
1 kašičica sirupa od borovnica
1 veće belance
10 gr želatina u listićima
180 gr pirea od borovnica (izmiksane borovnice)
160 gr ohlađenog slatkog vrhnja

Za glazuru:
180 gr šećera
45 ml vode
200 gr slatkog vrhnja
45 ml mleka
60 ml glukoznog sirupa ili meda
½ kašičice ekstrakta borovnice
6 gr listova želatina
Crvena i plava boja za hranu

Priprema

Za koru:

Zagrejte rernu na 175C. Obložite tepsiju dimenzija 20×20 cm papirom za pečenje. Pomešajte čokolade i puter i otopite na pari. Kada se malo ohladi uspite šećer, pa jedno po jedno jaje mešajući mikserom. Dodajte  i brašno, pa dobro izmešajte. Pripremljenu smesu uspite u tepsiju i pecite 35 do 40 minuta. Kora bi trebala biti malo vlažnija. Ostavite koru da se ohladi na sobnoj temperaturi. Koristite dublje mini kalupe, pa izrežite od kore krugove ili neke druge oblike u zavisnosti od kalupa (ostavite kolač u kalupu). Stavite kolače u kalupima u frižider, pa napravite mus.
Za mus :
Da biste napravili pire od borovnica samo ih izmiksajte i procedite kroz širu cediljku. Pomešajte u šerpici šećer, sok od limuna, sirup od borovnice i 20 gr pirea od borovnica i stavite ih na šporet na nižu temperturu da se zagrejavaju do temperature od 100C (proverite kuhinjskim termometrom). Tada umutite belance posebno, pa kada sirup dostigne temperaturu od 117C lagano ga u tankom mlazu sipajte u umućeno belance neprestano miksajući smesu. Mutite dok se smesa ne prohladi.
Listove želatine omekšajte u malo hladne vode. Zagrejte 100 gr pirea od borovnica, pa ubacite listove želatine – da se rastvore. Tu mešavinu (pirea i želatina) spojite sa preostalih 60 gr pirea od borovnica, pa sve pomešajte sa smesom sa umućenim belancetom.
Ohlađeno slatko vrhnje mutite električnim mikserom dok ne dobijete čvrst sneg, pa 1/3 umućenog vrhnja pomešajte sa smesom sa borovnicama, pa spojite sa ostatkom vrhnja.
Napunite kalupe, u kojima su kore, mus smesom, zagladite, pa stavite u frižider da se stegne.
Za  glazuru:
Pomešajte šećer i vodu u šerpici i stavite na šporet da prokuva. U drugoj šerpici odvojeno pomešajte vrhnje i mleko i stavite, takođe, na šporet da prokuva. Čim prokuva sklonite, pa pomešajte sa šećernim sirupom kada on dostigne temperaturu od 110C. Umešajte i glukozni sirup, sklonite sa šporeta, pa dodajte želatin. Izmešajte, ubacite ekstrakt borovnice, pa plavu i crvenu boju za hranu (po malo, dok ne dobijete željenu boju).

Kada se ohladi, izvadite kolače iz kalupa, pa ih prelijte glazurom. 
Ostavite u frižideru da se stegne.
Pa uživajte i prijatno !

utorak, 30. siječnja 2018.

Gotov za 20 min :Mak kolač sa jagodama!



Potrebno:
Za biskvit/koru  :

100 grama maslaca ili margarina (sobne temperature)
120 grama šećera
1 vanili šećer
prstohvat soli
4 žumanjka
150 grama maka
70 grama lješnjaka ili oraha
4 bjelanjka
1 žlica ulja


Za Kremu :
200 grama svježeg sira
100 grama šećera
1 vanili šećer
1/2 l vrhnja za šlag
1 limun šećer ili sok od 1/2 limuna
1 vrećica preljeva za torte
Jagode ili voće po želji

Priprema
Za biskvit /koru :

Izmiksajte margarin sa šećerom, pa dodajte jedan po jedan žumanjak i polako sve ostale sastojke.
Na kraju kašikom  umješajte snijeg od bjelanjaka.
Smjesu stavite u namazan i posut brašnom kalup veličine 20×30.
Pecite na 180 stupnjeva oko 20 min.

Za kremu:
Izmiksajte šlag pa dodajte šećer, vaniliju, limun i sir.
Kremu namažite po biskvitu, pa po želji poslažite jagode, ili neko drugo voće.
Preljev napravite po uputi na vrećici pa prelijte kolač.
Ohladite kolač u frižideru i to je to .
Prijatno!

Ukus koji se pamti :Štrudla /savijača sa višnjama i vanilin pudingom !



Potrebno:
1 pak lisnatog tijesta
400 ml mlijeka
1 puding od vanilje
3 kašike šećera
po ukusu višnje,borovnice
malo šećera u prahu za posipanje

Priprema:

Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte lisnato tijesto. Skuhajte puding,prohladite,pa premažite lisnato tijesto stim da vam ostane i za drugu studlu  Na puding stavite višnje i na prvi i na drugi list  .
Zarolajte,pa stavite u pleh ! Pecite na 180-200 C,dok ne porumeni.
Gotovu savijaču ostavite da se ohladi,pa režite na parčad.Pospite prah šećerom,pa poslužite.

Prijatno!

ponedjeljak, 29. siječnja 2018.

Pjenasta torta sa krupnim komadicima čokolade !




Potrebno:


Za koru:

8 komada bjelanjaka
8 komada šećera
8 kašika brašna
pola kesice praška za pecivo
+ 100 ml vrućeg mlijeka za prelit gotovu koru


Za kremu:
8 komada žumanjaka
500 ml mlijeka
500 ml vrhnja za šlag
100 grama krupno sjeckane čokolade
2 želatine

Priprema 
:
Umutite pjenasto bjelanjek uz postepeno dodavanje šećera, zatim isključite mikser pa kuhačom umjesite lagano brašno koje pomješate sa praškom za pecivo i postepeno dodajete.Spremnu smjesu za tijesto pecite na podmazanom plehu na 200 stepeno pola sata. Također možete umjesto ulja tepsiju/kalup obložiti sa pek papirom. Gotovu koru pOrelite sa vrućim mlijekom i ohladite malo.U malo hladne vode namočite želatin da odstoji 5-7 minuta. Pjnesto umutite jaja sa šećerom, a mlijeko stavite da zagrije, malo mlijeka vrelog ulite u jaja izmješajte brzo pa cijelu mjesu uspite u mlijeko koje se grije, mješajte na ringli sve zajedno dok se jaja ne skuhaju i malo smjesa ne zgusne. Ali ni jednog trenutka vam ne treba da ključa. Po potrebi povremeno maknite sa ringle kako vam nebi zagorilo i konstantno mješajte. Cijeli postupak traje vreoma kratko. A onda dodajte i želatin izmješajte i ostavite da se hladi.Kad se smjesa od jaja ohladi dodajte joj umućeni šlag , zajedno sa čokokoladom, lagano izmješajte. Smjesu prelite preko kore i osatvite da se sve dobro ohladi.Ukrasite po želji sa šlagom ili samo krupno rendanom čokoladom .

Ohladenu tortu sijecite na parčad pa poslužite .

Prijatno!





Jednostavna jaffa torta!



Potrebno


Za koru :
1 čaša brašna
prašak za pecivo pola kesice
vanilin šećer
pola čaše šećera
1 kašika kakaa
1/3 čaše ulja
2/3 čaše soka od narandže
1 kašika ocata
prstohvat soli
1 kašika ekstrakta vanilije
Za kremu1:
500 ml zobenog mlijeka
1 puding od čokolade
150 grama čokolade za kuhanje
1 kašikica ekstrakta vanilije
Za kremu 2:

250 ml slatko vrhnja 
1 slag fix
Za žele:
500 ml soka od narandže
10 grama želatina u prahu
i još:
jafa keksi
Priprema :
Za koru
 Prvo pomješajte sve suhe sastojke zatim dodajte i ostale. Sve zajedno izmješrajte i pecite u kalupu obloženim papirom za pečenje ili podmazanom i pobrašnjenom na 180 stepeni oko 20 minuta.
Za kremu 1– 
U mijeku skuhajte puding prema upustvu na vrećici, dodajte ekstrakt vanilije i čokoladu da se otopi tok je toplo i ostavite da hladi.
Za žele
 Otopite žele sa 4 kašike hladne vode i ostavite da nabubri. Dodajte žele u sok od narandže i zagrite na laganoj temperaturi do ključanja, ali ne smije vam prokuljučati. Skinite sa vatre i ostavite u frižider da se hladi 
Za drugu kremu umute slatko vrhnje i šlag fix
Slaganje torte – kora –prva  krema sa čokoladom  – red keksa okrenut čokoladu prema kremi  – .slatko vrhnje i slag fix -žele .Dekorišite po želji . Ohladite i poslužite.

Prijatno !

Softi kocke





Potrebno

Za kremu :

800 ml mlijeka
10 kašika šećera
8 žumanaca
2 kesice pudinga karamel

ili
80 g gustina
15 g mlevenog želatina
400 ml slatke pavlake

 Za 1 biskvit
4 bjelanca
6 kašika šećera
4 ravne kašike oštrog brašna
3 ravne kašike gorkog tamnog kakaa
1 kašičica praška za pecivo
4 kašike milerama
50 g crne čokolade
2 kašičice instant kafe
2 kašike vrele vode


Priprema

Za karamel kremu:
Šećer istopiti u šerpici. Skinuti sa vatre i uliti 600 ml mlijeka (pažnja: jako će da prska, vodite računa da se ne ispečete). Zagrevati uz neprestano mešanje do ključanja. Za to vreme će se karamelizirani šećer rastopiti u mlijeku.
Žumanca razmutiti žicom, dodavati 200 ml mleka uz mešanje. Posuti po površini smese prašak za puding ili skrob (gustin) i dobro izmešati žicom da ne bude grudvica. Dodati želatin i promešati.
Skinuti sa vatre ključalo mlijeko i sipati u tankom mlazu smesu od žumanaca i pudinga/skroba uz neprestano mešanje. Vratiti na vatru i kuvati desetak minuta na tihoj vatri uz neprestano mešanje da se smesa zgusne i žumanca skuvaju.Povremeno skidati sa vatre da smesa ne proključa, jer će se žumanca zgrudvati.
Skinuti sa vatre. Uroniti u posudu sa hladnom vodom i neprestano mešati da se prohladi. Prekriti površinu kreme celofanom i ostaviti da se potpuno ohladi u frižideru. Biće potrebno najmanje sat vremena, zavisno koliko ste ohladili kremu pre stavljanja u frižider.
Dok se hladi praviti biskvite.
Kad se krema ohladila, mikserom umutiti slatku pavlaku u čvrst šlag. Uz neprekidno mućenje mikserom postepeno dodavati ohlađenu karamel kremu umućenoj slatkoj pavlaci.


Za biskvit :
Uključiti rernu na 180 stepeni.
Dno tepsije obložiti pek papirom, a strane namastiti. Biskvite sam pekla u kvadratnom kalupu za torte 26 x 26 cm, a mogu se peći i u pravougaonoj tepsiji približnih dimenzija.
Otopiti tamnu čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj pećnici.
Instant kafu rastvoriti u vreloj vodi.
Belancima dodati šećer i umutiti mikserom u šne (ne mora biti previše čvrst).
Dodati prosejano brašno, prosejan prašak za pecivo, prosejan kakao. Mikserom mutiti da se dobije ujednačena masa.
Dodati otopljenu čokoladu i umutiti mikserom .
Dodati mileram i umutiti mikserom.
Umešati rastvorenu kafu.
Smesu izliti u kalup.
Peći na 180 stepeni oko 18 – 20 minuta (proveriti čačkalicom, biskvit će biti mekan, vazdušast, sjajan, a neće ostajati gnjecavi tragovi testa na čačkalici).
Kada je pečen, biskvit izvaditi iz rerne, ostaviti kratko da se prohladi, dok ivice ne počnu da se odvajaju od strana kalupa. Proći nožem ili špatulom između biskvita i strana tepsije. Izvaditi biskvit i odmah ukloniti pek papir. Ponoviti postupak za drugi biskvit. Sa drugog biskvita ne uklanjati pek papir, jer će vam biti potreban da lakše prenesete biskvit na kremu.

Slaganje
Prvi biskvit vratiti u tepsiju. Premazati sa polovinom kreme. Pažljivo preneti drugi biskvit na kremu i ukloniti pek papir. Premazati preostalom kremom.
Napomena: Biskvit će se smanjiti hlađenjem, pa će deo kreme popuniti prostor između biskvita i strana tepsije. Ako želite možete praznine popuniti keksima, mada mislim da nema potrebe. Kreme ima dovoljno. Ja sam ostavila tako kako jeste.
Ostaviti bar tri sata u frižideru da se stegne.
Po želji začešljati kremu pre sečenja. 

Uživajte i prijatno!



Čoko višnja torta!







Potrebno:

Za Koru:

7 jaja
250 g šećera
100 g čokolade
200 g margarina
7 kašika brašna
1 prašak za pecivo
Tegla kompota od višanja (bez koštica) ili 400 g svežih višanja

Za bijeli fil:
2 dl slatke pavlake
1,5 dl kisele pavlake
100 g prah šećera

Za braon fil:
3 dl slatke pavlake
200 g čokolade

Priprema

Za koru  :
Umutiti sneg od belanaca. U drugom sudu umutiti žumanca sa šećerom, dodati otopljenu čokoladu, margarin, brašno sa praškom za pecivo. Potom, lagano mešajući, ovoj smesi dodati sneg od belanaca. Sipati u podmazan i brašnom posut pleh (26cm prečnik), pobacati višnje po smesi i peći na 180-200 stepeni pola sata, do 40 min.
Pečen kolač preliti sa sokom iz kompota. Ukoliko ste koristili sveže višnje preliti čašom soka od višanja.
Za bijeli fil :
Umutiti kiselu pavlaku sa prah šećerom i dodati umućenu slatku pavlaku. Premazati preko kolača. 
Za braon fil je ustvari ganache napravljen od slatke pavlake i čokolade. Zagrejati slatku pavlaku, ali da ne provri, rastopiti čokoladu u njoj, ohladiti, umutiti mikserom, premazati preko belog fila i ostaviti da prenoći u fridžideru te poslužiti isječenu na komade .Po želji možete dodatno ukrasiti. 
Prijatno!

Fenomenalna torta !



Potrebno:

Za prvu koru

5 bjelanjaca
5 kašika šećera
1 puding od čokolade


Za drugu koru :
5 bjelanaca
5 kašika šećera
1 puding od vanilije

Za treću koru :
5 bjelanaca
5 kašika šećera
3 kašika gustina


Za kremu:
15 žumananaca
10 kašika šećera
10 kašika brana
1 l. mlijeka
2 mliječne čokolade
220 gr. maslaca
300 ml. tečnog slaga
3 kašike šećera


 Priprema:
Umutite bjelanjke pa dodajte šećer i nastavite da mutite dok ne dobijete čvrst snijeg. Dodajte puding (prah ne kuhate ) izmjeajte lagano kašikom i sipajte u kalup obložen masnim pek papirom. Pecite na 180 C nekih 25 minuta.
Ponovite ovaj postupak i sa ostale 2 kore. Gotove kore onda prekrijte i pustite da se ohlade. Dok čekate pripremite kremu.
Prvo umutite šlag sa 3 kašike šećera i ostavite u frizider. Umutite žumanjke i šećer. Dodajte im 200 ml. mlijeka pa još malo mutite. Uspite brašno pa ponovo mutite da dobijete finu kremu bez grudvica.
Na ringlu stavite 800 ml. mlijeka da lagano prokuha. U prokuhalo mlijeko ispite smijesu od žumanjaka ,uz stalno miješanj i skuhajte kao puding. Maknite sa ringle pa dodajte izlomljenu čokoladu i miješajte dok se čokolade ne istope i sjedine.
Smijesu istresite u plastičnu posudu da se brže ohladi . Možete posudu zamotati u vrećicu i ostavite u frižider. Nekada promješajte kremu.
Maslac izvadite iz frižidera da omekša pa ga umutite, dodajte sasvim hladnoj kremi i ponovo mutite da se fino sijedini. Kada su kore i krema spremni počnite sa filovanjem.
U kalup stavite bijelu koru (sa gustinom) preko te kore šlag pa krema. Onda ide kora sa pudingom od vanilije, šlag pa krema. Na kraju dolazi smeđa kora, šlag i krema. Tom istom kremo premažite tortu okolo i ukrasite po vašoj želji
.Ja sam je malo više ukrasila pošo mi je bila rođendanska vi nemorate ako ne želite .
Prijatno!

Kremasta nutela torta sa bananama!



Potrebno

Za koru  :

5 bjelanaca
100 gr sjeckanih lješnjaka
50 gr mljevenih lješnjaka
1 kašika limunovog soka
150 gr šećera
1 kašika krušnih mrvica
1 kašika oštrog brašna
1/2 praška za pecivo

Za kremu  :
5 žumanaca
100 gr šećera
2 praška za puding (s okusom vanilije)
600 ml mlijeka
125 gr maslaca ili margarina

I još : 
5 kašika Nutelle
3 veće banane
1 mali paket Petit beurre keksa (+ malo mlijeka za namakanje)
500 ml slatkog vrhnja

Priprema:


Prvo umutite kremu. Umutite žumanjke pjenjačom sa šećerom, praškom za puding i malo mlijeka. Ostalo mlijeko zagrijte dok ne prokuha pa dodajte pripremljenu smjesu i kuhajte kremu na laganoj vatri da se zgusne.
Kremu istresite u zdjelu za mućenje , prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se hladi. Tako ohlađenu kremu umutite sa margarinom sobne temperature.


Za koru:
 Dodajte bjelanjcima malo soli i mutite ih dok se ne zapjene. Onda postepeno dodajte šećer i nastavite mutiti dok ne dobijete čvrsti snijeg od bjelanaca. Na kraju uspite limunov sok.
Dok mutite bjelanca , u kalup za torte (26-28 cm) obloženog masnim pek papirom istresite nacjeskane lješnjake i malo ih tostirajte u rerni .
U gotov snijeg od bjelanjaka lagano dodajte suhe sastojke – mljevene lješnjake, krušne mrvice , brašno, prašak za pecivo . Smjesu izlijte preko prženih lješnjaka,sve poravnajte pa vratite nazad u rernu i pecite cca 20 minuta na 170°C.
Ohlađenu koru onda lbogato premažite Nutellom. Preko Nutelle složite Petite beurre kekse koje ćete kratko namočiti u mlijeko. Kekse premažite sa tankim slojem kreme, pa posložite banane (uzdužno prepoloviljene).
Namažite ostatak kreme, da popunite sve praznine između banana pa lijepo zagladite tortu. Tortu na kraju premažite i ukrasite tučenim slatkim vrhnjem.Prije posluživanja neka odstoji u frižideru barem 5 sati.

Zatim sijecite na željene komade i poslužite .
Prijatno!

Čokoladna torta sa sirom!



Potrebno:


Za čokoladni biskvit

10 jaja
300 gr šećera
80 ml ulja
80 ml mlake vode
50 gr kakaa u prahu
prstohvat soli
200 gr glatkog brašna
1 prašak za pecivo


Za čokoladnu kremu 
200 gr tamne čokolade
100 gr mliječne čokolade
500 gr Mascarpone sira
500 ml slatkog vrhnja

Za glazuru: 

100 gr  bijele čokolade
 20ml slatkog vrhnja


Priprema :
Brašno pomješajte sa praškom za pecivo, kakaom u prahu i solju pa ostavite sa strane.
Jaja umutite pjenasto sa šećerom pa dodajte mlaku vodu i ulje . Polako dodajite suhe sastojke pa sve lagano miješajte da dobijete glatku smjesu bez grudvica.
Biskvitnu smjesu ispite u kalup za torte (26-28 cm) kojeg ste obložili pek papirom. Biskvitna smjesa bit će malo rijeđa pa će biskvitu trebati više vremena da se ispeče, nekih 50 minuta na 180°C. Nakon 30 min. biskvit slobdono prekrijte pek papirom (ili alu foljiom) da ne bi potamnio.
Ohladite biskvit na sobnoj temperaturi, a onda prerežite po sredini , da dobijete 2 jednaka dijela. Otopite na pari obje vrste čokolade zajedno i ostavite sa strane da se malo ohladi. Mlaku čokoladu umutite sa Mascarpone sirom, a slatko vrhnje posebno umutite da dobijete mekani šlag.
Šlag lagano dodajte u čokoladnu kremu i sve sjedinite. Na kalup za torte stavite biskvit pa ga premažite  kremom Onda stavite drugi biskvit
Tortu stavite u frižider da se ohladi . Torte ukrasite sa otopljenom čokoladom. Slatko vrhnje zagrijte do vrnja i slonite svatre dodajte čokoladu i miješajte dok se ne istopi  i malo ohadite prije nego je nanesete na tortu.

Ostavite u fržider da se glazura ohladi ukrasite po želji .Ohladenu tortu sijecite na parčad i poslužite .Ako više volite da vam sva torta bude čokoladna mjesto bijele čokolade možete koristit i čokoladnu .
Prijatno !

nedjelja, 28. siječnja 2018.

Posna verzija trostrukog užitka meni najdraža !


Potrebno

Za koru :

6 kasika kristal secera
50ml ulja
1dcl kisele vode
4 kasike przenih,mlevenih lesnika
150g brasna
1 prasak za pecivo

Za kremu :
6dcl mleka od soje ili pirinca
10 kasika kristal secera
2 pudinga od vanile
malo arome vanile
200g margarina posnog
100g posne cokolade
I još:
oko 200g posnog keksa
malo vode(za umakanje keksa)

Za glazuru:
100g posne cokolade
3 kasikice vode
3 kasikice secera
50g margarina posnog

Priprema:

U posudu za mesanje prosejati brasno sa praskom za pecivo,dodati mlevene
lesnike,secer,ulje i kiselu vodu.Sve promesati sa kasikom i staviti u pleh(28x33cm
velicine) oblozen pek papirom i peci u vec zagrejanoj pecnici na 220 stepeni dok ne
porumeni.
Napraviti mlijeko po uputstvu sa kutije.5 dcl sojinog mleka staviti da provri sa secerom,a
u ostatak razmutiti puding.Kada je mlijeko prokuhalo ,skloniti sa vatre,umesati puding i
vratiti na vatru-kuvati jos 5 minuta dok se ne zgusne. Podeliti na dva dela.U jedan deo
dodati cokoladu izlomljenu na kockice i mesati dok se cokolada ne rastopi. U drugi deo
dodati malo arome vanile i promesati. Ostaviti da se ohladi.
Margarin malo omeksati u mikrotalasnoj pa umutiti penasto.U svaku polovinu krema
dodati pola margarina i umutiti.
Peceno i ohladjeno testo premazati sa zutim filom,na nju redjati keks koji smo
malo umocili u vodu ,na keks nanesemo cokoladni fil,a na njega glazura od
cokolade.
Mozete i obrnuti redosled fila..na biskvit prvo da stavite crni fil,pa keks,pa zuti fil.. Umesto
petit keksa sam stavljala posni keks. Mozete po zelji u koru dodati i jednu kasiku kakaoa da
bi kora bila tamnija .

Ohlađen kolač sjeći na štanglice ili manje kocke pa poslužiti .

Prijatno!

Rolat sa suhim šljivama i žele bombonama !



Potrebno :

200 gr šećera u prahu
1 kašika soka od limuna
1 kašika istopljena putera ili margarina
150 gr rahatuka sa ukusom vanilije
Za punjenje:

50 gr putera ili margarina
50 ml vode
100 gr suvih šljiva
100 gr žele bonbona
100 gr mlevenog keksa

Priprema:

Ratluk sitno iseckati dodati šećer u prahu, sok od limuna i istopljen puter, dobro rukom izraditi da se masa sjedini i na providnu foliju razvaljati ploču veličine 37 x 15 cm.
Napraviti punjenje. U posudu staviti puter, vodu, kuvati dok se puter ne istopi, skinuti sa vatre i dodati mleveni keks, seckane suve šljive i seckane žele bonbone. Od ove mase napraviti prutić dužine 37 c, staviti na sredinu razvaljane ploče od ratluka, krajeve ploče spojiti i malo pomoću folije izvaljati u rolat. Ostaviti da se stegne pa seći na kolutiće i poslužiti .

Prijatno!

Crno bijela torta !


Potrebno
Za koru:
3 jaja
3 kasike secera
3 kasike brasna
1/2 praska za pecivo

Za bijeli fil:
1/2 l mleka
250g bijele cokolade
6 kasika secera
20g zelatina u prahu
2dl slatke pavlake

Za crni fil:
1/2 l mlijeka
250g cokolade za kuhanje
6 kasika secera
20g zelatina u prahu
2dl slatke pavlake

Za dekoraciju:
4dl slatke pavlake


Priprema
Za koru:

Belanca odvojiti od zumanaca i umutiti ih u cvrst sneg.
Posebno umutiti zumanca sa secerom.
Sjediniti smjese od belanaca i zumanaca,pa dodati mesavinu brasna i praska za pecivo pa polako mesati kuhačom.
Pleh iz rerne  obloziti papirom za pecenje i sipati u njega pripremljenu smesu za koru.Peci u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumeni.Koru ohladiti pa presjeći popriječno na 3 jednake trake .

Za bijeli fil:

U serpu sipati mleko,dodati secer i izlomljenu belu cokoladu te ostaviti da prokljuca kako bi se svi sastojci istopili.
Slatku pavlaku umutiti u cvrst slag.
Zelatin preliti sa 8 kasika hladne vode i ostaviti da nabubri.
U ohladjeno mleko dodati slag od slatke pavlake i nabubreo zelatin pa polako promesati varjacom.

Za crni fil:
Crni fil pripremiti na isti nacin kao i beli,samo umesto bele cokolade treba ubaciti crnu.
Finalni postupak
prvu i drugu taku premazatii beli fil, a potom tamni fil.treću koru samo slatku pavlaku
Filovanu tortu ostaviti u frizideru najmanje 5 sati da se stegne.Zatim je izvaditi iz kalupa i premazati slagom od slatke pavlake. Po želji ukrasite krupno nastruganom čokoladom .
Ohlađenu tortu sijecite na željene komade  pa poslužite.
Prijatno!