ponedjeljak, 29. siječnja 2018.

Fenomenalna torta !



Potrebno:

Za prvu koru

5 bjelanjaca
5 kašika šećera
1 puding od čokolade


Za drugu koru :
5 bjelanaca
5 kašika šećera
1 puding od vanilije

Za treću koru :
5 bjelanaca
5 kašika šećera
3 kašika gustina


Za kremu:
15 žumananaca
10 kašika šećera
10 kašika brana
1 l. mlijeka
2 mliječne čokolade
220 gr. maslaca
300 ml. tečnog slaga
3 kašike šećera


 Priprema:
Umutite bjelanjke pa dodajte šećer i nastavite da mutite dok ne dobijete čvrst snijeg. Dodajte puding (prah ne kuhate ) izmjeajte lagano kašikom i sipajte u kalup obložen masnim pek papirom. Pecite na 180 C nekih 25 minuta.
Ponovite ovaj postupak i sa ostale 2 kore. Gotove kore onda prekrijte i pustite da se ohlade. Dok čekate pripremite kremu.
Prvo umutite šlag sa 3 kašike šećera i ostavite u frizider. Umutite žumanjke i šećer. Dodajte im 200 ml. mlijeka pa još malo mutite. Uspite brašno pa ponovo mutite da dobijete finu kremu bez grudvica.
Na ringlu stavite 800 ml. mlijeka da lagano prokuha. U prokuhalo mlijeko ispite smijesu od žumanjaka ,uz stalno miješanj i skuhajte kao puding. Maknite sa ringle pa dodajte izlomljenu čokoladu i miješajte dok se čokolade ne istope i sjedine.
Smijesu istresite u plastičnu posudu da se brže ohladi . Možete posudu zamotati u vrećicu i ostavite u frižider. Nekada promješajte kremu.
Maslac izvadite iz frižidera da omekša pa ga umutite, dodajte sasvim hladnoj kremi i ponovo mutite da se fino sijedini. Kada su kore i krema spremni počnite sa filovanjem.
U kalup stavite bijelu koru (sa gustinom) preko te kore šlag pa krema. Onda ide kora sa pudingom od vanilije, šlag pa krema. Na kraju dolazi smeđa kora, šlag i krema. Tom istom kremo premažite tortu okolo i ukrasite po vašoj želji
.Ja sam je malo više ukrasila pošo mi je bila rođendanska vi nemorate ako ne želite .
Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar