ponedjeljak, 29. siječnja 2018.

Kremasta nutela torta sa bananama!



Potrebno

Za koru  :

5 bjelanaca
100 gr sjeckanih lješnjaka
50 gr mljevenih lješnjaka
1 kašika limunovog soka
150 gr šećera
1 kašika krušnih mrvica
1 kašika oštrog brašna
1/2 praška za pecivo

Za kremu  :
5 žumanaca
100 gr šećera
2 praška za puding (s okusom vanilije)
600 ml mlijeka
125 gr maslaca ili margarina

I još : 
5 kašika Nutelle
3 veće banane
1 mali paket Petit beurre keksa (+ malo mlijeka za namakanje)
500 ml slatkog vrhnja

Priprema:


Prvo umutite kremu. Umutite žumanjke pjenjačom sa šećerom, praškom za puding i malo mlijeka. Ostalo mlijeko zagrijte dok ne prokuha pa dodajte pripremljenu smjesu i kuhajte kremu na laganoj vatri da se zgusne.
Kremu istresite u zdjelu za mućenje , prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se hladi. Tako ohlađenu kremu umutite sa margarinom sobne temperature.


Za koru:
 Dodajte bjelanjcima malo soli i mutite ih dok se ne zapjene. Onda postepeno dodajte šećer i nastavite mutiti dok ne dobijete čvrsti snijeg od bjelanaca. Na kraju uspite limunov sok.
Dok mutite bjelanca , u kalup za torte (26-28 cm) obloženog masnim pek papirom istresite nacjeskane lješnjake i malo ih tostirajte u rerni .
U gotov snijeg od bjelanjaka lagano dodajte suhe sastojke – mljevene lješnjake, krušne mrvice , brašno, prašak za pecivo . Smjesu izlijte preko prženih lješnjaka,sve poravnajte pa vratite nazad u rernu i pecite cca 20 minuta na 170°C.
Ohlađenu koru onda lbogato premažite Nutellom. Preko Nutelle složite Petite beurre kekse koje ćete kratko namočiti u mlijeko. Kekse premažite sa tankim slojem kreme, pa posložite banane (uzdužno prepoloviljene).
Namažite ostatak kreme, da popunite sve praznine između banana pa lijepo zagladite tortu. Tortu na kraju premažite i ukrasite tučenim slatkim vrhnjem.Prije posluživanja neka odstoji u frižideru barem 5 sati.

Zatim sijecite na željene komade i poslužite .
Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar