ponedjeljak, 29. siječnja 2018.

Pjenasta torta sa krupnim komadicima čokolade !




Potrebno:


Za koru:

8 komada bjelanjaka
8 komada šećera
8 kašika brašna
pola kesice praška za pecivo
+ 100 ml vrućeg mlijeka za prelit gotovu koru


Za kremu:
8 komada žumanjaka
500 ml mlijeka
500 ml vrhnja za šlag
100 grama krupno sjeckane čokolade
2 želatine

Priprema 
:
Umutite pjenasto bjelanjek uz postepeno dodavanje šećera, zatim isključite mikser pa kuhačom umjesite lagano brašno koje pomješate sa praškom za pecivo i postepeno dodajete.Spremnu smjesu za tijesto pecite na podmazanom plehu na 200 stepeno pola sata. Također možete umjesto ulja tepsiju/kalup obložiti sa pek papirom. Gotovu koru pOrelite sa vrućim mlijekom i ohladite malo.U malo hladne vode namočite želatin da odstoji 5-7 minuta. Pjnesto umutite jaja sa šećerom, a mlijeko stavite da zagrije, malo mlijeka vrelog ulite u jaja izmješajte brzo pa cijelu mjesu uspite u mlijeko koje se grije, mješajte na ringli sve zajedno dok se jaja ne skuhaju i malo smjesa ne zgusne. Ali ni jednog trenutka vam ne treba da ključa. Po potrebi povremeno maknite sa ringle kako vam nebi zagorilo i konstantno mješajte. Cijeli postupak traje vreoma kratko. A onda dodajte i želatin izmješajte i ostavite da se hladi.Kad se smjesa od jaja ohladi dodajte joj umućeni šlag , zajedno sa čokokoladom, lagano izmješajte. Smjesu prelite preko kore i osatvite da se sve dobro ohladi.Ukrasite po želji sa šlagom ili samo krupno rendanom čokoladom .

Ohladenu tortu sijecite na parčad pa poslužite .

Prijatno!





Nema komentara:

Objavi komentar