srijeda, 31. siječnja 2018.

Predivan mus kolač od borovnice !



Za koru:
175 gr poluslatke čokolade
110-120 gr nezaslađene čokolade za kuvanje, naseckane
170 gr putera
1 ½ šolja (od 250 ml) šećera
4 veća jajeta
3/4 šolje višenamenskog brašna

Za mus :
70 gr šećera
1-2 kašike limunovog soka (sveže ceđenog)
1 kašičica sirupa od borovnica
1 veće belance
10 gr želatina u listićima
180 gr pirea od borovnica (izmiksane borovnice)
160 gr ohlađenog slatkog vrhnja

Za glazuru:
180 gr šećera
45 ml vode
200 gr slatkog vrhnja
45 ml mleka
60 ml glukoznog sirupa ili meda
½ kašičice ekstrakta borovnice
6 gr listova želatina
Crvena i plava boja za hranu

Priprema

Za koru:

Zagrejte rernu na 175C. Obložite tepsiju dimenzija 20×20 cm papirom za pečenje. Pomešajte čokolade i puter i otopite na pari. Kada se malo ohladi uspite šećer, pa jedno po jedno jaje mešajući mikserom. Dodajte  i brašno, pa dobro izmešajte. Pripremljenu smesu uspite u tepsiju i pecite 35 do 40 minuta. Kora bi trebala biti malo vlažnija. Ostavite koru da se ohladi na sobnoj temperaturi. Koristite dublje mini kalupe, pa izrežite od kore krugove ili neke druge oblike u zavisnosti od kalupa (ostavite kolač u kalupu). Stavite kolače u kalupima u frižider, pa napravite mus.
Za mus :
Da biste napravili pire od borovnica samo ih izmiksajte i procedite kroz širu cediljku. Pomešajte u šerpici šećer, sok od limuna, sirup od borovnice i 20 gr pirea od borovnica i stavite ih na šporet na nižu temperturu da se zagrejavaju do temperature od 100C (proverite kuhinjskim termometrom). Tada umutite belance posebno, pa kada sirup dostigne temperaturu od 117C lagano ga u tankom mlazu sipajte u umućeno belance neprestano miksajući smesu. Mutite dok se smesa ne prohladi.
Listove želatine omekšajte u malo hladne vode. Zagrejte 100 gr pirea od borovnica, pa ubacite listove želatine – da se rastvore. Tu mešavinu (pirea i želatina) spojite sa preostalih 60 gr pirea od borovnica, pa sve pomešajte sa smesom sa umućenim belancetom.
Ohlađeno slatko vrhnje mutite električnim mikserom dok ne dobijete čvrst sneg, pa 1/3 umućenog vrhnja pomešajte sa smesom sa borovnicama, pa spojite sa ostatkom vrhnja.
Napunite kalupe, u kojima su kore, mus smesom, zagladite, pa stavite u frižider da se stegne.
Za  glazuru:
Pomešajte šećer i vodu u šerpici i stavite na šporet da prokuva. U drugoj šerpici odvojeno pomešajte vrhnje i mleko i stavite, takođe, na šporet da prokuva. Čim prokuva sklonite, pa pomešajte sa šećernim sirupom kada on dostigne temperaturu od 110C. Umešajte i glukozni sirup, sklonite sa šporeta, pa dodajte želatin. Izmešajte, ubacite ekstrakt borovnice, pa plavu i crvenu boju za hranu (po malo, dok ne dobijete željenu boju).

Kada se ohladi, izvadite kolače iz kalupa, pa ih prelijte glazurom. 
Ostavite u frižideru da se stegne.
Pa uživajte i prijatno !

Nema komentara:

Objavi komentar