subota, 20. siječnja 2018.

Savršeni krosani sa Nutelom !



Potrebno: 
1 jaje
900 gr brašna
1 kvasac 50gr
2 dc mlijeka
2 dc jogurta
2 kašikice šećera
1 kašikica soli
Još: Nutella krem
250 gr margarina
Za preliv :
100 gr čokolade, 
2 kašike ulja
ili samo šećer u prahu

Priprema
Za Tijesto: 
Odvojiti malo mleka, ugrejati ga, pa dodati kvasac i šećer. Ostaviti da nadođe.
U posudu usuti prosejano brašno, dodati mleko, jogurt, jaje, so i nadošli kvasac. Zamijesiti tijesto. Ostaviti ga 10 minuta da odmori.
Napraviti 2 puta po 6 loptica od tijesta.
Svaku razviti i izrendati margarin (margarin podeliti na deset delova) na svaku, osim na gornju.
Slagati jednu na drugu tako da se dobiju dve gomile od šest kora. Ostaviti da se malo odmore.
Razvući tijesto i iseći ga. Na svaki kraj staviti krem, pa motati u kroasane.
Ostaviti da se odmore 1 sat, pa ih peći u zagrejanoj rerni na 200C.
Istopiti čokoladu i dodati ulje. Dobro promešati i prelivati na ohlađene kroasane.
Ili ih samo pospite šećerom u prahu ostaje na vama kako volite .
Uživajte u super krosanima .
Prijatno !

Kolač koji je izdašan i jako uksan a dobijemo mnogo :Prhke orahnjače !



Potrebno
Za prhko tijesto:

2 žumanjka
60 g šećera
1 vanilin šećer
200 g maslaca
1 limun
180 g kiselog vrhnja
450 g oštrog brašna
1 prašak za pecivo 


Za nadjev:
300 g mljevenih oraha
250 g šećera
1 vanilin šećer
100 ml mlijeka
2 žlice ruma
2 bjelanjka
Za premaz:
20 g maslaca

Za posipanje:
šećer u prahu

Priprema
Za prhko tijesto:


Žumanjke pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom i dobro pjenasto izmiješajte električnom miješalicom.
Dodajte maslac narezan na kockice i dobro promiješajte. Zatim dodajte naribanu limunovu koricu, kiselo vrhnje i još kratko izmiješajte.
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, umiješajte u smjesu i miješajte dok ne dobijete glatko tijesto. Ostavite ga na hladnom mjestu da odstoji oko 30 minuta.
Tijesto podijelite na tri jednaka dijela. Svaki dio razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na veličinu 35×30 cm, premažite trećinom nadjeva i savijte u roladu dužine 35 cm.
Rolade položite u lim za pečenje na pek papir i premažite ih otopljenim maslacem. Pecite na temperaturi 200 °C, otprilike 25 minuta.
Za nadjev:
U posudi pomiješajte mljevene orahe, šećer i vanilin šećer. Smjesu prelijte kipućim mlijekom, dodajte rum te dobro promiješajte i pustite da se malo ohladi.
Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg i lagano umiješajte u nadjev.
Gotove orahnjače posipajte šećerom u prahu, a kad se malo ohlade narežite ih i poslužite uz čaj ili vaš omiljeni napitak .

Kolač je vrlo izdašan, i ima ga  puno za narezati uživajte u ovom poznatom okusu.
Prijatno!

Uštipci moje prijateljice brzi i ukusni gotovi za tren !



Potrebno:
1 jaje
1/2 čaše kiselog vrhnja
1 čaša tople vode
1 vrećica praška za pecivo
malo soli
brašna po potrebi

Priprema:
 Zamijesiti tijesto od svih sastojaka, dodati brašna tako da tijesto bude mekano, kao za kore za pitu ili za pizzu.
Razviti valjkom na debljinu prsta, isjeći na pravokutnike malo zarezati u sredini svaki pravokutnik  i pržiti na vrućem ulju.

Na kraju se dobiju uštipci s džepom: za vrijeme prženja narastu, a unutra ostane prazni prostor (na slici se vidi) u koji možete staviti vrhnje, majonezu, ajvar, ili jednostavno napraviti sendvič od uštipka sa salamom, sirom… Nisu uopće masni.

Prijatno!

Meze uz utakmicu ili savršen doručak uz umak ili namaz :Kroketi od krompira !

Nećete vjerovati kako brzo nestanu .Dobićete oko 80 kom za moju porodicu dovoljno .

Potrebno:
850-900 gr krompira
45 gr maslaca
150 gr griza
100 gr brašna
1 kašičica soli
mrvice – za uvaljati
1 jaje


Priprema :
Pripremite krompir kao kada pripremate pire krompir.Propasirajte i dodajte maslac,pa ostavite da se prohladi.U ohlađeno dodajte i preostale sastojke pa zamijesite smjesu.
Valjati smjesu na mrvicama i praviti duguljasti oblik.
Režite ga kao za njoke 5 cm dužine i promjera oko 2 cm (možete i veće po vašoj želji).
Kroketi će se dodatno napuhati tokom pečenja.
Tijesto je savršeno i lagano se valja.
Kada ih nasiječete dodatno ih malo oblikujte rukama.
Pecite ih u šerpi u dubokom ulju.
Poslužite ih po želji sa namazom ili umakom po želji .
Od ove mjere dobićete  oko 80  kroketa ako smatrate da je previše a vjerujte da neznate kad nestane kolko su dobri .Pripremljene krokete možete i zaledit i izvadit kad vam zatrebaju kao sto radite i njoke .
Prijatno!

Brzi kolač gotov za 15 min -Bićete oduševljeni ovim receptom :Brza vienetta!



Potrebno:
0,5 l tekućeg šlaga
0,5 l kiselog vrhnja
150 g šećera
150 g čokolade
10 kom suhih izdrobljenih keksa(plazma ,petit ,digestive šta imate )
malo istucanih  lješnjaka, oraha, badema

Priprema:
Umuti šlag. Dodaj kiselo vrhnje i šećer, te dobro izmiksaj.
Rastopi čokoladu na pari.
U posudu ili kalup za kuglof stavi 1/3 kreme, posipaj 1/2 mljevnih keksa, lješnjaka, oraha i badema ( možete koristit i samo jednu vrstu orašastog voća), te polij 1/2 čokolade.
Ponovno stavi smjesu šlaga i vrhnja, te ponovi postupak s keksima, lješnjacima i čokoladom.
Stavi preostalu smjesu šlaga i vrhnja.
Stavi preko noći da se dobro zamrzne. Prije posluživanja izvadi jedno 15-ak minuta da se lakše reže.To je sve uživajte .Možete poslužiti uz razne prelive (čokoladni ,voćni ,karamel...)

Prijatno!

Jednostavna poslastica u čaši koja je zaludila internet !


Potrebno:
Za dvije čaše
jedan žumanjak
šećer
ekstrakt vanilije
mlijeko
mascarpone
šalica kafe nes ili ekspreso
piškote
kakao

Priprema:

U zdjelu stavi žumanjak. U žumanjak dodaj dvije žlice šećera i par kapi ekstrakta od vanilije. Sve zajedno malo pomiješaj pjenjačom na pari da se umuti i šećer otopi skinuti . U umućenu smjesu dodaj pola pakiranja mascarpone-a. Pjenjačom nastavi mješati, te dodaj malo mlijeka kako bi smjesa postala lijepo kremasta.Skuhaj šalicu espresso kave u koju zatim dodaš dvije žlice šećera. U espresso uroni piškotu na svega dvije-tri sekunde, budući da piškote brzo upijaju. Natopljenu piškotu prepona dva dijela i u svaku čašu stavi po jednu polovicu.
Na piškotu dodaj kremu, pa u kremu dodaj ponovno piškotu natopljenu u espresso, i tako redom dok čašu u cijelosti ne ispuniš. Za kraj, kako bi sve lijepo izgledalo, po tiramisu-u posipaj malo kakaa. 
Ako volite slađe preko keksa možete dodati i po kašikicu nutele  pa kremu .Dobro ohladite i uživajte u jednostavnom a prelijepom desertu .Ako imate veće društo pravite duple mjere a i za sebe da imate viška za svaki slučaj i iznenadne goste .Po želji možete dodatno ukrasiti 
Prijatno !

Jednostavni i zanimljivi a usto jako ukusni :Trokuti !



Potrebno:
5jaja 
150 g šećera
po potrebi mljeveni keksi(po mogućnosti plazma)
150 g mljevenih oraha ili lješnjaka
50 g brusnica
50 g suhih marelica
1 šaka grubo narezanih oraha
100 g žele bombona
1 list oblatne za okvir

Priprema:
Na par jaja i šećer i kuhati  u gustu smjesu dodati i čokoladu  . Za to vrijeme sameljemo orahe i kekse (meni treba 2-3 šake). Narežemo orahe i marelice na kockice i izrežemo oblatne za kalup. Kad je smjesa kuhana, sklonijemo je s pare, dodamo margarin, orahe, brusnice, marelice i kekse (toliko keksa da bude što tvrđa smjesa) i dobro izmiješamo sastojke kuhačom .
Pola smjese stavimo u kalup, posložimo žele bombone po smjesi i stavimo ostatak smjese. Oblikikujemo masu u trokut (dobro će doći ako imate tokutasti kalup ako imate kalup onda prvo stavite prozirnu foliju pa stanice od oblate pa istresete smjesu i pokrijete zadnjim listom oblatne i zavijete foliju i ostavite tako da se ohladi )a ako nemate na oblikovani trokut na kraju pokrijemo oblatnom, stavimo neki teret  na kolač i ostavimo ga preko noći da se ohladi.Zatim ohladen kolač siječemo na željena parčad i poslužimo .

Prijatno!

petak, 19. siječnja 2018.

Kremasto savršenstvo za sve ljubitelje vanilije :Princess Vanila !



Potrebno
Za kore:

 5 kom bjelanjaka
 1  pudinga od vanilije u prahu
 1 velika žlica brašna
 5 žlica šećera
 3 žlice ulja

Za kremu:

 6,5 dl mlijeka,5 žutanjaka
 2  pudinga od vanilije
 150 g šećera u prahu
 2 vrećice vanili šećera
 100 g maslaca
 2 dl čvrsto tučenog slatkog vrhnja
 2-3 kom banana

Za ukras:

 krupno ribana bijela čokolada ili slatko vrhnje

Priprema
Za kore:

 Odvojiti bjelanjke od žumanjaka.Bjelanjke istući u čvrst snijeg,polagano dodajući šećer,zatim dodati potrebnu količinu ulja,puding u prahu i brašno,smjesu ujednačiti.
Veliki lim od pećnice(40 x30 cm) postaviti papirom za pečenje,izliti smjesu u njega,lagano zaravnati žlicom i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 160C oko 20- 25 min,dok kora lagano porumeni.
Koru prohladiti,i prerezati na 3 jednaka dijela po dužini lima, zatim pažljivo odvojiti od papira za pečenje, pažljivo,jer korice budu izuzetno tanke i mekane.

Za kremu :

Od ukupne količine mlijeka odvojiti 1,5 dl u kome razmutiti pudinge u prahu,žutanjke i vanili šećere.U zakipjelo mlijeko lagano ukuhati smjesu pudinga,i kuhati dok se potpuno ne zgusne.
Kuhanu kremu prekriti prozirnom folijom da bi se spriječila pokorica odgore,ohladiti kremu, a zasebno pjenasto umutiti maslac i šećer u prahu,te posebno čvrsto ulupati slatko vrhnje.
Prohlađenoj kremi dodati maslac i šećer i na kraju umješati slatko vrhnje.
Slaganje:
Redom filovati korica-krema tanko rezane banane ili neko drugo voće,-korica-krema-voće i tako redom.

Na kraju tortu premazati filom sa svih strana,po želji ukrasiti ju slatkim vrhnjem ili krupno ribanom bijelom čokoladom.
Ohladiti dobro u frižideru pa sjeći na parčad i poslužiti.
Prijatno!

Kuglice od čokolade i kokosa bez šećera !



Potrebno:

1 i 3/4 šoljice kokosa
3 kašičice kokosovog ulja
3 kašičice javorovog sirupa
2 kašičice nezaslađenog kokosovog mlijeka
pola kašičice ekstrakta vanilije
1/8 kašičice soli
tamna čokolada ili bijela čokolada

Priprema:
Miješajte jednu šoljicu kokosa i kokosovog ulja velikom brzinom dok ne postane gotovo kao maslac. Dodajte javorov sirup, kokosovo mlijeko, ekstrakt vanilije i so te dobro promiješajte da se poveže. Dodajte ostatak kokosa i umijesite kao tijesto.
Potom oblikujte kuglice i stavite u frižider na jedan sat, a može i preko noći, ako vam se ne žuri.
Otopite čokoladu u mikrovalnoj ili u tavi uz dodatak vrlo malo ulja ili margarina. Odmah umačite kuglice u čokoladu i posipajte kokosom pa vratite u frižider na pet do 10 minuta. Umjesto crne čokolade, možete koristiti i bijelu ili podijeljeno pola pola .Ohladite kuglice u frižideru pa poslužite .

Prijatno!

Čarobne -Mak kiflice !




Potrebno
 Za fil:

100 ml mlijeka
200 g mljevenog maka
120 g šećera
naribana korica od polovine limuna

Za tijesto:
jaje
kašičica praška za pecivo
150 g putera
korica i sok od polovine limuna
75 ml mlijeka na sobnoj temperaturi
375 g brašna
60 g šećera u prahu

Priprema:
Za fil :

 Skuhajte mlijeko sa šećerom, sklonite s vatre i umiješajte limunovu koricu i mak.

Za  tijesto 
 Izmiješajte brašno sa praškom za pecivo, dodajte šećer u prahu i hladan puter nasječen na sitne komade i izradite mrvičastu, sitnu strukturu. Umiješajte limunov sok, koricu i jaje pa postepeno dodajite mlijeko i izradite glatko tijesto.
Podijelite na 3 dijela, oblikujte kuglice, rastanjite u plastičnu foliju, ohladite na jedan sat.
 Pobrašnite radnu površinu i razvijte tijesto, premažite 1/3 fila od maka i jedan cm pri krajevima ostavite bez fila.

Nasijecite na 16 dijelova i uvijte kiflice. Redajte u tepsiju sa pek papirom i pecite na 180 stepeni dok ne poprime rumenu boju. Uvaljajte u šećer u prahu.Ohladite pa poslužite .
Prijatno!

Dobro će doći u ove hladne dane:Vruća bijela Čokolada sa cimetom !




Ugrijte se u ove hladne dane uz predivan  topli napitak !

Potrebno:

7,5 dl mlijeka

2 kašike likera od kafe

250 g bijele čokolade

1,25 dl slatkog vrhnja

cimet

Priprema:

 Prokuhajte mlijeko. Maknite ga s vatre, dodajte liker od kafe i izrendanu čokoladu te miješajte dok se čokolada ne otopi.

 Napitak ulijte u ugrijane čaše ili šoljice, ukrasite tučenim slatkim vrhnjem i posipajte cimetom u prahu i crnom čokoladom.

Uživajte i prijatno.

Neznam za vas ali ja uživam u ovakvim kolačima :Ukusan i osvježavajući prevrnuti kolač sa jabukama!


Potrebno:
8 većih jabuka
100 g + 50 g šećera
100 g sitno sjeckanih oraha

Za koru/biskvit:
4 jaja
200 g šećera
200 g glatkog brašna
prašak za pecivo


Priprema:

Jabuke operite, ogulite i izdubite im sredinu.
Dno većeg kalupa bogato posipajte šećerom (100 g) tako da lijepo pokrije dno kalupa. Preko šećera posložite pripremljene jabuke. Ukoliko imate manje jabuke možda će vam trebati i više od 8 jabuka kako bi popunili cijeli kalup.
Orahe sameljite ili istucite u vrećici  i pomiješajte sa šećerom (50 g). Tom mješavinom napunite izdubljene jabuke. Tako pripremljene jabuke pecite 15-20 minuta na temperaturi od 180°C, dok malo ne omekšaju.
Za koru/ biskvit :
Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg. Žumanjke pjenasto mutite sa šećerom nekoliko minuta dok ne dobijete  gustu smjesu.
Žumanjcima naizmjenično dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i snijeg od bjelanjaka. Smjesu nježno miješajte kuhačom sa se smjesa sjedini .
Omekšale jabuke prelijte pripremljenom smjesom pa nastavite peći kolač dodatnih 25-30 minuta, dok se biskvit ne ispeće.
Kada se kolač ohladi, oštrim nožem prođite uz rub kalupa pa kolač pažljivo preokrenite na tacnu za posluživanje.Tako i ostane na tasni da su jabuke gore .
Ohladen kolač možete još dodatno ukrasiti sa umućenim šlagom po želji .Kolač je jako ukusan i osvježavajući uživaćete svakako u ukusnom desertu .
Prijatno! 

Uvjerite se u jednostavnost i ljepotu ove poslastice :Pohovani sladoled!



Potrebno :
4 kugle sladoleda (po želji  znači koji volite ja sam radila sa vanilijom )
1/4 šolje mlijeka
2 jaja
30 g brašna
30 g mljevenog keksa
puter ili ulje za prženje 
Za dekoraciju šlag po želji i tečna ili istopljena čokolada 


Priprema :

Jaja umutiti i sjediniti sa mlijekom. Sladoled vaditi kašikom, oblikovati u kuglu i brzo uvaljati u brašno, pa umočiti  u jaja i mlijeko, zatim uvaljati u mljeveni keks, i vratiti u zamrzivač da se ponovo stegne. U manjoj dubljoj tavi zagrejati puter ili ulje i kratko peći kugle dok keks ne porumeni.(Kugle ne dirate dok se peku pomalo protresite tavu ako je potrebno da se okrenu zavisno kolko ste stavili putera ili ulja treba da propadnu u masnoću  )
Pečene kugle stavljati na papirni ubrus da se ostrani višak masnoće.
Servirati sa umućenim šlagom i dekorisati tečnom čokoladom ili karamelom ako imate .
Zatim poslužite i uživajte .Za veće društvo normalno da ćete napraviti veću količinu .Prvi put napravite samo za sebe da se uvjerite u jednostavnost i ljepotu poslastice ,.
Prijatno!