subota, 20. siječnja 2018.

Kolač koji je izdašan i jako uksan a dobijemo mnogo :Prhke orahnjače !



Potrebno
Za prhko tijesto:

2 žumanjka
60 g šećera
1 vanilin šećer
200 g maslaca
1 limun
180 g kiselog vrhnja
450 g oštrog brašna
1 prašak za pecivo 


Za nadjev:
300 g mljevenih oraha
250 g šećera
1 vanilin šećer
100 ml mlijeka
2 žlice ruma
2 bjelanjka
Za premaz:
20 g maslaca

Za posipanje:
šećer u prahu

Priprema
Za prhko tijesto:


Žumanjke pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom i dobro pjenasto izmiješajte električnom miješalicom.
Dodajte maslac narezan na kockice i dobro promiješajte. Zatim dodajte naribanu limunovu koricu, kiselo vrhnje i još kratko izmiješajte.
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, umiješajte u smjesu i miješajte dok ne dobijete glatko tijesto. Ostavite ga na hladnom mjestu da odstoji oko 30 minuta.
Tijesto podijelite na tri jednaka dijela. Svaki dio razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na veličinu 35×30 cm, premažite trećinom nadjeva i savijte u roladu dužine 35 cm.
Rolade položite u lim za pečenje na pek papir i premažite ih otopljenim maslacem. Pecite na temperaturi 200 °C, otprilike 25 minuta.
Za nadjev:
U posudi pomiješajte mljevene orahe, šećer i vanilin šećer. Smjesu prelijte kipućim mlijekom, dodajte rum te dobro promiješajte i pustite da se malo ohladi.
Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg i lagano umiješajte u nadjev.
Gotove orahnjače posipajte šećerom u prahu, a kad se malo ohlade narežite ih i poslužite uz čaj ili vaš omiljeni napitak .

Kolač je vrlo izdašan, i ima ga  puno za narezati uživajte u ovom poznatom okusu.
Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar