četvrtak, 18. siječnja 2018.

Veoma ukusan i jako dekorativan :Tigar rolat!


Potrebno
Za biskvit:


6 bjelanjaka
4 žumanjaka
125 g šećera
125 g glatkog brašna
mrvica soli
2 kašike kakaa
1 kašičica prehrambene boje – narančasta, ako su domaća jaja ne treba boja
po želji limunova korica i vanilija


Za fil:

300 g tamne čokolade
150 ml slatke pavlake 


Priprema 

Za fil:
Zagrijati pavlaku do ključanja pa u njoj istopiti čokoladu izlomljenu na kockice, ostaviti da se ohladi uz povremeno miješanje na sobnoj temperaturi

Za biskvit:
Umutiti bjelanjke  sa mrvicom soli u čvrst snijeg i ostaviti sa strane Umutiti žumanjke sa šećerom, vanilom i koricom limuna, dodati brašno pomiješano sa bojom pa dobro izmiješati, u smjesu još dodati 2 kašike umućenih bjelanaca pa dobro umutiti mikserom, i na kraju dodavati postepeno ostala bjelanca i miješati kašikom, polako preklapajući smjesu odozdo prema gore da ostane vazdušasta (ako se brzo miješa smjesa će se svodeniti i biskvit će biti tvrd i žilav) Od smjese odvojiti 2 kašike i pomiješati sa kakaom. Sipati u ćešak kese za zamrzivač, odrezati vrh i na papiru za pečenje praviti tigrove šare-zapeći 2 min. u rerni zagrijanoj na 200 C Biskviti izvaditi iz rerne i sipati žutu smjesu, poravnati malo i peći na 200 C da blago porumeni nekih 15 min . Pečen biskvit izvaditi iz pleha, odvojiti od papira i saviti u rolat zajedno sa papirom za pečenje, tako daprugaste šare dođu poprijeko. 
Za fil:
Zagrijati pavlaku do ključanja pa u njoj istopiti čokoladu izlomljenu na kockice, ostaviti da se ohladi uz povremeno miješanje na sobnoj temperaturi

Ohlađen biskvit premazati ohlađenom kremom, ponovo saviti u rolat, zamotati u krpu i staviti u frižider da se još malo ohladi.
Ohladen rolat sjeći na kriške i poslužiti .
Prijatno!

Tako ukusan a tako jednostavan:Brzi puding kolač!


Potrebno

Za biskvit:


6 jaja
110 g šećera
5 kašika kakaa u prahu
100 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
150 ml mlijeka
150 ml ulja

Za kremu od vanilije:

850 ml mlijeka
2 praška za puding s okusom vanilije
90 g šećera
1 vanilin šećer
125 g maslaca

Za  kremu od čokolade:

850 ml mlijeka
2 praška za puding s okusom čokolade
90 g šećera
100 g mliječne čokolade

Priprema
Za biskvit:
Bjelanjcima dodajte prstohvat soli i izmiksajte ih u čvrsti snijeg. Žutanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom. Dodajte kakao, kratko izmiksajte pa dodajte mlijeko i ulje. Zatim dodajte brašno i prašak za pecivo pa sve lagano izmiksajte. Na kraju kuhačom umiješajte snijeg od bjelanjaka. Biskvitnu smjesu izlijte u namaščen i pobrašnjen kalup za pečenje (25×35 cm) i pecite 15-20 minuta na temperaturi od 180 °C. Čačkalicom provjerite je i tijesto pečeno.

 Za  kremu od vanilije :
Puding skuhajte prema uputama na pakiranju, zajedno sa šećerom. Maknite s vatre pa dodajte na kockice izrezan maslac i miješajte dok se ne otopi. Vruću kremu izlijte preko biskvita. 
Za čokoladnu  kremu:
 Pripremite na isti način kao i kremu od vanilije, samo umjesto maslaca u kuhani puding dodajte na kockice razlomljenu čokoladu. Čokoladnu kremu izlijte preko pudinga od vanilije. Kolač prije posluživanja ohladite najprije na sobnoj temperaturi, a zatim i u frižideru .
Ohlađen kolač dekorišite po želji zatim sijecite na kocke i poslužite .
Prijatno!

Super dekorarivni rolat sa čokoladom i marcipanom !



Potrebno:

1 list oblatne
200 gr marcipana
100 ml slatke pavlake
100 gr čokolade
1 kašika meda
1 puna kašika nutelle


Priprema:

Prvo pripremiti ganache krem: U šerpicu sipati slatku pavlaku i čokoladu izlomljenu na kockice. Staviti na vatru da se greje i mešati do tačke ključanja, tj. dok se čokolada potpuno ne istopi. Ostaviti da se dobro ohladi, a zatim staviti kašiku meda i izmiksirati. Dodati kašiku nutelle i dobro izmiješati.
Oblatnu staviti između dve važne krpe da omekša. Voditi računa da se ne navlaži previše jer bi u tom slučaju bila žilava. Otprilike, 10 minuta je dovoljno tj. kada krajevi mogu da se saviju.
Marcipan razviti pomoću oklagije na pek-papiru. To je najlaše uraditi ako se preko njega stavi razrezana kesa za zamrzavanje i pređe se oklagijom preko kese. Oblatnu premazati čokoladnim kremom. Zatim, pomoću pek papira, preneti marcipan na krem, odlepiti papir i pažljivo uviti rolat. Malo ga, blagim pokretima, valjati po stolu da ima lep, okrugao izgled, pažljivo da ne bi pukao. Rolat staviti na poslužavnik i ostaviti da se ohladi, pa iseći tankim nožem i servirati.

Napomena :Ovako pripremljen rolat možete i zamrznuti zamotanog u alu foliju i izvadit kad vam zatreba .

Prijatno !

Super kremasta torta :Umotani čokoladni san !



Potrebno

Za svijetli biskvit:


4 jaja
100 g šećera
1 vrećica vanilije
100 g brašna
40 g gustina
1 mala kašikíca praška za pecivo

Za tamni biskvit:

2 jaja
2 kašike tople vode
60 g šećera
1 vrećica vanilije
50 g brašna
50 g gustina
1 mala kašikica praška za pecivo
1 kašika kakao

Za svijetli fil:

50 g bijele čokolade
600 ml. tečnog šlaga
5 vrećica šlagfix
100 g marmelade od jagoda ili trešanja

Za tamni fil :

2 listića želatina
1 puding od čokolade
375 ml. mlijeka
40 g šećera

Priprema

Za tamni fil
: Želatine otopiti u vodi oko 5 minuta.U međuvremenu skuhati puding i u malo ohlađeni puding dodati ocjeđeni želatin i miješati dok se želatin neistopi u pudingu. Staviti prozirnu foliju preko pudinga(da se nestvori kora preko pudinga) i ohladiti.
Za svijetli biskvit:

Jaja sa šećerom i vanilijom pjenasto umutiti. Polako dodati brašno, gustin i
prašak za pecivo.Tijesto staviti u veliki pleh sa pak papiromi peći oko 15 min
na 180°C.
Za tamni biskvit : U međuvremenu dok se prvi biskvit peće, pjenasto umutiti jaja sa šećerom i vanilijom , polagano dodati brašno , gustin , kakao i prašak za pecivo. Staviti u kalup24 cm. i peći oko 15 min. na 180°C.

                                                                                   Za svijetli fil :
Tečni šlag umutiti sa 2 kasike šećera , dodati 2 vrecice vanilije i postepeno dodavati šlagfix. Šlag čvrsto umutit.




Svijetli biskvit izrezati u 6 dijelova svaku traku rezati(najbolje sa linijalom) na 6 cm. Preko traka prvo premazati ohlađeni puding. Preko pudinga staviti izribanu bijelu čokoladu i na kraju premazati sa šlagom ( pola umučenog šlaga. Nakon toga staviti marmeladu u špricu i stavljati crvene linije preko šlaga tako da svaka linija leži u sredini od trake Kada je sve premazano onda polako odvojiti trake ( najbolje sa velikim nožem . Tamni biskvit jednom presijeci i donji dio premazati sa ostatkom od marmelade. Prvi dio od trake uviti kao pužic i staviti na sredinu tamnog
biskvita i sve tako dalje uvijati ostale trake .




Na kraju poklopiti sa drugim dijelom od tamnog biskvita. Kolač premazati sa ostatkom od šlaga i ukrasiti po želji.Dobro ohladiti pa poslužiti .

Prijatno!

Brze kocke sa grizom i pudingom !



Potrebno

Za podlogu :


250g Petit keksa

Za bijeli dio :
4 bjelanjka
1l mlijeka
5 kašika šećera
7 vrhom punih kašika griza
2  vanil šećera burbon


Za žuti dio :
4 žumanjka
1l mlijeka
2 vanilin pudinga
6 kašika  šećera


I još:
0,5 l slatkog tučenog ili biljnog vrhnja, može
ili 3 šlag pjene

Priprema:

U tepsiju (veličine oko 35×20 cm) poslažite kekse. O veličini tepsije ovisi i visina kolača, ako stavite u onu najveću (veličine pečnice) trebat će vam više keksi, a kolač bude tanji. 
Za bijeli dio :
U litri mlijeka skuhate gris sa 5 žlica šećera, a na kraju u vurću smjesu umiksate snijeg od 4 bjelanjca. Da bi snijeg bio čvršći odvojite dvije žlice šećera pa ga umiksajte sa bjelanjcima. Izlijte gris na kekse. 
Za žuti dio :
U drugoj litri mlijeka skuhate puding koji ste prethodno umutili sa malo mlijeka, šećera i žumanjcima. Vruće izlijte na gris.
 Kada se ohladi premažite sa vrhnjem kojim želite, nama se najviše dopada šlag umućen vodom. Odozgo po želji ukrasite ribanom čokoladom ili čokoladnim mrvicama.
Kolač ohladite pa sijecite na kocke i poslužite .
Prijatno!

Najsočnije Rogač kocke !


Potrebno
Za tijesto :
3 jaja
1 šolja (od 2 dl) šećera
1 šolja mlijeka
1 šolja ulja
1 šolja mljevenog rogača
1 šolja pšeničnog griza
1 prašak za pecivo
3 kašike kakaa
3 jabuke
Za preliv:
1 šolja šećera
350 ml mlijeka
100 gr mliječne čokolade
50 gr čokolade za kuhanje
100 gr margarina
I još:
po ukusu 2 šlag pjene,kreme ili vrhnje za šlag
Priprema:
Pjenasto umutiti jaja i šećer.Zatim dodati mlijeko,ulje,rogač,griz,kakao i prašak za pecivo,pa sve dobro sjediniti.Na kraju dodati i oguljene,rendane jabuke (ne cijediti ih)!Smjesu sipati u margarinom premazan i brašnom posut pleh. Peći na 180 C,oko 40 minuta.Prokuhati mlijeko i šećer,pa dodati izlomljenu čokoladu i narezan margarin.Miješati,dok se ne otopi!Pečen kolač preliti prelivom.Ostaviti da se ohladi. Kad se kolač ohladi i upije preliv,premazati ga umućenim šlagom. Ostaviti u frižider par sati,pa rezati na kocke i poslužiti .
Prijatno!

Meni jedan od najdražih kolača :Nutela kocke !



Potrebno

Za kremu :


7dcl mlijeka
7 žumanjaka
7kašika  šećera
2  vanilija pudinga
150g maslaca ili margarina
3 vanilin šećera

Za koru/biskit :

7 bjelanjaka
100g krupno sjeckanog lješnjaka ili oraha
150g šećera
1 kašika  limunovog soka
50g mljevenih lješnjaka ili oraha
pola praška za pecivo
2 kašike  glatkog brašna

I još :
200g nutelle
malo mlijeka
240g petit keksa
250 ml vrhnja za šlag

Priprema
Za kremu :

Bjelanjke odvojite od žumanjka. Mlijeku oduzmite otprilike 3 dcl dcl, kako biste u manjoj posudici razmutili prah pudinga i žumanjke. Ostatak mlijeka zajedno sa šećerom stavite da zakuha, pa mu dodajte razmućeni puding i žumanjke. Kuhajte dok se ne zgusne. Stavite na hlađenje prekriveno prijanjajućom folijom.

Za koru/biskvit  :
 Pećnicu upalite na 150 C i ostavite ju da se grije. Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg postepeno dodavajući šećer, na kraju dodajte limunov sok, mljevene lješnjake, ili orahe, glatko brašno i prašak za pecivo. Sve skupa spojite kuhačom . Smjesu od bjelanjaka rasporedite po lješnjacima ili orasima, poravnajte i peći 15-20 minuta. Pečeni biskvit preokrenite tako da lješnjaci budu gore, stavite ga na tepsiju ili kalup u kojem ćete slagati kolač. 
Premažite ga s nutellom. Zatim slijedi sloj petit keksa. Pripremite si malo mlijeka, svaki keks malo namočite u mlijeko, pa ga stavite na sloj nutelle. Margarin ili maslac izmiksajte da bude pjenast. Zatim ga dodajte u kremu, pa sve skupa dobro izmiksajte. Premažite kremu preko petit keksa. Na kraju ukrasite umućenim šlagom  šlagom.Dekorišite po želji moze rendana čokolada ili ša imate .
Kolač ohladite pa sijecite na štanglice ili kocke pa poslužite .
Napomena :Ako želite dojam torte možete staviti još jedan red keksa pošto ima dosta kreme .
Prijatno!

Na brži i jednostavniji način napravite :Tulumbe iz rerne koje moraju da uspiju !



Potrebno

Za tijesto :4 jaja
1 dcl ulja
4 dcl. vode
prstohvat soli
300 gr brašna
pola praška za pecivo


Za Preliv:
1 kg šećera
1 l vode
1 limun

Priprema
Za tijesto :

Staviti vodu i ulje da provri, dodati so, pomeriti sa vatre i dodati brašno izmešano sa praškom za pecivo, ostaviti da se na pola ohladi i onda dodati jaja i sve dobro sjediniti, staviti masu u špric i istiskivati na pleh podmazam margarinom, staviti da peče na temperaturi pećnice 200 stepeni nekih 20 -25 min zavisno od pecnice  i kad je pečeno zaliti hladnim prelivom.

Za preliv kao i za tulumbe koje pržimo u  ulju  ukuhati vodu , šećer i limun u gust sirup.Ako volite miris vanilije možete dodati i vanilin šećer u preliv .
Tulumbe ohladiti i poslužiti .
Prijatno !

srijeda, 17. siječnja 2018.

Nepečeni kolač koji će osvoijiti svakog sladokusca!



Potrebno

Za podlogu :


350g Paris nero keksa (ili po izboru)
4 kašike pune otopljenoga margarina /maslaca
4 kašike tostiranih mljevenih lješnjaka
2-3 kašike vode

Za cheesecake:

400 g ABC sira
3 kašike Linolade
1,5 dl zaslađenog kondenziranog mlijeka
100 g otopljene tamne čokolade
6 dl Tekućeg biljnog šlaga
1 mljevena želatina

Za ganache:

150 g čokolade po želji
1 dl slatkog vrhnja
1/2 dl zaslađenog kondenziranoga mlijeka

Priprema

Za podlogu :
 U multipraktiku usitniti kekse, dodati otopljeni maslac/margarin, lješnjake i vodu. Trebate dobiti rahlu masu koja se pomalo gruda. Utisnuti podlogu u kalup veličine 20×30 (moj je 17×30) i ostaviti u frižideru  da se stisne.
Za cheesecake:
Želatinu natopiti prema uputama da nabubri. Izmiksati ABC sir, kond. mlijeko, linoladu, otopljenu čokoladu.
 Miksati šlag i umiješati u kremu od sira. Dodati otopljenu želatinu po malo uz stalno miješanje.
 Pripremljenu kremu staviti na koru, poravnati i staviti u frižider dok pripremamo ganache. 

Za ganache:
Ugrijati vrhnje i kond. mlijeko, ne uzavrijeti i preliti preko usitnjene čokolade, promiješati i ganache.Malo prohladiti  preliti preko kreme.
 Kolač dobro ohladiti u frižideru  prije služenja .

Prijatno!

Provjereno najbolje oblatne po bakinom receptu !




Potrebno:
3 kore za oblatnu
30 kašika mlijeka
400 g šećera
1 margarin
150 g mljevenog keksa
150 g mljevenih oraha
100 g čokolade

Priprema:

Zagrejte mlijeko i dodajte šećer. Miješajte dok se šećer ne otopi. U toplo mleko dodajte margarin i polako mešajte. Kada se sjedine margarin i mleko dodajte keks i orahe, Premažite jednu koru polovinom fila zatim stavite otopljenu čokoladu u ostatak fila i stim premažite drugu koru zatim stavite na koru sa čokoladom prvu premazanu koru te prekrite sve zadnjom korom .Oblatnu poklopite sa tepsijom iz rerne neka se tako ohladi .Zatim sijecite na željene oblike i poslužite .

Prijatno !

Prosto ga obožavam :Mamin kremasti kolač koji uvijek uspije!



Potrebno 
Za koru :
5 bjelanaca
5 kašika šećera,
5 kašika brašna .


Za kremu :

1 puding od vanile
1 puding od čokolade,
1 litra mlijeka,
4 kašika gustina
200 grama šećera,
40 grama čokolade,
300 grama grama margarina
i 300 ml šlaga….

Priprema 

Za koru :
Umuti sne od belanaca pa dodavati po jednu kašiku šećera muteći celo vreme zatim dodati brašno. Peći na 180 stepeni u nauljenoj formi otprilike 26 cm . Pečenu toplu koru preliti sa 250 ml mlijeka i ostavi da se ohladi.
Za kremu 
U pola litre mleka i 100 grama šećera zakuvati 1 puding od vanile i 2 kasike gustina. U pola litre mlijeka i 100 grama šećera zakuvati puding od čokolade sa 2 kasike gustina i na kraju dodati u to 40 grama čokolade miješajući da se otopi. Te filove ohladiti . Posebno umutiti margarin sa preostalih 5 žumanaca koji smo umutili na pari i podeli to na 2 dela. Pomiješati margarin i miksati sa pudingom od vanile a drugi isto to uraditi sa pudingom od čokolade. Pokvašenu koru premazati belim kremom a onda braon kremom i na kraju staviti šlag odozgo i izrendati čokoladu…
Ohladiti dobro u frižideru pa poslužiti 
Prijatno!

Gotovi za 20 min sitni kolačići od griza !



Potrebno

Za tijesto:

mjera šolja 2 dl

2 jaja
1 šolja jogurta
1 šolja ulja
2 šolje griza
2 šolje brašna
20 g praška za pecivo
1 kom vanilin šećer, rendana korica limuna

Za uvaljati kolačiće:

1 šolja griza

Za preliv:

4 šolje šećera u prahu-5oo g
4 šolje vode
1/2 limuna
1 kom vanilin šećer

Priprema:

Umutiti jaja pjenasto, dodati vanilin šećer i ulje pa sjediniti sa jajima, sipati jogurt pa miješati da se smjesa izjednači. Izmiješati brašno, griz i prašak za pecivo pa sipati u smjesu i umutiti da se sve sjedini. Smjesa je rijetka, ali tako treba, stajanjem će griz nabubriti i upiti tečnost, meni je stajala 30 minuta. I dalje je smjesa mekša – pjenasta ali se fino oblikuje i ne lijepi se za ruke. Od tijesta odvajati manje komadiće i oblikovati kuglice koje se uvaljaju u griz i stavljaju u podmazan pleh. Neka se odmore još malo u plehu prije pečenja 15-ak minuta. Peći na 200 C 15 – 20 min da blago porumene.
 Za preliv izmiješati šećer u prahu i vodu, pomiješati 1 vanilin šećer i kolutove limuna, miješati povremeno da se sav šećer istopi. Ne kuva se. Vruće kolačiće preliti sirupom, kašikom po malo sipati na svaki kolačić i tako 2-3 puta. Od ove količine se dobije oko 70 kolačića.
Ohladiti pa poslužiti .
Prijatno!

Brza Expres Torta !



Potrebno:

1 petit keks sa čokoladnim punjenjem(turski keks ako nema može i obični)
2 pudinga od vanilije
1 l mlijeka
6-8 kašika šećera
1 kg banana
1/3 limuna sok

Šlag po želji za dekoraciju
mljeveni keks sa čokoladom
Priprema:

Skuhati dva pudinga u 1 l mlijeka sa 6-8 žlica šećera. Kada se puding skuha ostaviti malo da se rasladi ne skroz da ohladi  . Petit keks potapati u mlako mlijeko da odmekne i redati po tepsiji (tacni ili bilo čemu ). Kada ste poredali prvi sloj petit keksa, premažete sa jednim dijelom pudinga i po tome redate petit keks. Po keksu stavite banane, koje ste prethodno izrezali na kolutice i presuli sokom od limuna da ne pocrne, i prelijete pudingom. Na puding opet poredate keks, pa preko banane i puding. Poredate još jedan sloj keksa i preko puding, i premažite sa šlagom. Dekoracija po želji.

Prijatno !