četvrtak, 11. siječnja 2018.

Princes Krofne !



Potrebno vam je:

Za tijesto/krofne :
 6 jaja, 
150 g putera ili margarina
150 g mekog brašna,
 250 ml vode

Za fil:
 1 l mlijeka,
 6 jaja
12 supenih kašika šećera
2 pudinga od vanile
rastopljena čokolada, 
prah šećer...

Priprema 

Za tijesto/krofne:
 Puter staviti u hladnu vodu, a potom na ringlu da provri. Čim provri dodati brašno, intezivno mešajući i brzo skinuti sa vatre da ni malo ne uvri. U međuvremenu umutiti 6 jaja - posebno belanca, posebno žumanca. Kad su dobro umućena spojiti ih pa ih dodati još toplom masnom tijestu. Dobro izmiješati. Masa je dovoljna za tačno 40 krofni. Puna kašika tijesta se stavlja u pleh na 20 pravilno raspoređenih mesta, jer krofne porastu, pa da se ne slepe. Peći 7 minuta u već zagrejanoj rerni na 220 °C, a zatim jos 13 minuta na 200 °C. 
Za fil:
Umutiti jaja, šecer i pudinge u 100 ml mlijeka. Posebno prokuvati 900ml mlijeka i u njega polako mešajući, dodati prethodno umućenu masu. Kuvati fil da se zgusne, da ne curi sa kašike u mlazu. Ohlađene krofne prerezati po sredini i  filovati (ja to radim špricom za kolače ), ohlađenim filom. Princes krofne preliti topljenom čokoladom ili šećerom u prahu.
Prijatno!

Oduševite svoje mališane :Pizza palačincima !



Potrebno :

Za fil :
250 g pečuraka
250 g praške šunke ili kulena
250 g kačkavalja
100 g paradajz sos
so, biber
origano
100 g maslina bez koštica

2 jajeta
prezle
Pripremljeni palačinci po uobičajenom receptu 
Priprema:
Isecite, ali ne presitno, sve sastojke za fil, dodajte tečni paradajz, začinite, pa time filujte palačinke. Zavijte ih po želji, možete i kao što zavijate sarme.

Nafilovane palačinke umačite u jaje, pa u prezle, i pecite na blago zagrejanom ulju (ili u fritezi). Poslužite dok je toplo. Palačinke odozgo možete posuti rendanim kačkavaljem ili sosom od majoneza, pavlake i kiselih krastavčica.
Prijatno!

srijeda, 10. siječnja 2018.

Super kolač za zimske dane : Engleski kolač !



Potrebno :
4 jaja
150 g suvog grožđa
50 g kandirane kore od pomorandže
50 g kandirane kore od limuna
30 g đumbira
250 g putera
230 g šećera smeđeg
po malo mlevenog đumbira, muskatnog orščića  i karanfilića
so, rendana kora od limuna,
250 g brašna
2 kašike praška za pecivo
2 kašike šećera u prahu

Priprema:
U jednu činiju usuti suvo grožđe, sitno seckane kandirane kore od pomorandže i limuna i sitno seckani đumbir. Poklopiti i ostaviti da miruje oko jedan sat. Zagrejati rernu na 175 stepeni. Odvojiti žumanca od belanaca. Penasto umutiti puter, šećer i žumanca. Dodati tome mlevene začine, so i koru od limuna. Mikserom čvrsto umutiti belanca. Izmešati brašno sa praškom za pecivo i dodati masi u kojoj ima putera. Na kraju dodati ulupana belanca. Usuti testo u kalup (30 cm) obložen peki papirom, poravnati ga odozgo i peći oko 50–60 minuta. Nakon toga ostaviti kolač da se malo prohladi, a zatim izručiti na kuhinjsku rešetku da se hladi. Treba da se ohladi potpuno. Neposredno pre serviranja posuti kolač šećerom u prahu .Poslužiti uz omiljeni topli napitak .
Prijatno!

Odlična Čokoladna torta za početnike -Bez pečenja !


Potrebno

Za podlogu:

200 g keksi petit
100 g čokolade crne za kuhanje
100 g maslaca

Za kremu:
200 g slatkog vrhnja
200 g čokolade crne za kuhanje
1/2 šalice jake crne kave

Za ganache kremu:

200 g čokolade crne za kuhanje
200 g slatkog vrhnja



Priprema

Za Podlogu
:
Petit kekse i čokoladu zajedno samljemo i u smjesu stavimo otopljeni maslac te sve zajedno pomješamo. Tepsiju malo nauljimo te potisnemo smjesu u kalup.
Stavimo u frižider…

Za Kremu:

Čokoladu za kuhanje otopimo u mikrovalnoj ili na laganoj vatri . Slatko vrhnje i crnu kafu izmiksamo dok ne bude čvrsta smjesa te postepeno dodajemo otopljenu čokoladu polako mješajući.
Izvadimo podlogu iz frižidera te stavimo kremu i vratimo u frižider dok se krema ne stisne.

Za ganache kremu:
Slatko vrhnje zagrijemo do vrenja te prelijemo po izlomljenoj čokoladi i mješamo dok se čokolada ne rastopi.
Prelijemo po kremi, vratimo u frižider i pričekamo da se čokolada stisne tad je torta spremna za posluzivanje .Možete ukrasiti dodatno sa sjeckanim lješnjacima ili po želji .
Uživajte prijatno!

Jednostavna brza Čokoladna torta !



Potrebno :

6 jaja

250 gr čokolade za kuhanje
70 gr putera
100 gr šećera u prahu
3 kašike šećera
3 kašike mekog brašna
2 kašike crne kafe

Priprema:

Čokoladu istopiti na pari. Penasto umutiti žumanca od 6 jaja sa šećerom. Dodati brašno, puter i otopljenu čokoladu. Umutiti penu od bjelanaca i umeijšati u smjesu lagano kuhačom. Dobijenu masu izručiti u podmazani okrugli kalup i peći 30 minuta na temperaturi od 220 stepeni. Šećer rastopiti u kafi i miješati uz povremeno dodavanje vode dook se ne dobije sjajna glazura pogodna za razmazivanje. Ohlađenu tortu premazati glazurom i ostaviti da se glazura osuši. Ukrasiti po želji.
Ohladiti pa poslužiti .
Prijatno!

Prelijepog ukusa brza Teatar Torta !



Potrebno :

 Za koru: 

 5 jaja, 
 100gr čokolade,
 100gr šećera,
 100gr mlevenih oraha,
 1 margarin, 
 3 kašike kakaa,
 2 kašike brašna

Za fil: 
 5 jaja,
 100gr čokolade.
 100gr šećera,
 100gr mljevenih oraha,
 1 margarin,
 3 kašike kakaa
Za dekoraciju :
2 šlag pjene ili po želji slatko vrhnje 
čokoladne mrvice

Priprema
Za koru :

Bjelanca umutiti sa šećerom, pa lagano dodavati žumanca uz mešanje. Dodati margarin. Dodati brašno. Dobro umutiti pa dodati rastopljenu čokoladu, kakao i orahe. Razliti u pleh za pečenje i peći u rerni na 150 stepeni oko 30 minuta. 

Za  fil:
 Umutiti šam od bjelanaca, pa lagano dodavati ostale sastojke. Prebaciti u šerpicu i kuvati na pari dok ne postane homogena masa. Ohladiti. Koru prekriti filom. Preko fila i sa strane obložiti šlagom i ukrasiti mrvicama čokolade ili po želji.
Tortu ohladite u frižideru pa poslužite .
Prijatno!

Savršeno kremasta- Torta dan i noć!



Potrebno:

Za koru /biskvit :

14 jaja 
280 gr mljevenih oraha
280 gr šećera
100 gr čokolade za kuhanje
4 žlice krušnih mrvica

Za Fil:
4 jaja 
250 gr šećera
100 gr čokolade za kuhanje
250 gr margarina

Priprema:

Količina za biskvit koja je navedena služi nam za pravljenje dva biskvita.
7 žumanjaca se umuti sa 14 dkg šećera, zatim dodati 50 gr sitno naribane čokolade…
Umutiti snijeg od 7 bjeljanjaka u njih dodati 14 dkg oraha i dvije kašike mrvica…
Zatim dodati u to smjesu od žumanjaka,šećera i sitno naribane čokolade pa sve to peći u namazanoj tepsiji srednje veličine dvadesetak minuta na 180 stupnjava
Isti postupak ponoviti i za drugi biskvit.
Pečene biskvite prerezati po visini tako da se dobiju 4 tanja biskvita

 Za fil:
Umutiti žumanjce sa šećerom i skuhati na pari te dodati 100 gr čokolade.
Kada se ta krema ohladi dodati izrađeni margarin i umućene  na pari  bjeljanjake
fil sjediniti
Svaki biskvit filovati od prvog do zadnjeg biskvita te ga ukrasiti po želji rendanom čokoladom ili sta već imate .Tortu dobro ohladiti  pa poslužiti .

Prijatno!

Brzo i jednostavno :Tigar Torta !


Potrebno:
6 jaja 
6 kašika šećera 
6 kašika brašna 
5-7dl mleka 
200gr šećera 
2 pudinga od čokolade 
250gr oraha 
250gr margarina 
100gr čokolade za kuvanje
Priprema:
Klasično napraviti koru  od 6 jaja, šećera i brašna i kad se ispeče iseći hladnu koru na sitnije kockice.
Prokuvati mleko sa šećerom, pa napraviti puding i uz stalno mešanje dodati orahe i čokoladu, redosled je nebitan.
Kada se fil prohladi umiksati u njega margarin.
U veću posudu (obložen ili folijom ili pek papirom )oblik koji želite  sipati malo piškota kockica pa fil pa kockica pa fil dok sve ne utrošite.
Pošto je fil mlak sad lagano varjačom promešajte tako da piškota što više upije fila.Ostavite u frižider da se potpuno ohladi bar 3-4 sata .Ohladen kolač polako okrente naopako na tasnu za posluživanje skinite zdjelu i foliju ili čime ste već obožili .
Zatim premažite  umućenim šlagom i dekorišite po želji .i vratite ponovo u frižider do posluženja da se i šlag ohladi .
Prijatno!

Pita sa višnjama !



Potrebno:
600 gr očišćenih višanja
1 paket kora ( 500 gr ) za pitu
6 kašika griza
12 kašika šećera ( ili po ukusu )
100 ml vode
100 ml ulja
šećer u prahu za posipanje


Priprema:
Zagrejati rernu na 200 stepeni.
Odvojiti kore, po 3. Ja sam dobila 6 gomila.
Pripremiti višnje, griz i šećer.
Meni je najbolje kad su višnje polu zaledjene, jer sav onaj sok puste u pitu dok se peče.
Višnje, griz i šećer pomešati.
Svaku koru premazati pomešanim uljem i vodom, pa na jedan kraj naneti dve šake višanja i dve šake šećera i griza, onako rukom iz činije.
ja rukom postavim višnje onako uvaljane u šećer i griz pa uzmem rukom i pospem po celoj kori šećer i griz.
Uviti i poslagati u pouljen pleh.
Ostatak vode i ulja preliti preko poslaganih rolatića.
Ako vidite da su malo suvlji slobodno prelijte sa još malo vode i premažite uljem, tanko odgore.
Stavite da se peče, otprilike 20 minuta ili dok ne porumeni.
Pečenu pitu sa višnjama prohladite, pa poslužite ili u drugom slučaju, kao što je moj, secite tako vrelo pa grickajte okolo, fil je veoma vreo, ali ja ne mogu da čekam.Super je hladna kad se posluži uz slatko vrhnje ili kuglu sladoleda .
Prijatno.

Fini kolač od kikirikija !



Potrebno

Za koru:
6 belanaca
6 kašika šećera
6 kašika kikirikija, prženog ( mleven ili seckan izaberite sami)
2 kašike brašna
1 prašak za pecivo


Za Kremu:
6 žumanaca
6dl mleka
4 kašike šećera
6 kašika brašna
125gr margarina
50gr šećera u prahu
200gr prženog, neslanog kikirikija
4 kašike ulja
3 kašike meda


Za premazati kore :
100gr čokolade 
2 kašike ulja
2 kašike mleka

I još :1šlag pjena ili slatko vrhnje 200ml


Priprema

Za koru :
Ulupati belanca u jak šne sa šećerom pa dodati kikiriki, brašno i prašak za pecivo i sve sjediniti.
Zagrejati rernu na 200 stepeni, pa peći koru oko 15 minuta, dok iz bele boje ne predje u svetlo braon.
veličina pleha je 35 x 30cm. Pečenu koru ohladiti i preseći po širini da se dobiju dve manje kore.

Za kremu :
Kikiriki pomešati sa uljem i medom pa izblendirati do sitnoh praha i da se sve lepo sjedini kao puter od kikirikija.
Ako nemate blender, sameljite kikiriki na mašini za orase pa dodajte med i ulje i izmešajte.
1dl mleka, žumanca, brašno i šećer pomešati, a preostalih 5dl mleka staviti da provri.
Kada provri zakuvati smesu uz mešanje i kad se zgusne skloniti sa vatre i umešati smesu od kikirikija, pa ostaviti da se hladi.
Ulupati margarin sa šećerom u prahu, pa mu dodavati uz miksiranje ohladjenu smesu za krem.
Smesa kad se ohladi treba da bude jako gusta i čvrsta.
Za premazati kore :
Otopiti čokoladu sa uljem i mlekom, pa premazati obe kore i ostaviti da se ohladi i stegne.
na prvu koru naneti pola krema, poklopiti drugom, pa opet naneti pola krema.Odozgo umutiti slag pjenu ili slatko vrhnje .
Dekoracija po želji.
Ostavite 2h u frižider pa poslužite.

Prijatno !

Prelepa jednostavna Torta naše čitateljke Jelene !


Prelepa torta
Potrebno : 

150 gr Gustina 
Petit keks po potrebi
 1l mleka za kremu
 100 g Bela cokolada
 100g Crna cokolada
2 vanilni šećer
100gr šećera
300 gr margarina
šlag krema za ukrašavanje 

Priprema:
Za Fil:

U 700 ml mleka stavimo šećer i 1 kesicu vanilnog šećera i stavimo to da kuva.
A u ostatak mleka staviti secer, vanilni secer i gustin. Kad mleko prokuva dodati i preostalo mleko i mesati dok se fil ne zgusne
Kad se fil zgusne odmah ga podeliti na 2 jednaka dela
U prvi dio staviti crnu cokoladu.
U drugi fil staviti belu cokoladu.
Kad se ohladi fil dodati 150g margarina u crni fil, isto tako uraditi i u beli fil. Po potrebi dodati jos secera i vanilnog secera ako volite slade .
To dobro posebno izmutiti mikserom.
Kad izmutimo pocnemo redati petit keks.
Petit keks mozete omeksati u mleku, soku ili ko sta voli
Pocnemo redati omeksani keks.
Otprilike 4x4 su dimenzije petit keksa.
Prvo nanesemo na petit keks pa fil sa tamnom čokoladom
Pa opet postupak sa petit keksom ponavljamo.
Pa na njega nanesemo beli fil.
Pa opet petit keks i na njega stavljamo ostatak tamnog  fila
Stavimo to u frizider da to se stegne
Kad se stegne umutimo kremu od vanilije sa 200ml mleka i onda ukrasavamo kako mi želimo.
Jeftino a prelepo.Ohlađenu tortu siječemo na željene komade i služimo .

Uživajte i prijatno !
Našoj čitateljki hvala za recept L.p za Jelenu 😙

Fini kolači :Indijanke!


Potrebno
Za korice :
 4 kom. jaja
 150 gr. secer
 200 gr. brasno
 1 prasak za pecivo
Za Fil:
 600 ml. mlijeka
 2 kom. puding od vanile
 150 gr. margarin
 3 kašike  secer
 1 kasika vanilin ekstrakt
i još:
  kakao ili rastopjena čokolada
Priprema:
Bjelanke mutite mikserom malo pa dodajte šećer i mutite dok dobijete čvrsti snijeg
Dodajte žumanjke jedno po jedno i neprestano mutite
Brašno promesajte sa praškom za pecivo i dodajte u jaja i lagano kašikom  umešajte
Pecite na pek papirom tako da tijesto sipate u kesu i nožicem odrežete ivicu i istiskivati u pleh jednake veličine (možete za mjeru uzeti nešto kao malu kašikicu ili sl .)
odmaknite jedan od drugog  da se ne spoje .Pecite oko 10 min. na 180 stupnjeva
Jos vruće premazite filom i ljepite po dve kao sendvič.
Od ostatka fila u koji ste dodale kakao ili rastopjenu čokoladu pravite dekoracije pomocu šprica
Za fil :
Puding pripremite na uobičajeni način sa 600 ml.mleka.Ostavite da se ohladi ali povremeno promješajte da vam se ne uhvati korica ili prekrite sa vlažnom prozirnom folijom.Margarin umutite pjenasto sa šećerom i promešajte sa ohlađenim pudingom i ekstraktom od vanile.
Napomena : Pošto sto se korice mažu dok su tople preporučujem prvo napraviti fil kako bi se ohladio .
Prijatno!


Super kolač :Crna čoko kraljica !



Potrebno
Za koru/biskvit:


5 bjelanjaka
6 kašika šećera
4 kašike ulja
4kašike  glatkog brašna
2kašike  kakaa
1/2 praška za pecivo
2 kašike mlijeka za natopiti koru 


Za kremu:

5 žumanjaka
110 g šećera
3 vanil šećera
4 kašike gustina
500 ml mlijeka
220 g maslaca
100 g čokolade za kuhanje
50 g čokolade za kuhanje 70% kakaa

I još :

oko 200gPetit Beurre keksa
mlijeka za namočiti kekse
4 kašika marmelade od aronije
1  šlag krema od čokolade
2  šlag pjene ili kreme od vanilije
čokoladne mrvice za posipanje

Priprema

Za koru/biskvit:


Izmiksati bjelanjke skoro do kraja, dodati šećer i ulje, miksati do kraja. Lagano, lagano umiješati kuhačom  brašno pomješano sa praškom za pecivo  i kakaom. Razvući kašikom u namašćenom i pobrašnjenom plehu (ja pečem u 21×36). Peči na 175’C oko 15tak minuta. Pečeno, mlačno lagano natopiti sa dvije kašike  toplog mlijeka. Ako tijesto ne  upija mlijeko, izbosti ga vilicom, odmah će poslušati!!

Za kremu :

Žumanjke, gustin i dvije kašike  mlijeka izmiksati i ukuhati u vruće mlijkeo kojem je dodan šećer. Kad je krema čvrsta, kuhana, u vruče umiješati maslac narezan na listiće, dodavati ga pomalo. Dobro promješati, i dodati omekšalu čokoladu, ponovo dobro promješati da se sve lijepo sjedini. Dok se hladi povremno mješati.

Umutiti šlag kremu od čokolade, sa malo manje mlijeka nego piše u uputama, da bude gušće. Odvojeno, isto tako umutiti šlag pjenu.

Slaganje :

Biskvit, pola smjese od čokoladne kreme, petit keksi namočeni u mlijeko i poredani po kremi. Četiri pune kašike marmelade od aronije malo izmješajte u posebnoj zdjelici da se lakše razmazuje. Premazati  marmmeladu preko petit keksi, i na to lagano rasporediti ostatak čokoladne kreme.
Na vrh staviti šlag kremu od čokolade i šlag pjenu: ja sam punila špricu za ukrašavanje sa tri žlice čokoladne pa dve bijele pjene, naizmjenično, tako kad sam krenula raditi puslice redom po kolaču ispadalao je šareno.
Držati u frižideru, servirati hladno.

Posipati čokoladnim mrvicama prije posluživanja.
Prijatno!