Potrebno
Za koru/biskvit:
5 bjelanjaka
6 kašika šećera
4 kašike ulja
4kašike glatkog brašna
2kašike kakaa
1/2 praška za pecivo
2 kašike mlijeka za natopiti koru
Za kremu:
5 žumanjaka
110 g šećera
3 vanil šećera
4 kašike gustina
500 ml mlijeka
220 g maslaca
100 g čokolade za kuhanje
50 g čokolade za kuhanje 70% kakaa
I još :
oko 200gPetit Beurre keksa
mlijeka za namočiti kekse
4 kašika marmelade od aronije
1 šlag krema od čokolade
2 šlag pjene ili kreme od vanilije
čokoladne mrvice za posipanje
Priprema
Za koru/biskvit:
Izmiksati bjelanjke skoro do kraja, dodati šećer i ulje, miksati do kraja. Lagano, lagano umiješati kuhačom brašno pomješano sa praškom za pecivo i kakaom. Razvući kašikom u namašćenom i pobrašnjenom plehu (ja pečem u 21×36). Peči na 175’C oko 15tak minuta. Pečeno, mlačno lagano natopiti sa dvije kašike toplog mlijeka. Ako tijesto ne upija mlijeko, izbosti ga vilicom, odmah će poslušati!!
Za kremu :
Žumanjke, gustin i dvije kašike mlijeka izmiksati i ukuhati u vruće mlijkeo kojem je dodan šećer. Kad je krema čvrsta, kuhana, u vruče umiješati maslac narezan na listiće, dodavati ga pomalo. Dobro promješati, i dodati omekšalu čokoladu, ponovo dobro promješati da se sve lijepo sjedini. Dok se hladi povremno mješati.
Umutiti šlag kremu od čokolade, sa malo manje mlijeka nego piše u uputama, da bude gušće. Odvojeno, isto tako umutiti šlag pjenu.
Slaganje :
Biskvit, pola smjese od čokoladne kreme, petit keksi namočeni u mlijeko i poredani po kremi. Četiri pune kašike marmelade od aronije malo izmješajte u posebnoj zdjelici da se lakše razmazuje. Premazati marmmeladu preko petit keksi, i na to lagano rasporediti ostatak čokoladne kreme.
Na vrh staviti šlag kremu od čokolade i šlag pjenu: ja sam punila špricu za ukrašavanje sa tri žlice čokoladne pa dve bijele pjene, naizmjenično, tako kad sam krenula raditi puslice redom po kolaču ispadalao je šareno.
Držati u frižideru, servirati hladno.
Posipati čokoladnim mrvicama prije posluživanja.
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar