srijeda, 10. siječnja 2018.

Super kolač :Crna čoko kraljica !



Potrebno
Za koru/biskvit:


5 bjelanjaka
6 kašika šećera
4 kašike ulja
4kašike  glatkog brašna
2kašike  kakaa
1/2 praška za pecivo
2 kašike mlijeka za natopiti koru 


Za kremu:

5 žumanjaka
110 g šećera
3 vanil šećera
4 kašike gustina
500 ml mlijeka
220 g maslaca
100 g čokolade za kuhanje
50 g čokolade za kuhanje 70% kakaa

I još :

oko 200gPetit Beurre keksa
mlijeka za namočiti kekse
4 kašika marmelade od aronije
1  šlag krema od čokolade
2  šlag pjene ili kreme od vanilije
čokoladne mrvice za posipanje

Priprema

Za koru/biskvit:


Izmiksati bjelanjke skoro do kraja, dodati šećer i ulje, miksati do kraja. Lagano, lagano umiješati kuhačom  brašno pomješano sa praškom za pecivo  i kakaom. Razvući kašikom u namašćenom i pobrašnjenom plehu (ja pečem u 21×36). Peči na 175’C oko 15tak minuta. Pečeno, mlačno lagano natopiti sa dvije kašike  toplog mlijeka. Ako tijesto ne  upija mlijeko, izbosti ga vilicom, odmah će poslušati!!

Za kremu :

Žumanjke, gustin i dvije kašike  mlijeka izmiksati i ukuhati u vruće mlijkeo kojem je dodan šećer. Kad je krema čvrsta, kuhana, u vruče umiješati maslac narezan na listiće, dodavati ga pomalo. Dobro promješati, i dodati omekšalu čokoladu, ponovo dobro promješati da se sve lijepo sjedini. Dok se hladi povremno mješati.

Umutiti šlag kremu od čokolade, sa malo manje mlijeka nego piše u uputama, da bude gušće. Odvojeno, isto tako umutiti šlag pjenu.

Slaganje :

Biskvit, pola smjese od čokoladne kreme, petit keksi namočeni u mlijeko i poredani po kremi. Četiri pune kašike marmelade od aronije malo izmješajte u posebnoj zdjelici da se lakše razmazuje. Premazati  marmmeladu preko petit keksi, i na to lagano rasporediti ostatak čokoladne kreme.
Na vrh staviti šlag kremu od čokolade i šlag pjenu: ja sam punila špricu za ukrašavanje sa tri žlice čokoladne pa dve bijele pjene, naizmjenično, tako kad sam krenula raditi puslice redom po kolaču ispadalao je šareno.
Držati u frižideru, servirati hladno.

Posipati čokoladnim mrvicama prije posluživanja.
Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar