srijeda, 10. siječnja 2018.

Fini kolač od kikirikija !



Potrebno

Za koru:
6 belanaca
6 kašika šećera
6 kašika kikirikija, prženog ( mleven ili seckan izaberite sami)
2 kašike brašna
1 prašak za pecivo


Za Kremu:
6 žumanaca
6dl mleka
4 kašike šećera
6 kašika brašna
125gr margarina
50gr šećera u prahu
200gr prženog, neslanog kikirikija
4 kašike ulja
3 kašike meda


Za premazati kore :
100gr čokolade 
2 kašike ulja
2 kašike mleka

I još :1šlag pjena ili slatko vrhnje 200ml


Priprema

Za koru :
Ulupati belanca u jak šne sa šećerom pa dodati kikiriki, brašno i prašak za pecivo i sve sjediniti.
Zagrejati rernu na 200 stepeni, pa peći koru oko 15 minuta, dok iz bele boje ne predje u svetlo braon.
veličina pleha je 35 x 30cm. Pečenu koru ohladiti i preseći po širini da se dobiju dve manje kore.

Za kremu :
Kikiriki pomešati sa uljem i medom pa izblendirati do sitnoh praha i da se sve lepo sjedini kao puter od kikirikija.
Ako nemate blender, sameljite kikiriki na mašini za orase pa dodajte med i ulje i izmešajte.
1dl mleka, žumanca, brašno i šećer pomešati, a preostalih 5dl mleka staviti da provri.
Kada provri zakuvati smesu uz mešanje i kad se zgusne skloniti sa vatre i umešati smesu od kikirikija, pa ostaviti da se hladi.
Ulupati margarin sa šećerom u prahu, pa mu dodavati uz miksiranje ohladjenu smesu za krem.
Smesa kad se ohladi treba da bude jako gusta i čvrsta.
Za premazati kore :
Otopiti čokoladu sa uljem i mlekom, pa premazati obe kore i ostaviti da se ohladi i stegne.
na prvu koru naneti pola krema, poklopiti drugom, pa opet naneti pola krema.Odozgo umutiti slag pjenu ili slatko vrhnje .
Dekoracija po želji.
Ostavite 2h u frižider pa poslužite.

Prijatno !

Prelepa jednostavna Torta naše čitateljke Jelene !


Prelepa torta
Potrebno : 

150 gr Gustina 
Petit keks po potrebi
 1l mleka za kremu
 100 g Bela cokolada
 100g Crna cokolada
2 vanilni šećer
100gr šećera
300 gr margarina
šlag krema za ukrašavanje 

Priprema:
Za Fil:

U 700 ml mleka stavimo šećer i 1 kesicu vanilnog šećera i stavimo to da kuva.
A u ostatak mleka staviti secer, vanilni secer i gustin. Kad mleko prokuva dodati i preostalo mleko i mesati dok se fil ne zgusne
Kad se fil zgusne odmah ga podeliti na 2 jednaka dela
U prvi dio staviti crnu cokoladu.
U drugi fil staviti belu cokoladu.
Kad se ohladi fil dodati 150g margarina u crni fil, isto tako uraditi i u beli fil. Po potrebi dodati jos secera i vanilnog secera ako volite slade .
To dobro posebno izmutiti mikserom.
Kad izmutimo pocnemo redati petit keks.
Petit keks mozete omeksati u mleku, soku ili ko sta voli
Pocnemo redati omeksani keks.
Otprilike 4x4 su dimenzije petit keksa.
Prvo nanesemo na petit keks pa fil sa tamnom čokoladom
Pa opet postupak sa petit keksom ponavljamo.
Pa na njega nanesemo beli fil.
Pa opet petit keks i na njega stavljamo ostatak tamnog  fila
Stavimo to u frizider da to se stegne
Kad se stegne umutimo kremu od vanilije sa 200ml mleka i onda ukrasavamo kako mi želimo.
Jeftino a prelepo.Ohlađenu tortu siječemo na željene komade i služimo .

Uživajte i prijatno !
Našoj čitateljki hvala za recept L.p za Jelenu 😙

Fini kolači :Indijanke!


Potrebno
Za korice :
 4 kom. jaja
 150 gr. secer
 200 gr. brasno
 1 prasak za pecivo
Za Fil:
 600 ml. mlijeka
 2 kom. puding od vanile
 150 gr. margarin
 3 kašike  secer
 1 kasika vanilin ekstrakt
i još:
  kakao ili rastopjena čokolada
Priprema:
Bjelanke mutite mikserom malo pa dodajte šećer i mutite dok dobijete čvrsti snijeg
Dodajte žumanjke jedno po jedno i neprestano mutite
Brašno promesajte sa praškom za pecivo i dodajte u jaja i lagano kašikom  umešajte
Pecite na pek papirom tako da tijesto sipate u kesu i nožicem odrežete ivicu i istiskivati u pleh jednake veličine (možete za mjeru uzeti nešto kao malu kašikicu ili sl .)
odmaknite jedan od drugog  da se ne spoje .Pecite oko 10 min. na 180 stupnjeva
Jos vruće premazite filom i ljepite po dve kao sendvič.
Od ostatka fila u koji ste dodale kakao ili rastopjenu čokoladu pravite dekoracije pomocu šprica
Za fil :
Puding pripremite na uobičajeni način sa 600 ml.mleka.Ostavite da se ohladi ali povremeno promješajte da vam se ne uhvati korica ili prekrite sa vlažnom prozirnom folijom.Margarin umutite pjenasto sa šećerom i promešajte sa ohlađenim pudingom i ekstraktom od vanile.
Napomena : Pošto sto se korice mažu dok su tople preporučujem prvo napraviti fil kako bi se ohladio .
Prijatno!


Super kolač :Crna čoko kraljica !



Potrebno
Za koru/biskvit:


5 bjelanjaka
6 kašika šećera
4 kašike ulja
4kašike  glatkog brašna
2kašike  kakaa
1/2 praška za pecivo
2 kašike mlijeka za natopiti koru 


Za kremu:

5 žumanjaka
110 g šećera
3 vanil šećera
4 kašike gustina
500 ml mlijeka
220 g maslaca
100 g čokolade za kuhanje
50 g čokolade za kuhanje 70% kakaa

I još :

oko 200gPetit Beurre keksa
mlijeka za namočiti kekse
4 kašika marmelade od aronije
1  šlag krema od čokolade
2  šlag pjene ili kreme od vanilije
čokoladne mrvice za posipanje

Priprema

Za koru/biskvit:


Izmiksati bjelanjke skoro do kraja, dodati šećer i ulje, miksati do kraja. Lagano, lagano umiješati kuhačom  brašno pomješano sa praškom za pecivo  i kakaom. Razvući kašikom u namašćenom i pobrašnjenom plehu (ja pečem u 21×36). Peči na 175’C oko 15tak minuta. Pečeno, mlačno lagano natopiti sa dvije kašike  toplog mlijeka. Ako tijesto ne  upija mlijeko, izbosti ga vilicom, odmah će poslušati!!

Za kremu :

Žumanjke, gustin i dvije kašike  mlijeka izmiksati i ukuhati u vruće mlijkeo kojem je dodan šećer. Kad je krema čvrsta, kuhana, u vruče umiješati maslac narezan na listiće, dodavati ga pomalo. Dobro promješati, i dodati omekšalu čokoladu, ponovo dobro promješati da se sve lijepo sjedini. Dok se hladi povremno mješati.

Umutiti šlag kremu od čokolade, sa malo manje mlijeka nego piše u uputama, da bude gušće. Odvojeno, isto tako umutiti šlag pjenu.

Slaganje :

Biskvit, pola smjese od čokoladne kreme, petit keksi namočeni u mlijeko i poredani po kremi. Četiri pune kašike marmelade od aronije malo izmješajte u posebnoj zdjelici da se lakše razmazuje. Premazati  marmmeladu preko petit keksi, i na to lagano rasporediti ostatak čokoladne kreme.
Na vrh staviti šlag kremu od čokolade i šlag pjenu: ja sam punila špricu za ukrašavanje sa tri žlice čokoladne pa dve bijele pjene, naizmjenično, tako kad sam krenula raditi puslice redom po kolaču ispadalao je šareno.
Držati u frižideru, servirati hladno.

Posipati čokoladnim mrvicama prije posluživanja.
Prijatno!

Prelijepa i kremasta Gala Torta !



Potrebno

Za kore:


6 bjeljanjaka
140 g šećera
100g prženih mljevenih lješnjaka
1 kašika  oštrog brašna
malo praška za pecivo


Za kremu/fil  :

12 žumanjaka
1l mlijeka
3 pudinga vanilija
3 kašike brašna
100 g šećera

I još:

250 g maslaca
200 g bijele milke čokolade
200 g milke s lješnjacima

Priprema

Za koru:

Bjeljanjke,šećer izmutiti dodati pržene lješnjake, brašno i prašak pecivo.
Peći takva 2 biskvita u zagrijanoj rerni na 180 nekih 10 min zavisno od rerne kad se ispece kora prerezati ih na pola.Ja pečem u četvrtastoj tepsiji iz rerne .
Za kremu /fil :
Staviti kuhati mlijeko ali odvojiti 2 dcl.Puding i brašno izmiješati sa mlijekom da nema grudica.Žumanjke i šećer mutiti sa mikserom dodati puding ujediniti, ukuhati u mlijeko.Kada se ohladi dodati umućeni maslac i dobro izraditi.
Fil podijeliti na tri dijela.U jedan dodati bijelu topljenu milku, u drugi dio dodati ribanu milku sa lješnjacima a treći ostaje žut.
Slagati:kora-fil sa bijelom milkom-kora-fil sa milkom s lješnjacima-kora žuti fil-kora.
Tortu ukrasiti sa tučenim slatkim vrhnjem ili ostaviti malo fila prije nego se umješaju čokolade.
Dobro ohladiti u frižideru sjeći na parčad i poslužiti .
Prijatno!

Fino i jednostavano: Kocke bijeli oblak !



Potrebno

Za koru:


6 jaja+ 4 bjelanjka
10 kasika secera
10 kasika brasna
1 prasak za pecivo
50 g mljevenih oraha ili ljesnjaka
malo kakao


Za kremu:

1 l mleka
10 kasike secera
2 pudinga vanila
4 zumanjka
3 kasike gustina
250 g margarina
200 g secera u prahu
50 gcokolade za dekoraciju


Priprema
Za koru :
6 jaja mutimo sa 6 kasike secera.Dodamo brasno i pecivo i mesamo kasikom.U drugom sudu mutimo 4 belanjka sa 4 kasike secera i dodajemo 4 kasike brasna.
Pola zute smese sipamo u tepsiju.Posipamo mlevenih oraha ramnomerno, a onda sa cedaljkom za caja posipemo sa kakaom.Malom kasikom uzimamo od bijele smjese i nanosimo jednu po jednu kasiku po celoj povrsini.
Preostalu zutu smjesu nanosimo nad bijelu.
Pecemo na 180 stepeni nekih 15 min zavisno od pećnice .

Za kremu:
 Ukuhamo pudinge, umućene žumanjke  i gustin sa mlekom i secerom.Kad se ohladi dodamo margarin umucen sa secerom u prahu.
Krem nanosimo na koru i dekoriramo po zelji istopljenom čokoladom.
Ohladimo u frižideru isiječemo na kocke  i naravno poslužimo .
Uzivajte i Prijatno!

utorak, 9. siječnja 2018.

Super ideja da iskoristite stari hljeb :Kolač od hljeba!



Potrebno:
oko 300g starog  hljeba
350ml mlijeka
250ml slatke pavlake
1 jaje
6 kašika smeđeg ili običnog šećera
2 kašike kakao praha
kašičica ekstrakta vanile
narendana kora jedne pomorandže
pola kašičice cimeta
50g lješnika, oraha ili badema
puter, hljebne mrvice (prezle) i šećer za oblaganje tepsije

Priprema:

Zagrijte rernu na 180°C, uz ventilator. Premažite puterom dno i ivice kalupa prečnika 18cm (ja sam koristila šerpu) i pospite hljebnim mrvicama i šećerom. Istresite višak.
Isjeckajte hljeb na kockice i stavite u činiju u kojoj ćete sastaviti smjesu.
Stavite mlijeko i pavlaku u šerpu (ili samo mlijeko ako ne koristite pavlaku) i zagrijte do ključanja. Prelijte nasjeckan hljeb, ostavite da se malo prohladi, a zatim ga ispasirajte viljuškom.
Dok se ta smjesa hladi, u zasebnoj činiji, na kratko umutite jaje ručnom mutilicom. Dodajte šećer, prosijan nezaslađen kakao prah, vanilu, cimet i narandžinu koru. Izmiješajte.
Krupno nasjeckajte orašaste plodove – možete ih kombinovati ili koristiti samo lješnike, bademe ili orahe.
Hljebnoj kaši dodajte preostale sastojke i dobro izmiješajte. Kašikom prespite smjesu i poravnajte odozgo. Pospite ovlaš šećerom i pecite oko 35 minuta.
Izvadite kolač iz kalupa, pospite malo šećerom u prahu ili kakao prahom i služite na sobnoj temperaturi. Ako bude stajao duže od jednog dana kolač čuvajte u frižideru, a zatim u mikrotalasnoj podgrijavajte po parčence prije jela.
Kolač je odličan pratilac jutarnjoj kafi ili čaju, a možete ga poslužiti samog ili uz umućenu slatku pavlaku, svježe voće ili karamel sos! Ja sam se odlučila za  domaći karamel sos!

Napomene:

Prema originalnom receptu koristi se samo punomasno mlijeko i to 500ml. Dio sam zamijenila pavlakom, ali ta količina mi se učinila nedovoljnom, pa sam povećala dozu tečnosti za 100ml ukupno.

Kolač pospite šećerom u prahu, sem u slučaju da ga služite uz nešto slatko kao što je neki preliv od kuvanog voća ili karamel sos. Radi finijeg izgleda, ja sam ga posula kakao prahom, ali i to možete izostaviti ako ne volite njegov gorkast ukus.

Prijatno !

Jedan od boljih recepata za duo oblatne !



Potrebno

Za Tamnu smjesu:


2 jaja
150 g šećera
100 g čokolade za kuhanje
100 g margarina
100 g mljevenih oraha
1 vrećica burbon vanilin šećera
mješanog suhog voća ili žele bonbona po želji


Za svijetlu smjesu:

100 ml vode
150 g šećera
170 g mljevenih petit keksa
50 g margarina
par kapi arome lješnjaka


I još :


3 lista manjih oblatni


Priprema

Za tamnu smjesu
:

Jaja i šećer kuhati na pari laganoj temperaturi i dodati čokoladu i margarin. Zatim dodati sve ostale sastojke i dobro promiješati. Vruće staviti na oblatnu i poklopiti s drugom oblatnom na koju ide svijetla smjesa.

Za svijetlu smjesu:

Vodu i šećer prokuhati da se malo zgusne i u vruće dodati margarin. Kad se margarin otopi umiješati kekse i aromu lješnjaka. Vruće izliti na oblatnu i poklopiti s još jednom oblatnom te opteretiti daskom ili težim predmetom. Ostaviti da se suše preko noći.

Zatim sjeći na štanglice i poslužiti .
Prijatno!

Jednostavno i lako za napravit :Kokos kolač bez zahtjevnih postupaka !



Potrebno:

250 gr secera
100 gr margarina
200 gr kokosa
200 gr mljevenog keksa
1 dcl mlijeka
180 gr crne cokolade
150 gr bijele cokolade
2 zlice ulja
20 gr crne cokolade (za dekoraciju)

Priprema:
Pjenasto umutiti secer sa margarinom
Dodati kokos, mljeveni keks, otopljenu cokoladu i mlijeko.
Sve dobro izmjesati i staviti u namazani kalup za engleski kolac.
Ostaviti u hladnjaku 3 sata, istresti na tacnu, preliti bijelom ili crnom cokoladom otopljenom u vodenoj kupelji sa 2 zlice ulja.
Ukrasiti po zelji. Ja sam napravila list od cokolade za ukras. Pravi se ovako: otopljenu cokoladu cetkicom namazati po manjem listu od ruze ili slicnom, ostaviti u hladnjak jedan sat, lagano skinuti list i staviti na kolac.
Dobro ohladen kolač sjeći na kriške i poslužiti .

Napomena da obogatite kolač možete dodati orahe ,groždzice ,brusnicu sušenu ili sta vec imate ...
Prijatno!

ponedjeljak, 8. siječnja 2018.

Kolač iz mog djetinstva :Brzo i ukusno Pekmez kolač !



Potrebno:

1 čaša(2dl) jogurta
1/2 čaše vode
1/2 čaše ulja
1 čaša šećera
1  vanilin šećer
1 prašak za pecivo
brašna po potrebi
4-5 kasike pekmez po želji
3 kasike secera

Priprema:

 Sipati sve tecne sastojke u neku dublju posudu pa mikserom  sve izmešati.Sipati malo
brašna ,pa prašak za pecivo.Brašno dodajete po potrebi tako da se dobije smesa malo
gušća od smese za palačinke.Onda uzeti pleh velicine 28(ja sam htela tanji kolač,vi ako
želite da je visok uzmite manji pleh) sipajte pola smjese u pleh(predhodno premazan
uljem i posut brašnom).Pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko 8-10 minuta.Zatim
izvaditeiz rerne i premazite pekmezom,pa posut šećerom.Onda sipajte ostatak
smjese.Pecite dok ne porumeni.
Kolač pospite vanilinim šecerom.

Ohladite pa uživajte .
Prijatno !

Čarobni jogurt kolač !



Potrebno:

900 g čvrstog jogurta
100 ml slatkog vrhnja
5 jaja
2 vanil šećera ili limun šećera
120 g šećera
po želji malo naribane korice limuna
110 g gustina – škrobnog brašna
40 g (1 vrećica) pudinga od vanilie (prah)

Priprema:
Pećnicu zagrijati na 170°C
Kalup okrugli 26cm (ako je s odvojivim stranicama, obložiti iz vana s alu folijom), jer smjese ima dosta pa da ne bi negdje procurilo.
Dno kalupa nauljiti i bogato posipati grizom ili brašnom.
Može se peći i u pravokutnom kalupu koji odgovara količini smjese.

Gustin, prah za puding i šećere promiješati.
Žumanjke dobro istući i pomiješati s jogurtom, zatim postepeno dodavati suhu mješavinu.
Vrhnje istući u čvrsti šlag i lagano umiješati u smjesu.
Na kraju lagano umiješati čvrsti snijeg od bjelanjaka.
Važna napomena:
Šlag i snijeg od bjelanjaka u smjesu umiješati ručno, nikako mikserom.
Peći 55-60 minuta bez otvaranja pećnice.
Kolač dobro ohladiti, najbolje ga je raditi dan prije posluživanja.
Pozlužiti uz kuglu sladoleda, voćni preljev ili uz neko bobičasto voće.
A dovoljno ga je samo posipati šećerom u prahu i uživati.
Kolač je pri dnu malo kremastiji i mekši, prilikom serviranja ga možete okrenuti obrnuto na mekši dio bude gore
Napomena:
Umjesto praha za puding može se staviti samo gustin ili staviti 2 praha za puding pa smanjiti količinu gustina.
Ako imate mogućnost kupovine limun šećera, svakako ga koristite…divan je.
Ako stavite limun šećer ne treba korica limuna.
Uživajte i prijatno!

Šta reći prelijepa Šarena torta -ne pogrešiva kombinacija ukusa!



Potrebno:

Za Biskvit: 

12 bjelanjaca
15 zlica secera
3 zlice brasna
100gr. kokosa
100gr. mljevenih oraha
50gr. rendane cokolade

Za fill:
 1l mlijeka
12 zumanjaca
10 zlica brasna
200gr. secera
500gr.putera
100gr. cokolade za kuhanje
100gr.isprezenih i isjeckanih orasa

Priprema:

Ukljucite pecnicu na 190C.
Za biskvit 1 :
Umutiti 4 bjelanjka sa 5 zlica secera.Dodati 1 zlicu brasna i nastavite da miksate.Zatim dodati 100gr. kokosa.Uzmite spatulu i sa spatulom umijesajte kokos.Dobro pomastite i pobrasnite kalup za pecenje ili oblozite kalup sa papirom za pecenje.Stavite peci 10-15 min.
Za biskvit 2:
Umutite 4 bjelanjca sa 5 zlica secera.U to dodajte 1 zlicu brasna.Sa spatulom umijesajte 100gr. mljevenih orasa.Stavite peci 10-15 min.
Za biskvit 3:
Umutite 4 bjelanjca sa 5 zlica secera.U to dodajte 1 zlicu brasna.Sa spatulom umijesajte 50gr. rendane cokolade.Stavite peci 10-15 min.
Za fill:
Od 1 l. mlijeka oduzmite 150 ml.
12 zumanjaca izmijesajte sa 15 zlica brasna i 150 ml.mljeka.
850ml. mljeka i 200 gr.secera stavite da prokuha.
U prokuhalo mlijeko sipajte smjesu zumanjaca.
Mutite dok se smjesa ne zgusne.Skinuti sa peci i ostavite da se ohladi.
U ohladen fill dodajte 500gr.putera.
Podijelite fill na 3.dijela
1 fill: dodajte 100gr.istopljene  cokolade.
2 fill:dodajte 100gr.preprzenih i isjeckanih oraha.
3 fil :ostaje isti.


Slaganje :
Kokos biskvit-cokoladni fill
Cokoladni biskvit-orasasti fill
Obicni bikvit-obicni fill

Tortu dobro ohladite pa uživajte u fenomenalnom ukusu kokosa ,čokolade i oraha nepogrešiva kombinacija .
Prijatno!

Kremasta i fina :Kraljica čokolade !



Potrebno:

2 velikih jaja (ili 3 manja)
2 kašike šećera
1 kašika brašna
2 kašike kakaa
1/2 kesice praška za pecivo
100 g tamne čokolade
100 g mliječne čokolade
100 g bijele čokolade
300 ml vrhnja za šlag
mliječna čokolada za ukras

Priprema:

Bjelanca umutiti sa šećerom u čvrstu pjenu, dodati jedno po jedno žumance. Brašno, kakao i prašak za pecivo prosijati u tu masu i kašikom lagano umiješati. Kalup za torte promjera 20 cm namazati margarinom i posuti kakaom (radije nego brašnom). Peći desetak minuta na 170 C. Ohlađenoj kori odrezati vanjske rubove
Svaku od čokolada otopiti na pari u 100 ml vrhnja, ohladiti u frižideru i nakon toga umutiti u čvrste kreme.
Prvo nanijeti tamnu kremu, zatim svijetliju i odozgo bijelu. Ukrasiti  struganom  čokoladom.

Napomena:

Ako želite jaču kremu možete otopiti po 200 g čokolade u dva deci vrhnja, s tim da onda kremu nećete mutiti, nego se krema ohladi par sati u frižideru da se potpuno stegne, pa se takva maže preko torte. Takođe po želji možete dodati par kapi ekstrakta vanilije u kreme.

Kovrdže od čokolade pravite tako da veliki nož uzmete objema rukama i povlačite po glatkoj strani table od čokolade. Čokolada treba da je na sobnoj temperaturi. Da vam se ukrasi ne bi topili pod prstima dok ih raspoređujete po torti poslužite se čačkalicom ili viljuškom. Da bi se raznobojni slojevi torte lijepo vidjeli tortu režite oštrim nožem koji ste nakvasili hladno vodom.

Uživajte u kraljici od čokolade 
Prijatno!