utorak, 9. siječnja 2018.

Super ideja da iskoristite stari hljeb :Kolač od hljeba!



Potrebno:
oko 300g starog  hljeba
350ml mlijeka
250ml slatke pavlake
1 jaje
6 kašika smeđeg ili običnog šećera
2 kašike kakao praha
kašičica ekstrakta vanile
narendana kora jedne pomorandže
pola kašičice cimeta
50g lješnika, oraha ili badema
puter, hljebne mrvice (prezle) i šećer za oblaganje tepsije

Priprema:

Zagrijte rernu na 180°C, uz ventilator. Premažite puterom dno i ivice kalupa prečnika 18cm (ja sam koristila šerpu) i pospite hljebnim mrvicama i šećerom. Istresite višak.
Isjeckajte hljeb na kockice i stavite u činiju u kojoj ćete sastaviti smjesu.
Stavite mlijeko i pavlaku u šerpu (ili samo mlijeko ako ne koristite pavlaku) i zagrijte do ključanja. Prelijte nasjeckan hljeb, ostavite da se malo prohladi, a zatim ga ispasirajte viljuškom.
Dok se ta smjesa hladi, u zasebnoj činiji, na kratko umutite jaje ručnom mutilicom. Dodajte šećer, prosijan nezaslađen kakao prah, vanilu, cimet i narandžinu koru. Izmiješajte.
Krupno nasjeckajte orašaste plodove – možete ih kombinovati ili koristiti samo lješnike, bademe ili orahe.
Hljebnoj kaši dodajte preostale sastojke i dobro izmiješajte. Kašikom prespite smjesu i poravnajte odozgo. Pospite ovlaš šećerom i pecite oko 35 minuta.
Izvadite kolač iz kalupa, pospite malo šećerom u prahu ili kakao prahom i služite na sobnoj temperaturi. Ako bude stajao duže od jednog dana kolač čuvajte u frižideru, a zatim u mikrotalasnoj podgrijavajte po parčence prije jela.
Kolač je odličan pratilac jutarnjoj kafi ili čaju, a možete ga poslužiti samog ili uz umućenu slatku pavlaku, svježe voće ili karamel sos! Ja sam se odlučila za  domaći karamel sos!

Napomene:

Prema originalnom receptu koristi se samo punomasno mlijeko i to 500ml. Dio sam zamijenila pavlakom, ali ta količina mi se učinila nedovoljnom, pa sam povećala dozu tečnosti za 100ml ukupno.

Kolač pospite šećerom u prahu, sem u slučaju da ga služite uz nešto slatko kao što je neki preliv od kuvanog voća ili karamel sos. Radi finijeg izgleda, ja sam ga posula kakao prahom, ali i to možete izostaviti ako ne volite njegov gorkast ukus.

Prijatno !

Nema komentara:

Objavi komentar