subota, 30. prosinca 2017.

Jednostavno brzo i ukusno :Brzi kolač s kokosom !


Potrebno :
1 šolja šećera
1 šolja brašna
1 šolja kokosa
1 šolja mleka (mineralna voda ili sojino mleko )
1  prašak za pecivo
1-2 kašike kakao
1 kašičica vanila ekstrata

malo šećera u prahu za posipanje

Priprema:

U činiju pomešati šećer, brašno, prašak za pecivo, kokos i ekstrat od vanile.
Prelijte mlekom sve pa dobro izmešajte.
U podmazan pleh stavite 3/4 mase, a u ostatak dodajte kakao i sjedinite.
Pospite po belom delu, neravnomerno pa viljuškom razvucite.
Dok ovo pripremate rernu ste zagrejali na 180 stepeni.
Peći 30 – 40 minuta, možda i duže, zavisno od rerne, proverite čačkalicom, jer smesa je retka.
Pečen kolač ostavite da se potpuno ohladi, jer je mekan i lomljiv, pa onda secite i poslužite.
Kolač pospite  šećerom u prahu .

Napomena: Kolač se može pripremati sa kiselom vodom umesto mleka pa je postan kolač.
Prijatno!

Ukusan i prelijep kolač :Svečane orah kocke !



Potrebno

Za kore:

450 g. brašna
100 g. maslaca ili margarina sobne temperature
180 g. šećera
100 g. mlevenih oraha
2 kašike meda
2 kom. jaja
2 kašike kakao praha
7 kašika mleka
1 kašikica sode bikarbone

Za Fil:
6 dcl. mleka
3 kašika brašna
2 kašike gustina
4 kašike kristal šećera
200 g. maslaca ili margarina
150 g. šećera u prahu
100g. čokolade Milka Noisette
1 kašikica tečne vanile

Za Glazuru 
100 g. Milka čokolade Noisette
1,5 kašika ulja

I još
oko 80 g. mlevenih oraha za posipanje

Priprema

Za Kore:


Sve sastojke za testo staviti u sud za mešenje i mikserom žicama za testo umesiti glatko i meko testo. Podeliti na 4 dela, umotati u najlon foliju ili kesice da se ne suši i ostaviti pola sata u frižider.

Ja ovakvu vrstu korica koje se peku na poleđini tepsije pečem na ovaj način. U ovom slučaju sam koristila pleh čije su dimenzije dna 21×30 cm. Pleh staviti jednim krajem na vlažnu kuhinjsku krpu da se ne bi pomerao prilikom rastezanja koriceposuti brašnom, staviti testo, posuti ga brašnom pa lagano razvući u tanku koricu, po potrebi još malo posipati brašnom.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko desetak minuta, zavisi i od rerne. Da bi korica bila ravna, čim se izvadi iz rerne, dok je još vrela i meka, blago preći oklagijom da se površina izravna.

Krajeve koji su malo prešli preko ruba odseći, dugim nožem preći ispod korice, pleh izdignuti i lagano spustiti koricu na papir za pečenje. Sve raditi odmah dok je korica meka i savitljiva, čim se ohladi postaje prhka.

Pleh će ostati relativno čist, samo ga obrisati vlažnom kuhinjskom krpom i ponavljati postupak sa ostalim koricama.

Za fil:

Brašno, gustin i 4 kašike kristal šećera izmešati sa malo mleka da se dobije glatka smesa i skuvati u ostatku mleka. Skloniti sa vatre pa dodati čokoladu i vanilu.

Izmešati, prekriti najlon folijom direktno preko fila i ostaviti da se ohladi do sobne temperature.

Maslac penasto umutiti sa šećerom u prahu, dodavati kašiku po kašiku fila lagano muteći i na kraju kratko dobro izmiksati.

Kore filovati, blago ih opteretiti i ostaviti preko noći u frižider da korice omekšaju, fil se stegne i da se sjedine ukusi.Ohlađen kolač posuti oraima ,sjeći na kocke po želji i poslužiti .

Prijatno !

Savršeno kremast kolač sa orasima !



Potrebno:
Za koru:

6 belanaca 

100 gr šećera 
130 gr mljevenih oraha 
1 kašičica ekstrata od vanile 
1/2 praška za pecivo 
2 kašike brašna

Za Kremu:

6 žumanaca 
150 gr šećera
 400 ml mleka
 2 kašike gustina 
1 kesica vanilin pudinga
 200 gr margarina

Priprema:

Prvo ćemo uraditi kremu.
Za kremu :
Ulupati žumanca sa šećerom dok ne pobele.
Pomešati puding i gustin, pa dodati hladno mleko i izmešati žicom za mućenje da nema grudvica.
Tome dodati smesu od žumanaca, pa staviti na paru da se kuva.
Kada se zgusne skloniti sa vatre da se skroz ohladi.

Za koru :
Ulupajte belanca sa šećerom u jak šne.
Pomešajte brašno, mlevene orahe i prašak za pecivo pa dodajte belancima i izmesajte varjačom, da belanca ne spadnu.
Na kraju dodajte ekstrat vanile.
Uzmite veliki pleh otprilike 30 x 35 cm i stavite papir za pečenje i izlijte smesu za koru pa stavite da se peče na 180 stepeni dok blago ne porumeni.
Ostavite da se ohladi pa koru presecite na tri jednaka dela po širini, da se dobiju tri kore ( trake). Odsecite i krajeve.

Sad se krem već ohladio pa ulupajte margarin i postepeno mu dodavajte ohladjen krem uz mućenje.
Trake nafilujte sa dobijenim kremom, po pola izmedju dvije  trake.
Odozgo  dekoracija po želji.

Ohladite u frižideru pa poslužite.
Prijatno!

Čokoladni Rolat sa bananom !



Potrebno
Za koru:
5 jaja
6 kašika šećera
50 ml suncokretova ulja
50 ml mlijeka
3 kašike glatkog brašna
3 kašike tamnog kakaa
pola praška za pecivo

Za kremu :
300 ml mlijeka
1 premium puding čokolada
1 kašika gustina ili brašna
2 kašike smeđeg šećera
3 kašike bijelog šećera
3 kašike Nutelle
1 čep ruma
130 g maslaca

Za glazuru :
100 g tamne čokolade
2 kašike suncokretova ulja

Priprema 
Za koru :
Odvojiti žutanjke od bjelanjaka. Sa mrvom soli miksati bjelanjke u čvrsti snijeg, a žutanjke sa šećerom u laganu i svijetlu pjenu.
U žutanjke dodati mlijeko i ulje, dobro promiješati, a zatim prosijano brašno sa kakaom i praškom za pecivo. Na kraju dodati snijeg od bjelanjaka i lagano sjediniti smjese.
Pripremljenu smjesu izliti na pleh od pećnice obložen papirom za pečenje i staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva, te peći cca 15-20 min.
Ispečeni biskvit zarolati u roladu pomoću čiste kuhinjske krpe i ostaviti da se tako hladi dok se radi krema.
Za kremu :
Kremu radimo na klasičan način. Od 300 ml mlijeka odvojiti malu količinu dovoljnu da natopimo suhe sastojke puding, brašno, šećer, a ostatak stavimo grijati na štednjak.
Kada se mlijeko ugrijalo, dodamo smjesu od pudinga i ukuhamo u čvrstu kremu. Dok je još vruće, dodamo Nutellu i na kraju čep ruma.
U ohlađenu skuhanu kremu dodamo maslac i dobro izmiksamo u laganu i pjenastu kremicu.
Pečeni i ohlađeni biskvit izravnamo, te premazujemo kremom puštajući 10 cm biskvita na kraju čistim, da ne bi krema iscurila kad zarolamo do kraja. Dodati banane po želji (ili neko drugo voće npr. jagode, borovnice) ili ju jednostavno pustiti praznu.
Kada smo ju zarolali i kratko ohladili, prelijemo glazurom od čokolade i malo ulja. Dobro ohladiti i uživati.
Prijatno!

Super torta sa ganache kremama !


Potrebno

Za koru :
5 jaja
100 g šećera
150 g maslaca
100 g čokolade
80 g brašna
1  prašak za pecivo

Za ganache od tamne čokolade :
500 ml mlečnog vrhnja
200 g tamne čokolade

Za ganache od bijele čokolade:

200 ml mlečnog vrhnja
300 g bele čokolade

Priprema:

Za koru :

Odvojimo žumanjke od belanjaka. Žumanjke penasto izmiksamo s 80 g šećera, belanjak ulupamo postupno dodavajući 20 g šećera.
Na pari otopimo čokoladu i maslac i kada je smesa otopljena i svilenkaste teksture, dodamo smesi žumanjaka i šećera.
Tome dodamo prosejano brašno i prašak za pecivo koje smo prethodno pomešali. Na kraju postepeno dodajemo ulupani belanjak sa šećerom i uspemo u kalup za tortu. Biskvit pečemo 20 minuta na 170 stepeni.

Za ganache od tamne čokolade :

Mlečno vrhnje zagrejavanjem dovedemo do vrenja i prelijemo preko seckane čokolade.
Pričekamo par trenutaka da se čokolada počne topiti i mešamo dok smesa ne postane glatka.
Ganache od tamne čokolade prelijemo po toplom biskvitu. Ohladimo tortu.

Za ganache od bijele čokolade :

Mlečno vrhnje dovedemo do vrenja i prelijemo preko seckane čokolade.
Pričekamo par trenutaka da se čokolada otopi i mešamo dok smesa ne postane glatka.
Ganache od bele čokolade prelijemo po ohlađenom ganacheu od tamne čokolade.
Ohladimo tortu i ukrasimo po želji.

Prijatno!

Brzo bez pečenja čokoladna keks torta !


Potrebno:

oko 600 grama petit keksa
500 ml mlijeka
2 pudinga od čokolade
3 kašike šećera
100 grama čokolade za kuvanje
250 grama putera
4 žumanca
200 grama šećera u prahu
jedna kašika kakao praha
oko 250 ml skuvane jake kafe
šlag krema od čokolade
dva rebra tamne čokolade

Priprema :
U 500 ml mlijeka istopiti čokoladu i skuvati sa pudingom umućenim sa šećerom i malo mlijeka. Pokriti najlon folijom i ostaviti da se ohladi do sobne temperature.
Pjenasto umutiti žumanca sa šećerom u prahu, dodati kakao i miješati na pari oko desetak minuta. Ostaviti da se ohladi pa sjediniti sa umućenim puterom.
Spojiti oba fila i miješati mikserom velikom brzinom da se dobije glatka i homogena smjesa. Ostaviti petnaestak minuta u frižider prije filovanja.
Keks umakati u hladnu kafu, redati 5×4, filovati tako četiri reda keksa i tri reda fila. Na vrh nanijeti šlag kremu od školade i posuti narendanom čokoladom.

Prijatno!

Kremasti Vanilija kolač !



Potrebno

 Za koru :
9 belanaca
9 kašika kristal šećer
9 kašika brasna
1 ravna kasicica praska za pecivo

Za kremu od pudinga :
3 kesice vanila pudinga
4 velike kasike kristal secera
900 ml mleka
150 g omeksalog putera
100 g secera u prahu ( ili secera po ukusu )

Šlag dekoracija /preliv :

500 ml tecnog vrhnja za slag
2 slagfixa
2 kasike secera u prahu

Za fil od žumanjaka :
9 zumanaca
4 kasike kristal secera
100 g brasna
2 kesice vanilin šećer
900 ml mleka
150 g omeksalog putera
100 g secera u prahu

Priprema
Za koru :
Miksati belanca dok se ne dobije srednje cvrsta pena a zatim, uz stalno miksanje dodavati kasiku po kasiku kristal secera. Kada se sav secer potrosi i kada se dobije cvrst i sjajan sam dodati u par navrata brasno prosejano sa praskom za pecivo ( brasno moze i direktno da se seje na sam ).
Pazljivo umesati brasno vodeci racuna da se dobro sjedini sa umucenim samom. Sipati smesu u tepsiju koju postaviti papirom za pecenje, velicina tepsije je 20 x 30 cm. Peci na 180 C oko dvadeset min. ili dok ne dobije testo rumenu boju. Pecenu koru ohladiti.
Dok se kolac pece skuvati fil.
Za puding fil : Skuvati puding od vanile sa secerom pa ga staviti da se hladi, povremeno ga mesati u toku hladjenja da se ne uhvati korica po povrsini. Posebno miksirati omeksali puter sa secerom u prahu dok ne postane kremast.
U ohladjeni puding prvo dodati par kasika putera pa mikserom dobri izraditi dok se ne sjedine, ponovo dodati par kasika putera u puding i ponovo miksirati i na kraju dodati ostatak putera pa miksirati dok se ne dobije fina, vazdusasta krema.
Umutiti slag prema uputstvu, dodati krem fiks i kad je slag skoro umucen dodati secer u prahu. Staviti slag u frizider do upotrebe.
Kada se kolac potpuno ohladio mokrom viljuskom napraviti ubode po kolacu a zatim ga preliti sa par kasika hladnog mleka. Zatim kolac premazati filom od pudinga i putera, izravnati fil da bude iste debljine po celoj povrsini a zatim po filu naneti ohladjeni slag. Gotov kolac staviti u frizider na hladjenje ( najbolje ga je ostaviti preko noci ) pa sutradan seci i sluziti. Ukrasiti kolac po zelji.
Ako ne volite fil od pudinga i ako nemate belanaca mogu se koristiti cela jaja. U tom slucaju od belanaca se pravi kora a od zumanaca se kuva fil( na pari umutite žumanjke sa šećerom a mlijeko stavite da zavri a jajima dodate brašno te time zakuhate ko puding kad se ohladi dodati umućeni puter sa šećerom u prahu  .izaberite verziju koju želite .
Prijatno!

Jako sočan i ukusan :Zimski posni kolač!



Potrebno
Za koru/biskvit :
350 ml svježe cijeđenog soka od narandže
4 supene kašike domaćeg pekmeza od šipka
120 g šećera
2 kesice vanilin šećera
naribana korica 2 narandže
180 g pečenih mljevenih oraha
100 g oštrog brašna
2 kašike tamnog gorkog kakaoa
1 kesica praška za pecivo
100 ml ulja

Za premaz(fil):
100 g posne čokolade
2-3 kašike domaćeg pekmeza od šipka + malo za premazati biskvit
120 g posnog mljevenog keksa
1 kesica vanilin šećera
150 ml svježe cijeđenog soka od narandže

Za dekoraciju:
cca 50 g sjeckanih pečenih oraha

Priprema:
Narandže dobro oprati i naribati koricu od 2, a zatim iscjediti ukupno 500 ml soka (meni su trebale 4 srednje jako sočne narandže). Orahe staviti u tavu i prepržiti na srednjoj vatri 10-ak minuta vodeći računa da ne zagore.

Pečene prebaciti u krpu i protrljati kako bi spala kožica. 180 g samljeti a ostatak nasjeckati za posipanje.

Za koru :

U posudu nasuti 350 ml soka od narandže, dodati pekmez od šipka (srednje gustine), šećer i vaniliju, koricu narandže, mljevene orase i prosijane praškaste sastojke. Sve dobro promješati i sjediniti. Na kraju u tankom mlazu dodati ulje uz stalno mješanje.

Smjesu izliti u pleh (dim. 30×20 cm ili slične površine) koji smo obložili pek papirom i peći na 160 st. oko 25-30 min zavisno od šporeta. Pečen biskvit izvaditi i prohladiti. Pečeni biskvit ostaje sočan i mekan, nešto kao brownies.

Prohlađen premazati u tankom sloju sa šipkovim pekmezom čisto da se fil ne bi odvajao.

Za premaz: (fil):

Na laganoj vatri otopiti čokoladu pomješanu sa pekmezom. U posebnoj posudi dobro izmješati mljeveni keks, sok i vaniliju pa dodati i prethodnu smjesu i svefino sjediniti.

Fil nanjeti na biskvit i posuti sa sjeckanim pečenim orasima.

Kolač rezati na kocke ili štanglice po želji. Može se služiti topao ili ohlađen.
Prijatno!

Savršena torta koju trebate probati !



Potrebno

Za koru:

4 jaja
4 kašike vode
4 kašike šećera
4 kašike brašna
1 red crne čokolade(10g)
namaz od višanja
1 staklenka višanja
3 kašike gustina
100g šećera

Za kremu :
250g krem sira
350g slatkog vrhnja
100g bijele čokolade
100ml mlijeka
6 listića želatine
150g šećera

Za glazuru:
90g crne čokolade
150ml slatkog vrhnja

Priprema

Za koru:
Odvojite bjelanjce od žumanjaca.
Izmiksajte žumanjce,šećer,vodu i brašno.
Naribajte čokoladu i na kraju lagano umješajte izmiksane bjelanjke.
Pecite na 200 stupnjeva 15 minuta
Ohlađeni biskvit stavite na ukrasni tanjur i obavezno oko njega stavite obruč za torte
Višnje ukuhajte zajedno sa gustinom,šećerom i naravno tekućinom iz kompota.
Još vruće prelijte po biskvitu

Za kremu :
U 1 dc mlijeka ukuhajte šećer i na kraju i bijelu čokoladu.
Neka vam se 2-3 minute prohladi zatim dodajte i omekšalu želatinu,zatim i krem sir sve dobro izmiksajte. Ostavite par minuta da se sve skupa ohladi neka bude blago mlako. Zatim sve povežite sa tučenim slatkim vrhnjem i izlijte po višnjama
Za glazuru:
Slatko vrhnje zakuhajte na lagano ,otopite u njemu čokoladu i još vruće prelijte po torti
Tortu dobro ohladite i ukrasite po želji.
Prijatno!

Karamel Cheesecake !



Potrebno 
Za podlogu :
200 g mljevenog keksa
70 g mljevenih lješnjaka
120 g maslaca

Za kremu :
500 g sira philadelphije
400 g sirnog namaza
100 g bijele čokolade
80 g šećera u prahu
3 jaja
1 kašičica ekstrakta vanilije

Za karamel:
200 g šećera
4 kašike vode
2 dl mliječnog vrhnja za šlag
40 g maslaca
½ kašičice soli

Za ukrašavanje :
 lješnjaci po želji

Priprema

Za podlogu:

Mikserom umutiti mljeveni keks, lješnjake i otopljeni maslac. Podlogu kalupa promjera 24 cm namazati maslacem, a rub obložiti masnim papirom. Smjesu utisnuti u kalup. Čuvati u hladnjaku dok se priprema krema.
Za kremu:
Svi sastojci za kremu trebaju biti sobne temperature. Sir, namaz i šećer mutiti mikserom, dodati jedno po jedno već umućeno jaje. Na kraju umiješati otopljenu čokoladu i ekstrakt vanilije.
Kalup omotati folijom, uliti kremu i poravnati. Kalup položiti u posudu, uliti vrelu vodu (oko 2 cm visine) te sve položiti u donji dio zagrijane pećnice. Tortu peći oko 60 minuta na 160 ˚C. Isključiti pećnicu, malo otvoriti vrata pećnice i tortu lagano hladiti.
Tortu hladiti nekoliko sati na sobnoj temperaturi te je držati u hladnjaku nekoliko sati.

Za karamel :

Šećer i vodu grijati bez miješanja. Povremeno protresti posudu. Kad se šećer otopi i dobije zlatnu boju lagano uliti vrhnje te grijati miješajući. Dodati maslac i sol. Otopiti. Karamel uliti u staklenu posudu i ohladiti. Držati u hladnjaku.
Krišku torte preliti karamelom i posuti  lješnjacima.
Karamel se hlađenjem zgusne te ga je prije uporabe potrebno zagrijati.

Prijatno!

Lagan i fin plazma kolač!



Potrebno

Za koru:

5 komada jaja
5 veliki kasika sećera ( kristal)
100 ml ulja
5 velikih kasika brasna
3 velike kasike kakao praha
1 vrecica prašak za pecivo

Za agdu :

100 ml vode
100 g secera

Za fil:
400 g kisele pavlake
250 g secera u prahu
300 g mljevene plazme (keks)
200g slaga
kisela voda (za slag)

Priprema 

Za koru :
Izmikstati jaja i secer dobro pa dodati ostale sastojke za koru i sve zajedno izmjesati. Peci u zagrejanoj rerni na 180°.
Za agdu :
Napraviti agdu od vode i secera pa zaliti ispecenu koru i ostavit sa strane(malo dsamo da prokuha ).
Za fil:
Kiselu pavlaku umutati sa secerom u prahu pa dodati mljevenu plazmu i sve zajedno promjesati i ostaviti sa strane.
Slag u prahu pripremiti po upustvu na vrecici ali sa kiselom vodom. Miksati u cvrst snjeg i spojiti sa predhodnom smjesom od plazme i pavlake i sve zajedno promjesati.
Nafilovat preko pecene kore i dekorisati sa kakaom ili mrvice cokolade. Staviti u frizider par sati a najbolje je kad prenoci, rezati na kocke i sluziti kolac.
Prijatno!

petak, 29. prosinca 2017.

Čokoladna COCA-COLA torta!





Potrebno:
200gr maslaca 
200ml coca-cole 
220gr brasna 
1vrecica praska za pecivo 
1/4kasikice sode 
 50gr tamnog kakaa 
240gr secera 
1vrecica vanil.secera 
2 jaja 
175ml mlijeka
 50gr kiselog vrhnja malo soli

Za ganache krema :
100gr tamne cokolade(55%-60%)
 100gr tamne cokolade(70%)
 200ml mlijeka 30gr maslaca

Priprema:
 1. Otopite maslac na pari zajedno sa coca-colom.Ostavite na stranu da se malo prohladi. Zagrite rernu na 180°C. Pripremite kalup obima 23cm. 2. Prosite zajedno brasno,pr.za pecivo,so,sodu b.b i kakao.Dodajte secer i van.secer. Napravite manje udubljenje u brasnu,pa dodajte lagano umucena jaja i mjesajte sa zicom,u tankom mlazu dodajite i prohladenu smjesu od maslaca i cole,stalno mjesajuci zicom da se ne stvore grudvice. Na kraju dodajte i kiselo vrhnje i mlijeko,izmjesajte smjesu. 3. Smjesu istresite u kalup i pecite 40-50 min. Provjerite cackalicom,ja sam pekla tacno 40 min. Tek kad je torta pecena,pocnite pripremati kremu. 4. Na laganoj vatri istopite zajedno obje vrste cokolade sa mlijekom.Maknite sa vatre i dodajte maslac,mjesajuci otopite maslac i prohladite kremu. Toplu kremu prelite preko mlake torte. Ostavite par sati u frizideru da se torta ohladi i krema stegne. Posluživanje Mozete sluziti sa umucenim slatkim vrhnjem ili sumskim vocem.
Prijatno!

Čokoladice sa mentol punjenjem





Potrebno:
 500 gr šećera u prahu 
 300 gr čokolade za kuhanje 
 110 ml kukuruznog sirupa 
 1 kašika ulja 1
 1 kašičica ekstrakta mente
 1 kašičice soli
Priprema :
 Puter sobne temperature umutite sa kukuruznim sirupom i ekstratkom mentola. Dodajite malo po malo šećera u prahu dok ne dobijete tvrdu smjesu koju možete razvući oklagijom. Razvucite na radnoj površini i kalupom vadite male krugove. Ostavite u frižideru par sati. Čokoladu za kuhanje otopite sa uljem pa u nju umačite mentol. Ostavite da se ohladi u frižideru dok se čokolada ne stisne.