subota, 30. prosinca 2017.

Karamel Cheesecake !



Potrebno 
Za podlogu :
200 g mljevenog keksa
70 g mljevenih lješnjaka
120 g maslaca

Za kremu :
500 g sira philadelphije
400 g sirnog namaza
100 g bijele čokolade
80 g šećera u prahu
3 jaja
1 kašičica ekstrakta vanilije

Za karamel:
200 g šećera
4 kašike vode
2 dl mliječnog vrhnja za šlag
40 g maslaca
½ kašičice soli

Za ukrašavanje :
 lješnjaci po želji

Priprema

Za podlogu:

Mikserom umutiti mljeveni keks, lješnjake i otopljeni maslac. Podlogu kalupa promjera 24 cm namazati maslacem, a rub obložiti masnim papirom. Smjesu utisnuti u kalup. Čuvati u hladnjaku dok se priprema krema.
Za kremu:
Svi sastojci za kremu trebaju biti sobne temperature. Sir, namaz i šećer mutiti mikserom, dodati jedno po jedno već umućeno jaje. Na kraju umiješati otopljenu čokoladu i ekstrakt vanilije.
Kalup omotati folijom, uliti kremu i poravnati. Kalup položiti u posudu, uliti vrelu vodu (oko 2 cm visine) te sve položiti u donji dio zagrijane pećnice. Tortu peći oko 60 minuta na 160 ˚C. Isključiti pećnicu, malo otvoriti vrata pećnice i tortu lagano hladiti.
Tortu hladiti nekoliko sati na sobnoj temperaturi te je držati u hladnjaku nekoliko sati.

Za karamel :

Šećer i vodu grijati bez miješanja. Povremeno protresti posudu. Kad se šećer otopi i dobije zlatnu boju lagano uliti vrhnje te grijati miješajući. Dodati maslac i sol. Otopiti. Karamel uliti u staklenu posudu i ohladiti. Držati u hladnjaku.
Krišku torte preliti karamelom i posuti  lješnjacima.
Karamel se hlađenjem zgusne te ga je prije uporabe potrebno zagrijati.

Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar