subota, 30. prosinca 2017.

Kremasti Vanilija kolač !



Potrebno

 Za koru :
9 belanaca
9 kašika kristal šećer
9 kašika brasna
1 ravna kasicica praska za pecivo

Za kremu od pudinga :
3 kesice vanila pudinga
4 velike kasike kristal secera
900 ml mleka
150 g omeksalog putera
100 g secera u prahu ( ili secera po ukusu )

Šlag dekoracija /preliv :

500 ml tecnog vrhnja za slag
2 slagfixa
2 kasike secera u prahu

Za fil od žumanjaka :
9 zumanaca
4 kasike kristal secera
100 g brasna
2 kesice vanilin šećer
900 ml mleka
150 g omeksalog putera
100 g secera u prahu

Priprema
Za koru :
Miksati belanca dok se ne dobije srednje cvrsta pena a zatim, uz stalno miksanje dodavati kasiku po kasiku kristal secera. Kada se sav secer potrosi i kada se dobije cvrst i sjajan sam dodati u par navrata brasno prosejano sa praskom za pecivo ( brasno moze i direktno da se seje na sam ).
Pazljivo umesati brasno vodeci racuna da se dobro sjedini sa umucenim samom. Sipati smesu u tepsiju koju postaviti papirom za pecenje, velicina tepsije je 20 x 30 cm. Peci na 180 C oko dvadeset min. ili dok ne dobije testo rumenu boju. Pecenu koru ohladiti.
Dok se kolac pece skuvati fil.
Za puding fil : Skuvati puding od vanile sa secerom pa ga staviti da se hladi, povremeno ga mesati u toku hladjenja da se ne uhvati korica po povrsini. Posebno miksirati omeksali puter sa secerom u prahu dok ne postane kremast.
U ohladjeni puding prvo dodati par kasika putera pa mikserom dobri izraditi dok se ne sjedine, ponovo dodati par kasika putera u puding i ponovo miksirati i na kraju dodati ostatak putera pa miksirati dok se ne dobije fina, vazdusasta krema.
Umutiti slag prema uputstvu, dodati krem fiks i kad je slag skoro umucen dodati secer u prahu. Staviti slag u frizider do upotrebe.
Kada se kolac potpuno ohladio mokrom viljuskom napraviti ubode po kolacu a zatim ga preliti sa par kasika hladnog mleka. Zatim kolac premazati filom od pudinga i putera, izravnati fil da bude iste debljine po celoj povrsini a zatim po filu naneti ohladjeni slag. Gotov kolac staviti u frizider na hladjenje ( najbolje ga je ostaviti preko noci ) pa sutradan seci i sluziti. Ukrasiti kolac po zelji.
Ako ne volite fil od pudinga i ako nemate belanaca mogu se koristiti cela jaja. U tom slucaju od belanaca se pravi kora a od zumanaca se kuva fil( na pari umutite žumanjke sa šećerom a mlijeko stavite da zavri a jajima dodate brašno te time zakuhate ko puding kad se ohladi dodati umućeni puter sa šećerom u prahu  .izaberite verziju koju želite .
Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar