Potrebno
Za koru:
5 jaja
6 kašika šećera
50 ml suncokretova ulja
50 ml mlijeka
3 kašike glatkog brašna
3 kašike tamnog kakaa
pola praška za pecivo
Za kremu :
300 ml mlijeka
1 premium puding čokolada
1 kašika gustina ili brašna
2 kašike smeđeg šećera
3 kašike bijelog šećera
3 kašike Nutelle
1 čep ruma
130 g maslaca
Za glazuru :
100 g tamne čokolade
2 kašike suncokretova ulja
Priprema
5 jaja
6 kašika šećera
50 ml suncokretova ulja
50 ml mlijeka
3 kašike glatkog brašna
3 kašike tamnog kakaa
pola praška za pecivo
Za kremu :
300 ml mlijeka
1 premium puding čokolada
1 kašika gustina ili brašna
2 kašike smeđeg šećera
3 kašike bijelog šećera
3 kašike Nutelle
1 čep ruma
130 g maslaca
Za glazuru :
100 g tamne čokolade
2 kašike suncokretova ulja
Priprema
Za koru :
Odvojiti žutanjke od bjelanjaka. Sa mrvom soli miksati bjelanjke u čvrsti snijeg, a žutanjke sa šećerom u laganu i svijetlu pjenu.
U žutanjke dodati mlijeko i ulje, dobro promiješati, a zatim prosijano brašno sa kakaom i praškom za pecivo. Na kraju dodati snijeg od bjelanjaka i lagano sjediniti smjese.
Pripremljenu smjesu izliti na pleh od pećnice obložen papirom za pečenje i staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva, te peći cca 15-20 min.
Ispečeni biskvit zarolati u roladu pomoću čiste kuhinjske krpe i ostaviti da se tako hladi dok se radi krema.
U žutanjke dodati mlijeko i ulje, dobro promiješati, a zatim prosijano brašno sa kakaom i praškom za pecivo. Na kraju dodati snijeg od bjelanjaka i lagano sjediniti smjese.
Pripremljenu smjesu izliti na pleh od pećnice obložen papirom za pečenje i staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva, te peći cca 15-20 min.
Ispečeni biskvit zarolati u roladu pomoću čiste kuhinjske krpe i ostaviti da se tako hladi dok se radi krema.
Za kremu :
Kremu radimo na klasičan način. Od 300 ml mlijeka odvojiti malu količinu dovoljnu da natopimo suhe sastojke puding, brašno, šećer, a ostatak stavimo grijati na štednjak.
Kada se mlijeko ugrijalo, dodamo smjesu od pudinga i ukuhamo u čvrstu kremu. Dok je još vruće, dodamo Nutellu i na kraju čep ruma.
U ohlađenu skuhanu kremu dodamo maslac i dobro izmiksamo u laganu i pjenastu kremicu.
Pečeni i ohlađeni biskvit izravnamo, te premazujemo kremom puštajući 10 cm biskvita na kraju čistim, da ne bi krema iscurila kad zarolamo do kraja. Dodati banane po želji (ili neko drugo voće npr. jagode, borovnice) ili ju jednostavno pustiti praznu.
Kada smo ju zarolali i kratko ohladili, prelijemo glazurom od čokolade i malo ulja. Dobro ohladiti i uživati.
Kremu radimo na klasičan način. Od 300 ml mlijeka odvojiti malu količinu dovoljnu da natopimo suhe sastojke puding, brašno, šećer, a ostatak stavimo grijati na štednjak.
Kada se mlijeko ugrijalo, dodamo smjesu od pudinga i ukuhamo u čvrstu kremu. Dok je još vruće, dodamo Nutellu i na kraju čep ruma.
U ohlađenu skuhanu kremu dodamo maslac i dobro izmiksamo u laganu i pjenastu kremicu.
Pečeni i ohlađeni biskvit izravnamo, te premazujemo kremom puštajući 10 cm biskvita na kraju čistim, da ne bi krema iscurila kad zarolamo do kraja. Dodati banane po želji (ili neko drugo voće npr. jagode, borovnice) ili ju jednostavno pustiti praznu.
Kada smo ju zarolali i kratko ohladili, prelijemo glazurom od čokolade i malo ulja. Dobro ohladiti i uživati.
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar