subota, 30. prosinca 2017.

Ukusan i prelijep kolač :Svečane orah kocke !



Potrebno

Za kore:

450 g. brašna
100 g. maslaca ili margarina sobne temperature
180 g. šećera
100 g. mlevenih oraha
2 kašike meda
2 kom. jaja
2 kašike kakao praha
7 kašika mleka
1 kašikica sode bikarbone

Za Fil:
6 dcl. mleka
3 kašika brašna
2 kašike gustina
4 kašike kristal šećera
200 g. maslaca ili margarina
150 g. šećera u prahu
100g. čokolade Milka Noisette
1 kašikica tečne vanile

Za Glazuru 
100 g. Milka čokolade Noisette
1,5 kašika ulja

I još
oko 80 g. mlevenih oraha za posipanje

Priprema

Za Kore:


Sve sastojke za testo staviti u sud za mešenje i mikserom žicama za testo umesiti glatko i meko testo. Podeliti na 4 dela, umotati u najlon foliju ili kesice da se ne suši i ostaviti pola sata u frižider.

Ja ovakvu vrstu korica koje se peku na poleđini tepsije pečem na ovaj način. U ovom slučaju sam koristila pleh čije su dimenzije dna 21×30 cm. Pleh staviti jednim krajem na vlažnu kuhinjsku krpu da se ne bi pomerao prilikom rastezanja koriceposuti brašnom, staviti testo, posuti ga brašnom pa lagano razvući u tanku koricu, po potrebi još malo posipati brašnom.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko desetak minuta, zavisi i od rerne. Da bi korica bila ravna, čim se izvadi iz rerne, dok je još vrela i meka, blago preći oklagijom da se površina izravna.

Krajeve koji su malo prešli preko ruba odseći, dugim nožem preći ispod korice, pleh izdignuti i lagano spustiti koricu na papir za pečenje. Sve raditi odmah dok je korica meka i savitljiva, čim se ohladi postaje prhka.

Pleh će ostati relativno čist, samo ga obrisati vlažnom kuhinjskom krpom i ponavljati postupak sa ostalim koricama.

Za fil:

Brašno, gustin i 4 kašike kristal šećera izmešati sa malo mleka da se dobije glatka smesa i skuvati u ostatku mleka. Skloniti sa vatre pa dodati čokoladu i vanilu.

Izmešati, prekriti najlon folijom direktno preko fila i ostaviti da se ohladi do sobne temperature.

Maslac penasto umutiti sa šećerom u prahu, dodavati kašiku po kašiku fila lagano muteći i na kraju kratko dobro izmiksati.

Kore filovati, blago ih opteretiti i ostaviti preko noći u frižider da korice omekšaju, fil se stegne i da se sjedine ukusi.Ohlađen kolač posuti oraima ,sjeći na kocke po želji i poslužiti .

Prijatno !

Nema komentara:

Objavi komentar