Potrebno
Za koru :
4 bjelanjka
4 kašike šećera
1 vrećica burbon vanilija
2 kašike brašna
1 vrećica praška za pecivo
2 kašike pečenih mljevenih lješnjaka
Za fil od vanilije :
320 gr kiselog vrhnja
160 gr vrhnja za šlag
10 gr želatina u prahu
3 kašike meda
50 gr bijele čokolade
10 kapi ekstrata od vanilije
Za fil od šumskog voća :
150 gr smrznutog šumskog voća
200 ml vode
1 vrećica pudinga jagoda
4 kašike šećera
1/4 kašike gustina
Za muss od bijele čokolade :
200 gr bijele čokolade
320 ml vrhnja za šlag
50 gr šećera
Priprema
Za koru :
Bjelanjke je potrebno izraditi u čvrsti snijeg, a onda postepeno dodavati šećer i burbon vanilin šećer.
U brašno pomiješajte prašak za pecivo i dodajte bjelanjcima, kao i lješnjake, umješajte sve pjenjačom. U tepsiju postavite masni papir na koji stavite obruč obima 24 cm.
Ulijte smijesu i rasporedite Stavite peći na 180 stupnjeva oko 10 min.
Kada je pečeno neka se ohladi.Zatim odvojite masni papir od dna i prebacite zajedno sa obručem sve na tacnu. Kora se ne odvaja od obruča da se ne skupi, tako će ostati u ravnini sa filovima.
4 bjelanjka
4 kašike šećera
1 vrećica burbon vanilija
2 kašike brašna
1 vrećica praška za pecivo
2 kašike pečenih mljevenih lješnjaka
Za fil od vanilije :
320 gr kiselog vrhnja
160 gr vrhnja za šlag
10 gr želatina u prahu
3 kašike meda
50 gr bijele čokolade
10 kapi ekstrata od vanilije
Za fil od šumskog voća :
150 gr smrznutog šumskog voća
200 ml vode
1 vrećica pudinga jagoda
4 kašike šećera
1/4 kašike gustina
Za muss od bijele čokolade :
200 gr bijele čokolade
320 ml vrhnja za šlag
50 gr šećera
Priprema
Za koru :
Bjelanjke je potrebno izraditi u čvrsti snijeg, a onda postepeno dodavati šećer i burbon vanilin šećer.
U brašno pomiješajte prašak za pecivo i dodajte bjelanjcima, kao i lješnjake, umješajte sve pjenjačom. U tepsiju postavite masni papir na koji stavite obruč obima 24 cm.
Ulijte smijesu i rasporedite Stavite peći na 180 stupnjeva oko 10 min.
Kada je pečeno neka se ohladi.Zatim odvojite masni papir od dna i prebacite zajedno sa obručem sve na tacnu. Kora se ne odvaja od obruča da se ne skupi, tako će ostati u ravnini sa filovima.
Za fil od vanilije :
Želatinu pomiješajte sa 3 žlice vode i ostavite da nabubri u lončiću.
Za to vrijeme pomiješajte kiselo vrhnje, vrnje za šlag i ekstrat od vanilije izradite mikserom.
Dodajte bijelu čokoladu koju ste predhodno istopili i prohladili, dodajte i med, te sve zajedno sjedinite.
Lončić sa želatinom držite u zraku i miješajte iznad najmanje vatre dok se ne istopi. Tako će se želatina istopiti, a neće biti vruća.
Želatinu polako dodavajte pripremljenoj smijesi i miksajte.
Kremu rasporedite preko biskvita u kalupu.
Stavite u frižider da se hladi dok pripremate fil od šumskog voća.
Za fil od šumskog voća :
Vodu i šećer stavite kuhati. Za to vrijeme odmrznuto voće usitnite štapnim mikserom.
U voće dodajte vode da dobijete sve zajedno 250 ml. Dodajte puding i gustin, sjedinite.
U prokuhanu vodu dodajte pripremljene sastojke i nastavite kuhati.Ostavite da se ohladi.
Fil od voća premažite preko kreme. Stavite u frižider dok pripremate muss.
Za muss od bijele čokolade :
Vrhnje za šlag i šećer stavite kuhati na laganiju vatru, po malo miješajte.
Kada prokuha dodajte bijelu čokoladu i miješajte dok se ne istopi.
Ostavite da se ohladi. Ohlađenu smijesu malo izmiksajte.
Rasporedite preko fila od voća.Ostavite tortu u frižideru da prenoći.
Želatinu pomiješajte sa 3 žlice vode i ostavite da nabubri u lončiću.
Za to vrijeme pomiješajte kiselo vrhnje, vrnje za šlag i ekstrat od vanilije izradite mikserom.
Dodajte bijelu čokoladu koju ste predhodno istopili i prohladili, dodajte i med, te sve zajedno sjedinite.
Lončić sa želatinom držite u zraku i miješajte iznad najmanje vatre dok se ne istopi. Tako će se želatina istopiti, a neće biti vruća.
Želatinu polako dodavajte pripremljenoj smijesi i miksajte.
Kremu rasporedite preko biskvita u kalupu.
Stavite u frižider da se hladi dok pripremate fil od šumskog voća.
Za fil od šumskog voća :
Vodu i šećer stavite kuhati. Za to vrijeme odmrznuto voće usitnite štapnim mikserom.
U voće dodajte vode da dobijete sve zajedno 250 ml. Dodajte puding i gustin, sjedinite.
U prokuhanu vodu dodajte pripremljene sastojke i nastavite kuhati.Ostavite da se ohladi.
Fil od voća premažite preko kreme. Stavite u frižider dok pripremate muss.
Za muss od bijele čokolade :
Vrhnje za šlag i šećer stavite kuhati na laganiju vatru, po malo miješajte.
Kada prokuha dodajte bijelu čokoladu i miješajte dok se ne istopi.
Ostavite da se ohladi. Ohlađenu smijesu malo izmiksajte.
Rasporedite preko fila od voća.Ostavite tortu u frižideru da prenoći.
Zatim sijecite na parčad i poslužite .
Prijatno!