nedjelja, 24. prosinca 2017.

Jako fina torta :Šumska Belisima!



Potrebno 

Za koru :

4 bjelanjka

4 kašike  šećera

1 vrećica burbon vanilija

2 kašike  brašna

1 vrećica praška za pecivo

2 kašike  pečenih mljevenih lješnjaka

Za fil od vanilije :

320 gr kiselog vrhnja

160 gr vrhnja za šlag

10 gr želatina u prahu

3 kašike  meda

50 gr bijele čokolade

10 kapi ekstrata od vanilije

Za fil od šumskog voća :

150 gr smrznutog šumskog voća

200 ml vode

1 vrećica pudinga jagoda

4 kašike šećera

1/4 kašike gustina

Za muss od bijele čokolade :

200 gr bijele čokolade

320 ml vrhnja za šlag

50 gr šećera

Priprema

Za koru :


Bjelanjke je potrebno izraditi u čvrsti snijeg, a onda postepeno dodavati šećer i burbon vanilin šećer.
U brašno pomiješajte prašak za pecivo i dodajte bjelanjcima, kao i lješnjake, umješajte sve pjenjačom. U tepsiju postavite masni papir na koji stavite obruč obima 24 cm.
Ulijte smijesu i rasporedite Stavite peći na 180 stupnjeva oko 10 min.
Kada je pečeno neka se ohladi.Zatim odvojite masni papir od dna i prebacite zajedno sa obručem sve na tacnu. Kora se ne odvaja od obruča da se ne skupi, tako će ostati u ravnini sa filovima.

Za fil od vanilije :
Želatinu pomiješajte sa 3 žlice vode i ostavite da nabubri u lončiću.
Za to vrijeme pomiješajte kiselo vrhnje, vrnje za šlag i ekstrat od vanilije izradite mikserom.
Dodajte bijelu čokoladu koju ste predhodno istopili i prohladili, dodajte i med, te sve zajedno sjedinite.
Lončić sa želatinom držite u zraku i miješajte iznad najmanje vatre dok se ne istopi. Tako će se želatina istopiti, a neće biti vruća.
Želatinu polako dodavajte pripremljenoj smijesi i miksajte.
Kremu rasporedite preko biskvita u kalupu.
Stavite u frižider da se hladi dok pripremate fil od šumskog voća.

Za fil od šumskog voća :
Vodu i šećer stavite kuhati. Za to vrijeme odmrznuto voće usitnite štapnim mikserom.
U voće dodajte vode da dobijete sve zajedno 250 ml. Dodajte puding i gustin, sjedinite.
U prokuhanu vodu dodajte pripremljene sastojke i nastavite kuhati.Ostavite da se ohladi.
Fil od voća premažite preko kreme. Stavite u frižider dok pripremate muss.

Za muss od bijele čokolade :

 Vrhnje za šlag i šećer stavite kuhati na laganiju vatru, po malo miješajte.
 Kada prokuha dodajte bijelu čokoladu i miješajte dok se ne istopi.
Ostavite da se ohladi. Ohlađenu smijesu malo izmiksajte.
 Rasporedite preko fila od voća.Ostavite tortu u frižideru da prenoći.
Zatim sijecite na parčad i poslužite .
Prijatno!

Najbrže i najbolje Kiflice !


Potrebno
Za 36 kiflica
1 kg mekog brasna
1 paketic kvasca
2 kasicice soli
1/2 l mlijeka
200 g masti ili margarina
0,5 dl ulja
1 jaje
2 dl kiselog mlijeka
3 kasike secera
Za premazivanje i dekoraciju
1 jaje
sezam ili kim
Priprema:
Razmutiti kvasac u pola solje toplog mlijeka, dodati po kasicicu secera i brasna i ostaviti da ispuni solju.
Od brasna, pripremljenog kvasca i svih navedenih sastojaka zamijesiti srednje meko tijesto, ako je potrebno dodati jos malo brasna. Ostaviti da odmara 30 minuta.
Tijesto podijeliti na 36 loptica, pa svaku razviti u obliku elipse i zaviti kiflicu. Redati u podmazan pleh, premazati umucenim jajem i posuti sezamom ili kimom po zelji. Neka odmaraju jos 10-15 minuta dok se pecnica ne zagrije. 


Peci na 200 C dok lijepo ne porumene.Nemojte pretjerati stvaro su dobre .
Prijatno!

Fenomenalni ukusni keksići Twix!



Potrebno

Za keksiće :

300 g mekog brašna
250 g maslaca ili margarina
100g šećera u prahu

Za preliv :
vrećica karamel bombona
3-4 kašike  slatkog vrhnja
250 g čokolade po izboru

Priprema:
Od sastojaka umijesiti tijesto i staviti ga na sat-dva u frizider. Ako vam je tijesto pre suho dodajte malo mlijeka po potrebi.Tijesto razviti  Izrezivati željeni oblik i peći 10 ak min na 170 C.Otopiti karamele s slatkim vrhnjem i prekriti povrsinu keksića Na to otopljenu čokoladu.I to je to.Ohladite pa poslužite .
Prijatno !

Posni minjoni!


Potrebno :
250 g brašna, 
160 g šećera,
 2 kašičice praška za pecivo,
 250 ml vode,
 30 g ulja, 
malo ekstrakta vanile,
 kašika kakaoa u prahu i 
100 g čokolade za kuhanje.
Priprema
U jednoj posudi pomešajte šećer, brašno i prašak za pecivo, a u drugoj vodu, ulje i ekstrakt vanile, pa tečne sastojke sjedinite sa suvima i mešajte da dobijete homogenu smesu. Dobijenu masu podelite na dva dela. U jedan deo dodajte kakao u prahu i energično promešajte. Korpice od papira za minjone naizmenično punite s malo smjese od vanile. Odozgo nanesite smjesu sa kakaom.
Korpice redajte u pleh i pecite 20 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Minjone ohladite i prelijte čokoladom koju ste otopili na pari. 
Ukrasite po želji. Ostavite da se ohladi u frižideru do posluženja.
Prijatno!

Fine Američke kocke !


    Za  tijesto od oraha:
     6 žumanjaka,
     7 kašika  šećera,
     100 g oraha,
     30 g kokosa,
     40 g brašna,
     1/2 praška za pecivo,
     6 bjelanjaka
    Za tijesto od jagode :
     4 žumanjka,
     3 kašike šećera,
     2 pudinga od jagode(prah ),
     1/2 praška za pecivo,
     3 bjelanjka
    Za kremu:
     5 dl mlijeka,
     200 g šećera,
     5 kašika oštrog brašna,
     250 g margarina
    Za glazuru:
     100 g čokolade,
     3 kašike mlijeka,
     3 kašike  šećera u prahu,
     70 g margarina
Za  tijesto od oraha:
Žumanjke pjenasto miješate sa šećerom i postupno dodavate orahe, kokos, brašno pomiješano s praškom za pecivo, limunovu koricu i snijeg od bjelanjaka. Ispecite koru u većem plitkom limu na namaštenom papiru, tako da bude tanak u zagrijanoj rerni 180 stepeni nekih 15 min zavisno od rerne .
Za  tijesto od jagoda :
Bjelanjke istucite u čvrst snijeg, dodate žumanjke, šećer i puding u prahu pomiješan s praškom za pecivo. Ispecite koru  na isti način kao i prvu .
Za Kremu:
Šećer i brašno promiješate s 1 dl mlijeka. Preostalo mlijeko stavite da zakuha i ulite u pripremljenu smjesu. U ohlađenu kremu dodate margarin i dobro izradite.
Za glazuru:
Rastopite čokoladu s mlijekom i šećerom na niskoj temperaturi i umiješate margarin da se rastopi.
Slaganje:
Orahovo tijesto premažite polovicom pripremljene kreme, zatim položite ružičasto tijesto i na njega ostatak kreme. Prelijte čokoladnom glazurom.Ostavite da se ohladi zatim  sijecite na kocke pa poslužite .
Prijatno!

Ko može da odoli spoju narandže i čokolade :Čoko narandža torta!


Potrebno 
Za koru:


200 g crne čokolade,
50 g maslaca,
3 jaja,
100 g šećera,
kesica vanilin šećera,
120 g brašna,
2 kašičice praška za pecivo,
kašičica cimeta

Za narandžin krem:
3 narandže,
230 g šećera,
puding od vanile,
100 ml likera od naranče,
200 ml vode,
250 ml slatkog vrhnja,
2 kesice šlag fiksa

Za čokoladni krem:
100 g crne čokolade,
250 ml slatkog vrhnja,
kesica šlag fiksa

Priprema
Za Koru:

Na umjerenoj temperaturi otopite čokoladu i maslac. U drugoj posudi umutite čvrst snijeg od bjelanaca, pa dodajte žumanca, šećer i vanilin šećer.
Brašno izmiješajte s praškom za pecivo i cimetom, pa ga postepeno dodajite u umućena jaja, a zatim sjedinite sa otopljenom čokoladom.
Tijesto sipajte u kalup obložen masnim papirom i pecite u rerni na 180 °C oko 30 minuta.

Za Narandžin krem:

Jednu narandžu operite toplom vodom, ogulite koru, a zatim kuhajte 10 minuta u ključaloj vodi. Dodajte 100 g šećera, još malo kuhajte, prohladite, izvadite koru, uvaljajte je u 30 g šećera i osušite.
Iscijedite sok od tri narandže (300 ml).
Puding skuhajte sa 100 g šećera, iscijeđenim sokom i likerom, i ostavite da se ohladi.
Polovinu kandirane kore isijecite na komade. Umutite slatko vrhnje sa šlag fiksom, dodajte mu kandiranu koru od narandže (ovu polovinu koju ste rezali na komade), pa pomiješajte sa kremom od naranče.

Čokoladni krem:
Čokoladu otopite na pari, jednu kašiku ostavite za ukrašavanje, a ostatak pomiješajte sa umućinim slatkim vrhnjem i šlag fiksom.
Ohlađeni čokoladni krem stavite preko kore, a preko njega premažite narančin krem.
Ohladite u frižideru dva sata, ukrasite čokoladom i kandiranom korom naranče i vaša čokoladna torta s narančom spremna je za serviranje.
Prijatno!

Mirisan i ukusan :Rolat sa kandiranim voćem !


    Potrebno 
    Za koru :
     250 g mljevenih oraha,
     100 g maslaca,
     200 g šećera,
     60 g kakaa u prahu,
     4 kašike  soka od narandže,
     1 kašika  strugane narandžine kore
    Za kremu:
     150 g maslaca,
     80 g šećera u prahu,
     1 vanilin šećer,
     150 g miješanog kandiranog voća,
     kašika  kokosovog brašna
    Za ukrašavanje:
     malo kokosovog brašna,
     malo badema u listićima
Priprema 
Za koru :
U lonac sa debljim dnom naspite šećer, 4kašike  vode i sok od narandže. Stavite na vatru da se kuha, uz stalno miješanje da dobijete gust sirup.
Dodajte struganu narandžinu koru, promiješajte, sačekajte da se ohladi, pa dodajte mljevene orahe, maslac i kakao i energično promiješajte da dobijete gustu masu.
Ovu masu istresite na papir za pečenje, istanjite je u pravokutnik debljine 1 cm. Uz pomoć papira čvrsto urolajte i ostavite sa strane.
Krema:
Za to vrijeme pjenasto umutite maslac sa šećerom u prahu i vanilin šećerom, pa dodajte sjeckano kandirano voće i kokosovo brašno.
Ohlađenu koru otvorite i izravnajte, premažite pripremljenom kremom, pospite kokosovim brašnom pa ponovo urolajte uz pomoć papira za pečenje.
Do služenja čuvajte u frižideru, tek neposredno prije služenja rolat izvadite iz papira, izrežite ga na šnite, pospite listićima badema i služite.
Prijatno !

Predivna Čoko -Nes torta !


Potrebno :
Za koru : 
2 dl mleka, 
1 dl ulja, 
1 dl vrele vode, 
2 jajeta, 
1 vanilin šećer,
 2 šolje smeđeg šećera, 
šolja oštrog brašna,
 šolja mekog brašno, 
1,5 kašičica praška za pecivo,
 1,5 kašičica sode bikarbone,
 tri četvrtine šolje kakaoa;
Za fil: 
4 dl mleka, 
1 puding od vanile, 
2 kašike šećera, 
2 kašičice nes kafe,
 100 g mlečne čokolade;
250 gr margarina ili maslaca 
2 kašike šećera uprahu 
Za glazuru : 
200 g čokolade za kuvanje,
 50 g margarina, 
5 kašika ulja

Za dekoraciju :po želji može šlag krema od čokolade 
Priprema
Za koru :
Prvo pomešajte sve mokre sastojke osim vode. Potom stavite i sve suve sastojke. Uz neprestano mešanje sjedinite mokre sastojke sa suvim. Mutite mikserom dok se sve lepo ne sjedini. Na kraju sipajte vrelu vodu i dobro izmutite. Sipajte smesu u kalup od 26 cm prečnika koji ste prethodno podmazali uljem i posuli prezlama. Pecite na 180 stepeni oko 40 minuta. Ostavite koru da se ohladi, izvadite je iz kalupa i presecite napola.(ili pecite u plehu iz rerne pa po širini presijecite na 3 jednaka dijela da dobijete 3 kore )
Za fil :
Puding i šećer pomešajte sa mlekom i kuvajte dok se ne zgusne. Sklonite s vatre i dodajte nes kafu i izlomljenu čokoladu, pa mešajte dok se čokolade ne istopi. Ohlađenom  filu dodajte izradeni margarin ili maslac sa šećerom u prahu zatim tom kremom   nafilujte kore. 
Za glazuru:
Čokoladu za kuvanje sa uljem i margarinom otopite na pari, pa toplom glazurom prelijte ohlađenu tortu.(ako napravite glazuru prije možete i kore premazati prvo malo glazurom zatim filom .)Dekorišite ili po želji ili sa umućenom  šlag kremom .
Ostavite u frižider da se i glazura stisne  pa poslužite .
Prijatno!

subota, 23. prosinca 2017.

Posna Rozen torta !



Potrebno:

500 gr gotovih rozen kora ( 8 komada )

300 gr šećera

150 ml vode

350 gr oraha

200 gr posnog margarina

100 gr  posne čokolade



Za glazuru:


300 gr šećera u prahu

5 kašika vrele vode

2 kašike ulja

15 kaši ekstrata od maline ili tečne prehrambene boje ako ne želite ukus maline u glazuri



Priprema:

Vodu i šećer staviti da provri, pa ostaviti da vri nekoliko minuta i skloniti sa vatre.

U šećer i vodu dodati mlevene orahe i čokoladu, pa ostaviti da se ohladi.

Ulupati margarin, pa mu dodati ohladjen krem i umutiti.

Ovim filom mazati korice.

Na zadnju koru naneti glazuru.

Ulju dodati vrelu vodu, pa šećer, umutiti. pa dodati ekstrat ili boju i opet umutiti.

Glazura treba da je gušća od jogurta, ali još uvek malo tečna.

Istresite glazuru na tortu i poravnajte ravnim nožem.

Ostavite 30 minuta tortu u frižider da se stegne glazura , zatim možete da je čuvate na suvom i hladnijem mestu poput ostave, ne treba da bude u frižideru.

Najbolje je poslužiti sutradan, da korice upiju iz fila malo tečnosti i dodatno omekane.

Prijatno!

Paganini kocke !


Potrebno
Za kore :
 17 bjelanjaka
 17 kašika  secera
 3 kašike  kakaa
 500 g przenih i mljevenih ljesnjaka
 1 šoljicu  ljesnjaka ostaviti za fil

Za Fil 1:
 17 zumanjaka
 300 g secera u prahu
 1,5 dcl vode
 200 g cokolade za kuhanje
 250 g maslaca

Za Fil 2:
 5 kašika  secera
 10 kašika skrobnog brasna
 1,5 dcl vode

 Za Ganache krema
 200 g cokolade za kuhanje
 250 mlvrhnja za slag
 
Priprema
Za kore :
Umutite bjelanjke dok ne postanu skroz cvrsti skupa sa secerom.
Kuhacom lagano umijesajte ljesnjake i kakao.
Od te smjese ispecite 3 kore na masnom papiru. (ili ako volite visočiju tortu ispecite 3 kore pa ih presjecite na 2  jednaka dijela tako cete dobiti šest kora ).
Za fil 1 :
Skuhajte zumanjke sa secerom i vodom na pari.
Dodajte cokoladu i sklonite s vatre.
 Za fil 2 :
Skuhajte skrobno brasno s vodom i secerom, dok ne dobijete zitku masu ko za princezice.
Ostavite oba fila da se ohlade, te fil 2 umijesajte u prvi fil s cokoladom, dodajte šoljicu ljesnjaka i umuceni maslac.
Za ganche:
Skuhajte vrhnje za kuhanje, sklonite s vatre i umijesajte cokoladu, te prelijte kao glazuru.
Uzmite prvu koru, na nju namazite kremu i tako dok imate kora, na kraju prelijte s ganache kremom.
Ohladite i poslužite .
Prijatno!

Fina kremasta :Splitska Torta!


Potrebno
Za koru :
 150 g oraha
 150 g smokava
 150 g grožđica
 3-4 kašike  Pšeničnog oštrog brašna tip 400 
 9 bjelanjaka
 9 žlica kristal šećera

Za kremu:
 5 žumanjaka
 5 kašika šećera prahu
 150 g maslaca
 1 vanilin šećer 
 
Priprema 
Za koru :
Orahe, smokve i grožđice nasjeckajte i pomiješajte s brašnom. Dodajte čvrst snijeg od bjelanjaka u koji ste pretkraj utukli šećer. Lagano izmiješajte i dobivenu smjesu stavite u namašćen pleh iz rerne .Pecite na 180°C oko 25 minuta. Ohlađenu pečenu koru razrežite  na tri po dužini  ili četiri po širini  jednako široka lista.
Za kremu:
 Žumanjke i šećer miješajući kuhajte na pari dok se krema ne zgusne. Ohlađenoj kremi dodajte pjenasto izmiješan maslac i ponovno dobro izmiješajte.
Prvi i drugi list tijesta premažite pripremljenom kremom, složite jedan na drugi pa prekrijte trećim listom ostatkom kreme premažite  cijelu tortu. 
Tako pripremljenu tortu dobro rashladite i ukrasite čokoladnim ukrasima.
Prijatno!

četvrtak, 21. prosinca 2017.

Pita flija!




Zbog zahtjevne pripreme ne prave je baš često i uglavnom kada je su u pitanju gosti. Pita se ispod sača peče oko tri sata. Sastoji se od osam slojeva tijesta.
Pravi se tako što se drvenom kašikom zamijese brašno i so. Tijesto se odvaja na manje dijelove koji se razvlače. Svaki dio tijesta, koji se reda jedan na drugi, premazuje se maslacem. Bitno je istaći da, zbog toga, i priprema ove pite i jeste tako zahtjevna, da se svaki sloj tijesta posebno peče, jedan za drugim, kako se slažu.

Hljeb sa sirom i peršunom!






Potrebno:

500 gr brašna.

1 čaša mlijeka,

pola čaše vode,

pola čaše ulja,

jedno jaje,

1 kesica suhog kvasca,

2 male kašičice soli,

1 mala kašičica šećera,

500 gr brašna.


Za Fil

150 gr sira, 2 kašike pavlake ili kiselo mlijeko, vezica peršuna.


Priprema:

Kvasac pomiješati sa pola čaše mlake vode i dodati šećer. Ostaviti malo da odstoji. U drugu posudu staviti brašno, dodati kvasac, mlijeko, ulje, sol i žumance (bjelance ostaviti za premazivanje na kraju). Dobro izmiješati, po potrebi dodati još malo brašna. Ostaviti da tijesto naraste. Gotovo tijesto podijeliti na 7 loptica.

Sir izmiješati sa peršunom i malo posoliti po potrebi. Svaku lopticu malo rastanjiti i staviti fil i lijepo zatvoriti da se dobije krug. Poredati sve loptice u posudu za pečenje u krug na papir za pečenje i premazati bjelancetom, po želji ukrasiti listovima peršuna ili sjemenkama.

Peći na 180 stepeni dok ne porumene.