nedjelja, 24. prosinca 2017.

Ko može da odoli spoju narandže i čokolade :Čoko narandža torta!


Potrebno 
Za koru:


200 g crne čokolade,
50 g maslaca,
3 jaja,
100 g šećera,
kesica vanilin šećera,
120 g brašna,
2 kašičice praška za pecivo,
kašičica cimeta

Za narandžin krem:
3 narandže,
230 g šećera,
puding od vanile,
100 ml likera od naranče,
200 ml vode,
250 ml slatkog vrhnja,
2 kesice šlag fiksa

Za čokoladni krem:
100 g crne čokolade,
250 ml slatkog vrhnja,
kesica šlag fiksa

Priprema
Za Koru:

Na umjerenoj temperaturi otopite čokoladu i maslac. U drugoj posudi umutite čvrst snijeg od bjelanaca, pa dodajte žumanca, šećer i vanilin šećer.
Brašno izmiješajte s praškom za pecivo i cimetom, pa ga postepeno dodajite u umućena jaja, a zatim sjedinite sa otopljenom čokoladom.
Tijesto sipajte u kalup obložen masnim papirom i pecite u rerni na 180 °C oko 30 minuta.

Za Narandžin krem:

Jednu narandžu operite toplom vodom, ogulite koru, a zatim kuhajte 10 minuta u ključaloj vodi. Dodajte 100 g šećera, još malo kuhajte, prohladite, izvadite koru, uvaljajte je u 30 g šećera i osušite.
Iscijedite sok od tri narandže (300 ml).
Puding skuhajte sa 100 g šećera, iscijeđenim sokom i likerom, i ostavite da se ohladi.
Polovinu kandirane kore isijecite na komade. Umutite slatko vrhnje sa šlag fiksom, dodajte mu kandiranu koru od narandže (ovu polovinu koju ste rezali na komade), pa pomiješajte sa kremom od naranče.

Čokoladni krem:
Čokoladu otopite na pari, jednu kašiku ostavite za ukrašavanje, a ostatak pomiješajte sa umućinim slatkim vrhnjem i šlag fiksom.
Ohlađeni čokoladni krem stavite preko kore, a preko njega premažite narančin krem.
Ohladite u frižideru dva sata, ukrasite čokoladom i kandiranom korom naranče i vaša čokoladna torta s narančom spremna je za serviranje.
Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar