Potrebno
Za 36 kiflica
1 kg mekog brasna
1 paketic kvasca
2 kasicice soli
1/2 l mlijeka
200 g masti ili margarina
0,5 dl ulja
1 jaje
2 dl kiselog mlijeka
3 kasike secera
Za 36 kiflica
1 kg mekog brasna
1 paketic kvasca
2 kasicice soli
1/2 l mlijeka
200 g masti ili margarina
0,5 dl ulja
1 jaje
2 dl kiselog mlijeka
3 kasike secera
Za premazivanje i dekoraciju
1 jaje
sezam ili kim
1 jaje
sezam ili kim
Priprema:
Razmutiti kvasac u pola solje toplog mlijeka, dodati po kasicicu secera i brasna i ostaviti da ispuni solju.
Od brasna, pripremljenog kvasca i svih navedenih sastojaka zamijesiti srednje meko tijesto, ako je potrebno dodati jos malo brasna. Ostaviti da odmara 30 minuta.
Tijesto podijeliti na 36 loptica, pa svaku razviti u obliku elipse i zaviti kiflicu. Redati u podmazan pleh, premazati umucenim jajem i posuti sezamom ili kimom po zelji. Neka odmaraju jos 10-15 minuta dok se pecnica ne zagrije.
Razmutiti kvasac u pola solje toplog mlijeka, dodati po kasicicu secera i brasna i ostaviti da ispuni solju.
Od brasna, pripremljenog kvasca i svih navedenih sastojaka zamijesiti srednje meko tijesto, ako je potrebno dodati jos malo brasna. Ostaviti da odmara 30 minuta.
Tijesto podijeliti na 36 loptica, pa svaku razviti u obliku elipse i zaviti kiflicu. Redati u podmazan pleh, premazati umucenim jajem i posuti sezamom ili kimom po zelji. Neka odmaraju jos 10-15 minuta dok se pecnica ne zagrije.
Peci na 200 C dok lijepo ne porumene.Nemojte pretjerati stvaro su dobre .
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar